…”Saliga äro de korkade!”

 

Ty de skall flyta när syndafloden kommer!” Jag minns inte vem som skrev orden ( Mark Levengood ?), men jag garanterar att det ligger något i dem… och nog borde vi lärt oss lite av historien? Inte minst en försiktighetsprincip.

Med hänvisning till mitt föregående inlägg vill jag påminna om följande:

I början på 1960-talet tog miljörörelsen fart då biologen Rachel Carsons bok ”Tyst vår” beskrev effekterna av gifter som PCB och DDT i naturen. Hon skildrade hur fåglar försvann när skadeinsekter utrotades på amerikanska landsbygden och visade att även människor drabbades av besprutningarna och dess följder.

Sverige upplevde ett liknande uppvaknande på 1970-talet när forskare pekade på sambandet mellan PCB och den drastiska minskningen av antalet havsörnar. Ämnet ekotoxikologi (Studiet av främmande kemikalier i naturen) fick en viktig funktion, att analysera kemiska produkters effekter på växter och djur. Det var då Göran Dave, professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet, började forska.
– Då handlade forskningen till exempel om tungmetallernas effekter, försurning och reningsverk, säger Göran Dave.

Idag är samtliga ämnen som Rachel Carson varnade för i sin bok klassade som giftiga, men det kommer med jämna mellanrum varningar om ämnen som används trots att de kan vara cancerframkallande. Nyligen varnades för importerad elektronik som har höga halter av tungmetallen kadmium och att regnkläder för barn innehåller fluorerade kemikalier, vilka skadar fortplantning och hormonfunktioner hos däggdjur.

Miljölarmen kommer att fortsätta även i framtiden, säger Göran Dave. När vi blir fler konsumerar vi också mer, och då fler får ökat välstånd ökar användningen av kemikalier. Även om riskerna med till exempel vissa tungmetaller är kända händer det att de ändå ökar i användning. Problemet med giftiga ämnens effekter i miljön är att mycket sker i det fördolda och kanske inte ger uppenbara effekter tidigt. Men de kan vara allvarliga ändå och på lite längre sikt, säger Göran Dave. Göran Dave nämner tvättmaskiner som nyligen marknadsfördes för sina silvertackor vilka tog bort besvärande doft från kläder. Silver minskar risken för dålig lukt eftersom den är bakteriedödande, men är också en av de mer giftiga metallerna och orsakar antibiotikaresistens hos bakterier, vilket i sin tur kan slå tillbaka på människors hälsa.” (Källa: http://www.miljoportalen.se )

Även detta borde få oss att betänka vårt kemikalievansinne,… och detta:

Abborren byter kön i kemikaliebad!

Det är amerikanska forskare som studerat fiskarna i den stora Potamac-floden och konstaterat att åttio procent av abborrar av hankön uppvisar hormonella karaktärsdrag som påminner om honor. Exempelvis har de börjat producera ägg.

Forskarna tror att fiskarna fått i sig medicinrester från bland annat p-piller och andra kemikalier från bekämpningsmedel och konstgödsel. De tror att det är blandningen av olika kemikalier från industri och hushåll orsakar förändringarna.

Liknande påverkan har upptäckts i en tredjedel av de övriga 110 amerikanska vattendrag som undersökts av fiskbiologer vid US Geological Survey.”

Det finns många skäl till att vi skall hantera vårt vatten med försiktighet, då inte bara fiskarna blir sjuka av våra utsläpp, de drabbar även oss!

”Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålamodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat”

( Citat från allas vår Nalle Puh! )

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till …”Saliga äro de korkade!”

 1. Ping: …varning för Nanosilver/Kolloidalt silver. | Varghjärta

 2. Britta skriver:

  Kan du tänka dig, just det Nalle Puh-citatet hade jag med på ett utbildningsmaterial jag gjorde för några år sedan:-) Hur är det annars med dig?

 3. arrami54 skriver:

  …det citatet är mångas favorit, tror jag! 😉
  Det är hyfsat, har ont…magen har strulat en månad nu, men det brukar vända med rätt foder och lite uthållighet! 🙂

  Hoppas du mår bättre än bra!

 4. Britta skriver:

  Det är ok, men min syster är sjuk och det känns tungt. Sköt om magen…
  Kram!

 5. arrami54 skriver:

  …att det är tungt förstår jag, hoppas hon kryar på sig. Kram.

 6. Alice Tross skriver:

  En syndaflod, som sköljer över hela jordklotet, är på väg och kommer att börja i mellan Amerika, Den 23/12 2012 är det kört för mänskligheten! Nu har ”gudarna” fått nog av dumheter tror jag 🙂

 7. arrami54 skriver:

  …tänk om det vore så! Vad det gäller Mayakalendern (antar du syftar på den?), så är den felaktigt läst, enligt den består Jorden minst ytterligare sjutusen år! 😉

  Må bättre än gott!

Kommentarsfältet är stängt.