…Vargstammen ska stärkas, men bara lite.

 

Den svenska vargstammen måste återställas till en nivå på ungefär 450 djur, det anser regeringens utredare, Lars-Erik Liljelund, som föreslår att Naturvårdsverket ska bestämma hur många vargar och rovdjur Sverige ska ha. Det är ett steg, ett mycket litet, i rätt riktning… om man betänker att jägarförbunden vill ha 0 till max 150 vargar…men antalet bör vara högre, minst ca 750 till 1200 vargar.

Jägarkåren och LRF gnäller som vanligt, jägarna, via bl.a Torbjörn Lövbom:

” – Tyvärr ser vi stora brister i Liljelunds rovdjursutredning, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets Rovdjursråd i ett pressmeddelande.”

Jägareförbundet är inte tillfreds med utredningen. Förbundet, som deklarerat att den svenska vargstammen inte bör överstiga 150 djur, anser att Liljelund inte tagit hänsyn till lokalbefolkningen i varglänen.”

…och LRF är som vanligt överhuvudtaget inte anpassningsbara till en levande rovdjursstam. Eftersom Centerpartiet (LRF:s och jägarnas språkrör) styr över miljö- och jordbruksdepartementen lär vi inte få se en vettig kompromiss (eller lösning) av frågan så länge partiet har del i regeringsmakten. För LRF är okunnighet och lögner en dygd:

”Vet LRF inte att samhället står för omfattande kostnader till tamdjursnäringen i form av bidrag till rovdjursavvisande stängsel? Bidrag som per meter stängsel nyligen mer än fördubblats? Bara i Gävleborg har mer än  220 rovdjursavvisande stängsel satts upp med bidrag från samhället de senaste tio åren. Detta har resulterat i att antalet angreppstillfällen av varg på tamdjur i snitt bara är drygt ett angrepp per år. I de fall angrepp sker är det uteslutande angrepp på tamdjur inom mycket bristfälliga stängsel där vargen i princip kan kliva in till ett dukat smörgåsbord.
Man måste fråga sig var egenansvaret finns när det handlar om att skydda sina tamdjur. I LRF:s värld är det skydds- och licensjakt som är lösningen på problemet, när det i själva verket inte är svårare än att varje tamdjursägare i rovdjursområden, genom bland annat omfattande bidrag för förebyggande åtgärder, själva har det fulla ansvaret att skydda de tamdjur de valt att hålla.

Världsnaturfonden (WWF) är däremot övervägande positiv till utredningens slutsatser, framför allt tanken att politikerna inte ska detaljstyra rovdjurspolitiken:

” – Den är helt klart ett steg i rätt riktning. Det är bättre om Naturvårdsverket fattar beslut om detaljerna, som utredaren föreslår. Förhoppningsvis tänker verket mer på de biologiska faktorerna”: säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

”Högerregeringens ”vargexpert” Lars-Erik Liljelund anser enligt Aftonbladet att det snart kan bli aktuellt med licensjakt, något som han enligt tidningen kallar ”förvaltningsjakt”. Uppenbarligen så ger regeringen sina utredare direktiv under bordet, direktiv som inte tillåter dagsljus.” : skriver Jinge i ett inlägg och jag är benägen att hålla med.

…debatten lär gå vidare och jag är nyfiken på hur EU:s miljökommissionär ser på förslaget?

Sen undrar jag när jägarförbunden aktivt och reellt skall börja ta tag i det kriminella gäng de via tystnad så ofta skyddar, det blir troligen än mer av tjuvjakt enligt SGT-principen och utlagda giftåtlar. …men hoppet att de agerar mot de kriminella är litet, de vill bara ha max 150 vargar i landet! Något inflytande över rovdjurs-stammarna skall jägarförbunden inte ha förrän de rensat i egna led och lärt sig vad naturvård verkligen är!

 

Varghatarna i LRF och Jägarförbunden, ser vargen och världen, genom den oetiska egoismens trångsynta kikarsikte!

Avslutar med ett tips om bra och intressant läsning om den ”utvecklingsstörda vargen” = våra älskade hundar !

 

 

Detta inlägg publicerades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till …Vargstammen ska stärkas, men bara lite.

