…osmaklig och onödig ”konst”.

 

”– Man måste tänka sig för när man står med champagne och skrattar. Det är en kränkning när man skär i underlivet på en avbild av marsipan och rött tårtinnehåll som föreställer en svart kvinna. Att dessutom försöka mata en person med en tårtbit ur underlivet, det var inte bra, säger Lars-Axel Nordell (KD). ”

”Händelsen är en djup förolämpning mot människor som lider av dagliga rasistiska hån och mot kvinnor som utsätts för könsstympning. ENAR uppmanar er att ta ansvar och offentligt fördöma sådana rasistiska incidenter”, skriver ENAR:s ordförande Chibo Onyeji (Källa DN)

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gjorde bort sig totalt och min personliga association gick direkt till den här bilden:

Indiankvinnan på bilden klövs sekunderna senare med en machete…hon blev också ”uppskuren” och exemplen är otaliga, hundratusentals…miljoner…och mänskligheten har alltid blundat.


Makode Lindes tårt-performance på Moderna museet sprids över världen och var ingen genial konst, snarare en medioker provokation …det enda han lyckades bevisa är att svensk politisk ”elit” och många ur ”kultureliten” är tanklösa idioter…men det är kanske en seger i sig att belysa detta? Personligen ser jag däremot inte denna insikt som varande ny! Att Sverige liksom övriga världens nationer har en stark ton av rasism är inte heller någon nyhet…det räcker att leva här ett fåtal veckor för att inse detta. Hur ”tårtkalaset” skall kasta nytt ljus över denna insikt förstår jag inte riktigt, jag kan inte heller se humorn i det hela…

”Hur kan en så smaklös illustration av svartas könsstympning göras till en smakfull konstupplevelse som man skrattar åt?” …frågade någon, det enda svar jag har är att många lider av okunnig tanklöshet.

Hur tårtan kastar ny kunskap och insikter om könsstympning ser jag inte heller. Vi har kunskap om vad könsstympning är och hur vidrig den är, läs t.ex. Varis Diries böcker: ”Smärtans barn” och ” En blomma i Afrikas öken”.

Debatten kommer nu inte att handla om rasism/könsstympning utan om vår kulturministers förnuft och känsla…det var inte konstnärens syfte, alltså misslyckades han totalt i sin tanke, sitt uppsåt.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till …osmaklig och onödig ”konst”.

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Jag blev riktigt äcklad jag med när jag hörde om det ikväll. Att en kulturminister som ska företälla ”upplyst” och bildad, inte kan skilja kultur eller rasism åt, eller urskilja förnedring från konst är bedrövligt!!

  allmän politisk schavottering tack! Har hon åtminstone vett att avgå?

  Hemikram

 2. arrami54 skriver:

  …hon hävdar att hon blev ”blåst/lurad”, men när hon skar, skrattade så avslöjade hon sin totala okunnighet och brist på känsla. Ärligt talat, personligen hade jag omedelbart gått därifrån…med en tydligt visad avsmak för denna s.k. ”konst”…men hon går inte, kulturministern!

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Jag hade också vägrat och högt och tydligt avgett anledning därtill…

  Såg du Debatt 22.00 ikväll som bla handlade om detta?

 4. arrami54 skriver:

  …nej, jag såg inte Debatt, satt och målade istället. Tycker oftast dessa debattprogram är urkass…kräver mer nyanserade debatter där man först sänder t.ex. dokumentärer som ger faktaunderlag…dagens ”underhållningsdebatter” är oftast inget att ha.
  Men ikväll var det kanske bra och reellt upplysande? 😉

 5. HEMIMAMMA skriver:

  ja, faktiskt och du kan ju se det på SVT play om du vill.

  den största kritikern var rejält uppfriskande.

 6. arrami54 skriver:

  …okej, får titta på det vid tillfälle! 😉

  Har sett Debatt nu och när Makode Linde började prata om humorn i provokationen gick jag vilse…vilken humor?…och hur skapar tårtkalaset en seriös debatt om rasism och könsstympning?

 7. Info skriver:

  Man måste ge Fredrik Reinfeldt beröm för att vara en relativt rakryggad och ansvarsfull statsminister som faktiskt visar prov på att klara av påfrestningar från olika håll även under svåra privata förhållanden.

  Reinfeldt väljer att försöka möta främligsfientliga åsikter med saklig debatt och respekt istället för att bara censurera, stänga av och vifta bort.

  Det kan vara just dem här metoderna som faktiskt har förhindrat dödsskjutningar och massmord även i Sverige hittills.

