…Titanic, en spegling av vår tid.

 

Jag läste en bra krönika av Björn Wiman på DN Kultur, men Björn missar en sak…Titanic ger även en bra bild av vår tid:

Men förutom en ödesmättad symbol för människans högmod var ju ”Titanic” också en svårslagen reell spegelbild av sin tid: här möttes det döende europeiska feodalsamhället och den uppåtsträvande amerikanska kapitalismen. I första klass reste några av världens då rikaste människor, i tredje klass färdades fattiga utvandrare utan annat än hoppet som packning.

Den som i dagarna återknyter bekantskapen med Mikael Wiehes sång ”Titanic” bör därför inte glömma bort låtens betydelsemättade undertitel – ”Andraklasspassagerarens sista sång”.

Det är svårt att inte gripas av den sakliga, varsamma tonen i detta rekviem över en medelklassmänniskas stilla förnöjsamhet; berättaren och hans fru står till lika delar uppgivna och trosvissa inför undergångens mekanismer och är alltför plikttrogna för att tro att det går att påverka det större skeendet när de lämnar hytten – ”Jag tog en tröja, jag tänkte att havet är säkert kallt”.

Mikael Wiehe har berättat att raden ”Nu lämnar råttorna skeppet för att söka sig mot land” ursprungligen handlade om den sönderfallande svenska proggmusikrörelsen – om man lyssnar noga kan man höra Göran Skytte på trumpet i originalinspelningen. Inför folkomröstningen om kärnkraft användes ”Titanic” av Linje 3 som ett exempel på teknikens opålitlighet.

Själv tror jag helt enkelt att det är en berättelse om människans villkor, en av den svenska litteraturens vackraste någonsin.

Slutraderna ovan skriver jag helt under på, det är en av den svenska litteraturens vackraste texter…(lyssna själv, sången ligger här nedan)…men historien om Titanic är också historien om vår tid, övertron på tekniken, tredjeklasspassagerarna som låstes in för att förstaklasspassagerarna var viktigare, bristen på livbåtar …passar väl in i dagens helt medvetet krackelerade välfärdssystem. ”Tredjeklasspassagerarna” är dagens sjuka som förvägras sjukskrivning, alla arbetslösa som ofta ställs i ett utanförskap och permanent fattigdom via t.ex. kommunalt försörjningsstöd, klyftorna och fattigdomen som t.o.m. ökar (inte minst den mentala fattigdomen, via våra delvis havererade skolor).

Det är en bild av vårt samhälle, dagens klyftor, inte bara en spegling av samhället då. Det hierarkiska ”feodalsamhället” överlevde med lite nya ”klädnader” och den amerikanska kapitalismen går sitt ”segertåg” över världen…parallellerna är tydliga, om man vill se dem.

Det är inte heller bara en berättelse om människans villkor, utan också en berättelse om hurdan människan är…och tro mig, om två tusen år, är berättelsen och likheterna exakt desamma.

Människan och mänskligheten förändras inte, ”hen” vill ha orättvisor, förtryck, klyftor m.m. Dagens ”tredjeklasspassagerare” behandlas lika illa, ”andraklasspassagerarna” sjunger exakt samma sång…och förstaklasspassagerarnapladdrar”  om mer skattelättnader, filar på ”nattväktarstaten”och tycks likt korken, mest flyta ovanpå, helt utan ansvar, verklighetsanknytning och med ytterst lite ångest, samvete och empati… (det tycks vara en ren njutning att sparka på dem ”som ligger ner” om man t.ex. tillhör de ”Nya Moderaternas” förstaklasspassagerare? ).


Var och en för sig själv” var den reella etiken, värdegrunden, när Titanic gick under, den är densamma nu och lär förbli så länge vår art vandrar på vår jord… det finns inget hopp om att mänskligheten lär sig, speciellt inte av historien…

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till …Titanic, en spegling av vår tid.

 1. Urban Medin skriver:

  Vilket tänkvärt inlägg, detta re-bloggar jag 🙂

 2. arrami54 skriver:

  Tack och varsågod! 😉

 3. skvitt skriver:

  Jag håller helt med Urban och jag rebloggar också, samt delar på FB.

  Dock; jag är inte lika pessimistisk: ” ‘Var och en för sig själv’ var den reella etiken,värdegrunden, när Titanic gick under, den är densamma nu och lär förbli så länge vår art vandrar på vår jord… det finns inget hopp om att mänskligheten lär sig, speciellt inte av historien…”

  Jag menar på goda grunder
  – nämligen klassernas motsättningar, förutsättningar, inbördes kamp och denna kamps slutliga resultat –
  när produktivkrafterna inte längre kan utvecklas inom rådande samhällssystem
  då finns endast en återstående klass som kan föra dem vidare och det är arbetarklassen. Det finns ingen annan samhällsklass dold bakom kulisserna!