 1. Silverfox skriver:

  Jägareförbundet i Gävleborg har kort och konsist satt ut en i mitt tycke smaklös annons i nyhetstidningar med en bild med bildtext där det står ””Vi värnar om våran livsstil!” och en bild med en varg med en död hundvalp i munnen. bilden –> http://www.myhansson.com/gn1big.jpg

 2. arrami54 skriver:

  …jo, att deras oetiska egoism talar vet jag, det är små och primitiva individer som lägger ut dylika bilder och om My Hansson (konstnären) sålt sig till det smaklösa jippot (annonsen du nämner) eller ej vet jag inte. (?)
  http://myhansson.blogg.se/

 3. Silverfox skriver:

  Jag tror hon faktist är medlem i jägareförbundet. Hemsk jäkla propagandabild tycker jag att det ser ut som när jag såg den i tidningen.

 4. arrami54 skriver:

  …visst går tanken till ”propagandabild” och i mina ögon är kunskapsbristen tragisk. Studerar man vargen lite noggrannare så framstår många av våra hundraser som endast dåliga kopior, som en funktionsnedsatt varg…sönderavlade och sjuka som många s.k. ”ras”-hundar är! Jag bryr mig inte om huruvida hon är medlem i något jägarförbund, bilden i sig berättar mycket om My:s själ för mig.

  ”När började förresten rasaveln på allvar? Och varför? Hur är människan funtat som avlat fram defekter som epilepsi, tvångssyndrom och narkolepsi för att få fram ”rena raser”? Är hunden en funktionsnedsatt varg?” …frågorna ställde B Schlaug.

 5. Silverfox skriver:

  Jag tycker det är lite läskigt hur vissa har blivit så pass hjärntvättad attt vargen är monster ute i skogen osv.. Det har faktist hänt ett par ggr att äldre personer har gått fram och faktist kallat min hund för ”vargmat” Då bet jag mig i tungan för den respekten man ska till äldre och jag vill inte stå och bli arg på sådana människor.

 6. arrami54 skriver:

  Det biter inte…att bli arg på dem. De lever kvar i ett föråldrat artonhundratalstänkande och har helt missat att det gått något hundratal år, vi vet mer i dag och har långt bättre förmåga att skydda våra tamdjur…förutsatt att vi vill. Tyvärr är kunskapsnivån oerhört låg generellt vad det gäller varg och övriga rovdjur.

 7. Silverfox skriver:

  Jag får bilder i huvudet av bönderna i gamla svartvita filmer som kommer med facklor och högafflar och ska jaga och döda det läskiga monstret, och en sak till jag alltid blir så förundrad över är att de blir så hatiska till varg och björn ute i skogen som till exempel nu senast när det var en jägare som fick stryk av en björn efter att han skadeskjutit den. Han sa förövrigt att han misstog den för en älg först. Är man så skjutglad att man inte orkar titta en extra sekund vad det är man siktar på med sitt vapen så ska man nog inte egentligen ha tillstånd till vapen. De får låta bli att gå ut i skogen där alla djuren bor och bli så arga om djuren blir rädd eller/och aggressiv och hoppar på dem. Jag skulle nog också blir rädd eller/och aggressiv om det kom en främmande människa med ett vapen i mitt hem.

 8. Silverfox skriver:

  Kom på en kommentar jag hörde av en som sprang ihop med en jägare ute i skogen, jägaren tyckte att personen i fråga skulle åka iväg från platsen där jägaren nu var och jagade. Han svarade jägaren att han måste skämta och att det fanns något som hette allemansrätten som säger att alla får vistas i skogen och njuta av naturen. Han sa sen till jägaren att man måste bli bra himla trångsynt när man ser världen genom ett kikarsikte.

 9. arrami54 skriver:

  …dina ord målar en bra bild av vad det handlar om…en skjutglad och obildad pöbel! 😉

 10. arrami54 skriver:

  …ännu en bra bild! Varghatarna ser vargen och världen, genom den oetiska egoismens trångsynta kikarsikte! 😉

 11. Pingback: Svante, om Varg. | HANNIBAL(JAN)

 12. maria skriver:

  temat här är bara jägare..är ni förälskade i jägare tro

 13. arrami54 skriver:

  :lol:…ursäkta om jag skrattar! Men ibland tycks det mig som om en del människor har tappat allt förstånd, all kunskap och all läsförståelse.
  Nej AveMaria, temat är varg, det är vargen som är temats ”huvudperson” här, inte de puerila jägarna som hatar varg.
  Det är oerhört kul att blogga, vet du varför? …jo, man möter den puerila folksjälen i sin fulla blomning. Det kommer in individer som utmålar vargen som ”ett monster”…men de inser inte att de speglar sin egen själ.
  😉
  Jag skrev ett inlägg jag tillägnar dig:
  https://varghjarta.wordpress.com/2012/04/03/det-unkna-hatets-sjalsfrander/

