Riomötet, ett medvetet fiasko?

 

Bakom strålkastaren som är riktad mot klimatförändringar pågår en gigantisk påverkan av livsbetingelserna på planeten genom utarmning av arter, enorma utsläpp på marknaden och i naturen av allt fler främmande kemikalier, ökande vattenbrist och fortsatt rovdrift på skog och hav.
Vi är faktiskt inne i en period med massutdöenden. Det har skett förr i planetens historia – den första vi med dagens kunskap känner till inträffade för 440 miljoner år sedan och den senaste för ungefär 65 miljoner år sedan.
Den som nu pågår är att däggdjur, groddjur, reptiler och fåglar försvinner lika fort som under de tidigare massutdöenden. Denna gång är det en art – människan – som är orsaken genom sitt sätt att leva och behandla planeten.”

…det ligger en ton av att ”vi som blundar inför problemen, vi vinner!” hos ”marknaden” och politikerna. Medborgarna, tillika väljare, vill inte veta utan blundar än hårdare Politiker är medvetna om att ”beska budskap” inte kommer att tas emot så välvilligt. ”Och: ligger det ändå inte något i att vi får de politiker vi förtjänar?”

Politiker som är duktiga på vackra men ”urvattnade” fördrag och ord.

 

Vi kan ta ett exempel på ett hot inte alla är medvetna om, hotet mot våra pollinerande insekter, som t.ex. Bi, Humla…

…du kan hjälpa bin och humlor, gör så!

 

Det är lätt att blunda, förneka, för då behöver vi inte förändra vår älskade konsumtionslivsstil…konsumera mera, och lev efter principen att ”den som har flest prylar när h*n dör, vinner!”

Vi matar den ekologiska katastrofen, likt sångaren som matar gökungen. (Inget ont om Gök, men bilden finner jag symboliskt passande och talande!):

Foto: Per Harald Olsen.

Nog är det så att den blinda okunnigheten skriker högst?

Ett aktuellt exempel på välgödd okunnighet är vargdebatten i Sverige. ”Nästan ingen fråga i Sverige är så infekterad som den om vargarna i skogen. Majoriteten vill att de ska finnas där. Men en röststark minoritet vill att alla vargar ska bort – åtminstone i deras egna hemtrakter.

Det finns mycket i form av okunnighet kring vargen och övriga högre däggdjur, en är att de bara går på instinkt (och nej, en varan och en varg är inte samma sak!). Högre däggdjur, tänker, känner…inte som vi, delvis eftersom deras sinnen inte är som våra. En varg har månghundra gånger känsligare luktsinne t.ex. och jo, de lär sig via föräldraparets skolning.

Ett exempel på gapig okunnighet hämtar jag från lokaltidningen:

 

 

 

…och jag besvarade ”inlägget” så här:

Vargdebatten och ”Rävkramarna”.

Svar på Bo Hellströms (Markaryd) korta inlägg i denna tidning den 20:e juni, där han hävdade att ”vargkramarna” nu har fått en förskräcklig läxa.

Bo hänsyftar till tragedin på Kolmårdens djurpark, där en djurskötare dödades av några, eller alla, av de åtta ”socialiserade”, nappade och halvtama vargar som lever att stressat och onaturligt liv som utställningsobjekt i ett mindre hägn. Bo vet det säkert inte, men även älgar kan bli farliga i motsvarande hägn. Liksom att tamhundar kan bli farliga vid för dem stressande och hotfulla situationer, eller om de handhas felaktigt av olämpliga ägare. Vi hade tusentals fall av attacker på människor av hundar året 2011, mer än 6000 fall om mina källor är korrekta.

Att överhuvudtaget blanda in tragedin på Kolmården i debatten om Sveriges vilda vargstam är extremt okunnigt och naivt. Det är fortfarande extremt sällsynt att vilda vargar attackerar människor, i Sverige har det inte hänt i modern tid och internationellt händer det oftast på grund av att de av någon anledning blivit orädda, rabiessmittade, saknar naturliga bytesdjur eller blir hotade/trängda.

