…när det livgivande vattnet försvinner.

”Tre miljoner människor blir stadsbor varje vecka. Med snabbt växande befolkning, som kräver mer och mer vatten, och klimatförändringar som förväntas öka frekvensen och intensiteten i extrema väderhändelser, måste företag förbereda sig för de ekonomiska och affärsmässiga riskerna förknippade med vatten. Och regeringar kan inte längre stå bredvid och titta på. Av Kinas 669 städer lider 60 procent av vattenbrist. Kinesiska ledare ser framtida vattenbrist som ett av de största hoten mot en fortsatt tillväxt.” …läser jag här och därför repriserar jag följande inlägg från bloggen Runor:

 
Vattenbristen är en tickande bomb och en källa till oro, framtida konflikter, flyktingströmmar, svält och naturkatastrofer. Idag börjar hälften av världens befolkning beröras av den negativa utvecklingen och katastroferna kommer. Behovet av vatten ökar i takt med att befolkningen växer, ekonomiernas tillväxt och klimatförändringarna. Många vattenreservoarer krymper och hinner inte återfyllas. Speciellt tydliga är problemen i Indien, USA  och Kina:
”Den svåra torkan i Kina drabbar över 34 miljoner invånare längs Yangtzeflodens sträckning.
Vattennivåerna i Kinas längsta och ekonomiskt viktigaste flod ligger på 60 procent av de normala det senaste halvseklet. Över 4,2 miljoner människor har svårt att få tillgång till dricksvatten, meddelade kinesiska myndigheter på lördagen.
Sprucken jord gör det svårt för grödor att slå rot. Elproduktion med hjälp av vattenkraft har också drabbats.”
(Källa: TT-AFP)

 
De flesta grundvatten reservoarer återfylls, men inte alla de fossila vattenkällor mänskligheten använder för vardagsbehov och livsmedelsproduktion. De tydligaste exemplen finner vi i Asien, Saudiarabien. I Saudiarabien, Pakistan och Jemen börjar redan vattenbristen bli akut, i Saudiarabien har man meddelat att man tänker lägga ner all produktion av korn/vete tills år 2016. Idag hämtar odlarna vatten från sinande reservoarer på en kilometers djup och i Jemen sjunker grundvattennivåerna med ca sex meter per år, här varnar Världsbanken för att vattnet kan ta slut redan i år.
”Kina och USA tillhör världens största producenter av korn, vilket kräver stora vattenresurser. I båda länderna ökar uttaget av vatten från fossila vattenkällor och detta är i längden ohållbart. I en kinesisk undersökning från 2001 kunde man konstatera att grundvattennivåerna i den stora underjordiska reservoaren faller med nära 3 meter per år. På vissa håll nära städerna t.o.m. så mycket som 6 meter per år. Med andra ord står vi inför en tickande bomb som kommer att brisera när reservoaren är tömd. Då kommer kornproduktionen minska med 40 miljoner ton, vilket motsvarar föda åt 120 miljoner kineser.”
…bilden är densamma i Indien och där berörs minst 175 miljoner människor när vattnet sinar.

De alltmer tydliga klimatförändringarna och smältande glaciärerna förvärrar bilden betydligt:
Hundratals miljoner människor i stora delar av Kina och på den indiska halvön är i dag beroende av smältvatten från Himalayas glaciärer för att få dricksvatten och vatten till odlingar. Vattnet rinner längs sju av Asiens största floder: Huang He (Gula floden), Chang Jiang (Långa floden), Ganges, Indus, Brahmaputra, Salween och Mekong.
Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, förklarar att glaciärerna – som byggdes upp under senaste istiden – fungerar som stora vattenreservoarer. Tack vare deras förmåga att samla upp och frysa in nederbörd som sedan smälter av under sommaren hålls vattenflödet i de stora floderna relativt konstant under året, även när det råder svår torka. Den nederbörd som fyller på glaciärerna skulle naturligtvis falla även om glaciärerna inte fanns där, och troligen flyta längs samma floder. Men det skulle leda till ett så pass ojämnt vattenflöde att stora landområden under långa perioder skulle vara helt utan dricksvatten.
”- Vissa år är det jättetorrt och andra regnar det väldigt mycket. Så utan glaciärerna skulle alla de här människorna bli av med en livsnödvändig vattenkälla”, säger Deliang Chen.

 
Ett annat fenomen av betydelse kallas albedoeffekten. Om det vita istäcket försvinner absorberar den mörkare marken mer solenergi, vilket leder till högre marktemperatur och därmed ökad avdunstning.
Jakob Lundberg, forskare vid Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet, tillägger att smältande glaciärer också kommer att få andra typer av konsekvenser.
”- Vi har redan sett stora översvämningar i Bangladesh. Och i Europa räknar man med jordskred och jorderosion om alpernas glaciärer smälter.”