  När den enda klass som kan ta över, arbetarklassen, då finns det ingen inneboende, inbyggd orättvisa, så som det ju gör inom det kapitalistiska systemet och som är en förutsättning för detta samhällssystem.

  Per automatik får vi nog inte ett jämlikt och rättvist samhälle bara för att klassamhället dör bort, men förutsättningarna är för första gången i historisk tid goda och med god vilja kan ett jämlikt samhälle byggas, vilket är en fullkomlig omöjlighet i ett klassamhälle, vilket som, även det kapitalistiska.

  /Skvitt

 4. skvitt skriver:

  Reblogged this on skvitts.

 5. arrami54 skriver:

  Delar inte din optimism, av flera skäl…för det första så har jag läst en hel del psykologi och ovanpå detta iakttagit människan väl under många år (även globalt under alla mina resor), denna reflekterande iakttagelse är nog en del av konstnärens själ…och jag har sett hur tunn mänsklighetens civiliserade hinna är, vår medfödda tribalism (lättstuderad om du vänder blicken mot nationalisterna), ”hur människan kan bli som en ”varg” för en annan människa”.
  En annan orsak är min övertygelse om att vi är på gränsen till brutala ekologiska haverier, bl.a. är våra hav illa ute och vi har klimatförändringarna som redan börjat leda till mer extremt väder…o.s.v.
  Det var inte svårt för nationalisterna att skapa underlag för etnisk rensning…mänsklighetens vidrigaste brott …i t.ex. forna Jugoslavien när den nationsbildningen föll samman. Tyvärr lär vi få se ytterligare många dylika exempel på hur enormt primitiv mänskligheten är i grupp.
  Vilka tror ni skulle agera först om någonting liknande i framtiden händer i Sverige?
  http://www.ur.se/ramp/historia1/mostar_fakta6.php

  Mänskligheten har i grunden inte förändrats nämnvärt de senaste femtusen åren och lär inte förändras de kommande femtusen åren.
  …och den ökande oetiska egoismen är ett tydligt tecken på att rädslan för vad framtiden erbjuder tagit ett fast grepp om mänskligheten.

  Mänskligheten lär sig inte ett skit av historien, den vill inte…så problemet är större än att ”varje generation måste lära sig på nytt”.

  Mänskligheten är inte vis/klok…snarare så dum att de primitiva stamyttringarna kommer att gå i repris många gånger än…innan vi ens börjar lära oss vad samarbete, jämställdhet är.

  När t.ex. SD genom sin retorik bespottar invandrare/flyktingar så är det främst konventionen om de mänskliga rättigheterna, flyktingkonventionen, barnkonventionen m.m. de bespottar, alltså allt det som gör vårt land inte bara demokratiskt, utan också civiliserat! …och många deltar retoriskt, inte bara underblåser hatet utan legitimerar det.
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/17/breiviks-v-rldsbild-r-vida-spridd-i-h-gerkretsar

  Jag har alltså inga problem med att styrka mina ord! ;-(

 6. arrami54 skriver:

  Tack. 😉

 7. Urban Medin skriver:

  Jisses Arrrami, dina svar är som ett inlägg till 🙂
  Älskar när någon ser med öppna ögon och svarar på det viset.
  Tänk om vi vore bara lite kloka iaf, det hade nog räckt en bit?
  Men vi får inte gå ner oss, än finns det hopp och varje generation får väl ställa allt tillrätta igen. Om det går?
  Nej hoppet får aldrig ge vika 🙂

 8. arrami54 skriver:

  …hoppet har jag givetvis kvar och nog finns det många kloka människor, problemet är att de inte alltid hungrar efter makt och att vi därför ofta får fel ledare. Ett hopp är att extremt svåra katastrofer enar människor, vi såg t.ex. detta efter tsunamin i Thailand. …och mycket svåra katastrofer lär komma som en följd av havererade ekosystem, klimatförändringar m.m….så visst, människan kanske lär sig, om inte så kanske hon tvingas till det (?).
  Hade jag inte haft hoppet hade jag nog inte orkat blogga, engagera mig och försöka öka min kunskap dagligen…så även för mig finns det lite hopp! 😉

 9. Pingback: Tobias Billström går på friarstråt! | Varghjärta

Kommentarer är stängda.