…skogsriket Sverige är fattigt!

 

Så fort någon ser en gammal granskog med mossklädda stenar så beskriver han den som en ”typisk John Bauer skog”. En sådan skog anses vara sinnebilden för en riktig urskog – trollskog – av människan orörd skog. I själva verket var de skogar som John Bauer inspirerades av i norra Småland övergivna hagar som växt igen med gran.”

Riktig urskog är ytterst sällsynt i Sverige, den är nog mindre än 0.5% av det vi kallar skog och även om vi har lite naturskog som är upp till etthundrafemtio år gammal, är det mesta plantager av den typ Maciej Zaremba beskriver i en underbar artikel här!

Mitt första efternamn är ”Alm” och min själ har en stark dragning till gamla träd. Att stå med ryggen vilande mot ett månghundraårigt träd är en skön lyssnande meditation, man känner urkraften och visst talar träd…bara du lyssnar noga så hör du…

Problemet med dessa monokulturer (trädplantager) är att den biologiska mångfalden utarmas och på sikt hotas även vi…eftersom tanken som grundlägger skövlingen är genomgående i dagens mänskliga kultur, den gäller skogen, haven…allt. Sveriges fattigdom och oerhörda hyckleri illustreras kanske bäst av jordbruksminister Eskil Erlandsson, när den mannen talar om miljö och miljöhänsyn bär han alltid en dold mental skylt: ” – Nu ljuger jag igen!” …och han gör det alltid leende!

Sverige sköter sin skog otroligt dåligt, vi slår oss för bröstet och hävdar vår duktighet på världsmästarnivå…men som så ofta är det lögn och hyckleri.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.