…det kom ett brev från EU angående vargen…

 

…och jag känner ett starkt hopp nu om att Sverige kommer att tvingas ändra sin rovdjurspolitik till vargens fördel. De frågor jag har kring den s.k. ”skyddsjakten” på ”Kynna” eftersom hon var så genetiskt viktig och hur denna avlivning direkt missgynnade stammens utveckling rent genetiskt, lär leda till förnyad brevväxling med EU:s miljökommissionär.

Att ”Kynna” verkligen var genetiskt viktig för Sveriges vargstam framgår bl.a. av detta intyg.

Den s.k. ”skyddsjakten” på ”Kynna” framstår som alltmer ologisk och som ett brott mot EU:s habitatsregler och sunt förnuft. Sveriges regering och riksdag har INTE ansträngt sig för att skapa ”tillfredsställande alternativ”, utan de initiativ som tagits har främst haft Rovdjursföreningen och SNF som källa…

…kampen för en livskraftig vargstam i Sverige går vidare!

…vila i frid ”Kynna”!

…och det här är helt underbart om förslaget realiseras!

…det finns hopp!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till …det kom ett brev från EU angående vargen…

 1. HEMIMAMMA skriver:

  BRA!! Ge dem på tasken bara (ursäkta mitt grova språk!)

  Vad bra att du fick svar, det röner EU viss heder i detta, åtminstone.

  Hur ska de finna någon som kan ersätta Kynna??

  Fråga: jag har inte haft så mycket tid att läsa lokaltidningar och hålla koll på ”min” varg, vet du hur det gått för Riala vargen?? Finns de båda kvar och finns valparna kvar?

  Hemikramar

 2. arrami54 skriver:

  …jag ursäktar leende ditt grova språk och det ”arbetet” pågår! 🙂
  Vad jag vet finns Riala-flocken kvar, även om en del tycks sätta upp fällor och åtla med gift…

  Att ersätta ”Kynna” blir svårt, då måste snacket om handgriplig import realiseras…vi får se om regeringen bara ”talar vackert” eller om detta sker…?
  EU och undertecknad lär pressa…
  😉

  Varm kram och jag hoppas verkligen allt löser sig för er (önskar jag var rik!)!

 3. Vad använder man för gift på en varg? =0(

  DU ÄR RIK på erfarenheter och kärlek, det är TROTS allt viktigare än pengar och du har uppfostrat fina barn…

  Hemikram

 4. arrami54 skriver:

  Det finns ett antal gifter som används mot vargen, många exempel i t.ex. denna länk: http://vargreviret.com/giftatel.htm

  …helt rätt! 😉

 5. Svante Svensson skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/man-skjuten-under-algjakt
  Du kanske redan sett detta, men skickar den likafullt till dig.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  …har inte sett detta, men det händer ett till några fall årligen. Över 40 människor har dödats av älgjägare sedan början av 1980-talet, några har dödats av björn, älg m.fl. djur…men ingen, INGEN!, av vargen! Ändå ses vargen av trygghets och egoist-idioterna som farligast!
  Personligen bryr jag mig inte om jägare skjuter jägare, idioter som inte förstår tanken på kulfång m.m. springer lösa och dödar folk…och som jag skrev, när jägare skjuter andra jägare bryr jag mig inte, mänskligheten är inte en utrotningshotad art!
  😉

 7. Svante Svensson skriver:

  Jag vet inte, om inte alla arter på vår planet är utrotningshotade, om människan får fortsätta sitt värv. Var det inte kvicksilver i betningsmedlen på utsäde, som nästan tog död på alla rovfåglar, nu är kvicksilver tillbaka i naturen, med hjälp av trasiga lågenergilampor, och ingen vet hur dessa skall hanteras. En gång i tiden då jag gick på yrkesskola, och lärde till bilmontör, var det till och med bra att tvätta händerna i fotogen, idag vet man att man får nervskador i händerna av det, har sådana.
  Har idag varit hos veterinären, med vovve akut, i Hudiksvall 24 mil, hudproblem, som enl. veterinären borde bli bra med cortison, och rävskabbsmedicin, fast någon skabb kunde inte hittas. Besöket inkl. medicin kostade 2000: – kr. Då det var ett akutbesök, utan beställd tid, får det mig att kalla det billigt, med tanke på vad det brukar kosta. Vad tycker du om priset?

