Löshunds-jägare, Sveriges största djurplågare?

”Statistik berättar att jakthundar är kraftigt överrepresenterade i trafikolycksfallen. Nästan dubbelt så många hundar vådaskjuts och hundra gånger fler dödas eller skadas av trafik än av rovdjur.” Enligt t.ex. Agrias statistik trafikdödades 7252 jakthundar åren 2000 till 2005, 135 sköts av jägarna själva, 78 togs av rovdjur (inklusive varg) och 51 togs av annat vilt (t.ex. vildsvin). Året 2010 dödades/skadades 93 hundar av vildsvin, 11 av varg och 12 av jägarna själva. (Källa: Agria. ) OBSERVERA: Eftersom Agria försäkrar ca 30% av landets hundar/jakthundar bör siffrorna multipliceras med 3 för en någorlunda god totalbild!

Statistiken varierar år från år, men det står mer än tydligt att vargen och övriga rovdjur dödar mycket få jakthundar om man ser totalbilden. De flesta dödas/skadas av trafik och annat vilt (jägarna inräknade).

Ovanstående fakta kan ingen motbevisa, det finns ingen logik som kan utpeka rovdjuren som den största faran mot jakthundarna, all bevisning pekar på att de som representerar den största faran för sina ”älskade” jakthundar är ”husse” själv.

En seriös och äkta individ släpper inte ut sin ”älskade familjemedlem” i trafiken eller i ett vargrevir, gör man så tar man en fullt medveten risk. Ingen skulle acceptera beteendet om det handlade om en annan ”älskad familjemedlem”, nämligen familjens barn…vem släpper lös små barn i tät trafik och bland t.ex. uppretade vildsvin/björnar/älgar…

…orden ”älskad familjemedlem” om jakthunden är bara falsk retorik när falskheten är total!

Jägarna bryr sig inte om sina hundar, de ses som levande verktyg vars främsta syfte är att tillfredsställa ”husses” behov av att få t.ex. en Älg inom skotthåll. Det fungerar oftast exakt lika bra att jaga med hunden i lina/band (det är ju hundens luktsinne ni utnyttjar) och den effektivitetsvinst/tidsvinst som eventuellt görs med hunden lös (löshundsjakt) motiverar INTE den ökade risken för hunden! Grundkonflikten mellan varg och jägare handlar främst om två saker, jägarnas lite tjuriga vilja att till varje pris skydda löshundsjakten och att vargstammen beskattar älgstammen med ca 10-15%.

När man läser t.ex. detta: I lördags föll jämt- och laikakorsningen Trizze offer för varg under älgjakt i Ramnäs, Västmanland.
– Det var en fruktansvärd syn. Jag trodde åtminstone att kroppen skulle vara hel och inte sliten i bitar, säger hundägaren Michael Karlsson från Hallstahammar till Vestmanlands Läns Tidning.”

…inser den som logiskt tänker att orsaken till händelsen låg i att hundägaren släppte hunden lös i ett vargrevir, han tog en fullt medveten risk med sitt ”älskade” djur och orsakade därmed hundens lidande/död! Hade hunden trafikdödats, dödats/skadats av Älg, Vildsvin eller drunknat hade ”Svensk Jakt” inte bemödat sig med att skriva ett ord om saken. Men när varg dödar en hund startar propagandamaskinen direkt och det blir rubriker!

Ovanstående är en indirekt orsak till varför den genetiskt viktiga och fullt normala vargen ”Kynna” föll för en ”skyddsjägares” kula!

Många köper tyvärr jägarnas (SJF:s) propaganda och syn på lösspringande hundar i naturen som någonting bra, vilket det i princip aldrig är. Hur många får/lamm som t.ex. dödats av lösspringande tam-/jakthundar är svårt att få fram bra statistik på eftersom skadeersättning inte utgår. Hur mycket övrigt vilt i naturen som stressas, skadas och dödas vet ingen med exakthet…

Att lösspringande hundar tidvis är förbjudna helt i naturen har en orsak, de tillfogar många gånger en enorm skada!

Slutligen Svenska Jägarförbundet vårdar INTE främst det vilda, sina jakthundar,…de vårdar sin ofta helt egoistiska ”hobby”!

(…glöm inte att de mänskliga jägarna dödat 41 personer i tron de varit t.ex. en Älg sedan början av 1980-talet i Sverige, vargen har dödat 0 (noll) människor! Tjuvjakten är enormt utbredd, även här i länet och inte enbart på Älg, många rovdjur som Lodjur försvinner spårlöst trots att de har sändare… och jägarkåren är tyst, mycket tyst, när de den vägen, via total tystnad skyddar ”buset” och de renodlat kriminella S.T.G-gängen)!

