…vår ömtåliga planet.

 

Det finns egentligen ingenting nytt under solen och som Birger Schlaug skriver: ”Ingenting nytt har framkommit. Sverigedemokrater har bara bevisat det som de flesta av oss redan vetat, Världsbanken har bara redogjort för det vi redan vetat (att tvågradersmålet är kört, att politiker inte förmår det de borde förmå och att människor kommer att få svårt med torka, översvämningar och olidliga värmeböljor)”…

Du har säkert läst rubrikerna, varningarna

På senare tid har vädret onekligen varit på krigsstigen och nu varnar Världsbanken för att jordens medeltemperatur kan öka med fyra grader – redan 2060. I en ny rapport slår Världsbanken larm om att stora delar av världen står inför en katastrof om inte något snabbt görs åt klimatproblemen. Enligt rapporten kan jordens medeltemperatur öka med fyra grader redan 2060, och värst kommer fattiga och invånare i världens kuststäder troligen att drabbas.

Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger miljöprofessorn Johan Rockström.”

…och han är INTE ensam om att varna!

Det finns en gräns, som om den överskrids, innebär att ekosystemet havererar och då står vi där, likt de ”dårar” vi är och mumlar: ” – Det var som fan, det hade jag inte en aning om! ”

Många förnekar att vetenskapsmännen har rätt (de vet bättre själva via förnekelsens selektiva informationsmottagning), de talar om en ”klimatbluff”, flertalet bryr sig inte utan lever som vanligt, få vågar tala om de förändringar som krävs och tystast är våra politiker (jo, de talar ”vackra ord”, men får aldrig ”tummen ur”)…men vår jord är ömtålig och tål inte vårt rovkapitalistiska system/samhälle. Vi kan förändra, vi kan skapa ett hållbart och långsiktigt system, men då måste vi resa oss, kasta bort det gamla och vilja förändring. Bort med girigheten, överkonsumtionen, fördela resurserna rättvist via t.ex. arbetsdelning (kortare arbetstid) och så vidare. Svaren har vi, det enda som saknas är viljan.

Hur ser då framtiden ut för våra barnbarnsbarn (men vem bryr sig om dem?)? Ett tänkbart scenario är detta:

Havet stiger och minst 1,5 miljoner människor blir hemlösa enbart i Egypten. Bangladesh förlorar över 30 procent av sina landområden, tiotals miljoner människor blir hemlösa. Antarktis is kan smälta snabbt och havsnivån stiga med fem meter. Jordbruksproduktionen minskar globalt. Större delen av den indiska subkontinenten blir uttorkad. Torka drabbar särskilt sydvästra Nordamerika, Centralamerika, Medelhavsområdet och Sydafrika. I Sydeuropa försvinner 70 procent av sommarregnen, värmeböljor varar i genomsnitt 65 dagar längre. Skogsbränder i Alperna. Storbritannien kan få 45 grader på sommaren. Europa får 80 procent mindre snöfall, vilket skapar dricksvattenbrist. Lite bättre skördar i Kanada och Ryssland. Grönlandsisen smälter snabbt, liksom Antarktis is. Det kan skapa en ”atlantcirkulation”, som tillfälligt kan kyla västra Europa och leda till kraftiga stormar. Permafrosten i Sibirien smälter, stora mängder metan frigörs. Eftersom metan är en 23 gånger starkare växthusgas än koldioxid, kan detta i ett slag utöka utsläppen av växthusgaser med 700 procent.

…jo jag vet, jag är inte naiv. Ingenting reellt kommer att hända för att stoppa denna negativa klimatutveckling. Mänskligheten kommer att fortsätta som nu, en del ber till en döv, död ”Gud”, de flesta lär konsumera, överkonsumera (lycka är ju någonting lyxigt, ett nytt kök till jul kanske?) och leva ansvarslöst en dag i taget. Problemen löser vi efterhand, delvis och torftigt och blir resurserna knappa så tar vi vad vi behöver enligt det urgamla receptet… krig!

 

(Målningen är under arbete).

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till …vår ömtåliga planet.

 1. Ping: Chockas styret i landstinget till att agera? | Grön landstingsblogg

 2. Anemone Nemorosa skriver:

  Tyvärr så har du rätt. Maktmissbrukare brukar acceptera krig som en bra ”ursäkt” för att sko sig rejält. Vad de lämnar efter sig spelar ingen roll alls, för de tänker inte längre än näsan räcker, knappt det en gång. Känner du till något mer djur än Homo Sapiens, som slår mot sin egen art och försöker förgifta och förgöra sitt eget hem? Finns det någon mer djurart som är girig?. Jag tror fan de är narcissister hela bunten! De tänker så kortsiktigt så jag blir förbannad. Vi borde gå ut på barrikaderna och protestera.

  Hoppas bofinken heter ”Knut” och att han är närsynt. Du vet den där sången med Siv Malmqvist.
  ”Den närsynta bofinken Knut”. Jag tycker om alla djur med några få undantag (kackerlackor, skorpioner och vårtbitare) men jag är fascinerad av fåglar.
  Tavlan har ett mycket tydligt budskap. Du ska väl ha med den på din utställning?

  Ta hand om dig
  Mvh Anemone Nemorosa

 3. arrami54 skriver:

  …jo, jag assosierade till ”Knut” när jag målade bofinken. 😉 Delar helt din syn på djuret Homo Sapiens och nej, det finns inget annat djur som medvetet och långsiktigt förstör sitt habitat.
  Jag vet inte om målningen kommer med på utställningen, kanske om det blir en större utställning i Halmstad lite senare under 2013 (det beror på utrymmet), den ”konkurrerar” med ett femtiotal andra målningar.

 4. Ping: …som vatten på en gås! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.