”Lyckad nedfrysning av herr Moro”

 

Rubriken är titeln på en av mina favoritböcker, ”Lyckad nedfrysning av herr Moro” borde vara en huvudbok för alla Sveriges skolbarn, den är en otrolig källa för dem som vill reflektera över, bygga och utveckla sin värdegrund och vad är viktigare än det? En bra etisk värdegrund går alltid hand i hand med en positiv utveckling, för individen liksom för samhället.

Och vad behöver barn mer än vuxenvärldens positiva engagemang?

Det finns mycket man kan skriva om t.ex. den svenska skolans negativa utveckling, men en av de främsta bristerna är kanske just vuxenvärldens frånvarande engagemang?

Lyckad nedfrysning av herr Moro” är en samling fotografier, noveller, brev och dikter som speglar den moderna världens handlingar och känsloliv. Civilkurage blandas med övergrepp och boken uppmuntrar oss att fundera på vem man är och vill vara. Den passar perfekt i undervisning då många texter är av historiskt eller etiskt intresse. Passar för arbete med värdegrund och individens etiska evolution. Jag lovar att den ger anledning till reflektion.

Inget är mer aktuellt än individers, gruppers och samhällets etiska ställningstagande. Du finner tankeväckande pärlor på i stort sett varenda sida, ett exempel som är aktuellt med tanke på ett visst partis ny-uttalade ”nolltolerans” är en strof ur Koranen:

” Om du hör att ett berg ändrat läge – tro det! Om du hör att en man ändrat sinnelag – tro det inte!”

Med tanke på att många fastnar i ett destruktivt ”vi mot dem” och tanken på individer som tärande, respektive närande,… är den kanadensiska filosofen Christopher Hodgkinsons ord viktiga:

Ingen är oumbärlig, var och en är oersättlig!”

Jag rekommenderar varmt boken och anser den vara långt viktigare än de så kallade ”heliga skrifterna” och den borde vara en huvudbok på alla högstadieskolor och gymnasier!

Bra kultur är viktigare än ”Gud” och fantasi är viktigare än kunskap…och utan en god etisk värdegrund går vi alla vilse.

…och så tar vi lite humor (kultur) på samma tema:

 

Lyckad nedfrysning av herr Moro är en litteratur- och bildantologi utgiven på Ordfront förlag i Stockholm 1992. Boken gavs som gåva till alla som gick ut nionde klass och gymnasiet 1992.

Ursprungligen tillkom boken som del i en en kampanj för att höja vårdyrkets status, och öka ansökningarna till Gymnasieskolans Vårdprogram. Det stod ganska snabbt klart att bokens innehåll inte skulle överensstämma med tidigare kampanjböckers. Redaktörerna valde att i boken kombinera utvalda texter, dikter, bilder och i viss mån figurer som på olika sätt skulle vara representativa beskrivningar för människans livsvillkor, historia och utveckling. I innehållet märks bland annat en reklamtext från ett amerikanskt Kryonikföretag, utdrag ur Dostojevskijs Anteckningar från ett källarhål, novellen Hängningen av George Orwell samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Bland fotona finns bilder på dansande ungdomar, atombomben över Nagasaki 1945, en pojke som fastnat med armen i en godisautomat och en ko med framavlat jättejuver, avsett för maximal mjölkproduktion.

Bokens tillkomst beskrivs av Roy Andersson i ”Vår tids rädsla för allvar”. Där beskrivs också hur Stockholms läns landsting protesterade mot bokens innehåll, bland annat med invändningen att kor och sjukvård inte har med varandra att göra, med vilket de syftade på ovan nämnda bild.

Ansvarig utgivare och projektansvarig var Marie Braunerhielm. Redaktionen bestod även av Kalle Boman och István Borbás. Efter det att boken gavs ut som gåva, har den kommit i flera nytryck” (ur Wikipedia).

En bild ur boken:

Vi är inte en helt vacker art. Här drabbas en indiankvinna av det avhumaniserade hatet, andra har drabbats, miljoner andra…vi minns judehatet under tidigt 1900-tal och idag hatas muslimer av en politisk grupp svenskar.

När lär vi oss?

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Lyckad nedfrysning av herr Moro”

 1. Britta skriver:

  Jag tar till mig det boktipset!

 2. arrami54 skriver:

  …förvånar mig inte, men glädjer mig! 😉
  Kram.

 3. Per skriver:

  Jag gick ut gymnasiet 1992 och hörde aldrig talas om den här boken tills jag hittade den på Myrorna i våras.

 4. arrami54 skriver:

  Det är min ”husbibel” och jag önskar att alla Sveriges ungdomar får den och läser den under gymnasietiden.

Kommentarsfältet är stängt.