 8. arrami54 skriver:

  …jo, exakt! Så här såg det ut och vi är på väg tillbaka dit: http://www.naturskyddsforeningen.se/Regional%20Office%20Files/Kretsar%20och%20l%C3%A4nsf%C3%B6rbund/V%C3%A4rmland/Kristinehamn/pdfer/jubileums-pdfer/75/Ngt%20om%20miljogifter%20o%20fagelfaunan.PDF
  I haven: http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-5908-8.pdf
  …en del gifter är desamma, andra är nya och du har kanske läst detta i dagens DN: http://www.dn.se/debatt/varfor-ska-ursprungsfolken-betala-sa-hogt-for-klimatet

  …det har blivit bättre, men samtidigt sämre och antalet utrotningshotade arter ökar…

  Vad det gäller veterinärkostnaden var det inget jag höjde på ögonbrynen inför, våra husdjur är dyra att vårda, men väl värda priset…liksom alla andra djur! 😉

 9. Thomas……Vad bra att du skrev och fick ett svar, många brev har lämnats obesvarade för många inkl. mig själv.
  Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att EU tar detta på stort allvar, om inte tror jag inte Vargens möjligheter till existens här i landet är ljusa.
  Och vad ska vi göra med människors hat till Vargen ?
  Den biten kan inget EU rå på.
  Ett hat som skrämmer mig oerhört, det finns så sjukt onda mörka krafter, inte bara i ord utan även handling.

  Mvh/Christina

 10. arrami54 skriver:

  Jag tror och vet att EU:s miljökommission tar detta på allvar och formuleringen är tydlig i svarsbrevet…dessa ord står de för. Det Sverige sysslar med och EU:s miljökommissionär insett är ett falskt politiskt spel…att avliva en så genetiskt viktig vargtik som ”Kynna” och samtidigt tala vackert om att sätta ut friska vargar…ingen normalbegåvad går på den lögnen, inte heller EU:s miljökommission! Det är LRF (via herr Erlandsson) som är vargens och den biologiska mångfaldens fiende, tillsammans med jägarkårens förbund.
  Att rå på människors behov av att ha någon att hata, att kanalisera sin rädsla mot är en omöjlighet…är det inte vargen, så är det främlingar, invandrare, romer, judar, muslimer o.s.v…
  Med vänlig hälsning ”Varghjärta” 😉

 11. Maggan Sten skriver:

  Om nu EU kommisionen fortsätter att övervaka tillämpningen av EU lagstiftning i sverige, varför sköts då Kynna? De kan inte bara sitta och övervaka…det måste stoppas, NU….
  Nu har vi en ny varg i småland, är det Kynnas hane? ska den också skjutas??
  Har 3 lösgående hundar själv och en varg ”runt husknuten” och det är bara jag som bär ansvaret om något händer dem, sannolikheten att vargen tar dem är marginell, därimot är risken större med vildsvin och lösdrivande aggresiva hundar!
  Sist men inte minst…Vi dukar bordet till vargen med våra oskyddade får så hägna in!!!

  Margareta Sten
  Stora Binga Kalmar

 12. arrami54 skriver:

  Det är tyvärr en process som tar tid, EU måste se att Sverige ingenting gör, att de utlovade utplaceringarna eller arbete för att underlätta frivillig invandring av varg österifrån verkligen sker, om inte så agerar de säkert som utlovat juridiskt…vilket kan bli dyrt för Sverige!
  Vad det gäller ”Kynna” så måste all info om det ”sjuka politiska spelet” hamna på EU:s miljökommissionärs bord, hur viktig hon var genetiskt, att hon verkligen var frisk (vilket styrks av obduktionsprotokollet), att inga förebyggande skyddsåtgärder företogs…o.s.v…innan någonting händer. Här är SNF och t.ex. svenska rovdjursföreningen viktiga, jag har uppmanat dem att skriftligen protestera till EU:s miljökommission och förutsätter att så sker…jag kommer att skriva ytterligare brev själv och hoppas andra också agerar.
  Risken att den nu vandrande vargen som tagit får i bl.a. Kalmar län också skjuts är stor…men Sverige kan inte fortsätta med en ”utökad skyddsjakt”, jakten på ”Kynna” lär t.ex. bli nästintill omöjlig att förklara/försvara…man stärker inte stammen genom att skjuta de genetiskt bästa djuren, det får motsatt effekt och ”Kynna” agerade helt normalt.
  LRF har inga argument, att sitta still på rumpan är INTE att förebygga skador!
  Regeringen har inga argument, att inte tillse att det finns bidrag för t.ex. rovdjursavvisande stängsel är INTE att förebygga skador och att utöka skyddsjakten istället för licensjakt är INTE att stärka vargstammen …o.s.v….!
  De som har sämst argument mot vargen är t.ex. Svenska Jägareförbundet och deras iver att skydda löshundsjakten, de tar stora och medvetna risker när de t.ex. jagar vildsvin med sina ”älskade” hundar lösa, läs t.ex. detta: http://nwt.se/karlskoga/article1009542.ece
  De vill bibehålla vargen på en för stammen direkt farligt låg nivå och är mest likt de som tror vargen ser småbarn som byte, mest renodlade idioter om man ser till deras sakargumentation!

 13. E.Erlandsson svarar inte på mina två mail, vidarebefodrat dem tre ggr. nu. Jag fortsätter.
  Javisst finns det alltid något att hata, bara så märkligt att människor väljer ett sådant destruktivt vis att kanalisera sin egen disharmoni på. Det fräter ju värre än Cancer.
  Bad chioce !

 14. arrami54 skriver:

  …vad det gäller att skriva till Eskil Erlandsson är det nog ett ”Bad chioce !” , i bästa fall får du en repris på LRF:s ekonomiska svada och ”gnäll”…han varken vet någonting om miljöpolitik eller biologisk mångfald!

  …alla känner vi disharmoni ibland, men denna känsla är INTE en bra ursäkt för hat mot djurarter eller folkgrupper m.m….den är alltid, som du skriver, ett dåligt val!

 15. Nej, jag tycker inte det är ”Bad choice” att skriva till honom, för då då har gjort allt åt det hållet och det är på min plussida att ha försökt utröna hur ligger till. Hans svar känner jag till ( haft kontakt med honom i frågan att kriminalisera sexuella övergrepp på djur & djurpornografi), när de sent om sider kommer. De är inte värda ett dugg, massa regelverksblaj bara.
  Så rent principiellt är det därför viktigt att kontaktat honom….tycker jag 🙂

 16. arrami54 skriver:

  …jo, du har nog rätt, personligen har jag sedan länge gett upp hoppet om honom och jag vet väl vem han är eftersom vi mötts i debatter och bor sedan barnsben i samma samhälle/kommun. Han hade en intressant mentor som bl.a. ansåg att ”folk vet inte sitt eget bästa!”…vilket har färgat Eskil! 😉
  …vad det gäller hans inställning till zoofili (sex med djur) glömmer jag aldrig detta:

 17. :)…Då tycker jag vi bägge har rätt rätt. Jo, jag vet vilka rövar han gärna slickar, så att se honom i det klippet är oföglömligt, jag skrattade om du förstår mig rätt nu. Jag skrev till honom om gruppvåldtäkter på djur, skickade riktiga vidriga bilder som finns på nätet för allmän beskådning,för jag fattade snart att hans värld är/var mindre än en amöbas, likaså hans hjärmkräm. För ingen kan stå och snacka en sådan smörja i en talarstol om h*n berörts av verkligheten.

 18. Peter Fahlcrantz skriver:

  Detta är ljuv musik. Undrar vad som diskuterades på mötet i Bryssel nyligen när Svenska Jägarförbundet m fl med Torsten Mörner i spetsen träffade Janez P.

 19. arrami54 skriver:

  …;-)…ja verkligheten har jag aldrig kopplat ihop med Eskil!