  Vi freds skadade nordbor måste börja lyssna och visa respekt.

  Jens Stoltenberg väljer istället att hela tiden köra känslokortet och fördöma gärningar som faktiskt är en produkt av stämningen i det egna samhället.

  Att som statsminister i Norge inte ta på sig ett samhällsansvar när massmord inträffar, och markera att man vill börja jobba med problemen istället för att enbart fördöma individers gärningar, tyder på svagt ledarskap.

  Här har Reinfeldt visat prov på riktig bärkraft, styrka och respekt för uppbärandet av mänskliga rättigheter.

  Dock finns det en hel del frågetecken inom vården som regeringen borde hitta lösningar på för att bli allmänt stabila.

 8. arrami54 skriver:

  Har nog en annan syn på herr Reinfeldt och att han klarar av jobbet trots separationen från hustrun ser jag som en löjlig argumentering, blir separationen för svår och påverkar hans möjlighet att vara statsminister, så får han väl avgå. Hans relativt tydliga avståndstagande mot främlingsfientlighet, rasism och dessa fördomars ”talespersoner” SD ser jag som bra, men nog kunde han gjort/göra mer!
  Ser inte regeringen som ”allmänt stabila”, snarare motsatsen och de frågetecken inom vården du nämner är stora, liksom de allmänt är när man ser hur välfärdsstaten krackelerar allt mer. Det regeringen Reinfeldt gjort är att bedriva en mycket enkel skattesänkningspolitik, vilket gett mindre pengar till välfärden.
  De har på inget vis skapat nya jobb, genom t.ex. investeringar i infrastruktur, nya bostäder m.m. som hade skapat hundratusentals nya jobb. Vi har en enorm brist på bostäder, en storsatsning på nybyggnation ger jobb, inte bara till byggindustrin och byggnadsarbetare, utan också till alla som jobbar med vitvaror, möbler o.s.v…
  Regeringen Reinfeldt är en osedvanligt handlingsobenägen regering om man bortser från deras arbete att dra Sverige bort från välfärdstanken och bygget av natväktarstaten.

  Vad det gäller främlingsfientliga galningar har vi haft Mangs och Lasermannen, troligtvis får vi se copycats av Breivik här i framtiden, Reinfeldts arbete har inte minskat de främlingsfientliga/rasistiska strömningarna i Sverige, snarare har de ökande klyftorna i samhället han skapat, förstärkt dem. Jag tycker Jens Stoltenberg har gjort ett utmärkt jobb i kölvattnet av Breiviks vansinnesdåd och har ingen kritik mot honom.
  Slutligen ser jag inte att Reinfeldt har någon större respekt för mänskliga rättigheter, hade han haft det skulle han nog gått försiktigare fram med t.ex. förändringarna i sjukförsäkringssystemet, har man missat hur den drabbat tusentals svenskar mycket negativt, lever man i en blind oetiskt egoistisk bubbla av förnekelse.
  Reinfeldts regering har ökat klyftorna, gett rasismen bättre livsmån och fått den svenska samhällets solidaritet, idén om välfärd, att krackelera till oigenkännlighet…han har gjort ett mycket dåligt jobb, men givetvis anser alla oetiska egoister det motsatta, för det är den gruppen han tillhör och gynnar.

 9. Britta skriver:

  Jag blev illa berörd när jag såg det på TV. Det var hemskt och groteskt – en tårta som föreställer en svart, naken kvinna och som man skär bitar från och dessutom står och skrattar. Väldigt obehagligt. Gränsen måste gå någonstans när man pratar om konstnärskap. Väcka debatt, provocera, ja, när det är relevant och man gör det på ett vettigt sätt, men att kränka människor tycker då inte jag är att betrakta som konst…

 10. arrami54 skriver:

  Kan bara hålla med dig och ja, du ser vilken bild och vilka händelser jag associerade till….!

 11. mariadesuede skriver:

  Jag sàg bilden i Le Monde, avskyvärt och i princip sà hade vilken annan kulturminister som helst gàtt därifràn utan att tveka.

  Men den svenska regeringen bedriver ju som sagt endast skattesänkningar, till skillnad mot Sarkozy, som har höjt skatterna, läs momsen, pà vissa varor som cigaretterna… Ja, den franska politiken känner jag ju bättre till än den svenska…

  Nu gäller det ju att se vem som vinner, sen fàr vi ju se hur det blir, men ingen vàgar röra pà den sociala verksamheten, fast det finns mycket att förbättra… Trots att det är bättre här… Men den franska statsskulden växer, kommer det att finnas nàgra pengar kvar för att betala pensionerna?