 14. Urban Medin skriver:

  Att man som jägare vägrar hjälpa till när det gäller eftersök på trafikskadade djur etc, bara för att man hatar vargar så (ruskar på huvudet).
  Det visar på att man inte har ett dugg omtanke om djuren, man vill endast skjuta livet ur dem till varje pris.
  Nu är inte alla jägare så, jag vet själv om jägare som tycker att vargen hör hemma i faunan, så än finns det hopp 🙂
  Så här säger Ann Dahlerus vid rovdjursföreningen.
  – Vi menar att med den grad av isolering vargstammen har i dag behövs minst 1 250 vargar i Sverige. Det understryker att vi måste komma till rätta med den isolering av vargstammen till Mellansverige som nu råder. Ju mer isolerade desto fler vargar behövs, säger Ann Dahlerus.
  http://www.rovdjur.se/viewNavMenu.do?menuID=9
  / Urban 🙂

 15. arrami54 skriver:

  …tack för länken och nog har Ann Dahlerus rätt i sin kritik.

  Man skall inte dra alla jägare över en kam, helt rätt…men de har en ledning i de två förbunden de seriösa jägarna borde försöka bli av med!

 16. arrami54 skriver:

  …har länkat till det inlägget i mitt inlägg som följer på detta! 😉 Han beskriver vargfrågan bra herr Schlaug, tyvärr biter inte kunskap på dem som vill utrota vargen igen och jag börjar bli väldigt fundersam kring hur det är ställt på den svenska landsbygden, med förnuft och känsla för naturen?

 17. Andreas Màrtensson skriver:

  Jag tycker nog att ni alla kommentatorer men framför allt bloggaren själv skall läsa på lite angående genetik innan ni spyr galla över vissa organisationer och hyllar andra som enligt mig ser detta ur ett rovdjurs romantiskt perspektiv.

  Saxar in ett stycke och en länk till genetikern Dag Lindgren
  ”Artificiell vargtillförsel blir obehövlig med vargjakt. Det hade inte behövts några svåradministrerade valpflytt där man måste irritera markägare och jakträttsinnehavare med tillstånd. Vargjägarna kunde känna sig delaktiga i en viltförvaltningsåtgärd med delsyfte att förbättra förutsättningarna och uthålligheten för en svag stam.”

  http://vargdag.wordpress.com/2011/09/07/vargjakt-sanker-inaveln/

 18. arrami54 skriver:

  Trist att de som kommenterar inte ens har baskunskaper i genetik. För en population med få individer finns alltid stor risk för inavel, men den minskar kraftigt med populationens ökande antal individer, eftersom den genetiska variationen ökar med populationen.
  Dina ord om ”romantik” faller tillbaka på dig själv, få är så romantiska som de okunniga som bygger sin argumentation på tro…, och vadå ”artificiell vargtillförsel”?, vargstammen i Sverige behöver nytt blod, nya gener…hur menar du den skall få detta? … via avskjutning?

  …uppenbarligen behöver delar av befolkningen lite nya gener också, tror det behövs nytt folk på landsbygden och inom jägarkåren! 😉

 19. Andreas Màrtensson skriver:

  Du har alltså inte bemödat dig om att följa och läsa den länk jag även bifogade!?

  Det är väl inget som hindrar dig fràn att investera i en gård på landsbyggden eller för den delen att ta jägarexamen!?

  … Nytt blod är alltid välkommet. Och det är helt säkert ganska många fastigheter som är ganska billiga just nu.

 20. arrami54 skriver:

  😆 …jo, jag har läst inlägget tidigare och hade du läst alla mina inlägg om/kring vargfrågan så hade du sett att skribenten själv gett mig länken tidigare. Men det är lätt att tro sig veta, eller hur?
  Det finns problem med idén om att jägarna skulle få skjuta rätt vargar och jag tror du förstår problemet som stökar till det för Dag i realiteten. På pappret ser det vettigt ut, men överfört till praktik faller det platt.

  Vad det gäller mina framtidsplaner ligger inte en svensk gård på listan, du vet jag har levt så och livet är för kort för repriser. 😉

Kommentarer är stängda.