R.I.P, Lonesome George.

 

”Den sista återstående jättesköldpaddan ur en art från La Pinta, en av Galápagos minsta öar, är död, uppger ansvariga vid ögruppens nationalpark. Lonesome George, som den numera utrotade sköldpaddan hette, tros ha blivit 100 år gammal”

Trista nyheter, men vi lär få vänja oss, det pågår ett massutdöende av arter…mänskligheten bedriver ett krig mot sin planet. I dag slår miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar i allt snabbare takt ut arter som t.ex. grodor, fåglar och tigrar runt om i världen. Allt fler forskare varnar för att världen i själva verket kan stå inför ett av människan orsakat sjätte massutdöende. Antalet utrotningshotade arter är i dag ca 40% av alla organismer, men de är sannolikt fler och när de ekologiska systemen börjar kollapsa ligger även vi risigt till…


”En gång var Galápagos jättesköldpaddor vanliga men människor och getter har drivit dem till utrotningens rand – och nu över den. När Charles Darwin och besättningen på ”Beagle” kom till öarna 1835 jagades sköldpaddorna utan misskund och Darwin har beskrivit hur besättningen levde på sköldpaddskött.

Getterna, som också de planterats in av människor, har sedan sett till att äta upp sköldpaddornas livsmiljö.

 

 

Personligen hoppas jag mänskligheten förlorar kriget, det förtjänar vi…

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

En kommentar till R.I.P, Lonesome George.

  1. Ping: …det pågår en fördumningspandemi! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.