Tillägg: ”Det kan bli skyddsjakt på varg i vinter, även om vargarna inte har rivit tamdjur eller åstadkommit andra skador, enligt Naturvårdsverket” …skriver DN, återstår att se hur EU:s miljökommissionär agerar?

En sak är säker, konflikten kring rovdjuren lär förstärkas!

 

Detta inlägg publicerades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

80 kommentarer till Löshunds-jägare, Sveriges största djurplågare?

 1. Grytlock skriver:

  Jaha, du vet ju precis vilka rubriker du ska välja för att sticka ut så mycket som möjligt, dessutom att få mig att skriva här.

  Du har sagt att du tycker jag är vettig och har hyfsade åsikter endå drar du mig och hela jägarkåren över samma kant gång på gång utan att blinka. Ett mer balanserat blogginlägg kunde man önskat…
  Du har såklart fel. Löshundsjägare är inga djurplågare. Det som irriterar mig mest är att du antagligen vet om det själv men ändå väljer att inte skriva det.

  1. Du gör det klassiska misstaget att ha hela sveriges statistik med. Det är antagligen 1000% mer löshundsjaktsdagar i områden där det inte finns varg så din statistik blir missvisvisande. I områden med mycket varg så är risken påtaglig däremot, till och med den vanligaste. Dessutom så har många lagt av med både jakt och hundar i dessa områden för att folk inte vill riskera sin hund. Hur vet du att alla hundar i din statistik är jakthundar?
  Det finns lögn, förbannad löngn och sist statistik.

  Att du tycker löshundsjägare är större djurplågare än köttindustrin och pälsindustrin t ex gör faktist att tappat mycket eller den mesta respekten jag harft för dig.

  Att ha EN!! löshund under jakt är defenitivt inte djurplågeri. Det är den mest naturliga miljön för hundar över huvud taget. Att ha en sällskpshund inlåst i en lägenhet 8 timmar per dag och som dessutom inte aktiveras på något vis anser jag däremot vara djurplågeri. Samma med alla djurparker.

  Att grisar skadar hundar är ett problem, men vildsvinen är ett nytt vilt som kräver att man jagar med hund. Det skulle inte vara möjligt att hålla stammen i chakt utan löshundsjakt. Dessutom skulle jag tro att dom flesta hundar som både skadas av vildsvin och blir påkörda i trafiken är trafikeftersökshundar, där det oftast är nödvändigt med löshund för att så snabbt som avsluta lidandet för älgen/grisen/rådjuret eller horten.

  Skriver du dessa inlägg för att provocera eller bli klappad på ryggen av andra med samma världsbild?

 2. Grytlock skriver:

  Att du säger att vi/jag inte vårdar det vilda gör mig rent ut sagt förbannad! Vet inte hur många mil gammal taggtråd i skogen jag samlat in, hur många 100 000 jag lagt på stödutfodring, sprungit hela nätter i skogen efter trafikskadat vilt. Inventerat osv.

 3. Grytlock skriver:

  När jag endå håller på så kan jag skriva en nån rad om skottsakdade hundar.

  Bara för att jag sågar ditt inlägg vid fotknölarna så betyder inte det att det inte finns några problem alls. Skottskada är en sådan sak som är svår att förklara, rätt om man förklarar så är det endå ingen ursäkt måste jag kanske klargöra.

  Stående fågelhundar brukar toppa denna statistiken. För dom som inte vet vad det är så är det enkelt förklarat att hunden letar upp fågel, markerar fåglen genom att ”frysa” i steget och peka mot fåglen med hela kroppen. Föraren kommer fram manar på hunden som kör upp fåglen som därefter skjuts om det blir läge eller om man vill. Det händer att hundarna följer efter fåglen en bit, det kombinerat med betalande gästjägare från utlandet som inte har någon större respekt är en farlig kombination för hunden och övriga jägare. Övriga skador skulle jag tro handlar mycket om älgjakt eller med kulvapen. Splitter från kulor som lämnat djurkroppen och att skytten inte sett hunden.

