En mätt varg!

 

Hela 31 får dödades av varg mellan Åkersberga och Bergshamra förra veckan, rapporterar Norrtelje tidning.”…läser jag i DN, och återigen är förklaringen till händelsen enkel:

Det är exakt som Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare hos länsstyrelsen i Stockholm säger:

”– Det finns ingenting som tyder på att det var flera vargar med i attacken. Den har simmat in i hagen och fåren har inte haft någonstans att fly. Jaktinstinkterna hos vargen har väckts och när det händer så slutar den inte förrän det är stilla i hagen. Det är så vargen fungerar. Den går igång på springet.”

...och givetvis ”ylar” utrotningsivrarna högt nu! Jag tar ett exempel ur kommentarerna under DN-artikeln:

Ja nu lär vi väl få höra hur synd det är om vargen och hur oförsiktig fårägaren har varit. Ylandet från Naturmuppsföreningen m fl kommer att höras i högan sky.

Malte, 14:54, 06 augusti 2012”

Det är nog inte synd om vargen, han/hon är nog snarare mätt och nöjd! Personligen tycker jag inte heller fårägaren varit oförsiktig, snarare okunnig!

… och stängslen (fårens skydd) var som vanligt undermåliga. Att vargar simmar är ingen nyhet! Ett fungerande och stabilt rovdjursavvisande stängsel (bidrag kan fås motsvarande 50 kronor löpmetern!) hade skyddat fåren, speciellt om ett dylikt funnits även mot vattnet!

Det är inte synd om vargen, ej heller om fårägaren…ett rejält rovdjursskadebidrag lär utbetalas till fårägaren och långt högre än slaktavräkningen!

Men givetvis lär utrotningsivrarna gapa högt i trakten nu och fårägarna kommer att i princip kräva psykologhjälp för den enorma påfrestning det är att leva i ”rovdjursland”.

De kräver ju psykologhjälp varje gång de sänder sina får/lamm till slakt (?): De här individerna säger sig ”älska” sina får? Får, lamm, som garanterat går till slakt och jag vill citera vad min dotter skrev som svar till ett tvåbent däggdjur:

“Slakt handlar ofta om en extremt utdragen stress, där djuren föses in i trånga, mörka transporter med hårda underlag. De står ofta väldigt trångt och har ibland inte ens möjlighet att lägga sig ner för att vila. Många djur skadas svårt under transporterna, vissa dör redan innan de når fram till slakteriet.  Där blir de sedan utsatta för ytterligare stress och ibland plågsam/brutal hantering innan de till sist slaktas.
(kom inte och påstå att detta inte förekommer, för det finns det gott om fakta/dokumentärer etc som visar)
Detta handlar då om ett rovdjur som faktiskt har förutsättningarna att döda snabbt och smärtfritt, utan stress, men väljer att i de flesta fall inte göra så, p.g.a. pengar.
Så kom inte och försök övertyga folk om att vargen plågar sitt byte värre än människan!”

Stackarna!

Den ”fårägare” det handlar om i ovan nämnda fall fick får tagna av varg 2008, han fick då rådet att stängsla mot vattnet också, men negligerade helt detta råd: http://www.nordulv.org/nyheter/allmant/roslagen/farbonde-i-riala-skyddsjakt.html

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till En mätt varg!

 1. Ping: Människoskapad dödsfälla! | Vargreviret

 2. Vargvän skriver:

  Varför tycker jag inte synd om fårägaren ? med dessa får , men om fåren och vargen , jo därför att dom sedan 08 har vetat om att det finns ett varg revir i Riala , men har inte gjort något för att skydda dessa får ännu mer och framför allt bättre , med ett ordentligt rovdjurs stängsel , dom har låtit fåren vandrat där helt öppet mot vattnet helt medvetna om att ett vilt djur som en varg om den är hungrig och vandrat länge utan mat inte drar sig för att ta chansen att ge sig på dessa får, ändå så har dessa fårägare inte gjort någonting för att ge sina får bästa tänkbara skydd , och så påstår dessa människor hur mycket dom älskar sina djur , ja det var ett fint sätt att visa sin kärlek på , att bygga en dödsfälla snarara än ge dom ett ordentligt skydd, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta . Nu kommer naturligtvis vargen bli beskylld , men dom som borde bli det är dessa fårägare som var medvetna om Riala reviret men ändå lät fåren vandra i en fälla snarare än väl skyddade , slöhet kostade 31 får livet och kanske en varg som försöker att överleva i en natur som vi tar ifrån den och som många inte har orken att anpassa sig efter för att enögdheten väger tyngre än kärleken för en natur där alla har rätt att leva , enögdheten visade sitt tydliga jag när dessa fårs liv slutade i en fälla byggd av människor som säger att dom älskar sina djur men tyckte det var för mycket att ge dom det bästa tänkbara skyddet när möjligheten fanns , det gör att jag lider med fåren samt med den varg som jag bara vet försöker att leva i en natur som vi tar ifrån den , och som många inte orkar anpassa sig efter , jag känner för det en sorgsenhet.