Som exempel kan jag nämna att nästan varje år dödas en eller ett par lantbrukare av tjurar, skall vi förbjuda tjurar söder om Haparanda för det?

Älgar har t.o.m. dödat människor, för inte så länge sedan dödades en kvinna som under en promenad med sin hund kom för nära en älgko som skyddade sin kalv. Ser aldrig motsvarande krav på utrotning av älgen, och jag behöver väl inte ens nämna alla skador och dödsfall älgarna orsakar i trafiken? Alla jägare vet att en skadeskjuten älg är direkt livsfarlig, och vem kallar dem som vill bevara älgen i Sverige för ”Älgkramare”?

Vilda djur är vilda djur och i vissa situationer farliga, halvtama och tama djur som är vana vid människor kan likaså bli väldigt farliga.

Sedan 1980-talet har minst trettio människor dödats av jägare (sex var inte jägare), vi har i princip ett eller ett par fall årligen, skall vi förbjuda jakt därför? Det är inte heller ovanligt att jägarna skjuter på hästar, (ponnyer), kor eller på folkvagnar, t.o.m. gula sådana, i tron att de varit en älg eller ett vildsvin.

Att vi nu fått ett fall av en vargdödad människa i Sverige på snart tvåhundra år förändrar ingenting i sak. Givetvis är det en tragedi, men ändock bara en tragedi bland hundratusentals.

Små, liksom stora, vilda djur är ibland farliga, det finns de som dör av bi- och getingstick och alla vet väl vilka sjukdomar och t.o.m. dödsfall fästingen kan orsaka. Nu varken kan eller bör vi utrota insekterna, bara för att några tycker de är obehagliga. Utan bin, humlor m.fl. skulle vi inte få tillgång till många av de frukter, bär, vi behöver och inte tror jag t.ex. Markarydsborna vill ”surra omkring” och pollinera sina äpplen själva?

Tittar vi på ett annat ”rovdjur”, hanformen av homo sapiens, så har vi bara sedan 2000-talets början sett att minst 190 kvinnor dödats av sina män, eller ex-män (hur många som misshandlats, hotats och våldtagits vet jag inte), skall vi förbjuda män söder om Dalälven?

Den tragiska olyckan i Kolmården är inget annat än en tragisk olycka, en olycka orsakad av människans vilja att informera, sprida kunskap, om en av våra vilda medresenärer i tiden, ett rovdjur, ett djur som skall leva fritt och vilt. Inte vara ett utställningsobjekt och en inkomstkälla.

Avslutningsvis vill jag invända mot ordet ”vargkramare”, dum är jag säkert ibland (många, liksom undertecknad, nickar instämmande!), men så dum att jag önskar krama en vild varg är jag inte! Ej heller har jag någon uttalad vilja att krama rävar, lodjur, älgar eller vildsvin.

Att jag vill bevara biodiversiteten och alla våra vilda medresenärer i tiden, är en helt annan fråga, en fråga som förutsätter en kunskap, insikt om ekosystemens sårbarhet som tyvärr inte alla har.

Bo Hellström hävdar att det räcker med rävar här nere:

(Målning föreställande en jagande räv, av undertecknad…som gillar även rävar!)

…det håller jag inte med om, vi inte bara behöver, utan bör kunna lära oss leva med både varg, lo och andra rovdjur. Avslutningsvis kan jag leende ironiskt och skämtsamt (med Bo:s retoriska nivå) hävda att jag inte ser något behov av Markaryd här nere heller, vad jag vet behövs det enormt mycket folk i malmfälten runt Kiruna i dag, så varför inte flytta upp Markaryd dit? Vi skulle vinna mer plats åt de vilda djuren här nere då, inte bara plats till rävar, utan även till övriga djur och växter!