 4. arrami54 skriver:

  Återigen, inlägget är inte riktat mot andra än de individer som medvetet utsätter sina hundar för fara, som de som släpper hundar i vargrevir, i områden med stor trafik, mot vildsvin som året 2010 dödade/skadade 93 hundar. Det är inte bara varg som dödar/skadar hund, även älgen kan vara farlig som du vet. (Och vargrevir finns det. t.ex. inte längre här eftersom ”Kynna” så brutalt vräktes, men gott om vildsvin).
  Hundarna i statistiken ÄR enligt Agria främst jakthundar och det är främst de som släpps lösa i naturen. Löst springande jakthundar ÄR också vanliga fårdräpare: ”En ny undersökning visar att det är tamhundar, framförallt jakthundar, som står för en stor del av dödsrivningarna av får. Nu vill organisationen Lammproducenterna att regeln om skjuträtt på varg utökas till att gälla även hundar. ” (Se länkarna i inlägget!)
  De som lagt av med löshundsjakt i områden med hög risk visar ansvar för sin hund, de som trots riskerna fortsätter gör motsatsen! Sen har riskens orsak om det handlar om varg/vildsvin/trafiksituationen mindre betydelse, att medvetet utsätta sin hund för stora risker tyder på att den enbart ses som ett redskap.
  Pälsindustrin ser jag inget behov av alls, pälsen sitter alltid bäst på djuret och vad det gäller industrislakten finns mycket negativt att peka på.
  Trafikeftersöken kan ske med hund i band och har inte stora grupper av SJFS jägare nu bojkottat eftersöken som en protest/bojkott i syfte att tvinga fram en mindre vargstam? (En ny form av djurplågeri, att vägra eftersök som politiskt påtyckningsmedel!)

  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/Beslut-om-eftersoksbojkott-i-Dalarna-1.18635/

  Alla som har sällskapshund stimulerar inte sina djur, korrekt och jag har lite svårt att t.ex. se en Chiwawa i naturen. Du tycks missa att flertalet sällskapshundar knappast är lämpliga i naturen, stimulans och arbete behöver dem, men det kan de få på många andra sätt. 😉

  Jag skrev inlägget för att det ÄR fakta att många jägare tar stora och fullt medvetna risker med sina ”älskade familjemedlemmar” och att många kallt ser sin jakthund som ett dyrt redskap, ingenting annat!
  …och nej ”grytlock”, jag skriver inte för att bli ”klappad på ryggen av andra med samma världsbild?”, jag uttrycker MINA åsikter, bl.a. i syfte att få mothugg och kanske därmed få bilden nyanserad eller stärkt.

 5. arrami54 skriver:

  Jättebra att du samlar in gammal taggtråd, det har jag också gjort, liksom stödutfodrat. Jag har också ”inventerat”, men främst fågel. Du ser, vårda det vilda gör även de som slutat jaga. 😉 Att du blir förbannad över inlägget förvånar mig delvis om du nu är så duktig…jag måste ha träffat en öm tå, det är löshundsjakten du vurmar antar jag?

 6. arrami54 skriver:

  Men ”splitter” borde vara känt bland landets ”duktiga” jägare, liksom det här med ”kulfång” bakom bytet? Tycker du försöker dig på en låg bortförklaring när du skyller på ”gästjägare”, ni får väl för fan se till att ni vet att de vet, innan ni släpper ut dem med ”bössan”?
  Förklarar du de 41 människor som dödats sedan början av 1980-talet av jägare också med splitter, eller handlar det då om synfel (människor som liknar älg?), berusning (adrenalin eller alkohol) eller inkompetenta gästjägare från utlandet?
  Skidåkaren som sköts utanför Ljungby berodde på att jägaren inte brydde sig om att säkra kulfånget om kulan skulle gå rakt igenom älgkalven…vilket skedde och skidåkaren dog direkt! Ovanligt att skidåkare drabbas, ja, men det är inte ovanligt att den ”älskade” jakthunden råkar ut för detsamma!

 7. Alice Tross skriver:

  Helt rätt ”Varghjärta”. de släpper hunden med flit! Oftast är hunden oförsäkrad, för de behöver inte försäkra hunden! Viltskadecentret betalar ut 20.000 för en vargdödad hund! Har de hunden försäkrad, kan jägaren kvittera ut det dubbla i ersättning! Det är även det senaste sättet att få en skyddsjaktansökan och anledning till att får jaga helt enkelt! Känna spänningen, få utöva löshundsjakt och fortsätta med sin hobby, som är att döda! Jag säger jägare, för de är märkligt nog bara de som drabbas och ser varg av någon konstig anledning! En annan trend nu är att lägga ut slaktrester bid bebyggelsen, vargen lockas dit, och vips skickas en skyddsjaktsansökan in med motivering att den är inte längre skygg och en fara för folket som bor där!

 8. arrami54 skriver:

  …den typen av ”jägare” du beskriver finns…de som helt styrs av egoism och pengar. Falska ”åtlar” för att förgifta varg förekommer, fällor, liksom det du beskriver. Tjuvjakten och S.T.G. (Skjut, Gräv och Tig) är vanligt förekommande…så nog behövs det en upprensning bland dem med vapenlicens i denna grupp. Liksom ”löshundsjakten” verkligen behöver skärpas upp, om vi ens skall ha kvar denna typiskt svenska jakttradition?

