…kärleken är mest en kemisk cocktail i hjärnan!

 

Rent biologiskt är händelseförloppet mycket lätt att förstå, våra drifter styrs nästan helt av biologisk kemi och forskarna har kommit långt …snart kommer ”kärleksdeodoranten”, en mix av ”feromoner” och andra kemiskt konstruerade kopior av våra ”hormoner”(snart på ett Apotek nära dig!) ”Spraya” och lägg ner bytet! ” och behåll det kemisk/biologiska kärleks-greppet för alltid via mediciner!

Jag har skrivit om detta för ca ett år sedan, men kunskap är alltid värt att reprisera, den fastnar lättare då!

I dagens DN läser jag följande: Vi är djur och således en produkt av evolutionen och ur ett evolutionärt perspektiv befann sig människan i en grotta så sent som i förrgår.

Under väldigt lång tid var människans medellivslängd runt 35 år. Att hålla sig vid liv var ett heltidsjobb och de flesta förhållanden slutade med att ena partnern dog.

På den tiden kunde vi inte räkna med att vara tillsammans med någon längre än 15 år, vilket Anders Sandberg menar är påfallande nära den genomsnittliga tid som ett modernt kärleksförhållande varar, en tid som har beräknats till elva år.”
Den viktigaste mixen består av vasopressin, oxytocin, testosteron och östrogen. De två sistnämnda i hjärnans kemiska hormonmix är våra könshormoner. Många brukar missuppfatta och tro att testosteron enbart produceras i mannen och östrogen i kvinnan, vilket är fel. Testosteron och östrogen finns hos båda könen. Däremot har kvinnor mer östrogen i kroppen, medan män har en högre halt testosteron.

Kärlekens första fas, lusten: styrs nästintill helt uteslutande av könshormonerna testosteron och östrogen.

Kärlekens andra fas, attraktionen: förälskelsens tid, när vi känner kärleksrus och nyförälskelse i kroppen, vilken tonar bort efter ca 3-6 månader. Ni vet tonårskärlekens normala tidsförlopp. ”Attraktionsfasen styrs främst av tre olika typer av neurokemiska transmittorer (kemiska ämnen i kroppen) – adrenalin, dopamin samt serotonin (även mycket höga halter av njutningshormonet oxytocin är starkt involverat i denna fas). Adrenalin som normalt brukar kopplas till olyckor, aggressivitet eller paniksituationer, aktiverar i detta fall istället; ett högre blodvärde med adrenalin och cortison samt ökar vår stressreaktion så att vi börjar svettas (doftämnen), hjärtat slår hastigare och vi får en torrhetskänsla i munnen.
Kärlekskranka par har en högre halt av dopaminer i hjärnan. Genom att dopaminerna triggar och skapar ett intensivt begär av njutning, styr kemikalien lust och belöning. Dopaminerna ger samma effekt i på hjärnan som kokain och är därför även ett narkotikaklassat varuämne.”

Serotonin är nog den minst, allmänt sett, kända, men den mest betydelsefulla kemikalien eftersom den ständigt påverkar vårt minne, våra tankar genom att ständigt erinra oss med bilder och andra sinnen av vår nya partner då hon/han inte är närvarande. Den skapar längtan efter en ny träff…kärlekens mytomspunna saknad

Så här långt har vi en kedja av kemikalier – testosteron, östrogen, adrenalin, dopamin, serotonin samt oxytocin och vasopressin (svartsjukehormonet). Det stämmer nog mer än vi tror att kärleken är en ”drog”.

Kärlekens tredje fas, beroendet: ”Beroendet är det starkaste sakrament som håller kärlekspar och relationer sammanflätade. Och om detta är tillräckligt starkt länge nog lär paret så småningom flytta samman och bilda familj. Detta beroende styrs nästintill helt uteslutande av vasopressin och oxytocin. Oxytocin (även kallat njutningshormonet) utsöndras i mycket höga halter av både kvinnor och män vid orgasm. De flesta forskare anser att oxytocin ökar attraktionen och beroendet mellan ett par direkt efter att de haft sex med varandra. Forskning har därmed visat på att de parförhållanden som varat längst tid är bland de som haft mest sex (generellt). Oxytocin är dock inte enbart ett könshormon, utan styr minst ett tio-/tjugotal andra faktorer i kroppen som främst är kopplade till njutning, antidepressivitet, välmående, immunförsvar och ett positivt tänkande. Lägre mängder oxytocin avges bland annat vid massage, beröring, god mat (njutning av maten), m.m.”

Vasopressin är den andra beroendeframkallande ingrediensen för ett långvarigt förhållande. Precis som oxytocin frigörs även vasopressin efter en sex/orgasm. Vasopressin styr vår primitivaste del av hjärnan genom att skydda och vaka över vår partner, samt aktiveras när vi vill “skrämma iväg” lämpliga konkurrenter. En reaktion ni säkert känner igen?

Så vi skiljer oss inte från djuren vad det gäller att styras av biologiskt bunden kemi,(vi är djur!) ordet ”instinkt” börjar få en ny betydelse hos undertecknad och min romantiska sida surar rejält i skrivande stund! Vi är alltså inte annorlunda än Präriesorken för att ta ett exempel.

Tittar vi på hur moder och barn binder sina band och studerar kemin bakom, så fungerar alla däggdjur i princip exakt likadant!

I don’t think that the way a mother loves her baby is that different to a mother’s love in a chimpanzee or a rhesus monkey – or even a rat. In animals, scientists have observed that a chemical called oxytocin is involved in developing a bond between a mother and her young. ”…citerar professor Larry Young.

Ursäkta om jag stökar till er romantiska tro kring ”Guds avbild”, men jag vill påstå att många av våra beteenden styrs i exakt samma höga grad av kemi och vasopressin-stinna män (även kvinnor) möter man ofta.

Vi styrs mest av exakt desamma kemiska substanser som sorkarna, aporna, vargarna…o.s.v… och få kan förneka att kärlek är en kemiskt betingad drog.

Farlig och vanebildande!

 

…så köp en ros till din kvinna idag, kärleksmedicinen lär du få vänta ännu en tid på!

 

vacce-sepia1b mellan

Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till …kärleken är mest en kemisk cocktail i hjärnan!

 1. Ping: …det här med döden. | Varghjärta

 2. fgggmf skriver:

  Mysk fungerar på mig 😉

 3. arrami54 skriver:

  …jo, även här! 😉

 4. Alice Tross skriver:

  Japp, kärlek är en drog! Man blir lika galen och beroende som vid intag av traditionella droger! Det finns t.o.m behandlingshem för det 🙂

 5. arrami54 skriver:

  …behandlingshem? 😉

 6. Ping: …stackars Julian Assange! | Varghjärta

 7. Ping: Sitta europaea och religiösa vanföreställningar. | Varghjärta

 8. Ping: Etik och rebeller. | Varghjärta

 9. Ping: Tropiska nätter och ”Mariposas”… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.