”Renvårdsverket” och Lena Ek jagar varg, igen!

 

Det är helt utan förvåning jag läser, bara dagar efter ”miljöminister” Lena Eks besök i Junsele, att Naturvårdsverket (Renvårdsverket)  i dag beslutade om skyddsjakt på det genetiskt viktiga vargparet utanför Junsele.

Lena Ek, centerpartiets stolpskott till miljöminister är nästan snäppet värre än det tidigare totalfiaskot på området, herr Carlgren. Jag har tydliggjort min åsikt om Lena Ek tidigare och nog är det ett minimalt etiskt renlighetskrav att Centerpartiet tvingas betala böterna om EU:s miljökommissionär drar Sverige inför EU-domstolen för brott mot habitatsreglerna och Sverige bötfälls.

Lena Ek är falsk, hon talar vackert om att den svenska vargstammen skall stärkas genetiskt och ges en möjlighet till en god utveckling, men när det gäller kommer alltid samma order: ” – Skjut dem för fan, de kostar pengar och pengar är det enda viktiga!”

Vargparet tar inte så många renar att det skulle kosta staten Sverige speciellt mycket att kompensera samerna ekonomiskt över vintern:

Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson anser att vargarna borde ha fått leva.

Jag tycker det här beslutet är en felaktig avvägning, eftersom det trots allt handlar om ett fåtal renar och en varg som är oerhört värdefull för den svenska vargstammens överlevnad på sikt.

Så då får man ta att renar rivs?

Ja, om vi nu ska ha de stora rovdjuren, så kommer det självfallet alltid att bli skador. Det viktiga är att förebygga skador så långt som möjligt och se till att vi har vi har ersättningsregler som så långt det nu går kompenserar, säger Mikael Karlsson.

Problemet är inte kostnaden, den är nationalekonomiskt försumbar (lika litet och försumbart som Lena Eks ärlighet i rovdjursfrågan!), problemet ligger i Samernas och Lena Eks rovdjurshat och att den svenska statens myndigheter i tysthet uppmuntrar tjuvjakten. Sverige ÄR ett helt laglöst land vad det gäller tjuvjakt och myndigheterna gör ingenting för att stoppa den, den är medvetet skyddad. (…och bland Samerna och Centerpartiets väljare är S.T.G-jakten omhuldad! (S.T.G = Skjut, Tig och Gräv!)).

Jag är INTE förvånad över beslutet, var ”Rödluvans parti” står i vargfrågan är känt och den nyliberala Stureplanscentern har bara ett intresse, ”- Mer peng i egen ficka via plattskatt, tack!”, natur- och miljöfrågor är bara falska vackra ord, ingenting annat och jag skulle le stort om Centerpartiet lite skamset fick marschera ut ur Sveriges riksdag för att aldrig återkomma.

Länk till Vargens Tid.

SNFSvenska Rovdjursföreningen.  Bra fakta om vargen 1. 2.

Centerpartiets fjortis-revolt.

 

vargen_jag.jpg.rZd.137378

 

Hittade läsvärda och kloka ord i en annan blogg:

Den “genetiskt viktigaste” vargen av alla är den lilla ljusa “Finsk-ryskan” som oklokt nog vandrade in i det här landet och valde ett i hennes ögon lämpligt revir. Tyvärr låg det i den halva av landet som renägarna ockuperar och hon sövdes och flyttades till södra Sverige. Tre gånger!
Till sist sa myndigheterna att nu får det vara nog, nu får hon stanna, vi får försöka samarbeta med renägarna,hjälpa dem och ge dem kompensation för skador. Det verkade som ett vettigt beslut, tills det framkom att hon, som för andra gången fått en uppvaktande kavaljer, bara skulle fungera som surrogatmamma. När hon fött valpar i vår skulle hon avlivas och valparna läggas in i någon varglya i söder. Förhoppningen hos många var ändå att detta makabra oetiska beslut skulle ändras, att det kanske bara var för att hålla renägarna lugna.
De blev inte lugna, de ansökte om skyddsjakt gång på gång och länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland tillstyrkte och i dag gav Naturvårdsverket tillstånd att döda vargparet. Skadorna var för stora, de hade dödat nio renar!
Hanen är redan avrättad från helikopter men den stackars “viktiga” tiken som varit med förr har lyckats hålla sig undan i dag men hennes öde är beseglat.
Med dagens beslut dör inte bara Finsk-ryskan utan även den sista gnuttan av trovärdighet för svensk naturvårdspolitik överhuvud taget.
Det är fullkomligt orimligt att undanta mer än halva landet, den mest glesbefolkade halvan dessutom, från de rovdjur som hör hemma där. Det finns bara en vettig taktik, naturlig invandring från öster och då måste djuren också tillåtas leva i det så kallade renskötselområdet.
Det är dags att vända tragiken till något bra, det är dags att avslöja sanningen bakom urbefolkningens rennäring. Den är inte vacker.”