 9. Grytlock skriver:

  Missade du att jag skrev att det inte är en bortförklarning och att det är ett problem?

  Du kan ha kulfång men endå inte se hunden ja. Splitter är känt men det händer olyckor endå. Man tycker att man även skulle kunna lita på gäster mer än vad man kan ja. Men tyvärr så är det inte så alltid, pengar styr mycket och hundarnas värde är ofta inte lika stor i övriga världen. Det är ingen bortförklarning som sagt.

  Nej jag förklarar inte alla 41? med splitter. Dom flesta är anagligen att göra med alkohål eller vådaskott pga oaksamhet. Dom flesta sker även utanför jakten vad jag vet, det är alltså när det inte pågår jakt.

  Händelsen i ljungby är en tragisk olycka, du skulle kunna skjuta 1000 tals skott på samma ställe utan att en kula kommer ut på vägen. Hade skytten stått i ett torn hade det inte kunnat hända. Skulle inte säga att det är vanligt att hundar skjuts pga vådaskott.

 10. Svante Svensson skriver:

  http://helahalsingland.se/ljusdal/jarvso/1.4100059-ersattning-for-ornriven-hund
  Jag anser du har rätt stå på dig. Kolla länken.
  Svante.

 11. Grytlock skriver:

  Citatet ”Slutligen Svenska Jägarförbundet vårdar INTE det vilda, sina jakthundar,…de vårdar sin ofta helt egoistiska ”hobby”!”

  Det är förtal och en förbannad lögn!
  Det gör att du enbart ser jägareförbundets rovdjurspolitik du bryr dig inte om något annat. Sjf gör massor precis som dom flesta jägare gör.

 12. Svante Svensson skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utokad-skyddsjakt-pa-varg
  Bara en länk till, fråga mig inte hur det kommer sig.
  Svante

 13. Grytlock skriver:

  Du säger att vargarna inte tar så många hundar om man jämför med andra saker, jag säger att folk i stor utsträckning inte släpper sina hundar längre det är därför det inte är så många. Det är heller inte mycket trafik i varglänen. Din statistik är alltså missvisande.
  Varför det dör fler hundar i trafiken i skåne och stocholms län tror jag du kan räkna ut.

  Ungefär som att säga att krig inte är farligt, för ”inga” i sverige har ju dött i krig dom senaste hundra åren.
  Då är det även djurplågeri att ha sin hund i bilen för att man utsätter den för fara, man kan ju krocka och alla vet ju hur vanligt det är med trafikolyckor.
  Visst det är inte helt riskfritt att jaga med hund, men vad är riskfritt egentligen det är inte mycket.
  Att många hundar blir skadade av vildsvin är som sagt ett ganska stort problem. Hundar krävs för att kunna beskatta stammen, det är ett nytt vilt. Misstaget som gjorts är att vi annamat lite för mycket av hur man jagar i europa, det har skadat både grisar och hundar men vi har lärt oss den hårda vägen kan man säga. Olyckor händer fortfarande men nu har vi lärt oss hur man jagar in unghundar och vilka hundar som är lämpliga och mindre lämpliga.
  Jag anser inte att kynna var ett problem för löshundsjakten, det problemet är i Dalarna, Värmland, västmanland, gästrikland främst. Då lokalt även i dom länen.

  Så du erkänner alltså att det finns saker som är värre än löshundsjakten och att du hade fel? Det finns även många jägare som utsätter sig själva för fara när man jagar, det gäller främs björn, älg och vildsvinsjakt.

  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Debatt/Debatt-Svenskjaktse/Debatt-Jagareforbundet-Dalarna-tar-ansvar/

  Det är ingen bojkott. Även om jag förstår dom som inte vill släppa hunden som ofta är det som krävs om älgen t ex brutit ett ben.

  Mycket i ditt inlägg är fördommar och INTE fakta. Dom flesta ser sina hundar som familjemedlämmar. Det är dock en skillnad på djur och människor det inser nog dom flesta.

 14. arrami54 skriver:

  Nej jag missade inte detta och svarade på dina ”förklaringar”. Generellt ÄR löshundsjakten som sådan ett problem och olycksstatistiken ljuger nog inte, det jag frågar mig är hur mycket som mörkas vad det gäller ”olyckor”, vådaskott generellt, påskjutna djur (skadeskjutna), fylla och bakfylla i samband med jakt, förutom allt ”mörkande” om tjuvjakt?
  Det jag tycker är synd är att du tar mina ord som ett personligt påhopp när du vet att problemen är stora och att ”skiten” även faller på seriösa och ansvarstagande jägare.

