…människor man respekterar och dem man inte respekterar.

 

Visst är det så, att vi generellt inte respekterar alla, vi väljer vänner och långt ifrån alla kan särskilja respekt för person med respekten för yttrandefrihet. Personligen respekterar jag alltid åsiktsfriheten, vilket inte innebär respekt för åsikten i sig. Det är inte alla som klarar denna distinktion/nyans. Gråtonerna i en långt ifrån perfekt värld ser inte alla…ordet gråtoner är väl egentligen fel då det mänskliga ögat uppfattar fler gröntoner…men ni vet vad jag menar.

En av de människor jag respekterar och älskar mest är min dotter, Anna…jag respekterar och älskar mina söner lika högt…men hon är den av barnen som ligger närmast mig i personlighet, intresse och åsikt. Min känsla är i sig ingen favorisering, bara ett uttryck för djup respekt. Rent allmänt är det väl så att dottern får mer av pappans gener och de vet hur man lindar far runt lillfingret i högre utsträckning…eller är jag fördomsfull nu? 😉

Jag kunde inte närvara vid avslutningsjobbet vad det gäller stängsling för och emot hungriga vargar, vilket jag beskrev här, p.g.a. hälsoskäl…men min dotter inte bara deltog i stängslingsarbetet, hon cyklade dit, en cykeltur på lite mer än åtta mil. Det var lite extra kul att ta del av hennes åsikter om de människor hon mötte och jag delar den respekt hon uttryckte för deras själar och engagemang…men jag känner mer ambivalens än hon, inför att ideellt hjälpa en fårbonde som inte vill se varg (rovdjur) på sina ägor…men LRF-folk är minst sagt lätt okunniga och allmänt gnälliga. (Inga är väl mer bidragstörstande?)

Jag kan förstå och respektera den bonde som sköt en varg för att skydda sina får…men anser att rätten att skjuta bör vara kopplat till att bonden i realiteten gjort allt för att skydda fåren via rovdjursavvisande stängsel eller ett herdedjur…utan dessa åtgärder borde rätten att skjuta rovdjur som varg vara förbjudet.

En annan typ av individer jag har svårt för, är de minst sagt gnälligt konservativa och nationalistiskt populistiska, förutom varghatarna, dem som kallar sig Sverigedemokraterna…demokrati är inget de ens har grundläggande kunskap om, liksom den etik som grundlägger idén om demokrati/civilisation! Min respekt för dem är minst sagt låg, mycket låg…eller obefintlig.

Jag läste t.ex. en vardagsrasist ur den gruppen, i lokaltidningen, som ondgjorde sig över kostnaderna för att vi hjälper ensamkommande flyktingbarn, delvis delar jag hans kritik mot migrationsverkets hantering av ekonomin, detsamma gäller en del av landets kommuner och giriga socialdemokrater(?) som Jan Emanuel Johansson…men att retoriskt försöka göra det till en ekonomisk tärande frågeställning, att vi tar emot dessa barn, är ur nationalekonomisk synpunkt bara löjeväckande. Har man den minsta insikt om nationalekonomi silar man medvetet mygg och sväljer kameler om man omhuldar SD:s främlingsfientliga retorik.

Många ungdomar som kommer hit är resursstarka. Med egen kraft har de tagit sig genom många länder. De har goda chanser att snabbt integrera sig i Sverige och majoriteten blir under många år skattebetalare, alltså en vinst för nationen. Andra kan vara fysiskt skadade eller traumatiserade och behöver mer stöd.

Bara en sådan sak som att det årliga snatteriet landar på mer än dubbla kostnaden och kostar varje individ ca 780:- i höjda konsumtionspriser årligen, borde få de flesta att inse att kostnaden för att hjälpa flyktingbarnen är en nationalekonomisk petitess (totalkostnaden är för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn är ca tre miljarder, snatteriet ligger årligen på ca 6.4 miljarder)…och förstår man inte att etik är en av demokratins viktigaste verktyg, bör man hålla käft om sina puerila åsikter!

Vem kan förneka att etiken är en av civilisationens och demokratins viktigaste verktyg?

En av de lokalpolitiker jag ofta ser i den flykting-/invandrarfientliga skaran, är själv missbrukare av lösningsmedlet alkohol…samhällskostnaden för missbruk av den varan och övriga droger ligger på ca 150 miljarder årligen…men denna politiker, vi kan kalla honom ”Gud-arparn”…silar som många andra mygg och sväljer kameler.

Jag kan rada upp kostnader p.g.a. av mänskliga och konstruerade systemfel i Sverige som än mer får kritiken mot att vi hjälper de ensamkommande flyktingbarnen att framstå som puerilt och löjligt. T.ex. kostar den årliga vuxenmobbningen minst ca 15 miljarder, sjukvårdens misstag kostar ca tre tusen livet årligen och hundratusen skadas, vad kostar detta? Vad kostar den årliga miljöförstöringen? (Listan med destruktiva nationalekonomiska kostnader kan bli lång.)

Bara det att Sverigedemokrater tar upp kostnaderna kring vår hjälp till flyktingbarnen, bevisar att de tillhör en rasistisk skara…vi har långt större problem, vilket dessa medvetet okunniga och främlingsfientliga idioter vet…men de blundar p.g.a. av ett primitivt revirtänkande…och jag avslutar med att fråga er: ” – Vill vi verkligen se Jimmy Åkersson som Sveriges statsminister och ledare?”

 

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD!, Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till …människor man respekterar och dem man inte respekterar.

