Det cyniska våldet i Gaza.

 

En cyniker skulle säga att vi sett inledningen på valrörelsen inför det israeliska parlamentsvalet den 22 januari.” skriver Ingvar Persson i en ledarartikel, men frågan är snarare om man inte är naiv om man inte tror det handlar om makt, personlig makt för Israels nuvarande ledare. Det vi ser är en repris, ytterligare ett exempel på hur denna politiskt betingade ”maligna cancer” återigen riskerar att skapa krig i regionen. …och båda sidor har sina extremister som gör allt för att vinna. ”Extremisterna bestämmer dagordningen på båda sidor, om än med oändligt olika maktresurser”.

Vi vet hur fred kan skapas, ett slut på ockupationen och två jämlika stater i samarbete. Bara så kan verklig säkerhet skapas och vi vet hur terrorn föds…

de hittade honom sittande, tyst med spår av tårar i det smutsiga ansiktet. Han höll i en liten hand som stack fram under den sprängda betongen i det som en gång var hans hem i Gaza.

Mahmoud har inga tårar kvar, han skräckslagna sorg har övergått till en isande tomhet…alla i hans familj är borta. Handen han först vägrade släppa när hjälpen kom, tillhörde hans lilla syster, Basma. Hon blev bara fyra år.

Det tog många dagar innan Mahmoud började tala igen, en ung pojke på 13 år, helt vilse i en tom verklighet…

Ungefär samtidigt som Mahmoud drogs ut från sitt raserade och rasfarliga hem, studerade Israels ledare Ehud Olmert opinionssiffrorna…skulle attacken på Gaza rädda honom kvar vid makten?

Fem år senare tog Mahmoud tillsammans med arton kamrater emot uppdraget med stolthet och en övertygelse om rättfärdigheten i hämnden. Hans sargade tomma själ hade lätt ockuperats av hämnd och fundamentalism…

Sex av dem hade lyckats köra in i centrala Tel Aviv i bilar som var dolda bomber…på exakt samma klockslag och till de borttonande orden om att ”Gud är stor” dog Mahmoud tillsammans med hundratals andra…

 

Det är inte svårt att förstå våldets spiral, orsak och verkan, det som är svårt att förstå är varför inte världens ledare använder sin makt för att stoppa den destruktiva idioti som aldrig kan lösas med mer våld?

När man tänker efter, verkligen sätter sig in i orsak och verkan är det svårt att döma alla som likt ”Mahmoud” i min fiktiva (?) historia ovan, slår tillbaka mot fienden med de medel de har…

Hur skulle du gjort om du ”gått i hans skor”?…om du delat hans erfarenhet? Kan DU garantera att du mött fienden med ett fredligt leende och en blomma?

Det är inte palestinierna eller judarna vi skall förakta…det är våldet som förtjänar förakt och detta oavsett vem som använder det!

Israel har skapat ett enormt ghetto i Gaza. Under andra världskriget drev nazisterna 356 getton för judar, men även för zigenare. De var tyskarnas första steg att få kontroll över judarna. Genom att separera dem från den icke-judiska befolkningen kunde de hålla räkning på hur många de var och plundra deras hem. De mest kända gettona från denna tid låg i Warszawa, Lodz, Krakow, Lwów, Białystok, Vilnius och Riga. Det Israel gör är att i princip rakt av kopiera den terror de själva historiskt utsatts för. Ockupationen är inne på sitt 46:e år, och blockaden av Gaza har pågått i fem år. Där är just nu 1,7 miljoner människor fångade utan möjlighet att fly. De kan bara lyssna till bomberna och vänta på stridsvagnarna.

Det enda sättet att bota denna ”maligna cancer” är att reellt skapa fred och utan krav från USA/EU på att Israel verkligen anstränger sig i fredsarbetet blir detta aldrig möjligt.

 

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det cyniska våldet i Gaza.

 1. mariadesuede skriver:

  Det är ju sà enkelt, men stolthet och makt gàr före folkens intressen, tyvärr!
  Allt gàr i repris!

  Själv sà hàller jag pà och skriver pà en roman om en skadeskjuten varg och folk som hjälper denne. En roman om tjuvjakt och varg, fast även annat… Varför vet jag inte!

  Örnkram ♥

 2. arrami54 skriver:

  …jo, du har rätt, allt går i repris…vi vägrar lära oss av vår historia och tyvärr väljer vi återkommande de ledare som kastar in oss i konflikter/krig.
  Låter spännande med ditt romanprojekt!
  Själv håller jag på med att måla fram bilder till några utställningar under 2013, bl.a. en större målning jag kommer att lägga enormt med tid på. Varför vet jag…det roar mig!
  Kram.

 3. mariadesuede skriver:

  Lycka till med ditt projekt! Jag har ju mànga projekt, men djur & natur är ju mitt främsta intresse. Sà jag vill ju pàpeka att människan begàr ekologiska katastrofer i vinstintressen…

 4. arrami54 skriver:

  Motiven i mitt konstprojekt är uteslutande hämtade från naturen, så det intresset delar vi.
  …och visst är det så, vår ”kultur” har satt över 40% av jordens alla organismer (fauna och flora) på utrotningens kant.

Kommentarsfältet är stängt.