 15. arrami54 skriver:

  Tack för länken, men varierar inte ersättningarna mellan länsstyrelserna?

 16. Grytlock skriver:

  Vet du vad det kostar att jaga in en hund och att ha en hund över huvud taget? Skulle man lägga ner all den tiden och pengarna det krävs för att få en bra jakthund bara för att mata vargen? Det är oftast dom mest meriterade och duktiga jakthundarna som stryker med. Anledningen till det är att det är dom som jagar mest.
  Skyddsjakter beviljas knappast längre för vargtagna hundar, det går inte säga vilken varg som är ”skyldig” därför inte heller vilken eller vilka som ska skyddsjagas.

 17. arrami54 skriver:

  Helt i linje med Carlgrens ”löfte” att ersätta Licensjakten med en utökad skyddsjakt, men : ”Det återstår också att se om EU accepterar förslaget.”
  Regeringen försöker via Naturvårdsverket ”bluffa” EU och kringgå habitatsreglerna!

 18. arrami54 skriver:

  Nu tar du väl i så du spricker, det kan aldrig bli ”förtal” att påpeka det faktum att dem som släpper sin hund i t.ex. ett vargrevir tar en högst medveten risk. …och det är ej heller en lögn!
  En jägare bör veta så mycket om vargen att han/hon vet att vargen ser hunden oftast som en annan varg som ”attackerar” reviret (du vet att hunden ÄR en underart till vargen och t.o.m. även ofta för en varg väldigt lik just vargen!)
  Vargar accepterar inte andra vargar i reviret! Ni bör också veta att vargar äter sina dödade artfränder, liksom en vargtik oftast äter upp de valpar som är dödfödda! Lite djävla kunskap om varg kan man faktiskt förutsätta att löshundsjägare har!
  …och du, detta inlägg handlar om konflikten mellan löshundsjägare och varg, inte om harjakt! Det är denna rovdjurskonflikt SJF främst skapade vi debatterar och inte SJF:s övriga verksamhet. Det ursäktar inte SJF att de har en lite sjuk ”banjospelande” (ordet refererar till mänskliga inavelseffekter om detta inte är klart nog) syn på varg m.fl. rovdjur genom att de också gör mycket som är bra.

 19. Grytlock skriver:

  Ska försöka svar så ärligt det bara går på dina frågor om vådaskott, fylla osv.

  Det var värre med fylla förr! Det existerar tyvärr fortfarande, jag har varit med om att skicka hem eller att ta vapnet från två personer under jakt. Båda hade ganska grava alkohålproblem visade det sig i efterhand. Men att folk dricker alkohål öppet i jaktlagen existerar inte längre skulle jag vilja påstå. Jag jagar ganska mycket och över större delarna av landet. Eftersom jag inte jagat mer än ca 15 år så kan jag inte säga hur vanligt det va förr, men det var överlag inte lika noga på den tiden så det förekomm säkert. Vådaskott har jag varit med om en gång under vapenvård. Aldrig under jakt. Inte heller att hundar skadats av skott. Däremot att fler än ett djur träffast av samma skott.
  Det är inte ovanligt att folk slutar jaga om man gjort ett sådan misstag vilket jag kan förstå.
  Jag har själv skadeskjutit och det är fan inte kul alls, jaktens baksida.

  Påskjutna, skadeskjutna djur förekommer så klart. Men tycker att det även här blivit bättre. Det var dock en ganska jobbig period när grisarna etablerade sig. Dålig utrustning kombinerat med dåligt ljus var en orsak till många skadeskjutningar. Att det var ett nytt vilt med mindre träffområde hjälpte troligen med till. Men folk är tack och låv noga med eftersök. Jag har hört talas om att vissa skjuter å sen inte bryr sig om det blir skadat men mycket av det är troligen bara snack. Men den sista idioten är ju inte född än så det existerar säkert.

  Tjuvjakt är ju populärt och en såndär sak som alla säger att dom vet att det existerar men det finns aldrig några bevis och aldrig någon som vet vilka som pysslar med det. Helt ärligt så tror jag det mesta är myter och fördommar. Jag kan ju bara prata för mig själv och mina egna erfarenheter och här är inte tjuvjakt något som är utbrett, om det ens existerar. Du blir säkert besviken på det svaret… 🙂

 20. arrami54 skriver:

  Statistiken är nog inte så missvisande, statistik ger aldrig hela sanningen, den ger mer eller mindre tydlig evidens/ledtrådar till sanningen och vi får se om antalet vargdödade/skadade hundar minskar (?).
  Det är därtill en stor skillnad i risktagande mellan att t.ex. låta en hund färdas med i bilen i trafiken eller på att släppa hunden lös i ett vargrevir…men det inser du, liksom du inser att din liknelse minst sagt haltar. Sen bör du uppmärksammas på att svenskar dött i krig de senaste hundra åren, Sverige deltar aktivt i kriget i Afghanistan och där har svenska soldater dött…ett fullt medvetet risktagande från Sveriges regering! Livet i sig är inte riskfritt och allt levande dör, men vi talar om graden av medvetet risktagande, eller hur?
  I argumentationen från jägarna om att ”Kynna” skulle avlivas låg just retoriken kring att varg tar hund!
  Jag spelar inte på fördomar, utan på ren fakta och individer som kallar sina jakthundar för ”familjemedlemmar” spelar med falsk känslobaserad retorik, vårdade de verkligen hundarna som varande familjemedlemmar tog de inte dessa extrema risker med dem…de som tar dessa risker ser nog hunden som ett redskap och alla är inte som du ”grytlock”!
  Bra att Jägareförbundet Dalarnas styrelse tar sitt ansvar, men problemen med eftersök kan lösas, som det står i debattartikeln går det att använda hund i band, det borde också automatiskt utgå ersättning för fler jägare vid dessa eftersök.
  Läs följande länk och du inser hur SJF kommer att agera:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utokad-skyddsjakt-pa-varg
  …den konflikt vi ser kommer att förstärkas ytterligare och du får vänja dig vid inlägg som mitt ovan.
  Naturvårdsverkets förslag lär förstärka konflikten och jag hoppas att EU agerar för att stoppa denna nya ”licensjakt”. Personligen lägger jag nu ”greenpeace” åt sidan och väljer ”greenwar”, rovdjuren har rätten att leva här bredvid oss utan risk för ”hysterisk” skyddsjakt och S.T.G-packets hat…jag gör mitt val inom lagens gräns, du gör ditt!

 21. Grytlock skriver:

  Oki även jag tar i så jag spricker ibland. Jag vet allt det du skriver om vargen, hur mycket andra vet har jag ingen vidare koll på. Men jägare brukar ha bra koll på djurs beteenden. Många av vargarna som spårlöst försvunnit skulle mycket väl kunna vara offer för andra vargar, det är ju ingen hemlighet att dom tar livet av varandra direkt.

  .

 22. arrami54 skriver:

  Jag har haft ett antal hundar av olika raser. Alla stora och ”kostsamma”, men jag ser inte kostnaden som ett problem eller något jag ens tänker på, hunden uppväger alla ”kostnader” bara genom sin existens! 😉 Den enda gång jag tvingades sälja en hund var av tidsbrist, jag hade hästar som krävde massor av tid (jobbade därtill tio timmar per dag) och min Siberian Husky krävde mer tid/aktivitet så jag sålde honom, den 57:e spekulanten dög!
  Tror inte du kan lära mig så mycket om hundar och vad de kräver (kostar).
  Med den nya tolkning av ”skyddsjakt” Naturvårdsverket vill införa (en ny form av ”licensjakt” för att bluffa EU:s miljökommissionär) lär ni inte behöva anstränga er mycket för att få skyddsjakt.
  Givetvis förstår jag sorgen av att förlora en bra hund, men jag inser också vem som medvetet tagit risken att ställas inför denna sorg…nämligen ägaren/jägaren!

 23. arrami54 skriver:

  Men jag skriver inte om din kunskap, den verkar tämligen god…jag skriver om och till de andra, de som tar onödiga och medvetna risker ofta p.g.a. just okunskap. …och har verkligen alla jägare bra koll på djurs beteende? Dömer du inte efter din nivå nu?
  Korrekt att vargar tar andra som inkräktar på reviret, eller dödas p.g.a. revirstrider när reviren bildas…två alfahannar med intresse för samma tik. Du vet att kastrerade hanhundar har lekt med vilda varghannar…deras ”vänskap” har helt berott på att vargen inte uppfattat hanhunden som konkurrent! 😉 (Ett tips kanske, kastrera din hund om den inte skall användas i avel) 😉

 24. arrami54 skriver:

  Återigen, nu bedömer du enbart på egen erfarenhet? Bra att ni skickar hem dem som är berusade, men sker detta i alla jaktlag? Hur klarar ni av att bedöma ”bakfylla”och skyttens förmåga då?
  Alkohol är ett stort problem och inte sällsynt i jaktsammanhang…tyvärr! Möjligt det var vanligare förr, men nog förekommer det än idag!
  Att skadeskjuta är inte kul, jag vet själv (av egen erfarenhet) hur dåligt man mår. Tyvärr är inte heller ”påskjutning” ovanligt idag, se bara på årets björnjakt (jo, jag vet att Björn är ett svårt vilt som är lätt att skadeskjuta) och det kommer in många tidigare skottskadade vargar (gamla skador) till SLU.
  Tjuvjakt är svår att bevisa, få vittnen och de som eventuellt finns håller tyst! Vi kan ta exemplet jag skrivit om tidigare, Lodjurshonan (sändarförsedd) som försvann plötsligt en dag under älgjakten 2010 utanför Lönsboda. En jägare hade från tornet iakttagit och beundrat djuren och möttes på kvällen av orden ” Varför sköt du inte fanskapen?” från några andra jägare i ”laget”…dagen efter försvann Lodjuret och ungarna.
  Jag vet att tjuvjakt är vanligt här nere, att många rovdjur dör den vägen…men få fälls eftersom bevisbördan i princip är omöjlig att föra så långt att en åklagare ens tar i saken och många poliser är jägare…
  …tjuvjakten på våra topprovdjur är garanterat ingen myt! Det är en långt större myt att alla jägare är seriösa och kunniga!

 25. Grytlock skriver:

  Svårt att säga kan ju som sagt bara tala för mig själv och dom jägare jag känner. Men ska man lyckas som jägare krävs det ganska stora kunskaper om djurs beteende. Kunskapen om djuren är ofta helt avgörande. Men visst det finns ganska många som jagar av främst sociala skäl så det kunde säkert varit bättre.
  Ja hybrider är med varg är ju tyvärr inget ovanligt i övriga världen. Vi får hoppas att vår hundhållning som vad jag tror är ganska överlägsen många andra länders förhindrar det.

  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/Varg-forfoljde-kvinna–skots-pa-skyddsjakt-1.18643/

  Sett detta? ta en extra titt på kartan. Kanske till och med så att du tycker att den jakten var helt i sin ordning?

  Planen är att använda mina hundar i avel, eller ja det är inte min plan utan uppfödarens.

 26. arrami54 skriver:

  Kunskap är alltid avgörande och att SJF arbetar med att höja den applåderar undertecknad! De som jagar av sociala skäl klarar ni er utan, sätt dem i skolbänken, låt dem vara med några år utan ”bössa” så ”sovras agnarna ut”!
  Varghybrider (korsning mellan varg och hund) är ett vanligt problem i t.ex. Asien och dessa djur blir lätt ytterst farliga även för människor.

  Jakten i Malung är en typ av skyddsjakt som jag inte bara ställer mig helt bakom, den krävs…denna typ av nyfikna vargar kan tappa respekten för människan och bli farliga, så en sådan skall man givetvis ta bort. Det är oerhört viktigt att man bibehåller vargens respekt/fruktan för människan om vi överhuvudtaget skall ha och få en livskraftig vargstam i Sverige.

 27. Grytlock skriver:

  Kan ju inte göra annat än att tala om egna erfarenheter. Jag kan ju inte garantera att det inte förrekommer i något jaktlag, bara i dom jaktlagen jag känner till och varit med i.
  Jag ser inte alkohål och jakt som ett problem som förekommer just för att jag inte har varit med om att det gör det.
  Alla jaktlag jag känner till tvekar inte på att sparka ut berusade personer med huvudet före, det handlar ju om ens egens och andras säkerhet. Det är inget man generellt tummar på. En sak som jag tror bidrar till att många har bilden av att jägare super är att det inte är ovanligt att man gör det efter jaktens slut, i jaktstugor och slaktbodar.
  Ryktet om fulla jägare sprider sig och folk tror att det är likadant under jakt, kanske inte så konstigt att folk gör det egentligen och kanske får vi skylla oss själva att vi fått det ryktet pga gamla synder. Det är väl bara upp till oss att bevisa motsatsen.

  Skyttens förmåga klaras ofta upp innan jaktens start, dom flesta jaktlag har idag någon form av skyttekrav för att vara med och jaga. Men skytte är en sak omdöme en annan, man kan vara en bra skytt men endå skjuta i dåliga lägen, dom ”jägarna” brukar bli utfrysta ur jaktlagen. själv föredrar jag en sämre skytt som är medveten om sina brister. Misstag kan man göra, men inte hur många gånger som helst.
  Men det går ju tyvärr inte att hindra folk från att jaga på sin egen mark, även om jag önskat det mer än en gång.

  Etiken och moralen bland jägare ökar hela tiden, inte minst med antalet ökande kvinnor som jagar. Den gamla köttjägarstammen är på väg att dö ut.

 28. arrami54 skriver:

  Det du skriver låter bra, din syn på fler kvinnor som jagar applåderar jag…tror nämligen också detta skärper upp ”gubbarna”! 😉
  …men bakfylla är väl också något som faller inom ”omdöme”! Svårt att märka om någon är lite bakfull och därför olämplig i skogen!