…och de renägande samerna gnäller som vanligt mot förekomsten av rovdjur, helst såg de alla rovdjur utrotade: ”Varg och ren kan inte samsas, det vet vi sedan urminnes tider, konstaterar Jörgen Jonsson, ordförande i svenska samernas riksförbund.” …vad vi också vet är att samer och rovdjur aldrig kunnat samsas och personligen är min sympati för de renägande samebyarna helt bortblåst. Jag frågar mig om de någonsin vill ta sin del av ansvaret och hjälpa till med att skapa förutsättningar för en livskraftig vargstam i Sverige…svaret är nej, det vill de inte, de vill bibehålla vargen och helst alla andra rovdjur, utrotad.

För att vara en ”ursprungsbefolkning” som lever nära naturen har Samerna utvecklats till en naturhatande, egoistisk och girig grupp. Personligen äter jag aldrig renkött av princip, att på något vis stödja den näring Samerna bedriver via renskötseln är mig idag totalt främmande…jag hoppas du kan göra samma val, att totalt bojkotta renköttet från din middagstallrik!

Den mur av hat och illegal jakt som möter genetiskt viktiga invandrade vargar från öst består främst av en renägande ”same-elit” som vägrar kompromissa och denna grupp har förlorat allt stöd, all sympati, från undertecknad nu.

 

Läser till min glädje här att Halland kanske har fått ett vargrevir och önskar se minst fyra-fem revir även här i Småland. Givetvis har Sverige plats för minst 750 vargar, helst runt 1000 stycken, liksom vi har plats för övriga rovdjur i starka och genetiskt friska stammar. …och i Jakt&Jägare gnäller man i kommentarsfälten om ”ekofaschister”, om att ”tanten” inte vågar gå i skogen och att hela Halland måste stängslas in och om att det är så synd, så synd, om alla varghatande älgjägare! Vad är värre och farligare än barnsligt gnälliga män som tar lagen i egna händer, som många jägare?

 

 

Detta inlägg publicerades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till ”Renvårdsverket” och Lena Ek jagar varg, igen!

 1. anita skriver:

  Varghannen är redan skjuten, de måste ha stått i startgroparna, jägarna.

  Men inte antyder du väl att det finns något samband mellan Eks besök i Junsele och detta beslut? 😉

  Behändigt för Ek att det är Naturvårdsverket som får möta pressen idag.

 2. arrami54 skriver:

  Givetvis stod de mordkåta så kallade jägarna beredda, de hade laddat och visste var vargen fanns! …och givetvis finns det ett samband mellan Lena Eks besök och beslutet om ”skyddsjakt”, det ynkliga ”renvårdsverket” går ju helt i hennes koppel!

 3. Hans Ring skriver:

  Jag uppskattar din blogg och dina synpunkter och dina fantastiska målningar. Jag har arbetat som lärare i natur-och faunavård i 10 år uppe i norra Värmland så jag är väl förtrogen med det ofattbara rovdjurshatet som förekommer bland många jägare. Tråkigt att inte alla de naturkunniga jägarna törs säga ifrån.
  Sverige börjar likna ett u-land när det gäller hur vi hanterar våra rovdjur, fel av mig, de s.k. u-länderna verkar ta tag i naturvårdsfrågorna på ett vettigare sätt.
  Det känns ledsamt att se regeringens agerande på miljösidan, över huvud taget.

  Hälsningar från min numera sörmländska horisont / Hans Ring

 4. anita skriver:

  Hoppas min ironi framgick.

 5. arrami54 skriver:

  …den framgick! 😉
  …och jag gillade din ironiska ton!

 6. arrami54 skriver:

  Tack för din kommentar!
  Håller med dig om att man blir besviken över att alla kunniga och äkta jägare inte talar och tystar rovdjurshatarna som ingenting förstår! Vad det gäller regeringens agerande (Alliansen) så saknar de helt ett verkligt miljöparti och grundläggande kunskaper på området.

