…på tal om ”fjortisrevolt”, pekar på Centerpartiet!

Läser här att: ”Erlandsson kör över både dig, Potocnik och Naturvårdsverket och talar om vargjakt i vinter”. Jag citerar den korta artikeln och lägger in personliga kommentarer:

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) , känd för sina ”sunda” bedömningar i olika frågor, flaggar för vargjakt redan nästa vecka. (Varför inte smeta på något gott herr Erlandsson och testa på en varg?)

 

Trots att tiden nästan gått ut för en etisk vargjakt i vinter flaggar landsbygdsminister Eskil Erkandsson för att det kan bli en sådan. I en intervju i Svensk jakt säger han att Regeringen inte ändrat ståndpunkt.
– Vi kommer inte att tillmötesgå Janez Potocnik önskemål om att frysa paragrafen i jaktförordningen som tillåter vargjakt efter den 1 januari i år.
Det kan inte tolkas på annat sätt än att Centerministrarna Erlandsson och Ek tänker ge jägarna det som de lobbat för hela hösten.
Vargjakt i vinter.”

Eskil hävdar likt en trotsig fjortis att ”fri invandring, harem med flera friheter” gäller inte vargen och att EU:s miljökommissionär Janez Potocnik lyder vi inte och personligen vill jag återigen resa kravet att om Sverige fälls i EU domstolen för brott mot EU:s habitatsregler och fälls, får böta…ja då bör Centerpartiet betala böterna (men så små de lär vara vid den tiden, lär de inte ha råd!), inte nationen Sveriges skattebetalare.

– Vi inväntar nu besked från Naturvårdsverket, ett besked som vi förväntar oss komma mycket snart, säger han till nättidningen.
Före jul gjorde EU:s miljökommissionär Janez Potocnik i ett brev till Lena Ek (C) klart att Sverige inte fick bryta det temporära förbud som råder sedan 2011 för jakt på varg.
Innan jakt kan tillåtas måste Sverige kunna visa på en plan för hur man ska utveckla och förvalta en vargpopulation med med målet gynnsam bevarandestatus.
Detta bortser Erlandsson helt från.
Han pratar på som om han redan visste vad Naturvårdsverket kommer att besluta till veckan.
– Naturvårdsverket har nu, efter sina värderingar och den förvaltningsplan som finns på plats, att fatta beslut hur det blir med den urvalsjakt på varg som det finns förslag på, säger han.”

Personligen har jag enormt svårt att se herr Erlandsson som varande en seriös och rakryggad politiker, han försöker nog i intervjun mest ”klia vännerna vänligt på ryggen” och uttrycka en personlig ståndpunkt, nämligen den att vargen skall väck. Så talar en representant för Stureplanscenterns miljöpolitik!

”Det kan nog bli svårt att övertyga Potocnik att en sådan plan finns med tanke på dagens beslut att skjuta landets genetiskt viktigaste varg, finsk-ryskan i Junsele.
Som en tydlig protest mot Potocnik förbud mot jakt har regeringen återinfört möjligheten till jakt på varg i jaktförordningen.
Naturvårdsverket som är tveksam till s k urvalsjakt på varg redan i vinter måste komma med ett besked till ministrarna och jägarna redan i början av nästa vecka. Sedan är det för sent.
Familjegrupperna håller på att lösas upp i samband med att vi nu går in i parningsperioden och då blir det svårt att genomföra en trovärdig och etisk urvalsjakt där ett helt revir tas bort.
Att lämna en massa ungvargar vind för våg gör man nog inte igen. Opinionen accepterar inte den typen av jakt längre där unga vargar knappt tio månader gamla lämnas åt sitt öde.
Jägarna lobbar i första hand inte för ekologisk jakt på varg. För dem handlar det om jakttillfällen och då spelar det ingen roll vilka vargar som skjuts.
Men vi kan inte tro att Naturvårdsverket vill medverka till att dela ut jakttillfällen på varg till jägarkåren, eller någon rovdjurart över huvud taget.”

Mina sympatier står helt på vargens och Svenska Rovdjursföreningens sida i denna fråga och jag hoppas EU:s miljökommissionär inte ger sig, utan driver frågan vidare…ända till domstolen om så krävs. Därtill ser jag med förtjusning fram emot valet 2014, när vi ges ett verkligt jakttillfälle, nämligen att via röstsedeln för alltid jaga ”mångiftes/harems”-partiet/ Centerpartiet ut ur Sveriges riksdag, likt hur räven tar en mus!

