…det blir till att bygga många nya psykiatriska sjukhus!

 

Rubriken refererar till ”jinges” tillspetsade retoriska fråga: Kan man döma hela SD till vård?

Personligen håller jag helt med ”jinge” i orden han skriver: Det är en berättigad fråga när man har läst den debattartikel som Jimmie Åkesson fick publicerad i Aftonbladet, och som jag har citerat ett flertal gånger. Idag försöker Sverigedemokraterna göra gällande att deras egen hatiska retorik inte innebär att några paralleller kan dras till Breivik, något som de inte ens tror på själva.

Att enskilda politiker på ledande poster, och som är verksamma i Sverigedemokraterna, hela tiden hörs i samma sammanhang och som säger samma saker som massmördaren har – enligt Sverigedemokraterna inget samband. Sverigedemokraterna är inga rasister enligt deras egen utsago, varför de använder exakt samma retorik som Anders Behring Breivik måste bero på något annat.”

 

Jinge länkar bl.a. till Anders Lindberg (Aftonbladet) som skriver om vanföreställningarna i den högerextrema miljön:

Miljön är spretig. Där ingår bloggare, som Breiviks store idol ”Fjordman” och den svenska rasistiska hemsidan Avpixlat, som är knuten till Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Där ingår partier som norska Fremskrittspartiet, där Breivik tidigare var aktiv, och svenska Sverigedemokraterna. Och där ingår stora mängder aktivister, från huliganerna i English Defence League till de som härjar i tidningarnas kommentarsfält.

Breivik rörde sig hemtamt i denna miljö sedan lång tid tillbaka och var en trogen kommentator på Avpixlats norska motsvarighet ”Dokument”. När jag i efterhand läser det Breivik skrivit i kommentarsfälten slås jag av hur likt det låter alla andra kommentarer där.

När jag skriver om frågor kring islam och invandring får jag alltid mängder av brev och kommentarer, många av dem låter betydligt mer extrema och hotfulla än Breivik.

I dag försöker aktörerna inom den antimuslimska miljön göra allt för att framställa Breivik som en ensam galning. Jimmie Åkesson höll exempelvis nästan hela sitt sommartal förra året om att han inte är som Breivik.

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna sprida samma hatretorik och delvis samma idéer som Breivik.

Två dagar innan rättegången inleddes bloggade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof om ”Muslimer med mål att ta över Europa”. Han utmålar islam som ett värre hot än nazism.

Patrik Ohlsson, Sverigedemokraternas ordförande i Ängelholm, skrev nyligen: ”Svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren.”

Eftersom SSU själva ska ha sommarläger snart väckte uttalandet en hel del oro. Men att hatretorik kan leda till nya hatbrott bryr sig Sverigedemokraterna inte om.”

 

…att det finns en tydlig koppling mellan Breivik och de svenska Sverigedemokraterna är uppenbart, det är samma vanföreställningar (samma diagnos?) och exakt samma hatiska retorik.

När föder hatet ett nytt vidrigt terrordåd?

 


 

 

Detta inlägg publicerades i Min syn på SD!. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till …det blir till att bygga många nya psykiatriska sjukhus!

 1. skvitt skriver:

  Mycket bra skrivet, rebloggar och lägger på FB!
  /Skvitt

 2. skvitt skriver:

  Reblogged this on skvitts.

 3. arrami54 skriver:

  Okej och tack. 😉

 4. arrami54 skriver:

  Tack och varsågod! 😉

 5. MrHappy72 skriver:

  Self-righteousness loves to pounce on an evil which by sheer accident is not its particular evil. – Vernon Howard

  Att SD vuxit är folkets reaktion på det politikerna i andra partier skapat. Du som väljare och politiskt aktiv eller inaktiv har varit med och skapat det som nu sker. Den som beskriver problemet så som det ser ut i verkligheten för dem får väljarnas stöd…men att SD skulle vara onda och du skulle vara god är givetvis en förenkling som är skapad ur ditt eget ego som gillar att kriga mot något och så tycker nog Jimmie om dig också.

  …men istället för att hata hatet, kan man istället försöka förstå på djupet varifrån det kommer och lösa problemet positivt och konstruktivt och ta hänsyn till varann. Vara en god förebild.

  SD och andra med dem ser invandringen som ett religiöst och ofta genetiskt hot mot den svenska kulturen och genpoolen och visst måste jag erkänna när jag ser deras siffror att det ser ut som en invasion, precis som den norske mördaren säger. Han ser det som ett krig. Man kan lyssna på detta och tala om detta objektivt och fundera om detta är bra eller dåligt och finna rimliga lösningar helt utan att hata….eller har jag fel?

  Hur skulle du gilla att alla inhemska fåglar plötsligt blev bortträngda av skränande kråkor iförda turban? Skulle du se det som ett hot, ett krig?

  Kärlek, fred och förståelse
  Martin Gustavsson
  Intelligent Union

 6. arrami54 skriver:

  Bara dåren vänder kinden till mot rasism och etnisk rensning…vilket är och blir konsekvensen av SD:s högerextrema nationalism. Lite borde även du ha lärt av historien och uppgiven passiv ”kärlek” är INTE kärlek, det är naivt öppna dörrar till det rasistiska hatets intolerans.

  Mänskligheten har upprepat begått vidriga brott med nationalistisk ton, det finns t.ex. gott om exempel på etnisk rensning som växt fram ur det hat vi ser Sverigedemokrater sprida, vi såg det under Nazitysklands era, vi såg det när Jugoslaven föll samman och vi såg det här:

  Klicka för att komma åt RWANDA_2009_minnesdag.pdf

Kommentarer är stängda.