 20. arrami54 skriver:

  …håller med dig, svaret är tydligt och inger hopp! Mötet mellan Torsten Mörner och herr Janez Potocnik hade jag velat höra…tror Torsten gick totalt besviken och ”uppläxad” därifrån!

 21. Ping: Leion

 22. Pontus skriver:

  varför får inte vargen vara där den vill utan förflyttas till ställen där det inte varit varg på evigheter. Av vad jag har hört av motståndare så skulle det accepteras mer om man inte förflyttar och försöker inplantera lite varstans

 23. arrami54 skriver:

  …tänker du nu? Tänker du överhuvudtaget, du får ursäkta frågan…men tror du t.ex. vargen ”Kynna” inplanterades i Kronobergs Län trots fakta att hon själv sökte sig dit som ”vandrare” i sökning efter ett bra revir? Vet du att vargtikar vandrar när de blir könsmogna och söker ett hemområde med bra bytesdjurs-tillgång och stannar där tills en godkänd hanne dyker upp och de bildar ett familjerevir? Vet du att de kan vandra hundratals mil och att de själva söker ett bra hemområde, vet du överhuvudtaget någonting om vargen?
  Tror du verkligen ”varghatarna” vet, äger kunskap?

 24. Pontus skriver:

  tänk lite själv. Skrevs här för ett tag sedan att det redan (då Kynna sköts) planerades att det skulle planteras ut nya vargar i grann länen

 25. arrami54 skriver:

  …exakt, tänk lite! Du vet en varg accepterar inte en utplacering (gör du?) utan att det finns bra bytestillgång, en bra maka/make, utan vandrar tills de finner vad de söker/behöver!. Tänker du verkligen efter och har grundläggande kunskap om vargen, så inser även ett dumtroll som du att en ny genetiskt frisk varg agerar exakt som ”Kynna”! ”Kynna” eller ”Ivla” (efter dumbyn utanför Ljungby) placerades INTE ut, hon vandrade frivilligt hit!
  Ärligt talat är jag trött på dumfolk som du, yttra dig när du har lite kunskap om varg, eller håll käft, tack!

 26. Pontus skriver:

  skriver här eftersom det inte finns någon svarsknapp på det andra inlägget. Tydligen är jag en idiot, för jag förstår inte varför du blir så upprörd å måste kalla alla som inte dela dina åsikter för idioter. Nu slog du huvudet på spiken, eftersom ingen vill bli utplacerad, varken människa eller djur, varför planerar man då för det? Jag är fullt medveten om att jag inte vet allt om vargar, men lär mig mer och mer för varje dag, och eftersom du alltid vet bäst tänkte jag bara fråga dig om du hade något står på detta. Så ta nu lite lugnande och försök att svara lugnt och sansat så vore jag tacksam.

 27. arrami54 skriver:

  ;-)…ja du, för det första har jag inget inlägg där ”svarsknapp”/kommentarsfunktion saknas, för det andra använde jag inte ordet idiot om dig, det är du som använder ordet och jag ifrågasätter inte ditt personliga ordval, jag menar ingen känner dig bättre än du! 😉

  …och exakt vad får dig att tro att jag vill vara din mentor i frågan? Är det mitt ansvar att tillse att du får en god kunskapstillväxt i ämnet? Vad finns ditt eget ansvar, hur söker du kunskap?…bortsett från att vända dig hit?
  Men visst, jag skall för vargens skull vara ”snäll” och besvara din fråga:

  Orsaken till att man nu planerar för utplacering av genetiskt friska vargar för att stärka den svenska vargstammen ligger helt i främst två saker: Dels är det ett lite panikartat politiskt spel för att motverka de juridiska risker man tog när man bröt mot bl.a. EU:s habitatsregler via den s.k. ”licensjakten” som enbart försvagade stammen genetiskt. Ett försök att lugna EU:s upprörda miljökommission. Dels är det ett försök att snabbt tillgodose ett genetiskt tillfrisknande eftersom vargen möter motstånd från bl.a. samebyar när den på frivillig väg försöker vandra in…du vet, de flesta vargarna i norr skjuts och den invandrings-vägen är i princip helt stängd idag.
  Den empiri som finns vad det gäller utflyttning av infångade/sövda vargar ger bilden av att de fortsätter vandra, om inte tillbaka, så till självvalda ”hemområden”/revir. Naturvårdsverket t.ex. skriver så här på sin hemsida:
  ”Hur stor chans är det att flyttade vargar stannar i det nya området?
  – Det är liten chans. Erfarenhet från både Sverige och Nordamerika från tidigare flyttar visar att de vandrar iväg från utsläppsplatsen. Det fungerar mer som en sluss. Vart de väljer att ta vägen eller bilda revir kan vi inte på förhand förutse eller styra.”