(Bara 3,2 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Centerpartiet om det vore val i dag. Enligt SvD är nedgången statistiskt säkerställd sedan senaste mätningen i december. Också med en väldigt optimistisk analys av felmarginalen på 0,8 procent skulle Centern ha svårt att hålla sig ovanför riksdagsspärren, skriver SvD.)

 

100_2933

 

Uppdatering: Jakten på ”finskryskan” är tillfälligt stoppad i avvaktan på att Förvaltningsrätten tar ett beslut, under tiden agerar jägarna som förväntat, de kräver vargjakt och en stam på nivån max 180 djur, vilket på sikt innebär att vargen inte överlever så som läget är idag. Jag undrar också vad orden i slutet innebär: ”Tiden börjar rinna ut!”. Skall de tolkas som att om inte Naturvårdsverket lyder jägarna så jagar de ändå?

Beslut om vargjakt måste tas nu!

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson meddelade nyligen att regeringen inte har för avsikt att förbjuda förvaltningsjakt på varg och tar därmed strid med EU-kommissionären Janez Potocnik. Miljöminister Lena Ek har även tydligt tagit ställning för en vargstam på 180 vargar. Det är därför hög tid att Naturvårdsverket tar beslut om vargjakt i år och sänker koncentrationerna av varg.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren däremot, meddelade dagarna efter jul att de troligen INTE kommer att medge jakt på varg i vinter med hänvisning till EU kommissionärens synpunkter och att stammen enligt Naturvårdsverket skall vara minst 380 vargar! Vi får intrycket av att det är EU kommissionens och Naturvårdsverkets tjänstemän som avgör målet för svensk vargförvaltning, inte våra folkvalda politiker genom en klok regional och nationell viltförvaltning.

Det är inte rimligt att landsbygdsboendes, markägares och jägares intressen ständigt åsidosätts i vargförvaltningen. I Mellansverige går jaktliga värden för hundratals miljoner till spillo trots att regeringen pekat ut jakten som en viktig landsbygdsnäring.

Vad är till exempel Naturvårdsverkets besked till markägarna och jaktlaget med 18 medlemmar i Stallarbyn som på sina marker normalt skjuter 8 älgar per år men som i år på grund av varg bara lyckats fälla en enda älgkalv? Är enskilda landsbygdsbors rätt att förvalta viltstammarna helt underordnad rovdjurslobbyns intressen? Naturvårdsverket har än så länge inte visat någon större vilja att ta hänsyn till jakten som näring och dess viktiga sociala funktion. Nu är det hög tid att även ta hänsyn till dem som får bära kostnaderna.

Regeringens tydliga uttalanden förra veckan kan inte uppfattas på annat sätt än att den anser att Naturvårdsverket skall fullfölja uppdraget att genomföra en selektiv jakt på varg. Om Naturvårdsverket, trots tydlighet från regeringen, inte medger jakt på varg i vinter blir detta ytterligare ett i raden av åratal av brutna utfästelser till oss som drabbas av vargens negativa påverkan. Samtidigt som det motverkar målet med en frisk vargstam.

Sveriges Riksdag har beslutat om att vargstammen skall förvaltas genom en reglerad jakt på samma sätt som allt annat vilt i Sverige. Ett beslut om vargjakt i vinter, även om det leder till EU domstolen, skulle öka respekten och skulle visa att regeringen och Naturvårdsverket är beredda att stå upp för denna linje. Att inte ta strid är inget alternativ, då permanentas eller förvärras bara dagens situation där en långsiktig förvaltning inte är möjlig på grund av EU kommissionens åsikter.

Vi i vårt förbund och våra medlemmar har, trots stora påfrestningar, varit villiga att acceptera genetisk förstärkning genom utplantering förutsatt att det kopplas samman med åtgärder mot koncentrationerna av varg. Förtroendet för Naturvårdsverkets sätt att sköta rovdjurspolitiken och rovdjursförvaltningen är nära nog obefintlig hos våra medlemmar. En ordentlig vargjakt i vinter som syftar till att komma tillrätta med koncentrationerna i våra län samtidigt som den skulle förbättra den genetiska statusen skulle bidra till att återbygga ett tappat förtroende för den förda politiken och för Naturvårdsverkets handhavande.

Svenska Jägareförbundet och våra medlemmar är beredda att ta ansvar för en långsiktig förvaltning av vargstammen men vi kräver också gensvar för våra intressen. Tiden börjar rinna ut!

Lennart Johannesson, Jägareförbundet Värmland

Tomas Björklund, Jägareförbundet Dalarna

Karl-Evert Hellsén, Jägareförbundet Gävleborg

Göran Gunnarsson, Jägareförbundet Örebro

Torbjörn Larsson, Jägareförbundet Västmanland

Åke Dahlman, Jägareförbundet Västra Götaland väst”

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö., Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till …på tal om ”fjortisrevolt”, pekar på Centerpartiet!