 7. Stolt Vargvän skriver:

  Måste bara få säga en sak arrami , så BRA skrivet , det värmer mitt hjärta , det var även för mig ett tungt besked då man väljer att avsluta denna vackra vargs liv, detta var vad som fick bägaren att rinna över då det gäller min syn på samerna , om jag hade svårt för deras ignorans mot den vilda naturen så är det ingenting mot hur min syn är nu , jag vänder dom totalt i ryggen , vårat län är snart ett ända stort renbälte , snart ser man väl en ren när man tittar ut genom fönstret , och det är så väldigt beklagligt , att inte den övriga vilda naturen ska ges rätt att leva med , det skulle inte förvåna mig att om en ekorre råkade gå över gränsen för renbetesområderna att samerna skulle skyddsjaga den med , samernas egenkärhet gör att den vilda naturen blir lidande , helt enkelt bara för att dom inte är beredda att lyfta på fingret för någonting mer än sig själva , och deras stackars renar , som verkar vara viktigare för Sameverket än den övriga vilda naturen ,dom sa att det inte fanns några övriga alternativ , nej det kommer det aldrig att göra när man är så ignoranta som ni är och mer bryr er om fikat än våran vargstam , ni säger att nu ska vi jobba vidare med den genetiska delen , en del ni själva har försvårat genom att visa er ignorans mot vargarna och deras situation , eftersom samerna och renarna verkar vara av mer betydelse än en vacker och hel vild natur , som vi så många tar del av nyttjar ,jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser hur ni föser vargarnas situation och framtid framför er istället för att öppna en möjlighet för vargarna och ge dom rätten att kunna få leva det liv även dom förtjänar att göra ,ett liv i frihet .

 8. arrami54 skriver:

  Tack, delar, som du inser, helt din syn i frågan.

 9. stefan stenlund skriver:

  Har ni ingen empati för dom drabbade? ??? Hela företag håller på att gå under av varg plågan

 10. arrami54 skriver:

  Har svårt att ta dig på allvar, ca 40% av vår planets organismer är utrotningshotade och du talar om empati med de som utrotar och dödar de som inte passar in i den ekonomiska kalkylen. Du skriver att ”företag håller på att gå under”…vilka företag är så hotade? Det handlar om ytterst begränsade skador och ersättning utgår från staten när varg river tamdjur.
  Vad ligger ersättningen på?
  ”Ersättningsbeloppen varierar beroende på hur många och vilka slags djur som blivit angripna. Då det gäller får är den rekommenderade ersättning för tackor 2 200 kr och för lamm 1 200 kr. Är tackan dräktig utgår en ytterligare ersättning på 400 kr per lamm. Avelsbaggar ersätts med 2 500 kr, och speciellt värdefulla djur kan ersättas med högre belopp. Ersättning för förlust av nötboskap bedöms i varje enskilt fall.”
  ”När det gäller ren får man ersättning utifrån förekomsten av rovdjur i området. För varje konstaterad föryngring av lo och järv får de 200 000 kr. För regelbunden förekomst av båda arterna får de 70 000 kr och för tillfällig förekomst 35 000 kr. För varg är motsvarande siffror 500 000, 80 000 och 35 000 kr. Ersättningen för björn och kungsörn bestäms från år till år och 2006 var den 1,6 respektive 1,1 miljoner.
  Man har beräknat att den sammanhållna rovdjurspolitiken kostar staten ca 155 miljoner kronor per år. Detta är en stor och icke försumbar summa pengar, men sett ur ett annat perspektiv är det ungefär 20 kr per invånare och år, och satt i proportion till andra kostnader skulle samma summa pengar räcka till byggnaden av ca 4 km motorväg.” Siffrorna varierar år från år och vill du veta mer exakt så studera Viltskadecenters hemsida.

  …din kommentar är löjlig och typisk en okunnig varghatare som ingenting förstår om naturen. Du talar om ”empati” och benämner rovdjuren som en ”plåga”, det är tack vare okunniga och hatiska individer som du som vargen tidigare var utrotad i Sverige och jag förstår att du strävar efter samma sak igen. De värsta ”rovdjur” jag personligen vet, är de av din sort!

 11. Stolt Vargvän skriver:

  Kunde inte skrivit det bättre själv , skulle bara vilja dock påpeka för Stefan en liten sak , har du Stefan inga känslor för vargen och dess situation och det vi utsatt den för , Stefan om du var lite mer påläst så skulle du troligtvis förstå vilket helvete som vargen genomlidit tack vare oförstående personer som du , som dömmer vargen och beskyller den även fast du väldigt väl vet att människan är lika delaktig i detta problem , det är så väldigt ynkligt ,lika ynkligt som ditt prat om gå under , för det ända som kommer gå under om vi vänder den ryggen är våran vilda natur , så innan du börjar prata om känslor kan du försöka förstå mer än din egenkära sorts känslor .