  http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Naturvard/Jakt-och-vilt/Viltforvaltning/Regeringsuppdrag-om-vilt/Flytt-av-genetiskt-vardefulla-vargar/Fragor-och-svar-utsattningsplatser-och-flytt-av-varg/
  I sammanhanget bör man också känna till att vargen är som mest utsatt för ”olyckor” under vandringen i sökandet efter ett revir eller en tik som valt hemområde (som ”Kynna”). Hannarna vandrar för att söka sig en tik, tiken väljer hemområde och hanne. Under denna vandring dör ca 75-80 % av dessa vargar, p.g.. t.ex. trafikolyckor, tjuvjakt, skador orsakade av bytesdjur som Älg, Vildsvin m.m.
  …i ljuset av ovanstående blir ”skyddsjakten” på ”Kynna” fullständigt ologisk och närmast idioti. ”Kynna” var exakt det man vill uppnå med utplaceringen/utflyttningen av genetiskt friska vargar för att stärka den svenska stammen. Hon var perfekt med andra ord om det hade funnits en reell vilja bakom orden att stärka stammen genetiskt. ”Kynna” var inte heller onaturligt fixerad vid att ta får, hon agerade exakt som vargar gör.
  Där tar din lektion slut, har du fler frågor så sök gärna kunskap själv… och nog förtjänar ”Varghjärta” ett äpple som tack för omtanken om din kunskapstillväxt nu! 🙂

 28. Pontus skriver:

  klart att du ska få ett tack. Jag har aldrig velat ha dig som mentor, men tänkte att du som är så insatt i det hela kunde svara på detta, och nu har jag fått svar. Information går att finna på många ställen, tex nätet. Man måste ju vara kritisk och dubbel kolla så det verkligen stämmer. Tack igen för att jag fick låna din dyrbara tid.

 29. arrami54 skriver:

  …jag tackar för ”äpplet” och skriver: Varsågod!
  Hoppas du nu också inser att vargar utifrån ännu inte har inplanterats som vargmotståndarna ofta hävdar har skett.

 30. Jag kommer med en hel korg fina Vinteräpplen….Får jag då komma med ett lite tips till Pontus ?

  Jag beställde boken ”Varg” av Hans-Ove Larsson fr. ett antikvariat alldeles nyligen.
  Den är skriven -88, men den kunde lika gärna varit skriven i år.
  Här finns det gott om kunskap att berika sig med Pontus……..Goda ”Varghjärta” har säkert läst boken och håller kanske med.
  Sedan har vi den alldeles nyutkomna boken ; ”Vargen : den jagade jägaren” av Henrik Ekman, som har fått fina lovord och som jag själv ska’ önska mig i Julklapp.
  Det är inte alltid så lätt att hitta allt på nätet och inget går väl ändå upp mot en god bok….:)

  Mvh/Christina

 31. arrami54 skriver:

  …två mycket bra böcker om varg för den som vill ha kunskap! Läs dem ”Pontus”!
  Jag håller med dig Christina och tackar för vinteräpplena…perfekta att fylla kalkonen med!
  😉

 32. Ping: …och samtalet fortsätter! | Varghjärta

 33. Ping: In memoriam, ”Kynna”. | Varghjärta

 34. Ping: …varghatarna demonstrerade! | Varghjärta

 35. Andy skriver:

  Låt vargen leva!

 36. Ping: …det kom ett e-mail från en varghatare! | Varghjärta

 37. Ping: …minns du ”Kynna”? | runor

 38. Ping: Avgå Lena Ek, avgå NU! | runor

 39. Ping: …avväpna Skjut, Tig och Gräv-packet! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.