 1. Ping: ”Renvårdsverket” och Lena Ek jagar varg, igen! | Varghjärta

 2. Stolt Vargvän skriver:

  Bravo Eskil! , hoppas du drar Sverige inför EU domstolen , då kanske ni i Centerpartiet någon gång börjar fatta att vargen har rätt a leva den med .

 3. arrami54 skriver:

  …skulle inte förvåna mig om Eskil ”lyckas” dra Sverige inför domstolen, jag skulle inte bli det minsta förvånad!
  Givetvis skall vi ha starka rovdjursstammar i Sverige, inklusive en stark och livskraftig vargstam…men en grundläggande förutsättning är uppenbart att Centern försvinner från riksdag och regering!

 4. Stolt Vargvän skriver:

  Nej arrami inte mig heller faktiskt , och det vore nog det bästa för våran vargstam och våran natur ,eftersom Centern verkar ha väldigt svårt att förstå att man kan inte börja i fel ände , utan i den korrekta änden genom att lösa genetiken först , och inte vifta om jakt , det fattar Janez Potocnik , han gör mer för våran vargstam än våran regering , och vänder inte ryggen åt naturen , liv går före förföljelse för Potocnik medans Ekil väljer förföljelse , med en icke löst genetik och visar på så vis sin ignorans för vargstamen och deras framtid precis som våran jägarminister oj förlåt miljöminister , som du säger arrami och jag kan bara hålla med Centerns försvinnande från riksdagen skulle vara en väldigt stor framgång för våran vargstam och för våran vilda natur .

 5. arrami54 skriver:

  Exakt, och det är bara tre djur Centern värnar enligt deras miljölogik, fåren, renarna och älgjägarna!

 6. Stolt Vargvän skriver:

  Precis , och det är inte att värna om våran natur , det ingen i Centern som jag ser det som förstår att våran miljö omfattar mer än det som gynnar enbart människan .

 7. arrami54 skriver:

  …exakt. Håller med. 😉

 8. Ping: Regeringen planerar vargjakt i vinter? | Bilderblogg.se

 9. Stolt Vargvän skriver:

  Hejsan Arrami tänkte bara påpeka vilket du säkert redan noterat att förföljelsen av den finsk ryska tiken har stoppats efter protesten från Rovdjursföreningen , när Rovdjursföreningen hadde protesterat kom som stöd närmare 3000 arga brev bara på ett dygn för Renverket att läsa vilket visar bara ännu mer hur fruktansvärt mediokert argument Renverket hade för sin förföljelse av denna vackra tik , dom på Renverket måste nu känna sig väldigt nöjda med vad dom lyckas åstadkommit .

 10. arrami54 skriver:

  …jo, jag vet ”finskryskan” får några veckor på sig nu, men jag tror att risken för att hon dödas oavsett är stor…tjuvjakten är utbredd inom varghatargrupperna och renågare är inget undantag.
  Att Naturvårdsverket gjort bort sig igen är ingen nyhet, tyvärr tror jag de kommer att göra bort sig än värre…genom att tillåta vargjakt i vinter. Men verket styrs ju av varghatarministrarna Ek och Erlandsson…Naturvårdsverket går likt kopplade hundar i deras band, speciellt verkets chef.

 11. Stolt Vargvän skriver:

  Jo förhoppningsvis får hon det, men som du säger risken för tjuvjakt finns ju naturligtvis där , men det gäller ju igentligen vilket rovdjur som hellst , jo det är ju det man fruktar som vargvän att Pangverket kommer visa sin ignorans ännu mer mot våran sargade varg population , men jag undrar om dom vågar gå emot EU och Potocnik med risken att dom vet att Sverigen kan bli ställda inför domstolen , och förlora allt vad vargjakt heter , vågar Verket, Ek , Erlandsson riskera det ?

 12. arrami54 skriver:

  De vågar riskera detta, de har mer eller mindre lovat sina väljare bland ren-/fårägarna och jägarna och vill inte uppfattas som de ynkliga lögnare de i realiteten är och vika sig för EU:s miljökommissionärs högst sakliga krav. Ek, Erlandsson och Naturvårdsverket ”babblar” men vill hålla vargen på en så minimal nivå att de garanterat dör ut i Sverige igen.

