…de ”farliga djuren” och fördumningspandemin.

 

Jag skrev lite kortfattat om pandemin här, men det går att skriva en lång, mycket lång, lista med exempel. Det har t.ex. varit en del insändare på temat ”vi som ogillar hundar” i lokaltidningen (tyvärr går det inte att länka) den senaste tiden, bland annat en med rubriken ”Barn eller hundar?” den 20:e juni. Insändaren i sig tänker jag inte besvara. Däremot vill jag försvara tamhundarnas existens, de ger så mycket och betyder så oerhört mycket för många människor, oavsett ålder, så vi skall vara försiktiga med krav på alltför långtgående restriktioner. Det är givet att hundägare skall ta sitt ansvar, plocka upp efter hunden, inte låta den springa lös var och hur som helst, med mera. Det handlar om grundläggande respekt och ansvar inför andra. Det brister tyvärr ibland och skall då påtalas.

Men hundägare kan inte visa en överdriven hänsyn till renlighetshysteri, eller uppenbar fobi (hundskräck).

Jag mötte en kvinna för ett tag sedan när jag var ute med hunden, som handlöst kastade sig in i ett buskage och ropade: ” – Håll hunden kopplad!”  Hunden var kopplad och gick ”fot”, men hysterin gjorde väl kvinnan i fråga blind? Hunden tittade förvånat på mig efter hennes ”anfall” av fobi och undrade uppenbart vad i ”jösse” namn hon sysslade med? ”-Vill hon leka, husse?”

(Fobi botas via terapi, inte ett allmänt hundförbud, eller en ny utrotning av vargen!)

Det finns människor som har kraftiga fobier för alla typer av djur, allt från insekter som harkrankar, till större djur som möss, älgar och inte minst vargen. Jag märker en enorm vargfobi hos många äldre män med ”bössa” här i Småland. De drar sina fantasifulla och nästintill religiösa skrönor med en skrämmande övertygelse, vargen tar barn, minst två i veckan…men först tar de alla tamdjur.

Skulle de med fobi styra, skulle alla djur snart vara utrotade, vilket skulle få förödande konsekvenser även för mänskligheten.

Vad det gäller överdrivna renlighetskrav, vilket ovan nämnda insändare (” Barn eller hundar”) hävdar när hon vill förbjuda hundkiss på gräsytor (parker) med mera. Patetiskt, ”kisset” regnar bort och hur många barn äter gräs? Värre är väl då t.ex. alla cigarettfimpar? Överdrivna renlighetskrav är främst kontraproduktiva och skadliga för barns förmåga att bygga ett bra immunförsvar.

Vi är omgivna av bakterier, inte minst lever vi i ett totalt beroende (symbios) med dem vi har på och i oss. De är hundratals miljoner fler än det totala antalet celler i vår kropp. Viktigare är att vi inte överdriver antibiotika-bruket eller använder bakteriedödande medel i onödan, som silvertillsatser i kläder, tvättmaskiner, och som “munvatten” som botar allt (utom idioti!)! Den kemiska cocktail vi öser ut i naturen är långt värre än djurs kissande!

Ett reellt problem man ofta stöter på vid promenader i vår stad (alla städer) är sönderslaget glas, flaskor med mera som krossats medvetet av våra helgfirande ”fyllekajor”. Både barn och våra barfota hundar kan skada sig allvarligt. Ett annat otrevligt problem våra ”fyllkajor” i olika ålder orsakar är en ganska betydande nedskräpning, det är ofta direkt otrevligt att vandra en tidig morgon med hunden och se alla lämningar, inte minst alla spyor. Vi får hjälp, av de morgonpigga städpatrullerna, inte minst då våra kråkfåglar. Kaja, Kråka och Skata hjälper faktiskt till med renhållningen, och de gör ett jobb de skall ha en eloge för!

Vill också passa på att be polisen vandra omkring lite under helgernas kvällar och nätter, ni kan få in en rejäl summa till statskassan om ni bötfällde nedskräpningen och ”fyllekajorna” skulle nog promenera de få metrarna till närmsta ”soptunna” därefter.

Jag vill inte moralisera över alkoholkonsumtionen, men den borde hållas måttlig. Det är mänskligt att bli rund under hälen, men lagom är bäst! Det är inte bara mänskligt, många djur blir återkommande berusade. Inte minst vår minsta kråkfågel, Kajan. Det finns likheter mellan oss och dem, Kajan är intelligent, lättlärd och blir enkelt tam. Vid etologiska studier har den visat en ovanligt stor förmåga till problemlösningar, som alla kråkfåglar. Att de tillverkar enkla verktyg är känt, liksom deras problemlösningsförmåga. Har själv sett kråkor lägga hästskit i vatten för att lösa upp den och få havrekornen att flyta upp, rena och färdiga för inmundigande!
Konrad Lorentz har efter sina undersökningar av Kajans beteende velat klassa kajkolonierna som ett av de organisatoriskt mest fulländade djur-samhällena.


I Skåne och Blekinge kallas Kajan för ”Alika” och ni har kanske hört uttrycket ”
full som en Alika!”? Uttrycket kommer av att Kajorna (Alikorna) gärna åt mäsk, en restprodukt vid de gamla bryggerierna. Det var en vanlig syn med berusade Kajor vid mäskhögarna. ”Fyllkaja”. Det var också ett ganska vanligt folknöje förr att avsiktligt berusa Kajor med bröd doppat i brännvin. Att beskåda dessa fyllekajor ansågs vara ett nöje? Det är alltså inte bara människan som söker att bli lite ”rund under hälen ibland”.