  Örnkramar ♥

 12. arrami54 skriver:

  …nog har tobaksskatten höjts även i Sverige. Men det blir spännande att se hur det franska valet utvecklar sig, det verkar ju som Sarkozy ligger ”pyrt till”. Få tror att det går att spara sig ur krisen, det behövs stora investeringar…antar att bilden är densamma i Frankrike.
  Jag har inte följt med i utvecklingen i Frankrike så noggrant, vet att de ligger på gränsen till ekonomiskt haveri och därvidlag är väl inte Sarkozy oskyldig? Han har väl inte heller infriat något av alla sina tidigare vallöften?
  Vad det gäller pensionerna ser det inte ljust ut här heller och du har helt rätt vad det gäller vår kulturminister, folk med förstånd hade inte skurit i tårtan!

  Kram.

 13. mariadesuede skriver:

  Alla kandidater har ju lovat att investera i den franska industrin, men tyvärr sà behöver ju Frankrike andra länders kunnande och industrier, fast nog borde en vara fràn Kina kosta mer än en Fransk vara. Allt är ju internationellt nuförtiden… Undrar hur mycket makt statsledarna har egentligen… Kram

 14. arrami54 skriver:

  Tror inte protektionism och tullmurar är rätt väg att gå, det som behövs här i Sverige är satsningar (stora) på infrastruktur, bostäder…bara StorStockholm behöver ca 90 000 nya bostäder och därtill en intensivare miljöomställning av hela samhället. Skulle tro bilden är densamma i Frankrike.
  Att de politiska ledarna styrs av finansen är väl knappast någon gissning, vi ser ju hur de nu tvingas städa upp efter en gigantisk och medvetet skapad finanskris…det är girighetens riddare som styr, inte politikerna (och ofta är de polare de båda grupperna).
  Personligen tror jag inte vi ser slutet på krisen, vi har sett en ekonomisk panikinbromsning som ändå leder till en ”dikeskörning”.

 15. mariadesuede skriver:

  En öppen marknad med lika rättigheter och skyldigheter för företagen och staterna… Det är ju själva idén för EU, men krisen är làngt ifràn slut…

  Jag vet ju att SCANIA tillverkar sina lastbilar i Brasilien för att slippa transportera dem över Atlanten, för att minska pà kostnaderna, samtidigt sà skapar det ju arbetstillfällen i Brasilien. Ett ex…

  Toyota har ju fabriker i Frankrike, som FORD, men jag funderar pà hur de resonerar egentligen, Renault har ju startat fabriker i Östeuropa, PSA funderar pà att göra samma sak, fast de tillverkar ju de bilar som behövs i Europa. Vad ska jag med en Volvo till i Paris? Flyttar jag ut pà landet nu, sà köper jag en bil som en Peugeot 208, det räcker för mig…

  Visst är det girigheten som styr, jag är rädd för att vi kommer att förlora det sociala skyddsnätet oavsett den framtida regeringen… Marknadskrafterna oroar mig… Kram

 16. arrami54 skriver:

  Inte minst ur miljösynpunkt är det bra om transporterna minimeras, där ligger en delförklaring till företagens utlokaliseringar, men främst handlar det om ekonomi och vinstmaximering.
  Det sociala skyddsnätet (välfärdstanken) krackelerar över hela Europa, en del av högervinden och en konsekvens av finansmarknadens hysteriskt giriga och kortsiktiga spel. Svenskarna gnäller okunnigt på t.ex. grekerna, men ser inte att skuldfällan är lika stor här, skillnaden ligger enbart i att här är den privat, i Grekland var den främst offentlig.
  Tror vi går mot tider av ökande social oro, ökande kriminalitet och Europa sprängs antagligen än en gång sönder, inifrån.
  http://www.dn.se/ekonomi/socioekonomiska-riskerna-hotar-varlden-2012

  Vad tror du om risken för t.ex. nya kravaller i Paris p.g.a. uppgiven vrede mot den förda politiken?

 17. Svante skriver:

  Jag tänker lägga mig i något jag egentligen inte förstår, men tror att kravaller i Paris är mer troligt, än i Stockholm. Svensken reser sig bara i TV soffan, och säger nu djävlar, och sätter sig, och öppnar en ny öl.
  Svante

 18. mariadesuede skriver:

  Det finns en risk, men hittills sà har det endast varit manifestationer, den största ilskan riktas ju mot EU…

  Ökande kriminalitet, det räcker att ta métro för att se det, fast det mesta handlar om smàbrottslingar som säljer cigaretter och filmer, det är olagligt, men de vill ju tjäna pengar, i deras fall för att överleva, men bakom dem sà finns det folk som tjänar pà denna verksamhet.

