…det pågår en fördumningspandemi!

 

Och den ”ansiktslösa” ängelns omfamning blir än viktigare. Som Tomas Tranströmer skriver: ”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oländligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

och visst kan jag stå stolt som man, som människa, trots alla döda illusioner djupare kunskap och insikter ger…men kan jag stolt representera mänskligheten, djuret människan?

Kan jag som man/människa, känna stolthet över alla andra män, människor, mänskligheten…?

Kan du?

 

Den ”ansiktslösa ängeln” har ett namn, det är kunskap. Men kunskapen är fördumningsprocessens första offer. Vi ser hur kunskapsföraktet spritt sig, en orsak är skolans konstanta kris, en annan är de ”vuxnas” kunskapsförakt, en tredje är vissa medias vandring mot ytlig tittytainment. (Läs Aftonbladets rubriker och kändisskvaller och du förstår vad jag menar!), en fjärde är den narcissistiska egennyttans spridning…o.s.v…

Vi ser fördumningspandemin tydligt om vi studerar dagens högerextremism som sprids över Europa, vi ser den i religiös fundamentalism, vi ser den hos ”marknaden” som via återkommande finansbubblor gynnar egennyttan hos det ”enda könet”. Vi ser den hos de fobiskt rädda och kortsiktigt tänkande utrotnings-ivrande ”varghatarna” (främst där går LRF och jägarförbunden, M:s okunnighet och giriga egennytta), vi ser den i förnekelsen av klimathotet, förnekelsen av den pågående massdöden som hotar ca 40% av planetens arter, vi ser den om vi studerar tidningarnas kommentarstrådar, vi ser den om vi läser insändare, bloggar, hemsidor…

…det ser mörkt ut och det blir allt svårare att stå stolt som man, som människa.

Vi ser en arme av välgödd okunnighet, skrock, rädsla, fundamentalism, primitiv egennytta, oetisk egoism, hat  m.m. välla in, inte bara över vår nation, utan globalt över världen och vad hjälper mot den…att skrika högre än den massiva okunnighet som idag skriker högst?

Vem orkar det?

 

Dags att ”gå och fiska”, inte för att det hjälper, men meditationen det ger, lindrar…

 

Det är svårt att stå stolt som människa i dagens samhälle, bland dagens människor…verkligen svårt.

 

 

Detta inlägg publicerades i ...det är om hösten drömmar dör..., Allmänt om politik., Min syn på SD!, Natur och miljö., Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till …det pågår en fördumningspandemi!

 1. Kate skriver:

  Instämmer, mycket bra skrivet!

 2. arrami54 skriver:

  Tack! Bra skrivet…kanske det, men inlägget har en ton av att ”varghjärta” krupit upp på en ”dysterkvist”. 😉
  Vilar ”rösten” ett tag, så jag orkar skrika högre än okunnigheten ett tag till!

 3. sigvurd skriver:

  Håller helt med i allt!

 4. arrami54 skriver:

  …jo, vi är nog relativt många som har svårt att stå stolta i dag.

 5. Krönikören skriver:

  Ibland känns det som man stångar pannan i slamsor – som tex när jag läste om riksdagsledamotens förslag om ”rovdjurstrycket”. Är han verklig den mannen?

  Bra skrivet!

 6. arrami54 skriver:

  …jo, han är tyvärr det. Det finns ca 300 000 (om man skall tro Svenska Jägareförbundet?) som inget annat vill än leka: ”Vi morska män med mandom, mod som vill dräpa den onda ulven!” och tydligen finns de även inom de ”Nya Moderaterna”!

 7. arrami54 skriver:

  Med hänvisning till ”insändaren” jag länkar till i inlägget ovan, vill jag anföra följande:
  Det finns de som hävdar att ”vargkramarna” nu har fått en förskräcklig läxa. De hänsyftar till tragedin på Kolmårdens djurpark, där en djurskötare dödades av några, eller alla, av de åtta ”socialiserade”, nappade och halvtama vargar som lever att stressat och onaturligt liv som utställningsobjekt i ett mindre hägn. De vet det säkert inte, men även älgar kan bli farliga i motsvarande hägn. Liksom att tamhundar kan bli farliga vid för dem stressande och hotfulla situationer, eller om de handhas felaktigt av olämpliga ägare. Vi hade tusentals fall av attacker på människor av hundar året 2011, mer än 6000 fall om mina källor är korrekta.
  Att överhuvudtaget blanda in tragedin på Kolmården i debatten om Sveriges vilda vargstam är extremt okunnigt och naivt. Det är fortfarande extremt sällsynt att vilda vargar attackerar människor, i Sverige har det inte hänt i modern tid och internationellt händer det oftast på grund av att de av någon anledning blivit orädda, rabiessmittade, saknar naturliga bytesdjur eller blir hotade/trängda.
  Som exempel kan jag nämna att nästan varje år dödas en eller ett par lantbrukare av tjurar, skall vi förbjuda tjurar söder om Haparanda för det?
  Älgar har t.o.m. dödat människor, för inte så länge sedan dödades en kvinna som under en promenad med sin hund kom för nära en älgko som skyddade sin kalv. Ser aldrig motsvarande krav på utrotning av älgen, och jag behöver väl inte ens nämna alla skador och dödsfall älgarna orsakar i trafiken? Alla jägare vet att en skadeskjuten älg är direkt livsfarlig, och vem kallar dem som vill bevara älgen i Sverige för ”Älgkramare”?
  Vilda djur är vilda djur och i vissa situationer farliga, halvtama och tama djur som är vana vid människor kan likaså bli väldigt farliga…liksom det faktum att människor kan bli väldigt farliga.

