…positiva förväntningar på klimatmötet i Doha?

 

…ja, jag har det inte! Därom är jag inte ensam och tyvärr lär vi få invänta några verkligt allvarliga katastrofer och ekologiska totalkollapser innan någonting sker.

Xenosidian skriver:

Här hemma ser vi en tidig, snöig och kall inledning av vintern med halka och stora problem i dess spår. Nere i Doha har politiker samlats på klimatmöte för att försöka komma överens om nedskärningar av koldioxidutsläppen för att dämpa den accelererande uppvärmningen. De är en övning som man hållit på med i några årtionden nu – utan nämnvärd framgång. Tvärtom utsläppen och uppvärmningen accelererar och vi är på väg mot ett radikalt förändrat klimat. Se SvD, GP, DN och tidigare inlägg Havsutsikt, Torrskkodd, Waterworld 2, Istiden mot sitt slut och Bara början!
Det är osannolikt att politikerna kommer överens om snabba kraftfulla insatser. Problemet är att hela vårt moderna samhälle bygger på hög konsumtion av energi och att det mesta av denna energi kommer från fossila källor. En snabb nedskärning skulle alltså hota vår välfärd på en betydligt större skala än den nuvarande lågkonjunktur/finanskrisen. Lägg till detta att det finns starka ekonomiska intressen för en fortsatt ökade utsläpp. Intressen som inte drar sig för att satsa på desinformation och lobbying. Stödda av en liten skara okunniga men högljudda klimatskeptiker så kan de tillsammans med ekonomiskt egoistiska stater effektiv blockera alla beslut.”

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver:

Intresset i USA för klimatmötet i Doha är mindre än för nästa omgång i basebolligan trots att det bara är månad sedan som stormen Sandy krossade New Jerseys kust. I ett läge där folk skriker efter jobb är det politiskt självmord att vidta åtgärder som bromsar tillväxten. Kinas enväldiga kommunistparti är i ett liknande läge när den jättelika tillväxtmaskinen börjat hacka. Ledarna vill inte vara bundna av några klimatkrav som riskerar deras jobb.

Så räkna inte med annat än kosmetiska uppgörelser i Doha. Toppmöten av det här slaget är kanske inte helt bortkastade men de är i första hand till för att de ska se ut som de ansvariga agerar fast de gör väldigt lite.

Ingen kommer att på allvar ta itu med utsläppen som höjer jordens temperatur. Experterna hävdar att höjningen måste stoppas nu. Annars är det för sent. Men politikerna är mer upptagna av nuet. Tiden då de kunde höja blicken och agera för nästa generations bästa är förbi.”

 

”Förhandlingarna är paralyserade av motsättningar mellan fattiga och rika länder om kostnaderna för klimatarbetet. Utvecklingsländerna känner sig svikna av västvärlden och säger att utlovat bistånd uteblivit.

Dohamötet var inte närmare en uppgörelse ännu vid halv fyra på lördagsmorgonen svensk tid, då förhandlingarna bröts för en ny paus.” skriver DN.

Mötet i Doha lär sluta med ett tomt dokument, ett i princip vitt papper, ett fegt ingenting och våra barnbarn får ta skiten vi skapade som ”gåva”, det är den moderna ”tillväxt-gapande” människans arv till dem!

…fy fan!

vitt2

…och exakt som vi förutsåg blev klimatmötet ett totalt fiasko!

Klimat- och energiexpert Martina Krüger från Greenpeace Sverige är på plats i Doha och sammanfattar stämningen efter beslutet: ”– Inom miljörörelsen råder en jättestor ilska och besvikelse, samma sak bland de länder som bli drabbade.” Hon menar att det finns ett stort glapp mellan förhandlingsresultatet och tvågradersmålet för klimatet.

Även vår blågröna ”miljö”-minister hade svårt att dölja sin besvikelse:

”Kyotoavtalet förlängs fram till 2020. Men klimatmålet på en temperaturhöjning på två grader ser inte ut att finnas inom räckhåll.

” – Besvikelsen är att det är för lite långsiktiga satsningar och vi har diskutera att man inte kan hålla tvågradersmålet, nu menar forskarna att vi landar någonstans kring fyra grader. Det är mycket bekymmersamt”, säger Sveriges miljöminister Lena Ek som har deltagit vid förhandlingarna i Doha.” …skriver DN.

 

Vi behöver skapa en starkare opinion, hjälp till…tack!

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till …positiva förväntningar på klimatmötet i Doha?

 1. Jarre skriver:

  När skall människan fatta att vi inte kan påverka klimatet! Jorden har alltid skiftat klimat från varmt till kallt och tillbaka igen. Om nu det är vi som orsakar det så borde vi väl möjligen se till att det finna färre människor inte något annat…

 2. arrami54 skriver:

  Givetvis påverkar vi klimatet, precis som vi påverkar alla ekosystem, hav och skogar. Vår påverkan är lika vetenskapligt styrkt som att jorden är rund, att en del förnekar vetenskap och uppehåller sig vid personlig tro är iochförsig ingenting nytt, det är därför många gömmer sig inom idiotiska religiösa dogmer och tror att jorden är Guds ”platta” verk. 😉
  Du vill ha mindre antal människor, antar att du menar att andra skall dö, inte du?
  Men även inom sjukdomsområdet har människan påverkat, du känner till de medicinska framgångarna?…naturen försöker alltid motverka överpopulation genom sjukdomar (detta sker inom alla djurbestånd), via virus och bakterier bland annat…men vi har skaffat oss en kunskap som ger motståndskraft.
  En kraft mänskligheten visat också genom vår klimatpåverkan.
  Du kallar dig ”Listiga sinnet”, men varken du eller mänskligheten är generellt inte listig, tvärtom och vi går mot en tid av sociala motsättningar (krig) delvis på grund av krympande naturresurser, delvis på grund av ekonomiska orättvisor. Orättvisor skapade via ett sjukt ekonomiskt system ( http://schlaug.blogspot.se/2012/12/hur-skapas-pengar_8.html ) men främst för att djuret människan är enormt korkad och egoistisk (som klimatförnekarna!). Vi lär få se fler och kraftigare naturkatastrofer vi själva orsakat och går mot massdöd även på grund av t.ex. resistenta bakterier med mera.

  Lycka till!

 3. PeterL skriver:

  Vad trött man blir. Som vanligt blir dessa konferenser inte annat än ett platt fiasko och man ställer sig frågan om det inte hade varit en större hjälp för klimatet om alla dessa delegater inte flugit dit utan istället stannat hemma och släckt en och annan lampa.
  Tack för tipset om ”Radikalisera Klimatpolitiken nu”

 4. arrami54 skriver:

  …jo, man blir både trött och förbannad! Du har helt rätt i att klimatet vunnit mer om den majoritet av idioter till politiker vi sett producera ett urvattnat dokument, ett vitt papper…hade stannat hemma!
  Varsågod och jag hoppas du mår bättre än gott! 😉

Kommentarsfältet är stängt.