…det krävs en revolt…

 

…en förändring. Bort med korrupt jäv inom skogsbruket, bort med jordbruksminister Eskil Erlandsson och han parti från den svenska politiska kartan…de är i dag miljöns och biodiversitetens största fiender och de går hand i hand med ”skogsmaffian”.

Att läsa Maciej Zarembas artikelserie om den svenska skogen är inte bara en informations och kunskapskälla, han skriver dessutom extremt väl, nästan poetiskt väl. Personligen anser jag honom vara bland Sveriges skickligaste och sannaste journalister, läs hans artiklar!:

Det känns högtidligt. Vi smyger på en familj visenter tills vi får en lång blick av tjuren. Sedan skidar vi i vargspår och Wajrak undrar om jag har något emot att han ylar. Vargar är nyfikna, så det finns en chans att de vänder för att kolla vad det är för idiot som låtsas låta som en varg. Hans bästa bilder har kommit till på detta sätt. Nähä, kanske en annan gång. Visste jag förresten att det är vargen som är lövskogens bäste vän?

Länge har forskarna undrat varför det saknas en generation lövträd i denna urskog. Här finns urgamla ekar, men nästan ingen som är hundraårig. Först nyligen fann man förklaringen, berättar Adam Wajrak. Vid slutet av 1800-talet var vargen helt utrotad. Sambandet? Där det finns varg tillbringar rådjuren det mesta av sin tid med att vädra fara. De blir så stressade att de inte hinner tugga i sig alla lövskott.

Under återstoden av denna dag kan jag inte se en ek utan att tänka på all rådjursångest den har att tacka för sitt majestät. 

Maciej Zaremba har rätt i att vargen är lövskogens bästa vän, är det delvis därför vargen hatas?

 

 

 

 

Jag drömmer om samma sak som Birger Schlaug :

Tänk om Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven vågade titta rakt in i kameran i kväll och säga:

Nu har vi kommit ända hit, till ett materiellt rikt samhälle där vi konsumerar mer än någonsin – vad ska vi göra med våra liv nu? Vad är utveckling? Är det att arbeta mer och konsumera mer – eller är utveckling i vårt tidevarv något annat? Kanske mer fritid, mer kultur, mer social närvaro, mer av relationslinje än arbetslinje, mer av omsorg om planeten än att ständigt köpa nytt, mer av bildning och livskvalitet än av prylar och stress…

Vad säger ni, kära tittare, skall vi tillsammans kavla upp ärmarna och fundera över hur vi tar nästa steg i samhällsevolutionen? Så här kan vi ju inte fortsätta! Det verkar ju helt bisarrt! Från konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle! Yes!!!” ”

…men jag är inte naiv, det är inte Birger heller. Det lär inte hända någonting förrän vi är på gränsen till ”för sent”, det är först när några ekosystem kollapsat totalt, när ytterligare några tiotusentals djur och växter utrotats och klimatförändringarna blir reellt märkbara som mänskligheten inser vad vi redan vet och utropar: ” – Det var som fan, det visste vi inte! ”

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till …det krävs en revolt…

 1. Urban Medin skriver:

  Härlig text och B Schlaug tycker jag är bra, ser gärna på honom på fredagarna i godmorgon Sverige.

 2. arrami54 skriver:

  Zaremba skriver härligt, bra flyt och mycket kunskap. Birger gillar jag också, han är ”grön” i ordets rätta mening.

  Må gott! 😉

 3. Eija Elmgrén skriver:

  Ja-a, Birger Schlaug må vara bra men han är fd. politiker och han får väl fortfarande lön från skattekistan? Likaväl många andra föredettingar.
  När skall vi vanliga trampade kan få en medborgarlön och vara fria som himlens fåglar?

