…rätt, men delvis felriktat!

 

Systemskifte. Högerpolitiker tar allt oftare chansen att hylla den nordiska välfärdsmodellen. I verkligheten har de kidnappat begreppet samtidigt som de gör allt för att riva isär det som gjort den så framgångsrik: individens oberoende och människors tillit till varandra, skriver fem representanter för socialdemokratiska ungdomsförbund i Norden”..i en debattartikel i DN.

Jag ser inget direkt sakfel i deras ord:

Ett gemensamt drag för högerpartierna i de nordiska länderna har också varit deras taktik att ställa grupper mot varandra och underblåsa misstro och misstänksamhet människor emellan. Sjuka har pekats ut som fuskare och unga arbetslösa som lata. Allt i syfte att ställa dem utanför samhällsgemenskapen och legitimera stora skattesänkningar genom nedskärningar av ersättningar och stödinsatser.

I Sverige håller högerregeringen på att i det tysta genomföra ett systemskifte, från ett generellt, inkomstbaserat trygghetssystem till ett behovsprövat system som bara garanterar en bastrygghet. Ett tydligt exempel är arbetslöshetsförsäkringen där numera bara var tionde heltidsarbetande får ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet och många istället hänvisas till de behovsprövade kommunala socialbidragen.

Högern, bl.a. i form av våra ”Nya Moderater”, driver en klassisk högerpolitik, klyftorna ökar mellan fattig och rik…men det de socialdemokratiska ungdomsförbunden helt missar…är att deras modersförbund gått och omfamnat exakt samma politik.

Svensk Socialdemokrati har på inget sätt visat att de kommer att ändra de Nya Moderaternas politik i grunden. De lär snarare fullfölja ”Allians”-politiken och det är väl främst därför de i dag ”agerar” under total tystnad! Tysta applåder för genomförda skattesänkningar och system-”renoveringar”…socialdemokratin  lär inte i grunden förändra någonting av den genomförda högerpolitiken.

Det är pinsamt att Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), så totalt missat detta.

Europa är på väg in i en extremt djup och långvarig recession, klyftorna lär öka än mer och ingenstans ser jag ett socialdemokratiskt alternativ värt namnet. Svaret ligger helt i att nordisk socialdemokrati tonats blå…och tonen är inte ljust blå!

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.