Framtidens energi är här – vågkraft!

 

Nu börjar visionen bli verklighet, i höst placeras de första vågkraftverken ut. ”Visionen om att vågor ska bli en lika betydande energikälla som solen och vinden. I Lysekil byggs det som kan bli världens största vågkraftspark”.

 
Personligen har jag alltid trott på idén och nu är det bara att hoppas att utvecklingen går fort och att produktion/forskning/utveckling stannar i Sverige. Detta är verkligen en grön framtidsbransch!

 
Finansieringen för vågkraftparken är klar, liksom tillståndet för den fysiska placeringen. Totalt kommer parken uppta en halv kvadratkilometer av havet, och trålfiskare hade först synpunkter på placeringen. Dessutom har det funnits farhågor att djurlivet i havet skulle kunna påverkas negativt. Men aggregaten utanför Skaftö har visat att det istället är tvärtom – kraftverken fungerar snarast som ett artificiellt rev.

Det verkar vara lite som vid Öresundsbron, att djurlivet faktiskt har ökat istället. Nu har vi dessutom byggt aggregaten så att det finns håligheter där fiskar och krabbor gillar att bo. Dessutom blir det en zon där det inte fiskas. Det lär också påverka positivt, säger Billy Johansson.

Men däremot lär kraftverken ha begränsad livstid. De beräknas hålla minst 20 år. Mats Leijon är trots det övertygad om att vågkraft är bland den mest klimatvänliga energikällan som finns.

Med tanke på hur effektivt det är, och att det egentligen inte är någon miljöpåverkan alls förutom att aggregaten måste byggas, så tror jag det. Vi måste ha fler effektiva förnybara energikällor, och där är vågkraft tillsammans med vattenkraft oslagbart, säger han.”

citerat ur ETC, läs hela artikeln där! 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.