 
…och att vattenbrist är en källa till krig visar konflikten i Mellanöstern tydligt: ”Kampen om Jordanfloden är en bra illustration av risken för vattenkonflikter över hela världen. Vi lever på en planet, där grannar i årtusenden har slagit ihjäl varandra på grund av floder. (Ordet ”rival”, som kommer av latinets rivalis, var ursprungligen ett uttryck för människor som konkurrerade om samma flod eller vattendrag). Globalt sett finns det en rad flodområden som erbjuder konfliktpotential: mellan Indien och Pakistan om Indus; mellan Etiopien och Egypten om Nilen; mellan Turkiet och Syrien om Eufrat; mellan Botswana och Namibia om Okavangofloden. Enligt amerikanska forskare har dock 32 av de 37 militära konflikterna om vatten sedan 1950 utspelat sig i Mellanöstern. Av dessa hade 30, Israel och landets arabiska grannar som aktörer. I stort sett alla 30 handlade om Jordan och dess bifloder, som levererar dricks- och badvatten till flera miljoner människor samt vatten till jordbruket.”

 
…och problemet växer!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till …när det livgivande vattnet försvinner.

 1. Svante Svensson skriver:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2678459/fler-vargar-far-fallas-i-skyddsjakt
  Detta har inte med ditt inlägg att göra, men har du läst det?
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  …jo, jag har läst detta och vet sedan tidigare att man vill höja antalet vargar som skjuts i s.k. ”skyddsjakt”. Men jag vet också att EU:s miljökommission noggrant tittar på hur skyddsjakten bedrivs, så det lär nog inte bli några överdrifter…för om så sker lär miljökommissionären dra Sverige till EU-domstolen för brott mot habitatsreglerna.

 3. Svante Svensson skriver:

  Detta kommer jag att skicka till alla, som skriver negativt om Vargen i fortsättningen. Tror inte jag gör fel.
  Alla ni, som är rädda, störda, och avundsjuka på Vargen, tänk om. Det farligaste djuret i Svensk natur är Fästingen, med Borreliasmitta, samt TBE. Sverige har beslutat att inte behandla annat än de, som får utslagen, som år typiska för Borrelia i huden. Eftersom testmetoderna inte finns i Sverige, får de som smittats välja Norge, Tyskland, eller Finland, för adekvat vård, (Dyrt, som fn.). Jag råder alla, som läser detta att läsa Lena Dickens uppsats, och dra egna slutsatser av denna. http://www.2000taletsvetenskap.nu/special/borrelia/borrelia_lena_dicksson.htm
  Detta lilla kryp får mig att känna ilningar i kroppen, då jag vet vad krypet kan ställa till med.
  Svante

 4. arrami54 skriver:

  …ja du, nog är fästingar långt farligare än vargen…men du pekar också på det som är farligast för människan, andra människor! Här hittar du ett bra exempel på hur prestige, snålhet skadar många…vård finns, men ges av ”princip” inte i Sverige mot kronisk borreliainfektion (Sjukdomen finns inte här, bara utomlands!).
  Du läste om vårdcentralen i Stockholm som såldes till ”personalen” (läkarna) för en spottstyver (ca 700 000) och läkarna sålde sedan vårdcentralen vidare till några ”klippare” för 20 000 000:-…vem tror du skall betala i slutändan, exakt patienter som får ”billig” vård eftersom vinst måste genereras.

 5. Svante Svensson skriver:

  Jag läste om Serafen, också, men så är det när man låter Alliansen styra utan gränser. Som du säger det är andra (Alliansare) som är farligast för vårt land.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  …vill gå ett steg längre och påstå att kortsiktig och oetisk egoism är hotet mot folket, men hur illa jag än tycker om Alliansens politik så har de inte monopol på oetisk egoism…det krävs alltid vaksamhet när det fula trynet tittar fram. Glöm inte att socialdemokratin öppnade dörren till den fria marknaden via avregleringspolitiken och de bör också omfattas av kritiken.

 7. Svante Svensson skriver:

  Du har rätt här också Sossarna ligger inte som ett alternativ för mig, de står för mig som översittare.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  …jo, deras vana att vara ”störst” har ibland gett en ton av översittare, men det försvann när silverryggen Göran Persson tågade ut! Idag framstår de mest som vilsna i verkligheten…;-)

 9. Ping: …den tysta katastrofen! | Varghjärta

 10. Ping: …som vatten på en gås! | Varghjärta

 11. Ping: USA vaknar? | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.