  Sedan 1980-talet har minst femtio människor dödats av jägare (sex av de skjutna, var inte jägare), vi har i princip ett eller ett par fall årligen, skall vi förbjuda jakt/jägare därför? Det är inte heller ovanligt att jägarna skjuter på hästar, (ponnyer), kor eller på folkvagnar, t.o.m. gula sådana, i tron att de varit en älg eller ett vildsvin.
  Att vi nu fått ett fall av en vargdödad människa i Sverige på snart tvåhundra år förändrar ingenting i sak. Givetvis är det en tragedi, men ändock bara en tragedi bland hundratusentals.
  Små, liksom stora, vilda djur är ibland farliga, det finns de som dör av bi- och getingstick och alla vet väl vilka sjukdomar och t.o.m. dödsfall fästingen kan orsaka. Nu varken kan eller bör vi utrota insekterna, bara för att några tycker de är obehagliga. Utan bin, humlor m.fl. skulle vi inte få tillgång till många av de frukter, bär, vi behöver och inte tror jag t.ex. Markarydsborna vill ”surra omkring” och pollinera sina äpplen själva?
  Tittar vi på ett annat ”rovdjur”, hanformen av homo sapiens, så har vi bara sedan 2000-talets början sett att minst 190 kvinnor dödats av sina män, eller ex-män (hur många som misshandlats, hotats och våldtagits vet jag inte), skall vi förbjuda män söder om Dalälven?
  Den tragiska olyckan i Kolmården är inget annat än en tragisk olycka, en olycka orsakad av människans vilja att informera, sprida kunskap, om en av våra vilda medresenärer i tiden, ett rovdjur, ett djur som skall leva fritt och vilt. Inte vara ett utställningsobjekt och en inkomstkälla.
  Avslutningsvis vill jag invända mot ordet ”vargkramare”, dum är jag säkert ibland, men så dum att jag önskar krama en vild varg är jag inte! Ej heller har jag någon uttalad vilja att krama rävar, lodjur, älgar eller vildsvin.
  Att jag vill bevara biodiversiteten och alla våra vilda medresenärer i tiden, är en helt annan fråga, en fråga som förutsätter en kunskap, insikt om ekosystemens sårbarhet som tyvärr inte alla har.

 8. skvitt skriver:

  Jag klickade på en av dina länkar och läser: ”Idén om den ekonomiska mannen har präglat det moderna samhället. Men utvecklingen hade varit omöjlig utan den oekonomiska kvinnan, hävdar Katrine Kielos. Henrik Berggren läser en passionerad bok.” Henrik Berggren står för texten.

  Som värnare av det svenska språket reagerar jag självklart med indignation över att svenskar inte kan sin egen grammatik: ”den ekonomiskA mannen”, alltså man i femininum!

  URK!
  Henrik borde kunna bättre!

  För övrigt är det ingen som tjänar på könskrig!

  /Skvitt

 9. Pingback: Varg och människa « skvitts

 10. arrami54 skriver:

  …men nog var artikeln intressant!

 11. arrami54 skriver:

  …tack för länken. Kloka ord, vargen skall skrämmas, vilket är lätt, inte skjutas! Det räcker oftast med en människas doft för att vargen skall fly, men är den nyfiken t.ex. p.g.a. en löptik…så gör dig stor, gå mot den och varna via ljud (den flyr hals över huvud!)
  ”I Skandinavien har man gjort 160 försök där vargens skygghet för människor testats vetenskapligt. Vargarna flydde för den annalkande människan i samtliga fall. Det genomsnittliga avståndet när vargar flydde för den annalkande människan var 100 m, men avståndet varierade mellan 17 och 310 meter. Vindstyrkan var den mest avgörande faktorn för vilket avstånd vargen flydde. De kortaste avstånden fick man vid stark vind, då vargarna förmodligen inte hörde eller kände lukten av den annalkande människan förrän hon var mycket nära. I ca 40 % av försöken tog vargarna en ny lega inom 800 m från störningsplatsen inom en timme efter den aktuella störningen och i 95 % av fallen inom 2 km från störningsplatsen. I några fall gjordes försök att gå in på vargar som låg vid slaget byte men detta resulterade inte i några avvikande resultat jämfört med de andra fallen. Man fann heller inga skillnader om människan var utrustad med hund i band eller ej eller om försöken utfördes under dag eller natt.” Källa Svenska Jägareförbundet.
  😉

 12. skvitt skriver:

  Visst!
  /Skvitt

 13. skvitt skriver:

  Och människan ska inte ta mera plats i naturen än vad som tillkommer andra arter. Hon skall visa naturen all den respekt den kräver för att tillåta människan att fortsätta vandra på denna planet, eljest slår naturen tillbaka med en kraft som människan inte är mäktig att hantera!

  I slutänden är det ändå naturen som är det vi lever av och det är naturen som är den starkaste kraften. Fattar vi inte det går vi samma väg som alla nu utdöda livsformer.
  De dog ut för att de inte kunde anpassa sig och det tycks ju inte heller människa vara kapabel till.

  /Skvitt

 14. arrami54 skriver:

  Exakt,…kan bara hålla med!

 15. skvitt skriver:

  Jag visste det!

  /Skvitt

 16. arrami54 skriver:

  …jo, jag också! 😉

 17. Pingback: …mer angående fördumningspandemin. | runor

 18. Pingback: …om bara de fåglar som sjöng vackrast skulle sjunga, så skulle skogen vara väldigt tyst. | Varghjärta

 19. Pingback: …en pausbild, på en verklig skönhet! | Varghjärta

 20. Pingback: …de ”farliga djuren” och fördumningspandemin. | Varghjärta

 21. Pingback: …att likna SD:s ideologi vid en kackerlacka? | Varghjärta

Kommentarer är stängda.