…fru Lugnet landar mjukt!

Som Cornucopia skriver:

Nej, tre år på regeringskansliet är inte att få sparken.

Populisten och näringsministern Annie ”jag gav miljoner till Facebook” Lööf (c) påstår sig ha ”sparkat” generaldirektör Lugnet från Tillväxtverket (Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Enligt Annie Lööf är att få tre års tjänst med bibehållen lön på regeringskansliet samma sak som att få sparken.

Nej, hon har fråntagits sin tjänst och omplacerats närmare makten, så dessa kan dra nytta av hennes erfarenheter av att fuska med moms och fixa schyssta fester. Man blir befordrad till sin nivå av inkompetens.”

…vilket var lätt att förutspå!

Näringsminister Annie Lööfs ord blir närmast komiska när man inser att Lugnet ”sparkades” till en tjänst på regeringskansliet:

”– Den verksamhet som Tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktig, och för att myndigheten ska kunna fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb krävs en generaldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende, säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande. ”

Generaldirektören Lugnet omplaceras bara och får sitta på regeringskansliet under den tid som hon har kvar av sitt förordnande, ca 3 år. (Hon är skyddad av arbetsrättsliga regler och ”kontrakt”). Men den avgörande frågan består: Förändras myndighetskulturen i Sverige nu?

DN reser frågan i en bra ledare:

Turerna kring Tillväxtverket har också pressat näringsminister Annie Lööf, som redan tyngs av dåliga opinionssiffror och ifrågasättanden. Lööf fick nu en chans att visa handlingskraft och plocka enkla politiska poäng. I sak var det dessutom rimligt att flytta på generaldirektören.

Men det vore för enkelt att begränsa frågan om omdömeslös statlig representation till Christina Lugnet. DN:s granskning denna sommar har visat att flera myndigheter och statliga bolag använder skattebetalarnas pengar på ett vidlyftigt sätt. Förmodligen vittnar detta om ett större kulturellt problem i verksamheter som kontrolleras av det allmänna.

Å ena sidan finns äldreboenden, skolor och museer där personalen tvingas vända på varje krona och sällan bjuds på något utöver det vanliga. Å andra sidan finns delar av den offentliga sektorn – framför allt verksamheter som gränsar till näringslivet – där löner och mjuka ersättningar befinner sig på en helt annan nivå.”

Tillåt mig tvivla, vi lär få se mer omdömeslös ”representation” m.m. och frågan är om Sverige ens behöver ”Tillväxtverket”? Att Sverige behöver en etisk uppryckning hos många myndigheter och ”verk” är tveklöst, men det vi först och främst behöver är en storsatsning på hållbar infrastruktur, inte minst järnvägen och den möjlighet till ”hållbara” transporter som den ger. Vi behöver en gigantisk nyproduktion av bostäder och en miljöanpassning av stora delar av det äldre beståndet.

Vi har ett gyllene tillfälle nu…men med Lööf som ”näringsminister” lär alla chanser till en positiv omställning försvinna i ett tyst ”ingentinget”.

…och det vanliga politiska spelet med ”enkla billiga poäng” lär fortgå!

Mygel-Sverige segrar igen!

…och ”lika barn, leka bäst” på regeringskansliet!

Foto: Pierre Zoetterman.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till …fru Lugnet landar mjukt!

 1. bezor skriver:

  Hade en vanlig arbetstagare misskött sig så flagrant som hade man sparkats och inte fått ett annat jobb, speciellt när chefen har ingen fortsatt förtroende för henne. Men vi ser hur korruptionen sprider sig uppifrån och ner och förstör sverige och ”svensk ärlighet”.

 2. arrami54 skriver:

  Exakt…”svensk ärlighet” är död och begraven och den dödades uppifrån!

 3. Kerstin skriver:

  Det fulla ansvaret för tillväxtverkets verksamhet vilar på tillväxtverkets styrelse. Medlemmarna av tillväxtverkets styrelse har varit med och festat loss på tillväxtverkets fester. Men eftersom det finns Moderata politiker i tillväxtverkets styrelse, så har den naturligtvis full diplomatisk immunitet.

 4. arrami54 skriver:

  …korrekt! Tror styrelseordföranden är moderat (?) och givetvis har styrelsen full ”diplomatisk” immunitet, de visste ingenting och har inget ansvar! 😉

 5. Ping: …jo, lika barn, leka bäst! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.