 4. arrami54 skriver:

  En medborgarlön ligger långt ifrån dagens politiska verklighet, tror snarare du får se mer av strikt ransonerad välfärd där än fler faller mellan stolarna. En medborgarlön är också tänkt att ge ett ekonomiskt grundskydd, ingen guldkant direkt och fri som himlens fåglar, är bara himlens fåglar.
  Jag ser inget fel i att Birger m.fl. före detta riksdagsmän har en pension (arbetslöshetsförsäkring) och att vara f.d. politiker bör inte vara negativt i en demokrati, han har bevisligen gjort sin demokratiska värnplikt, vilket jag personligen värderar högt.

 5. Eija Elmgrén skriver:

  ”före detta riksdagsmän har en pension (arbetslöshetsförsäkring)”
  Det här stämmer inte; de har ingen plikt att anmäla sig som arbestsökande, redovisa sina sökta arbeten etc, inte heller blir de aldrig utförsäkrare.

  ”En medborgarlön är också tänkt att ge ett ekonomiskt grundskydd, ingen guldkant direkt och fri som himlens fåglar, är bara himlens fåglar.”
  Det skall inte vara nån guldkant heller men en grundinkomst för att kunna känna sig fri från arbetets tvång och kunna göra vad man vill alleftersom man väljer standarden i sitt liv.
  Kanske ligger det långt borta här i Sverige, man är alltid så konservativ här.

  ”…tror snarare du får se mer av strikt ransonerad välfärd där än fler faller mellan stolarna.”
  Tror; vi är ju där redan!

 6. Svante skriver:

  Jag ser heller inte att det är fel med arbetslöshetsförsäkring, men det vore på sin plats att det gällde alla i samhället, på lika villkor.
  Svante

 7. arrami54 skriver:

  Att vi lär få se en än mer ransonerad välfärd bör nog stå klart för oss alla. Sverige blir än mer en kopia av USA och att landet är konservativt är heller ingen nyhet.
  Sverige lär ha upphört att existera innan du/vi får se en medborgarlön och ett vettigt hållbar samhällssystem, svensken liksom övrig mänsklighet är alltför primitivt konservativ och revirhävdande för att någon reell utveckling skall ske…evolutionen kryper fram och i princip är det grottmänniskor som sitter i dagens högteknologiska bilar, flygplan m.m.
  Det stämmer att riksdagsmännens pension/arbetslöshetsförsäkring inte fungerar som den vanliga, men pensionen är vad jag förstår inkomstprövad…ett system där riksdagsmännen bara får en vanlig arbetslöshetsersättning enligt nuvarande tak skulle nog inte heller gynna demokratin…vem skulle vilja ta jobbet som riksdagsman och allt vad det innebär då?
  Birger får (vad jag förstått) ca 10 000 per månad, knappast något att bli upprörd över…

 8. arrami54 skriver:

  Alla skulle ha ett grundskydd, en medborgarlön…men idén är död i dagens revirkonservativa och primitiva samhälle! 😉

 9. mariadesuede skriver:

  Jag är ocksà fd politiker, jag satt t.o.m. i en riksstyrelse för S…

  Fast allvarligt talat sà föredrar jag att vara där jag är nu, ingen partitillhörighet…

  Men 10000 skr/mànad det blir ju inte ens 1000€mànad… Nicolas Sarkozy fàr 5200€/mànad nu och gratis flyg… Men det finns krav att uppfylla…

  Naturen kommer att ge igen, men biodiversiteten är känslig och alla djur behövs i naturen. Jaja, ingen idé att repetera allt, du vet redan allt detta… Särskilt haven, jag har en dokumentär fràn NG, isbjörnen är verkligen hotad som djurart, dess existens hotas av den globala uppvärmningen…

  Örnkramar ♥

 10. arrami54 skriver:

  …är själv inte upprörd över att tidigare riksdagsmän får pension, vem skulle acceptera att jobba för demokratin utan ett hyfsat skydd?
  Tycker inte heller att det är upprörande att ”Sarkozy fàr 5200€/mànad nu och gratis flyg”, speciellt inte om det är kopplat till krav.

