”En pilgrims död”.

 

Jag lär inte missa SVT:s serie och tillhör dem som är övertygad om att Olof Palmes mördare återfinns inom svenska högerextrema polis-/Säpo- och/eller militära kretsar och mördaren var nog inte ensam, utan hade god hjälp… och Leif GW Perssons personliga, ”privata och mycket potenta Palme-teori” är trovärdig vid sidan av det fiktiva…och så i högsta grad.

 ”En pilgrims död” , serien gav mersmak, den var riktigt bra, bra story, bra skådespelarprestationer…mitt personliga betyg blir fem vargtassar av fem möjliga!

 

Vem mördade Olof Palme och varför? Det vill jag så gärna veta, bortom allt tvivel… det är synd att svensk polis sjabblade (medvetet ?) när vi verkligen så väl behövde dem! Var Länspolismästare Holmér verkligen rätt man att sköta utredningen och finns det inte mängder av rejäla frågetecken kring hans arbete? Så stora frågetecken att man undrar om hans självpåtagna uppgift var att mörka vad som verkligen hände…?

Olof Palme 2

Porträttet ovan är ett utsnitt, en del av en litografi jag gjorde till Socialdemokraternas hundraårsjubileum och originalet/förlagan fick jag förmånen att med djupaste respekt överlämna till hans efterlevande hustru.

Ingen person är perfekt, även Palme gjorde misstag, men ingen svensk politiker har gjort så mycket för Sveriges goda internationella anseende och ingen svensk politiker, levande eller död, kan tävla med hans retoriska förmåga. För mig personligen står Palme som en symbol för fredssträvande, medmänsklighet, solidaritet…allt det positiva med traditionell svensk socialdemokrati och jag kommer alltid att närma mig hans namn med djup respekt.

…och personligen saknar jag den svenska socialdemokratin, det den en gång stod upp för.

Dagens svenska socialdemokratiska parti har blivit en ljusblå skugga, ett dött löv fångat i den internationella och iskalla högervinden…och idag lever hatet mot Olof Palme vidare, tydligt i bl.a. en ”konstnärlig” film som i skydd av en ytterst feg JK (JK tycks lite fegt tro att restriktivt är synonymt med aldrig?) får kränka honom det grövsta.

 

Medan privilegiesamhället består och fördjupas står socialdemokratin vid sidan av och säger inte så mycket.” Den nya socialdemokratin leker följa John med de nya moderaterna under förtjust fnissande om att fler fattiga ger mer till oss…de privilegierade, de ”fina” närande människorna i den liberala kapitalismens spekulativa ”fria” marknads topp.

Den socialdemokratiska ”ideologin” är lika död som förra årets löv och ”pilgrimens” ande gråter i sin grav…

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till ”En pilgrims död”.

 1. Pingback: Börjar årets TV-serie ikväll? | Bilderblogg.se

 2. Pingback: En pilgrims död - Palmemordet på TV | Svensson

 3. Pingback: En pilgrims död -om mordet på Olof Palme. | Annarkia

 4. kickie skriver:

  Tror inte ett jota på att det var CH. Pettersson. Det mordet ligger på en helt annan nivå. Ska följa den serien i fortsättningen också. Såg den andra dokumentären om Palme o den var bra. men såg inte filmen på bio.

 5. arrami54 skriver:

  …är inte heller speciellt övertygad att det var ”Pettersson”, tror mer på ett kallt proffs och att mordet var politiskt betingat.
  Serien ”En pilgrims död” började bra, det lär bli en spännande och intressant fortsättning…

 6. Jonas skriver:

  Först måste jag säga att En pilgrims död var mycket svårt att tycka om – krystad och märklig produktion. Har inte läst böckerna, men jag är övertygad om att det är regin och inte boken det är fel på.

  Sen är jag oerhört tveksam till att det skulle finnas en grupp som ligger bakom Palme-mordet. Det skulle ha läckts vid det här laget. Det är även osannlikt att mordet skulle kunna vara planerat på det sätt som det utfördes. Jag tror istället att det är en galning, precis som med så många andra politikermord runt om i världen. En person som såg Palme utanför biografen, kollade biotiderna, gick hem och hämtade vapnet, gick tillbaka och väntade utanför biografen, gick bakom paret och sköt när han uppfattade att han dels hade rätt avstånd till offret, bra flyktväg, nära hem men framför allt när han misstänkte att paret skulle vika av ned i Hötorgets T-banestation. Han bodde alltså nära brottsplatsen, var en van skytt, en Palme-hatare, en psykiskt störd människa och person som ansåg att han skulle ta sin revansch på samhället för sina egna misslyckanden. För mig är det solklart att gärningsmannen var den avlidne Christer Andersson (GH).