 3. arrami54 skriver:

  Exakt, delar din sorgsenhet…men känner också vrede inför den falska retorik många ”varghatande” fårägare använder. Du har helt rätt i att de ofta bygger fällor i stället för skydd för sina älskade får och jag vet att de som fick ersättning för de får ”Kynna” tog här nere…flinade glatt när de fick sin ”skadeersättning” för de tagna fåren. De fick över 200 kr/kilot för fåren, långt mer än vad de får via slaktavräkningen…de log alltså och tackade ”Kynna”, men utåt mycket tyst!
  Det handlar bara om pengar, inga andra verkliga hänsyn tar de!

 4. Vargvän skriver:

  Kan bara dela din åsikt Varghjärta , så många fårägare påstår att dom älskar sina får och hur synd det är om dom då det är ett rovdjur med i bilden , men VARFÖR! då möjligheten finns och med en höjd stängsel ersättning (50 kr ) och med vetskapen att det finns rovdjur i trakten skyddar ni då inte era djur som ni påstår att ni älskar så mycket , istället för att bara inte göra någonting och sedan gnälla på rovdjuren för något som i grund och botten är erat egna fel bara för att ni inte är villiga att lyfta ett finger för den övriga naturen trots att ni tar av den , nej för att som du säger Varghjärta ett fett bidrag lockar istället för att värna om liv , liv som nu dessa älskade fårägare säger att dom bryr sig så mycket om , förstår inte fårägarna att dom själva gör sig till åtlöje , som samerna som bara ser pengar i renarna så gör som jag ser det fårägarna precis lika dant och då är det väl kanske inte så konstigt att 111 får har fått sitt liv avslutat , inga av dessa får var hade ett ordentligt rovdjursstängsel , trots medvetenheten om rovdjur , det måste jag säga är ett väldigt konstigt sätt att visa sin kärlek .

 5. arrami54 skriver:

  …exakt! Fårägarna bryr sig inte nämnvärt om sina får, de ser dem som en inkomst (pengar), ingenting annat.
  De kräver bara mer, LRF har här nere krävt 150 kronor löpmetern i bidrag för stängslen (de vill tjäna mer!), och vägrar inse att bidraget skall utgå för den lilla merkostnad som uppstår mellan ett vanligt bra stängsel och ett rovdjursavvisande!

 6. Vargvän skriver:

  Helt korrekt Varghjärta , fåren är pengar för dom det har jag nu förstått lika väl vad samerna ser i sina så att säga ”älskade” renar , det är därför inga av dessa nämda 111 får i förra meddelandet hade ett vettigt skydd , för som sagt det är mer njutbart med en ordentlig ersättning än att värna om sina så älskade som dom nu påstår fårs liv , och så har dessa människor fräckheten att stå och gnälla då dom själva inte gör något som kan namnges som kreativt för att värna om sina stackars får , för det är det verkligen , så även för vargen som letar efter mat i naturen men inte finner någon för att maten är tagen av människan , så ser dom dessa oskyddade får , hungrig som då vargen är eller familjen den har att tänka på så tar den naturligtvis chansen , och vad skulle du göra brukar jag fråga någon egenkär bonde om du var denna varg .
  Nej att vara varg eller får är sannerligen inte lätt i våran egenkära natur .

 7. arrami54 skriver:

  …exakt. Bakom den känslomässiga retoriken döljer sig den sanna kärleken, den till pengar!
  Kunskap och kreativ saknar de dessutom, utom när de retoriskt argumenterar för mer bidrag! 😉

 8. Vargvän skriver:

  ;););) Väl skrivet , Varghjärta .

 9. arrami54 skriver:

  …tack. 😉

 10. Ping: …varghatare och landsbygdskomik. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.