 1. Urban Medin skriver:

  På sista frågan, NEJ.
  Sedan för att återkomma till det första stycket, jo de kan linda pappa runt lillfingret hur lätt som helst. Och det får de gärna göra 🙂
  Jag läste ett bra inlägg som skrevs för flera år sedan angående yttrandefrihet, har det på bloggen. Men här är den länken.
  http://christianengstrom.wordpress.com/2007/12/02/yttrandefrihet-ar-idioters-ratt-att-ha-fel/

  Jag anser att vi måste hjälpa alla vi kan och Sverige är inte vårt eget land med full ensamrätt.
  Vi har en gemensam jord och måste försöka göra det bästa vi kan, för allt liv på densamma.
  Vad är kostnaden för gäng-kriminaliteten? Hörde på ett program igår om just kostnaderna och bara i Stockholm så är kostnaderna kring en gängmedlem c:a en halv miljon. Det finns c:a 15 gäng i Stockholm varav bara den kostnaden beräknas till flera miljarder.
  Det var uppgifter från fryshuset som med sina egna psykologer, kuratorer och andra arbetare för att just få grepp om kriminella i farozonen, de som ligger nära till hands sas för att kliva in i den världen. De får 9 miljoner per år för det arbetet och nej, det räcker inte långt.
  De gör ett fantastiskt arbete.
  Mvh / Urban

 2. arrami54 skriver:

  Givetvis är svaret på min avslutande fråga …NEJ! 😉 Men som herr Engström skriver, även idioter har rätt till yttrandefrihet, och det är demokratins största dilemma att de kan bli en majoritet…och vi kan ingenting göra om det blir så, av respekt för demokratitanken…men visst, det finns gränser!
  Kostnaderna för gängkriminaliteten överstiger kostnaderna för en etiskt godtagbar demokrati vad det gäller flyktingbarn…med bred marginal, liksom många andra destruktivt negativa kostnader…men demokratin och rättsstaten står lite handfallen och ineffektiv, tyvärr…

  …och visst lindar döttrar sina fäder runt lillfingret, med all rätt dessutom! 🙂

 3. Svante skriver:

  För en gångs skull kan jag länka till något positivt i min kommun. http://helahalsingland.se/ljusdal/1.4644619-massivt-stod-for-flyktingmottagning
  Svante

 4. arrami54 skriver:

  Glädjande! SD:s invändningar var typiska för dessa vardagsrasister: ”Endast Benny Bergström (SD) hade invändningar. Han ansåg att man skulle rikta hjälpen till de utsatta i deras närområde och i avvaktan på en tvingande lag borde kommunen avstå att inrätta ett kommunalt mottagande.”
  Jag besökte Ljusdal ofta när jag bodde utanför Delsbo, trivdes gott med folket där! 😉

  Må gott Svante!

 5. rune skriver:

  har du skrivit något om helikopteravlivningen av 3 vargar varav en var dräktig..kan ej finna någon info

 6. Alice Tross skriver:

  Snattandet som förekommer överallt, är en konsekvens av att barn lever i fattigdom! Ofta med en ensamstående mamma är det näst intill omöjligt att ge sina barn en framtid på lika villkor som de som har det bättre ekonomiskt! Jag vet själv hur det känns att växa upp med en fattig, hårt arbetande mamma där inget utrymme finns för mer än mat för dagen (i bästa fall). Många får stjäla sina kläder och många barn tar inte hem sina vänner för att dölja hur fult och fattigt man har det hemma. Aggresivitet kände jag många gånger mot min mor för att jag inte fick samma möjlighet till semestrar, tillgång till bil, familjemiddagar som andra barn hade! jag minns än idag hur ledsen jag var över att ingen mötte mig när jag konfimerade mig! Jag hamnade i ett utanförskap hur mycket jag än kämpade att inte hamna där!

 7. arrami54 skriver:

  Nej, jag har inte skrivit om den s.k. ”förebyggande skyddsjakten, men du hittar information här:
  http://vargenstid.wordpress.com/2012/04/24/pa-en-vecka-forlorades-nio-vargar/
  …jag är oerhört nyfiken på vad EU:s miljökommissionär anser om ”förebyggande skyddsjakt”, personligen kan jag inte se hur det går ihop med habitatsreglerna.

 8. arrami54 skriver:

  ”39 procent av de misstänkta för butiksstöld är kvinnor och 26 procent är ungdomar upp till och med 20 år (år 2010). I relation till sin andel av befolkningen är ungdomar, och i synnerhet flickor, överrepresenterade bland de misstänkta för butiksstöld.”
  Informationen hittade jag här: http://www.brottsrummet.se/sv/butiksstold-och-snatteri

  Du har nog rätt att snatteriet delvis är kopplat till barnfattigdom, ensamstående föräldrar (oftast mammor) är en grupp som halkat efter i inkomstutvecklingen i Sverige. Barnfattigdomen är oerhört viktig att bekämpa då det utanförskap du beskriver är långt ifrån ovanligt och väldigt destruktivt för de drabbade barnen.

 9. rune skriver:

  dessvärre kan nog inte sverige få någon gräddfil i skyddsjaktfrågan då övriga eu länder osmakligen har bryskare vargjakt än oss..100 mill österut skjuter de all varg de ser och lite till utan att den synbarligen minskar

 10. arrami54 skriver:

  Det handlar inte om någon ”gräddfil”, vi är bundna till de avtal vi undertecknat varav EU:s habitatsregler är en. Risken är stor att EU:s miljökommissionär drar Sverige inför EU-domstolen och där vinner vi inte.
  …och det vore fan om inte ett så stort och relativt glesbefolkat land som Sverige inte kan hysa en livskraftig vargstam.

Kommentarsfältet är stängt.