  Den största boven i dramat är ju €uron… Den skapar ett stort missnöje här i Frankrike, om vi ska prata om ekonomi. Men vad jag tycker är en annan sak, nu har vi ju €uro och dà fàr vi göra det bästa möjliga av det. De anser att det är Tyskland som för sin politik…

 19. arrami54 skriver:

  😆 …helt korrekt beskrivning av svenskens mentalitet.

 20. arrami54 skriver:

  Med andra ord en påtvingad kriminalitet.
  Euron är och har alltid varit en idiotisk skapelse, som gammal EMU och EU-motståndare är det snart läge att säga: ” – Vad var det vi sade?”…men orden kommer helt utan njutning!

 21. Svante skriver:

  Kan jag be dig om ett utlåtande om detta? http://svantelarvig.wordpress.com/2012/04/22/svante-om-barn/
  Svante

 22. arrami54 skriver:

  Okej, jag går in och läser. 😉
  Har läst och svarat som följer: Barnarbete är alltid vidrigt, men detta var ovanligt vidrigt…och Livets Ord skall överhuvudtaget inte handha barn!
  Sjuka sekter av deras kaliber bara förstör barnen och hjärntvättar dem totalt!

 23. mariadesuede skriver:

  Jag är inte emot idén med en gemensam marknad, men det gäller att bevara de kulturella skillnaderna och inte pàtvinga folk en europeisk nation… Europas rikedom är vàra kulturella skillnader.

 24. arrami54 skriver:

  Vi är på väg mot en Europeisk federation, en slags nationsbildning utan hänsyn till de kulturella skillnaderna…det vi ser skapas är en form av ekonomisk fascism och ett kopierade av USA på alla plan. Tanken är väl att skapa en supernation som kan stå emot USA:s stora inflytande samtidigt som man kopierar USA:s kultur.
  Klyftorna ökar dramatiskt i Europa, exakt de klyftor vi ser i USA och det är de fattigaste, ekonomiskt svagaste som får betala bygget av EU-staten, Grekland, Spanien; Italien, Portugal, …södra Europa ställs mot Norra Europa och vi ser samarbetet falla sönder.
  En inre marknad i en allt mer globaliserad ekonomi fungerar nog inte så bra, det skulle kunnat fungera om EU-bygget fått ta tid (lång tid) och vi hade stoppat EMU i tid.
  Håller med dig om att Europas rikedom är våra kulturskillnader…men jag tror denna rikedom utarmas i allt snabbare takt och vi ser bara mer och mer av primitiv nationalism.

 25. mariadesuede skriver:

  Det är just det att det gick för snabbt och att själva màlet med EU försvann nàgonstans… Ett europeiskt samarbete är viktigt, men det ska handla om det som berör politiken pà en europeisk nivà och nationell politik borde förbli nationellt… Men ej en Europeisk Federation, endast ett ekonomiskt samarbete. Det gäller ju att leva i nuet och det är en internationell ekonomi det handlar om, en inre marknad fungerar inte. Men samtidigt sà màste ett företag som installerar sig i ett land respektera landets lagar.

  Att producera lokalt är drömmen, minska pà transporterna, fast nog vore det trevligt med pràmar som drogs av hästar igen… Allt gàr för snabbt i dagens samhälle och människan hinner inte med sin egen teknik.

 26. arrami54 skriver:

  …exakt. Det innebär INTE att man vrider tillbaka klockan om man tar besluten eftertänksamt, med hänsyn till både folk, kultur, miljö och välfärd. Företagen idag är bara inställda på kortsiktig vinst, miljöhänsyn, sociala hänsynstaganden m.m. tar de inte. Det är inget fel i att tjäna pengar, men det skall göras med ansvar (fair play) och känsla för alla, inklusive miljön och kommande generationer…tänk tusen år framåt också!

 27. mariadesuede skriver:

  Nu ska jag iväg, inte för att det är för nàgot roligt, men jag är skeptisk när det gäller EU, som det framgàr i vàr lilla ”debatt”… Ha det bra!!!

  Du kan ju alltid titta in pà http://mariadesuede.wordpress.com/ om du vill se mina foton fràn Paris..

 28. arrami54 skriver:

  Jag tittar in…ha det gott nu! 😉

 29. Ping: Rasist-tårtan | blogghelvetet

Kommentarsfältet är stängt.