 

Det finns dagar då insikten slår mig hårt, man kan inte ge kunskap till alla de individer som ingen kunskap vill ha…och frågan börjar återkomma: Dags att lägga ner pensel och penna, och tid att greppa ”svärdet”?

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö., Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Riomötet, ett medvetet fiasko?

 1. intelligentunion skriver:

  Tackar för intressanta aspekter som du bör meddela till ex, Jan Milld som verkar vara en ivrig varghatare. Kanske kan han lugna ner sig en smula när han inser att jägare är farligare än varg. Dina argument är mycket bra anser jag.

  Jag medverkar till lösningen av den problematik som vi ser runtom i världen där djuren utrosas i spåren av överbefolkningen och överkonsumtionen här: https://intelligentunionswe.wordpress.com/2012/06/19/aftonbladet-kan-skapa-djuplodande-reportage-i-framtiden/

  Välkommen!

 2. arrami54 skriver:

  Delar nog inte helt din syn på lösning, vill hellre se att naturen ”neutralt” löser problemet via en pandemi som slår blint, men vad det gäller vargfrågan tycks vi ha liknande uppfattning.
  …om du menar Sverigedemokraten Jan Milld så är det ingen ide att försöka påverka honom! 😉

 3. intelligentunion skriver:

  Du föredrar en pandemi som slår blint. Hmm… Intressant. Även att du själv riskerar att dö med andra ord…Vad du vill beror kanske på vad som skett i din barndom, ditt nuvarande ego. Men jag vill då säga när jag ser din blogg att du är älskvärd och vacker och att jag hoppas att du överlever med din talang.

  Sanningen når fram till Jan Milld om den ges med kärlek och innan du kan ha kärlek till honom måste du ha kärlek till dig själv. Han är en förskrämd gammal man som bidrar till skyttegravskrig och motverkar en intelligent union av människor…precis som du gör…men du kan vakna och finna kraften i din superintelligens om du vill. Den existerar på ett högre plan utanför de minnen och floskler som du programmerats med allt sedan barndomen.

 4. arrami54 skriver:

  …jo, även om jag själv riskerar att dö, föredrar jag en ”blind” pandemi, av rättvise-skäl. Tror inte människor skall döma över andra människor, även om jag brister därvidlag, liksom de flesta andra. 😉
  Jag är inte älskvärdare eller vackrare än någon annan människa, vi har alla mörka liksom ”vackra” sidor…vilket du vet!
  Vet inte om jag är ”superintelligent” eller ”programmerad”, bara en vanlig ”snubbe” och jag måste fråga, är du ”religiös” eftersom du nämner ”ett högre plan”?
  …och du, det är frivilligt att svara! 😉

 5. Svante skriver:

  Apropå Jan Milld, denna person körde buss samtidigt med mig i Handen, då var han vänsterextrem, så nog ändrar han sig då det lönar sig. Då bodde han i Västerhaninge, nu bor han i Furudal, Rättviks kommun, där Varghatet frodas, jag misstänker att Jan Milld tar sig an den åsikt, som för tillfället gagnar honom, han vill synas trots att han är pensionär numera.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  …en ”vindflöjel” med andra ord? 😉

 7. Svante skriver:

  Min uppfattning om Jan Milld är, att han är en opålitlig, och obehaglig person, som fick mig att lämna personalrummet, eller matsalen när han dök upp, och på den tiden var han på vänstersidan i politiken. Det jag idag har tagit del av, om hans SD sympatier visste jag inget om förrän idag, men hela hans agerande under vänstertiden var, som Edvard Perssons motto ”allt ljus på mig”
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  …det är inte ovanligt bland ”politiker” (även andra grupper) att narcissismens ”lysande” ego blir tydligt. 😉

 9. Ping: R.I.P, Lonesome George. | Varghjärta

 10. Ping: …en pausbild, på en verklig skönhet! | Varghjärta

 11. Ping: …vår ömtåliga planet. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.