 13. Stolt Vargvän skriver:

  Det skulle inte förvåna mig, det gör ingenting med Centerpangarna , men det jag inte fattar är att dom balanserar på en lina med EU och kan tappa sin älskade jakt , blir Sverige ställda inför domstolen så riskerar man det och vad har dom då för vad dom lovat , sedan kan det bli som sådant att Sverige får se EU ta över hanteringen av våran varg population istället , och vilket misslyckande skulle inte det vara för Ek m.fl , och hur skulle Sverige framställas då , jo som ett land som inte bryr sig om naturen intressen utan människans .

 14. arrami54 skriver:

  …men centerpartiet är inget miljöparti, de är en intresseorganisation styrd av LRF och jägare, att de skulle bry sig om naturens krav på biodiversitet/balans är vackra ord, ett lögnaktigt blablabla. Jag har mött Eskil Erlandsson i debatter kring EU-medlemskapet, han ville gärna vara med och plocka russinen ur kakan i form av jordbruksstöd och den inre marknaden, men vad det gäller rovdjurspolitik och EU:s habitatsregler kan ingen bry sig mindre än herr Erlandsson.

 15. Stolt Vargvän skriver:

  Nej du det har jag då defenitivt märkt att dom inte är , och mer tydligt blir väl det då man ser vilka dom styrs av , personer som mestadels bryr sig om det som gynnar dom själva och deras egna ras , så också då det gäller dom vilda djur som man får ge sig på och paketera i sin frys , och att bara göra det är inte vad jag tycker går hand i hand med att värna om sin vilda natur , att bara bry sig om den vilda natur som gynnar människan , vilket blir allt mer tydligt då man lyssnar åt herr Erlandsson pladder, alltid nämner han människornas vikt och alltid handlar det bara om deras rättigheter , men man hör då väldigt sällan någonting om våran naturs rättigheter och således vargens , och då är det väl inte så konstigt att vargpolitiken ser ut som det gör om du frågar mig .

 16. Nyfiken skriver:

  Det vore bra om du inte drog alla jägare, landsbygdsboende, och markägare över en kam. Det finns ju faktiskt t.o.m. jägare som tycker varg hör hemma i den svenska faunan.

  Bara som upplysning så finns det två jägarförbund i Sverige: Det större Svenska jägareförbundet [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_J%C3%A4garef%C3%B6rbundet ] som har en mer tolerant linje i vargfrågan och det mindre Jägarnas Riksförbund [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_J%C3%A4garef%C3%B6rbundet ] som vill utrota frilevande varg i Sverige [ http://www.expressen.se/nyheter/jagarforbund-utrota-vargen-fran-sverige/ ], [ http://www.atl.nu/skog/j-garnas-riksf-rbund-st-r-fast-vid-nollvision ].

  Politikerna sitter i en svår sits då de tvingas kompromissa mellan o ena sidan de som inte förstår varför man vill ha in ett rovdjur som kan döda tamdjur och andra husdjur o de andra som inte förstår varför folk i varglänen vill kunna jaga det som de uppfattar som ”problemvargar”. Jag personligen hoppas man får nytt blod i den svenska vargstammen snart, genom t.ex. utplantering av vargvalpar, så att det inte längre ska behöva bli ett sådant ramaskri/katastrof om en eller annan varg stryker med då och då genom t.ex. trafikolyckor, jakt etc.

 17. arrami54 skriver:

  Det vore bra om DU läste allt jag skrivit i frågan (vargdebatten) då skulle inte du komma med onyanserad skit om att jag drar alla över en kam. Inlägget handlar om min syn på Centerpartiet och varghatarna som vill ha en obefintligt, eller extremt låg stam.
  Problemet är att dagens styrande politiker inte vill kompromissa och ge vargstammen ens chansen att bli frisk och nå nivån stark/livskraftig. Ingen info du kommer med är ny här och jag har skrivit om goda jägare och STG-packet förr.
  Det är bra att du vill se en förstärkning av vargstammen, men tror du utplantering av valpar är en bättre väg än invandring från öst?

  https://varghjarta.wordpress.com/category/vargdebatten/

  Det vore bra för dig att läsa på, du vet det tar tid att lära sig all fakta som finns kring vargen och via kunskap kunna mala sönder alla fantasifulla skrönor och fördomar som finns kring det djuret…och även du borde inse skillnaden och tiden det tar att växa från ”dum på riktigt” till lärdom…så plugga på du! 😉

 18. Stolt Vargvän skriver:

  Arrami 🙂 !!!

 19. arrami54 skriver:

  😉 …jo, jag kan morra också!

 20. Stolt Vargvän skriver:

  😉

 21. Ping: Det är med vrede jag läser att… | Varghjärta

 22. Ping: Ny vargstrid? | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.