…snyltverket.

 

Ja, det finns flera ”snyltverk”,  Tillväxtverket (vad de nu gör?) är ett, Vinnova är ett annat och många minns nog tidigare skandaler, som den inom Systembolaget 2005.

…och givetvis visste Annie Lööf ingenting!

Enligt myndighetsförordningen är chefen för en myndighet skyldig att hushålla väl med statens pengar och ett av Tillväxtverkets mål är att Sverige skall vara ett föredöme för företagsamhet.

Ovanstående rader ter sig mest komiska när man tagit del av DN:s avslöjanden och Tillväxtverkets generaldirektörs ord om att det exklusiva Grand Hotel var ”det billigaste alternativet”. Detta var en lögn och får hon sitta kvar blir ”affären” annat än ”komisk”!

Jag läser att regeringen har lagt ett sparkrav på nämnda verk motsvarande tio miljoner kronor, det finns fog att tro att detta innebär avskedande…men tror någon att ansvariga för skandalen, Christina Lugnet och Tillväxtverkets styrelse får gå?

…nej, de visste nog ingenting och skyller på andra, lägre ner i hierarkin!

(Andra källor hävdar att Annie Lööf lovat Tillväxtverket tillväxt med ytterligare 60 miljoner kronor…kompensation för dyr personalomsorg kanske ingår?)

Visst är Sverige fantastiskt, en ren demokrati utan fiffel och korruption. Representation och ”smarta bokföringsknep” som ger ”trind buk och mjuk stjärt” är nog allmänt förekommande inom den svenska myndighetskulturen. Nu tror jag inte för ett ögonblick att Annie Lööf (eller någon annan svensk politiker) vågar sparka en generaldirektör så som en ”vanlig anställd” skulle sparkats om de ertappats med fingrarna i kakburken…nej, bakom ytan är den svenska ”demokratin” fortfarande en feodal hierarki om man klättrat högt nog på karriärstegen inom någon myndighet, så landar man mjukt och med lugnet i behåll.

”– Det är inte acceptabelt, jag tolererar inte att man inte följer riktlinjer, jag tolererar inte att man inte följer lagstiftning, säger Annie Lööf.

– Uppenbarligen kan vi se att några av mina myndigheter har en bra bit kvar att leva upp till det förtroende som man ska ha för en myndighet som hanterar skattepengar”, fortsätter hon.

…men jag har fortsatt förtroende tills jag meddelar någonting annat. Därför kommer vi ha ett enskilt samtal med generaldirektören nästa vecka, säger Annie Lööf.”

Undrar om detta ”utvecklingssamtal” stannar vid ett ”ajabaja fy skäms” eller om Lugnet får gå? ”Pudeln” räddar nog fru Lugnet, liksom hennes hierarkiska nivå!

…och skulle, mot all förmodan, Annie Lööf visa civilkurage nog att kicka ut Christina Lugnet och styrelsen, så lär de få rejält tilltagna fallskärmar och landa tryggt lite här och där över nationen, väl tillförsäkrade trygghet och harmoni.

…personligen förstår jag så väl varför många byråkrater kämpar för att nå de fetaste ”köttgrytorna”, alla som slevar ur de grytorna är samma andas barn.

Kliar du min rygg, så kliar jag din”…det är det ”sociala spelet” på primat-nivå vi ser, om och om igen!

Hur vanlig är korruption, mutor och subtil vänskapskorruption i den svenska varianten av Bullerby-demokrati? Är idyllen falsk?

Det är visserligen sant att Sverige ligger förhållandevis bra till i de rankningar över korruptionsnivå som organisationen Transparency International står bakom. Men för det första så har Sverige de senaste åren börjat röra sig nedåt, från en förstaplats till en fjärdeplats, och för det andra kan man ifrågasätta vad siffrorna egentligen avspeglar. Kan inte mörkertalet vara högre i Sverige, just på grund en envis vägran att se faktiska problem i vitögat? ”

Det finns kanske en orsak till att OECD och Greco (Europarådets grupp för korruptionsbevakning ) riktar kritik mot Sverige?

…det är dags att sluta blunda även i denna fråga för våra demokratiska företrädare och att de blir påminda om att en av demokratins grundstenar är folkets tillit/förtroende!

 

…nu går jag och ”nallar” en kolakaka ur burken, men jag, likt majoriteten, har ärligt köpt dem eller bakat själv!

Visst är Sverige fantastiskt!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till …snyltverket.

 1. Ping: Skandalen på Tillväxtverket « Fredriks blogg

 2. Ping: …fru Lugnet landar mjukt! | Varghjärta

 3. queenias skriver:

  Ja, Lööf, tror sig rädda anseendet med en spark…Men förstår inte att strålkastarna kommer att riktas åt henne och hennes agenda.
  .. btw.. dom dära kakorna såg väldigt goda ut… 😉

 4. arrami54 skriver:

  …förhoppningsvis! Lööfs entledigande (= avsked = sparkande) av fru Lugnet lär rikta strålkastarna mot Lööf själv och hur skattemedel hanteras i ett antal myndigheter/”verk”.

  Kakorna är goda…lite för goda! 😉

  Må bättre än gott ”queenia”!

Kommentarsfältet är stängt.