…en gång levde vi i ömsesidig respekt!

 

Någonstans försvann den respekten, om den överhuvudtaget funnits bland oss ”européer”? Tillåt mig tvivla…


Jaguaren, ett av topprovdjuren som p.g.a. konflikt med människan är på gränsen till utrotningshotad. Det finns tydliga paralleller mellan konflikterna rovdjur – människa, världen över. De flesta stora kattdjur är hotade…liksom vargen här hemma. Det finns en okunskapens oresonlighet i den psykologiska trygghetszon en del människor vägrar lämna…en oresonlighet som är miljökonflikternas verkliga essens, grundad i okunnig,  medveten och oetisk  egoism och som i slutändan lär slå hårt tillbaka på mänskligheten.
När en Jaguar kastar sig över en Kapybara och genom ett bett med de kraftfulla käkarna/tänderna krossar huvudet och orsakar en blixtsnabb hjärndöd för kapybaran gör h*n inte det av ondska…våldet är rent, nödvändigt för kattindividen och för balansen i den biologiska biodiversiteten. ( Jämför gärna med t.ex. Lodjurets och vargens jakt, det finns ingen ondska i naturen, ondskan står människan ensam för! )
Kapybarans historiskt naturliga fiender jaguar och puma har skjutits bort och djuret är därför numera sin egen största fiende. Detta på grund av sin enorma tillväxt i antal, som leder till att den nästan äter upp all vegetation som den kan äta …och konsekvensen blir?
Vildsvinet sprider sig enormt snabbt i dagens Sverige, den saknar naturliga fiender…och konsekvensen blir?
Bilden är densamma i konflikten mellan varg och människa…någonstans tappade vi den ömsesidiga respekten och vi började förlora…vi började plundra vår jord, i stället för att förvalta den. Vi blev ett skadligt ”virus”, en ”parasit”…
Vi är toppen på pyramiden, den kan tas bort utan att resten skadas och den dag vi i grunden verkligen inser vårt beroende av dem där ”under” oss, de som bär vårt livs förutsättning…då kanske vi kan vinna en bra framtid.
De stora rovdjuren världen över har en grundläggande respekt för varandra, en gång bar människan densamma…
Jaguarer och pumor förekommer ofta i samma utbredningsområde. I dessa regioner jagar pumor huvudsakligen mindre djur i närheten av vatten, för att undvika konkurrensen med jaguaren. Dessa två kattdjur tar skilda vägar och angriper inte varandra. Exakt så respekterade man och varg varandra en gång i tiden… men hand i hand med att vi blev bofasta (markägare) glömde vi jägarnas ömsesidiga respekt. Det växte fram religiösa vanföreställningar i en enorm mängdvariation vi fortfarande lider av och falska psykologiska trygghetsbehov…vi ville linda in livet ”i bomull” och började se oss som förmer, vi blev ”Guds avbild” och konflikten med naturen började…vi slutade ”förvalta” och startade plundringen
…en konflikt vi inte vinner, vi kan bara förlora i takt med att siffrorna över utrotade djur och växter ökar. Många förnekar vår inverkan på klimatet, trots att vi nu tydligt ser de förändringar vi orsakat, t.ex. ökar våra kostnader p.g.a. väderrelaterade katastrofer alltmer…

”Samtidigt som jordbävningarna alltså inte ökar så syns en klar uppgång när det gäller översvämningar och torka; väderrelaterade katastrofer.

Totalt beräknas naturkatastroferna ha kostat den globala ekonomin 2.500 miljarder kronor. En siffra som kan jämföras med kostnaden som världens länder lägger ned på militär rustning varje år som 2010 slutade på 10.640 miljarder kronor enligt det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.
Försök övertyga mig om att jag har fel, om att människan generellt är ett klokt djur som vinner den ”dårarnas” konflikt med naturen hon startat och envist driver vidare…
Den ogina, ”ägande” och oetiska människan har byggt ett system som inte är hållbart, inte ur någon synvinkel. En procent av mänskligheten äger t.ex. hälften av jordens tillgångar och många av de övriga 99% har inte mat, vatten, för sitt dagliga behov. Många varnar för ”social oro”, framväxande ”nationalism” av den mörkt oetiska sort vi sett så många gånger förr…jag kan garantera att det kommer fler folkmord, fler krig…vi vårdar t..ex. och underhåller konflikter som den mellan Israel och Palestina. Varför? Jo, främst därför att många tjänar pengar på vapentillverkning…och brott blir helt okej om en vän begår dem!
…det är inte utan att man undrar vilken värld vi lämnar till framtidens barn, t.ex. dina barnbarn…men inte bryr du dig? Visst, det skall vara gott att leva, men det finns nog gränser även för egoismen, eller…?

Den är ömtålig vår jord, och inte förtjänar den oss, inte med den livsstil vi tillförskansat oss…det krävs förändring, och den behövs nu!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till …en gång levde vi i ömsesidig respekt!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Han var klockren i debatten och han klarade att ge Reinfeldt den pungspark han borde fått för länge sedan.