  Så här sammanfattade Palme-utredarna ärendet GH 1996:
  1. GH var vid tidpunkten för mordet bosatt på bekvämt gångavstånd från mordplatsen.
  2. Han var innehavare av en Smith & Wesson .357 Magnum med sex tums pipa.
  3. Han är en erkänt skicklig skytt.
  4. Han har visat sig ha detaljkunskaper utöver det vanliga om Palme-utredningens olika skeden.
  5. Han har fått minst två kallelser i 1990 men säger sig inte komma ihåg detta.
  6. Hans förklaring om omständigheterna kring försäljningen av vapnet 1992 är föga plausibel.
  7. Han har uppgivit att han var sängliggande hemma dagarna före, under och efter mordet. Detta motsägs av annan utredning.
  8. Hans utseende, hållning och sätt att röra sig uppvisar förbluffande överensstämmelse med uppgifterna om Olof Palmes baneman.

  Han tog sitt liv för ett par år sedan.

 7. arrami54 skriver:

  …nja, han (Christer Petersson) tog inte sitt liv, det som hände var väl följande: ”Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Polisen gick hårt fram och han skadades i ena armen. På Karolinska sjukhuset konstaterades en fraktur i vänster överarm. Läkarna bedömde att det räckte med bandagering. Efter detta skickades Pettersson till Beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus. Journalister från TV4 begav sig till platsen, men de avvisades av ordningsvakter.

  Pettersson stannade på Beroendeakuten över natten. Den 16 september skrevs han ut. Strax utanför entrén till beroendeakuten föll han och slog bakhuvudet i asfalten, antagligen beroende på ett epileptiskt anfall. Han togs in till S:t Görans kirurgakut. Läkarna konstaterade att Pettersson befann sig i ett krampaktigt tillstånd med sänkt medvetandegrad. Efter röntgen placerades han på en intensivvårdsavdelning, med en fraktur i skallen och allvarliga blödningar i hjärnan. Man bedömde att han måste opereras för att tömma hjärnan på vätska. Operationen skedde på Karolinska sjukhuset. Christer Pettersson återfick aldrig medvetandet utan avled på Karolinska sjukhuset klockan 12.55 den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan. Dåvarande statsministern Göran Persson kommenterade dödsfallet med orden ”Det är ett tragiskt liv som nu har kommit till sin ände.”

  Jag delar inte din bild av serien ”En pilgrims död” och än har vi bara sett inledningen, sen är det väl också så att den du utpekar som Palmes baneman friades, det fanns alltså inga bindande bevis…och nog reser utredningen starka frågetecken om huruvida det verkligen var han?

  Må gott!

 8. Jonas skriver:

  Inte Christer P, utan Christer A. Se Efterlyst från 2011 som tar upp spåret kring ”C”:

 9. arrami54 skriver:

  Har du mer? Är nyfiken på om det finns mer än indicier…
  Hittade detta: http://www.tv2oj.dk/artikel/118037:Aarhus–Interview–Palme-mordet-opklaret …och ställer mig tveksam om det fanns mer än indicier och varför han inte granskades noggrannare om han nu var så misstänkt, var han ensam? Var fick han informationen om att Palme gick på Bio…?????

  Självmordet kan väl främst ses som ett uttryck för en djup depression (?), t.o.m. en anhörig som bad polisen kolla hur han mådde:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14938975.ab

  Nåja, enligt det vi vet finns det några misstänkta, men inget bevis, inget vapen. Att finna vapnet är oerhört viktigt men nog lite sent nu och allt vi har och får är mer eller mindre bra spekulationer…
  …men en dag får vi kanske svaret, vilket skulle vara oerhört skönt!

 10. Jonas skriver:

  Att Palme skulle gå på Bio och var är den fråga som fäller de flesta konspirationer om olika spår där fler personer skulle vara inblandade, speciellt dessa som menar att det var ett planerat mord. GH bodde i City och skulle kunnat hämta vapnet när han såg Palme utanför bion den kvällen. Han hade ju ca 120 minuter på sig så slumpen kan mycket väl vara avgörande här. Det som jag även ser som en tung indicier är Lisbeths utpekande av CP som liknade GH i utseende, storlek och rörelsemönster.

