Vänsterpartiet värnar välfärden.

 

Välfärd = Allas rätt att färdas väl genom livet, även framtidens barn! Inte bara de ekonomiskt starkaste (som enligt Moderaternas ”välfärdsmodell” har gynnats bra nog nu!)

Läser med tillfredsställelse dagens artikel på DN-debatt:

Vi föreslår lagstiftning om att skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag. Överskott ska där i allt väsentligt stanna i verksamheten och antingen sparas eller direkt återinvesteras. Ett liknande regelverk gäller i dag för till exempel fristående skolor i Norge.

Genom förslaget försvinner vinstintresset som drivkraft i välfärden, samtidigt som vi kan ha flera olika utförare att välja mellan. Privata och ideella aktörer kan ges skattefinansiering om de i fortsättningen bedriver sin verksamhet utan vinstsyfte och vinstutdelning. De som däremot endast är ute efter att göra en vinst på skattepengar förlorar i och med våra förslag intresset för att verka i välfärden.”

 

Vänsterpartiet har helt rätt, vinstintresset skall inte finnas i välfärdssystemen. Ej heller ur en demokrativinkel är privatiseringarna bra, den demokratiska utvecklingen gynnas inte av att den offentliga sektorn (den demokratiska sektorn) krymps ner enligt ”de Nya Moderaternas” modell för ”nattväktarstaten”.
Var Socialdemokratin står idag är väl lite av en gåta, kopierar de de ”nya Moderaterna”, eller är det tvärtom? ”Vi fick riskkapitalister och gamla kissblöjor av socialdemokratin” skriver Jan Guillou i Aftonbladet och han träffar rätt i sin tankegång.

Vänsterpartiet sår idag för det solidariska välfärdssamhälle Olof Palme och tidigare socialdemokrati stod för. Dagens förnyade ”sossar” är lika blå som moderpartiet för dagens socialdemokrater, de ”Nya” Moderaterna!

 

 

Alliansen har effektivt torpederat A-kassan och idag är det bara en minoritet av befolkningen som har ett godtagbart ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Försäkringskassan i sin tur förklarar i ökande omfattning att sjuka människor är friska och tvingar dem att söka arbete eller gå in i Fas-3-jobb. Och man gör det för att minska ”utanförskapet”, ett utanförskap som har ökat enormt under den borgerliga regeringen. Det utanförskap som Reinfeldt och moderaterna gick till val på att förminska växer så att det knakar, liksom klyftorna mellan folk och folk.”

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vänsterpartiet värnar välfärden.

 1. Pingback: Sluta slösa bort våra skattepengar

 2. KV skriver:

  En annan tråkig utveckling av privatiseringar ( kan jag personligen säga) är att fackets inflytande minskat och personalens möjligheter att protestera mot nedskärningar ( som vinstmotiv leder till) eller gå ut i pressen därigenom effektivt stoppats.
  Vårdinstutioner ( för de äldre, tänker jag nu på kan drivas privat av ideella skäl men vad vi har nu är en ”marknad” där kapitalstarka tar över redan väl fungerande verksamheter,som de sedan säljer vidare till nästa köpare. Till slut blir de ändå jåttebolagen som äger marknaden och valfriheten är borta för de enskilda vårdtagarna, eller kunder som de idag ska kallas.

 3. arrami54 skriver:

  En helt korrekt analys och ”meddelarskyddet” har du knappast, inom privat sektor existerar inget demokratiskt skydd för kritiker och sanningssägare: http://www.chef.se/experter/svar/kan-jag-lita-pa-meddelarskyddet/

  Makten och kapitalet bygger sin ”demokrati” med hot och krav på tystnad.

 4. Pingback: LO, SSU och S-studenter håller med V om vinsterna i vården men Da(M)berg säger: Det går inte | Nemokrati

Kommentarer är stängda.