  …att naturen lär slå tillbaka lär vi alla bli varse, speciellt våra barn och barnbarn!

  Kram.

 11. Eija Elmgrén skriver:

  ”Birger får (vad jag förstått) ca 10 000 per månad, knappast något att bli upprörd över…”

  Upprörd över…, och sen pratar man om demokrati…, det är många i dagens Sverige som måste leva med 3000,- /mån i handen om ens det! Och jag pratar om f.d. riksdagspolitiker och inte om f.d Frankrikes president. Allting handlar ju om hur man väljer att leva sitt liv. För många är 10 000,-/mån väldigt mycket pengar.
  Och man skall sluta kalla det för arbetslöshetsersättning för det heter inkomstgaranti.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagens_inkomstgaranti
  http://svt.se/2.10733/1.182789/riksdagsmannens_egna_formaner_040302

 12. Svante skriver:

  Om de jobbade för demokrati, skulle jag dela din uppfattning, men jag kan inte hitta en etablerad politiker, oavsett färg, som gör det, eller har gjort det de sista 50 åren.
  Svante

 13. arrami54 skriver:

  ”och sen pratar man om demokrati”…?…hur definierar du demokrati?,… att din önskan skall bli lag. Vi har en representativ demokrati som fungerar hyfsat, någon perfekt demokrati lär vi aldrig få, eftersom det är människor det handlar om…och ingen av oss är perfekt. Men nog är det folket som väljer sina representanter i riksdagen och riksdagen som stiftar lagarna/regelverket…alltså har vi en fungerande demokrati, ett folkstyre!Att många har bara 3000:- i handen ställer jag mig tveksam till, minimibeloppet för försörjningsstöd är t.ex. ca en tusenlapp högre, exklusive hyra, el, medicin, hemförsäkring m.m.

  Ordet ”inkomstgaranti” bär i grunden samma idé som arbetslöshetsersättningen. Vad det gäller Frankrikes f.d. president är vi alla medvetna om att det inte var du, utan Maria, som tog upp exemplet.
  Mitt råd till dig, om du vill ha medborgarlön, arbeta mot sociala klyftor m.m….aktivera dig politiskt!

 14. arrami54 skriver:

  Demokrati ÄR att folket väljer representanter (politiker) till kommun, landsting, riksdag…är vi inte nöjda har vi möjligheten att välja bort dem, alltså har vi en hyfsat fungerande demokrati. Alliansen är valda av en majoritet av folket, som ville ha ökande klyftor, fler i utanförskap, fler utslagna…ingen som kan förneka detta, eller att de är demokrater.
  Demokratins baksida är att även dem vi upplever som oetiska, primitiva kan vinna….vi har ju t.ex. SD i riksdagen och de sitter där för att tillräckligt många svenskar var okunniga nog för att rösta in dem.
  …håller inte riktigt med dig här, Svante, demokrati har vi och Sverige är trots vissa brister fortfarande ett av världens bästa länder att leva i! 😉

 15. Eija Elmgrén skriver:

  Jag känner inte till ditt land Sverige; jag lever tydligen i ett helt annat land kallat Sverige än du.
  Men…, må så vara.

 16. arrami54 skriver:

  …uppenbarligen blundar en del och ser inte bristerna i sitt egna hemland, det är väl lite som att se grandet i sin nästas öga, men inte bjälken i det egna ögat? 🙂
  Nog har vi vår del av rasister, främlingsfientliga, nog har vi brister (stora sådana) inom rättsväsendets alla led, nog har vi tjänstemän utan både förnuft och empati, medmänsklighet, nog har vi vår del av rovdjurshatande idioter med ”bössa” och vår del av korrupta, hycklande politiker…o.s.v.
  …men må så vara, blunda, sov du vidare, vi är många nog med öppna ögon, ett vaket sunt kritiskt sinne och förnuft! 😉

Kommentarsfältet är stängt.