  Jag har ingen tillgång till Palme-utredningen tyvärr men alla har ju sin uppfattningen om vad som hände och min bygger på den enkla förklaringen och hur politikermord historiskt sett har gått till och inte på vad som bäst skulle passa min politiska ståndpunkt.

 11. arrami54 skriver:

  …visst, men historiskt har politikermord varit en mix, en variation allt ifrån den ”ensamma galningen” till organiserade dåd. Att man passade på när Palme var ”fri” från livvakter kan också ingått i en plan och hur vet du att ingen visste och spred informationen vidare om att Palme gick på Bio?…vi vet inte, saknar som du skriver den goda insyn i det enorma utredningsmaterialet och nej, min politiska syn spelar inte in i vad jag tror, snarare bristande tillit till de organisationer/myndigheter som skall skydda demokratin…du vet i grunden styrs allt av individer och individer färgade av personliga känslor, åsikter o.s.v.

  Att polisens ledning sjabblade bort utredningen i ett tidigt stadie och att vi sannolikt aldrig får veta vad som hände och vem/vilka som stod bakom mordet är nog det närmsta vi kan komma ”sanningen”…

 12. Jonas skriver:

  ”Att man passade på när Palme var ”fri” från livvakter kan också ingått i en plan och hur vet du att ingen visste och spred informationen vidare om att Palme gick på Bio?”

  Sådant kommer fram. Det kan inte hemlighållas i alla år. Det blir för komplicerat om man ska börja tänka utifrån vilka man önskade ska ha utfört mordet. Visst skulle man kunna önska att knäppa högerextremister inom polisen på näsan genom att avslöja dem som mördare, men det är ingen bra utgångspunkt som utredare. Det lutar snarare åt en misslyckad person som handlade impulsivt och tog chansen med motivet att göra landet en tjänst. Han var som många andra på den tiden en Palme-hatare … han gick hela vägen …

 13. arrami54 skriver:

  …nja, om man i en grupp genomför ett liknande dåd och är behjälplig så är man också delaktig i mord…ett bra skäl till att hålla tyst.
  Du har rätt om man ser till logiskt tänkande och de enklaste lösningarna är oftast de där man finner sanningen, men man får därför inte exkludera de ovanligare händelseförloppen och Palmehatet fanns även inom poliskåren, militären,deras ”säkerhets”-organisationer och inom politiska högergrupper. Så länge mordet inte är löst så bör vi nog förhålla oss öppna, därtill är väl båda Christer-spåren för alltid avslutade, där hittar vi nog garanterat ingenting som kan bevisas…förutsatt att vapnet inte hittas i bra skick och kan testas, spåras till någon av dem.
  Christer Pettersson tror jag inte var mördaren, C Andersson låter rimligare, men det är på inget vis orimligt att hålla misstankarna om att en grupp eller enskild polis/militär/Säpo anställd låg bakom. Det som får mig att misstänka en ”konspiration” är det enorma sjabblet i mordutredningens initiala skede, jag har svårt att tro att sjabblet inte var medvetet…för så illa ställt är det väl ändå inte med den svenska polisen?

  …oavsett så hoppas jag fallet blir löst en dag, tror det är viktigt att vi får veta…bortom rimligt tvivel.

 14. Jonas skriver:

  Den som lever får se men under tiden så står det var och en fritt att spekulera och konspirera och jag sätter min sista peng på en ensam gärningsman som ”gick hela vägen” och att allt var fullständigt oplanerat.

  Tack för diskussionen!

 15. arrami54 skriver:

  Tack själv och må bättre än bra! 😉

 16. mariadesuede skriver:

  Jag har träffat Christer Pettersson… Omöjligt, sen kommer jag ihàg hur vittnesmàlen beskrev en kort man, som sprng utan problem, en tid senare sà förvanskades vittnesmàlen, han började halta och blev längre, där sa jag att Palmes mördare kommer aldrig att gripas…

  http://utlandssvenska.wordpress.com/2013/01/27/johan-fick-en-fraga/

 17. arrami54 skriver:

  …jo, tror inte heller det var Christer Pettersson.

 18. mariadesuede skriver:

  Jag litar pà det som han sa till mig, att han var trött pà alla dessa falska anklagelser… Det syntes i hans ögon…

 19. arrami54 skriver:

  …jo, för de oskyldigt anklagade kommer sanningen om vad som hände alltid som en vän. Men troligtvis får vi aldrig veta vem som mördade Olof Palme och varför.

Kommentarer är stängda.