  På det sättet så känner jag hopp. Kan NÅGON så kan han.

  hemikram

 2. arrami54 skriver:

  …jo, han växte och jag tyckte mig se en ton av skammens rodnad i Reinfeldts ansikte efter det första replikskiftet dem emellan…:-)
  Håller med dig, han VAR klockren och gav ett oerhört sympatiskt intryck på undertecknad.

 3. Ping: HEMIMAMMAS KAMP – SKULD SKA LÄGGAS DÄR SKULD HÖR HEMMA – Det bortglömda förräderiet « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

 4. Svante Svensson skriver:

  http://helahalsingland.se/insant/insandare/1.4302796-parasiter
  Tror du jag har tagit mig vatten över huvudet i denna debatt?
  Svante

 5. arrami54 skriver:

  …jo, du får nog trampa vatten ett tag! 😉 Hur skulle samhället se ut utan politiker, utan folkvalda representanter, utan t.ex. vår riksdag? Vem skulle stifta lagarna och hur?

 6. Svante Svensson skriver:

  Skulle vara intressant, och veta, för dagens folkvalda är ju inte valda av folket, utan av partifunktionärer, helt enligt den representativa sk. demokratin.
  Svante

 7. arrami54 skriver:

  …jo, men för att kunna välja partiföreträdare/funktionär måste du vara aktiv medlem i ett parti, medlemmarna väljer funktionär, t.ex. kongressledamot…kongressen väljer sedan partistyrelse/ordförande m.m. Vilka som väljs avgörs i mycket beroende på hur politiskt aktiva medborgarna är…det är få procent, jag tror runt tre procent, som idag är partipolitiskt aktiva, bl.a. därav vi ser ett tydligt demokratiskt underskott. Men vi skapar själva alla demokratiska underskott när vi väljer att inte vara partipolitiskt engagerade, vi får de politiker vi förtjänar…
  …men visst, man kan påverka politiken via engagemang i t.ex. miljörörelsen eller andra organisationer. Även medias roll är tydlig.

 8. arrami54 skriver:

  …jag vet och är INTE förvånad, det finns en hel del rent kriminella kryp som kallar sig jägare! Läste du kommentarstråden kan du inte ha missat detta: ”Såhär blir det när man försöker köra över riktiga Dalkarlar med idiotiska beslut nerifrån Brysselannexet i Stockholm. Vargen har politikerna och enkom dessa att tacka för sin onaturliga död. Dock så har dessa heroiska handlingar räddat många andra djur ifrån en fasansfull död. Exempelvis älgkalvar med avbitna ben, älgkor med sönderbitna juver, m.fl.
  Jag är markägare och jägare. Och jag är ej nöjd förrens vargen är utrotad från Sveriges fauna.

  Det är bra att rovdjursföreningen utlyst en belöning för tips som gör att polisen kan ta fanstygen, men det behövs också strängare straff.

 9. Svante Svensson skriver:

  Jag hann inte läsa kommentarerna då, har gjort det nu. Hoppas bara att vargtiken som finns någonstans kring Ramsjö lyckas hålla sig undan, för samma sorts ”jägare” finns här också tyvärr.
  Svante

 10. arrami54 skriver:

  …den sortens ”jägare” är en tredjedel av jägarkåren, så vargtiken behöver rejält med tur på sin vandring…om hon nu lever?

 11. Svante Svensson skriver:

  Christina Alv-Iversen
  Hahaha…”Riktiga Dalkarlar”….”Heroiska handlingar” Du är så långt ifrån vad som beskriver en ”Riktig Karl” som tänkas kan. En ”Riktig Karl” möter jämbördiga, ger sig inte på de varelser som inte kan försvara sig. En ”Riktig Karl” laddar kuken inte bössan.

  Denna kommentar i Dalademokraten tycker jag är jättebra, men får mig att tänka på drängen som fick ett getingstick på apparaten, och bondmoran sa åt honom att hälla upp lite filmjölk på ett fat och doppa den i för det lindrar. Drängen följer rådet, och medan han står med apparaten i filmjölken, kommer pigan in, och stirrar förundrad på tilldragelsen, och drängen säger har du aldrig sett en sån här. Pigan svarar fnittrande jorå det har jag, men jag har aldrig sett när man fyller på den.
  Svante

 12. arrami54 skriver:

  …hon har rätt Christina, men jag visste inte att det var så Dalkarlarna ”laddar”! 😉

 13. Ping: …det här med döden. | Varghjärta

 14. Ping: …en pausbild, på en verklig skönhet! | Varghjärta

 15. Ping: …en pausbild. | Varghjärta

 16. Ping: Vargjakten stoppas, igen! | Varghjärta

 17. Ping: ”It was like shooting a jaguar”. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.