Finns det en frisk väg in i religionen?

 

Eller är den beroende av indoktrinering från barnsben, ett trauma/en kris som leder in och ger individen tröst i religion,… och/eller stora brister i individens mentala förmågor? Är kristna friska?

Okej att Jesus var en etisk och politisk rebell, och därför en individ vi skall minnas, det köper jag, men resten av sagan, nej tack!

Läste en mycket intressant artikel av Birger Schlaug:

C. S. Lewis, som skrivit Narniaböckerna, är ett stort namn inom den kristna rörelsen. Han har skrivit åtskilliga böcker. Den mest kända är ”Kan man vara kristen?”. Det var en av böckerna vi uppmuntrades att läsa för att förstå kristendomen. Där kan man läsa:

Idén om riddaren – den kristne väpnaren till försvar för en god sak – är en av de stora kristna idéerna. (-)Vad jag inte kan förstå är den sortens halvpacifism som förekommer i dag och som får folk att tycka att man visserligen måste slåss, men att man bör göra det motvilligt och som om man skämdes för det. Den känslan berövar mängder av beundransvärda unga kristna i väpnad tjänst något som de har rätt till, något som av naturen går hand i hand med att vara tapper – ett slags munterhet och hängivenhet.”

Och så fortsätter han:

Tänk på att vi kristna tror att människor lever i evighet. Vi får döda om det är nödvändigt, men vi får inte hata eller gilla att hata. Till och med när vi dödar och straffar måste vi försöka känna på samma sätt för fienden som för oss själva – önska att han inte vore så hemsk, hoppas att han någon gång, i denna värld eller nästa, blir botad. Det är vad Bibeln menar med att älska honom: att önska honom väl, inte att tycka om honom eller att säga att han är hygglig när han inte är det.”

Och plötsligt vänder det sig i magen. Lewis är ju inte vem som helst. Boken trycks om och om igen. I USA förstås. I Sverige trycker man regelbundet nya upplagor. Den jag läste gavs ut av Libris förlag med stöd av Samfundet Pro Fide et Chrisianismo, en sammanslutning inom Svenska kyrkan. På baksidan av boken slås fast att den innehåller författarens ”knivskarpa argumentation”…

Anta att det varit en politisk etablerad organisation som gett ut en bok där man skulle uttrycka sig på liknande sätt. Nej, det går inte att tänka sig. En nazistisk eller kommunistisk sekt? Ja, det hade kanske varit möjligt. Och nog hade den svenska kyrkan reagerat om man i någon muslimsk församling uppmanat till läsande av böcker som hävdade rätten att få döda muntert och hängivet.

När jag ser den norske massmördaren flina i rättssalen så återkommer känslan från Alphakursen.

 

Birger Schlaug ställer en viktig fråga: Vad är det för kunskap man förmedlar?

Jag, m.fl., undrar: Är det överhuvudtaget kunskap?

 

Idén om att: ”Den känslan berövar mängder av beundransvärda unga kristna i väpnad tjänst något som de har rätt till, något som av naturen går hand i hand med att vara tapper – ett slags munterhet och hängivenhet.” …kan överföras till de kristnas syn på naturen, miljön och klimatet. Den ”förvaltartanke” som ibland förs fram, drunknar totalt i synen på naturen/djuren som våra själslösa verktyg, som vi kan utnyttja/plundra lite som vi vill. Jag kan tänka mig att C. S. Lewis kunde ha skrivit någonting liknande detta i dag:”Den känslan stärker mängder av beundransvärda unga kristna konsumenter av idag, något som de har rätt till, något som av naturen går hand i hand med att vara tapper – ett slags munter och hängiven plundring av naturens resurser… naturen, den återuppstår i himlen, liksom vi!”

De som tror på sagorna, Intelligent Design (ID) = Kreationism, är sjuka nog för ett besök på närmsta psykklinik.

Det finns många kristna fundamentalister som förnekar klimathotet och att människan påverkat klimatförändringarna, se bara på de religiösa dårarnas paradis, USA!

Religion ÄR det största hotet mot mänskligheten, vår planet. De för inte fram kunskap, utan en mix av fantasifulla sagor, ofta kopierade från andra religioner…

…nog är det sjuka vansinnet och vanföreställningarna ofta tydliga bland dessa individer? Nog är det ett sundhetstecken att Kristdemokraterna krymper!


 

 

…och nu dras jag nog ner i helvetet, eftersom jag ifrågasätter skiten! 🙂

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Religionskritik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Finns det en frisk väg in i religionen?

  1. Ping: …det regnar inte på Venus. | Varghjärta

  2. Ping: …”Fimpa moralismen”. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.