 12. Det pågår ett fullskaligt krig mot naturen och rennäringen står i första ledet.

 13. arrami54 skriver:

  …ja, exakt, och få är väl större om mer fanatiska rovdjurshatare än renägande samer.
  (Undantaget svenska hobbyfårägare/jägare i syd- och mellansverige).

 14. martinlundholm skriver:

  Jag blir lite ledsen när du säger ”har Samerna utvecklats till en naturhatande, egoistisk och girig grupp”. Du låter inte långt bättre än en SD-man just i de orden. Visst förstår jag att du är arg, men aldrig att man får dra alla ur en folkgrupp över en kam. Hur mycket du än skjuter på SD och rasism. Det finns säkert rika samer, men också de som kämpar oerhört hårt för att hålla liv i sin rennäring och bevara en del av en livsstil och bevara renens livsstil. Men visst, ren och varg är en svår kombination. Man måste ha sett skadorna som varg (eller järv) gör på ren för att förstå vilka känslor de rör upp. T.ex. på
  http://blogg.vk.se/annelikraik/2012/04/18/den-blodiga-verkligheten-709693
  Visst är det ”naturligt” men ändå kan man väl förstå att det gör ont i en same att hitta skadade renar. Att de känner så måste inte betyda att de hatar naturen. Hade de varit likgiltiga hade de varit konstiga.

 15. arrami54 skriver:

  …nja, läser du verkligen inlägget kan du inte missa att det är de renägande samerna/samebyarnas rovdjurshat jag vänder mig emot. Vi kan aldrig få en genetiskt bra och livskraftig vargstam så länge nya vargar inte tillåts vandra in från öst.
  Jag har inget generellt emot samer i övrigt.
  Att de reagerar känslomässigt är inget jag inte förstår, men jag förstår också att den känslomässiga reaktionen blåses upp för att dölja deras i grunden giriga sorg över förlorad inkomst, de slaktar till slut själva sina renar, eller hur? Naturen möter vi med en balans mellan förnuft och känsla, att rovdjur dödar sina bytesdjur borde inte skapa varesig förvåning eller överdrivna känslor, utan snarare accepteras som en av naturens grundregler.
  Att reagera mot rovdjurshatet, tjuvjakten på rovdjur och att samerna härvidlag är ”mästerliga” gör mig inte till en SD-man. Du använder bara en dålig argumentation och du tycks mig tillhöra gruppen som inte vill ha livskraftiga rovdjursstammar i Sverige?
  Vill du ha livskraftiga stammar inser du också att vi måste kompromissa och låta varg, lo, björn och järv ta n del av renarna…vilket samerna får en mycket god ekonomisk kompensation för.
  …och på vilket vis är det bättre att renarna hamnar på våra tallrikar?
  Rovdjuren måste äta och är dessvärre inte vegetarianer.
  😉

 16. Pingback: Det är med vrede jag läser att… | Varghjärta

 17. Iréne skriver:

  Känns varmt i hjärtat att vi är flera som vågar värna våra rovdjur.Hittade hit av en slump när jag i ren desperation letade förtvivlat efter kloka ord och sanningar om vargen. Jag skräms och skäms när jag läser och hör hur hatet tar sig uttryck. Jag är inte emot jakt och jägare men avvarterna i den gruppen måste de se till att rensa bort,utesluta annars får vi övriga medmänniskor stora problem eftersom de farligaste människorna gömmer sig i de grupperna, de som även uttrycker hat mot allt som är okänt.
  Tack!

 18. arrami54 skriver:

  Tack själv Iréne! Exakt och vi måste försöka bli av med dessa avarters politiska ledare lika väl.

 19. Iréne skriver:

  Så sant som det är sagt! Jag var inne på Svenska Rovdjursföreningens sida på facebook, och där såg jag många av de ”stora starka” män? som skriker ut sin rädsla och sitt hat för vargen i kommentarer, attackerar oliktänkande i det här fallet är de ju inne på en sida som står på rovdjurens sida. Obehagliga..usch..om jag får säga så.

 20. arrami54 skriver:

  …män som dessa, som skriker ut sitt hat mot vargen med flera, är oftast väldigt små män i verkligheten, mycket små män!

 21. Pingback: Ny vargstrid? | Varghjärta

Kommentarer är stängda.