Skådom här en Bachi kaja som i Sodoms portar står” : skaldade Carl Michael Bellman.

I Frankrike finns uttrycket ”full som en trast”. Så även trastar tar sig en ”bläcka” ibland. Carl von Linné beskrev en Trast, tämjd av en värdshusvärd som sprang omkring på borden och drack ur glasen (trasten alltså, inte ”värden”! ). Den drack sådana mängder vin att den blev skallig, skrev Linné.
Det är många olika sorters fåglar som tar sig ett ”järn” ibland och det finns en stor ökning av fåglar som flyger in i fönster, under hösten (de är berusade och uppfattar inte glasrutorna!), när mängden jäst frukt/bär är som störst.
Personligen har jag tagit in ett antal Sidensvansar som fått sova ruset av sig hos mig, innan jag släppt dem igen, de kan bli så fulla av jästa rönnbär att de faller ned på marken och fryser ihjäl, eller blir tagna av ett rovdjur, som ”grannens” katt!
En del av er har kanske mött både berusade Älgar och hästar? Berusade efter att ha ätit för många jästa vildäpplen. Ibland slutar det riktigt illa till och med för en ståtlig älgtjur.
En god vän till mig mötte en riktigt berusad Älg bakom sin ladugård en vacker höstdag, älgen stod och åt av jästa vildäpplen och hade uppenbart svårt att stå upprätt. Oturligt nog för älgen så var det den första dagen på älgjakten. Tyckte det var lite ”elakt” av min vän att skjuta denna helt försvarslösa älg, men älgen dog nog lycklig och köttet var utmärkt, kanske lite på grund av att den var alkoholmarinerad? Det är vanligt att Älgar blir rejält runda om klövarna, det kan då vara farligt att möta dem.

Ett annat djur som man lätt kan studera på närmsta krog är hanformen av homo sapiens. Ofta är det mest komiskt, ibland tragiskt att se dessa ”Alikor” försöka flörta med hondjuren. Liksom deras tappra försök att ta sig hem på egna ben . Det är många olyckor och brott som har denna frivilliga form av ”lobotomi” som orsak.

Vad det gäller ”farlighet” så är det med dem som med älgarna…fast älgarna är i jämförelse mestadels helt ofarliga!

Hundars ”kiss” är inget samhällsproblem och tänk efter, alla naturens ”farliga” djur kissar, även fåglar, insekter och manliga ”fyllkajor”!

En sak är säker, den sista ”idioten” är inte född än. Studera bara religiösa individers retorik, eller Sverigedemokraternas m.fl.

Hur är det, förtjänar vår art beteckningen ”sapiens” efter homo?

…jo, en del av oss , andra…inte!

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i ...det är om hösten drömmar dör..., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till …de ”farliga djuren” och fördumningspandemin.

 1. victor skriver:

  du är för hejig,inte ens i en text om hundar kan du avstå från att skälla på jägarna inte

  från damer kastande i rabatt till jägarhat på 5 röda hehe

 2. arrami54 skriver:

  Det roar mig att du läste inlägget…nu väntar jag bara på en intelligent kommentar!

 3. victor skriver:

  köp derivat

 4. arrami54 skriver:

  …gör så du. ”Fördumningsepidemin” är ingen råvara, ger ingen vinstränta…utan leder bara till sönderfall.

 5. queenias skriver:

  Du är så underbar!!! Älskar detta inlägg, fick många skratt och naturligtvis så håller jag med dig i allt. ja, jag har också sätt berusade älgar, men då i Töllsjö…

  ha det bäst!! 🙂

 6. arrami54 skriver:

  Tack och detsamma! 😉
  Glad att du uppskattade humorn!

 7. KV skriver:

  Är själv en av dessa hundfobiker, dels pga ignorans beträffande just hundar och dels pga att jag under min tid som brevbärare blev jagad. Inte så konstigt med tanke på att jag inkräktade men ändock är jag löjligt skrajsen vid varje möte med okända hundar, vilket tar sig i uttryck i att jag stannar upp och förmodligen avsöndrar störtsjöar av adrenalin som givetvis oroar jyckarna och/ eller utlöser deras jaktinstinkter. Who can blame then !!
  Är för övrigt djurvän ( ( kattmänniska) och förstår hundägare/ hundälskare och vill inte se några restriktioner när det gäller hundars rörelsefrihet ( vem vill leva i ett samhälle där vi ”nojiga”får diktera villkoren ) men önskar ibland att hundägare också kunde förstå att vi som agerar tvärtemot hur vi ska visavi hundar i vissa fall själva skäms över vårt beteende ; hur vi ev.sårar ägaren och ofrivilligt förvirrar eller provocerar hunden till skällande eller ryckande i kopplet.
  Rent rationellt vet jag att hundar är underbara, trofasta djur men bär ändå på en urbota idiotisk rädsla!

 8. arrami54 skriver:

  Jag kan förstå dig, och när jag möter en individ med din rädsla (den syns, inte minst på kroppsspråket), går jag en omväg…jag har ingen rätt som hundägare att nonchalera eller förstärka någons rädsla. Det handlar om ömsesidig respekt.
  …och bygger rädslan på ett trauma är den INTE idiotisk. Alla har vi våra mer eller mindre tydliga rädslor.

 9. Ping: Jo, män är djur och ofta primitivt ”korkade” därtill! | Varghjärta

 10. Ping: …om det vackra djuret människan. | Varghjärta

 11. Ping: …on a rainy day. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.