  Du pekar på något intressant: ”Men det går ju tyvärr inte att hindra folk från att jaga på sin egen mark, även om jag önskat det mer än en gång.”

  Att etiken ökar hoppas jag stämmer och ökar den bra nog slipper ni typ undertecknads kritiska röst…så jag hoppas ni jobbar på och också inser att jag/vi som är kritiska faktiskt också hjälper er som är seriösa! 😉

 29. Svante Svensson skriver:


  Denna har inte med ämnet i bloggen att göra, men vad tycker du?
  Svante

 30. arrami54 skriver:

  …helt korrekt och en ”helskön” utskällning av det demokratiska underskott som nu byggs upp i EU med rekordfart…men betänk att undertecknad är starkt kritisk till EMU och federationsbygget som pågår!

 31. HEMIMAMMA skriver:

  ”Jag kom, jag såg, du segrade”

  som alltid är du magnifik.

  Hemikram

 32. arrami54 skriver:

  😉 …magnifik som provokativ ”sanningsbärare”! 😉
  Kram.

 33. Grytlock skriver:

  Föreslår att ni läser detta i stället. Media och tidningar är inge bra om man vill veta hur det verkligen är. http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Naturvard/Jakt-och-vilt/Viltforvaltning/Regeringsuppdrag-om-vilt/Forslag-till-regler-for-skyddsjakt-pa-stora-rovdjur/

  Det står egentligen ingenting som gör någon skillnad. Det är massa text utan inehåll.
  Man ska kunna ta beslut om skyddsjakt utan att någon skickat in ansökan, men det ska tydligen vara under extrema förhållanden och i begränsad omfattning. I praktiken så handlar det troligen om renar.
  Övrig text handlar om ökad byrokratiskt krångel i samband med skyddsjakt.
  Så dom nya reglerna är inga nyheter, det är bara text untan inehåll.

 34. Sanna skriver:

  Ett litet inlägg från mig.
  I Riala-reviret (norr om Stockholm) har varg dödat några hundar. Dessa hundar har varit lösspringande och utan pingla, trots att ALLA i Riala vet att det finns varg i området, dessutom har det delats ut gratis pinglor. För ett antal år sedan fanns det två lösspringande hundar i Riala som attackerade kalvar och kvigor, då var det INTE tal om någon skyddsjakt!!
  Läste en liten notis i DN nu på morgonen: OSKYLDIG VARG KAN DÖMAS TILL DÖDEN. Det kan bli skyddsjakt på varg i vinter, även om vargarna inte har rivit tamdjur eller åstadkommit andra skador, enligt Naturvårdsverket. Det räcker med att ”det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador”. Vad ska man säga, jag blir så *#%%%&#&#* förbannad och får ont i magen :(.

 35. arrami54 skriver:

  Nja, tycker nog förslaget innehåller farliga skrivningar, man vill fiffla med habitatsreglerna för att tillåta jakt på vargar som inte åstadkommit någon skada, har svårt att se att någon köper ”bluffen”.
  …det lär bli en intressant debatt!

 36. arrami54 skriver:

  …korrekt och ofta är hundar lösa när naturen är full av nyfödda djurungar. Många hundägare tar inget ansvar.
  Tror inte Naturvårdsverkets förslag om jakt på ”sannolikhet” har en chans att gå igenom…skall bli intressant att se vad EU:s miljökommission säger om detta!

 37. Grytlock skriver:

  Pinglorna är tyvärr verkningslösa, många hundar i värmland har blivit tagna av varg trots pingla. Det spekulerades till och med att det var en naktdel då vargarna lärde sig ljudet och lokaliserade hunden.

  Ta DN och övriga media med en nypa salt, rubriker skapas för att locka läsare. Inehållet är inte alls så som man kan tro när man läser rubriken. Den ”nya” reglen handlar om varg i renmarker under kalvningstider. Det blir per automatik skyddsjakt på dom endå.
  Så du behöver vara orolig för att rialavargarna ska skjutas.

 38. Grytlock skriver:

  Fast här måste tycker jag nog att katterna är dom värsta, dom plundrar hejdlöst i föryngringstider.

  Håller med om att många hundägare inte tar ansvar, man blir mörkrädd ibland.

 39. arrami54 skriver:

  …mycket möjligt, vargar är intelligenta och ytterst snabblärda, jag är böjd att helt hålla med dig om pinglorna…bättre att han hunden i lina!
  Media tar jag alltid med en nypa salt, men Naturvårdsverkets skrivning ÄR Naturvårdsverkets skrivning, nu återstår att se vad ”bluff-försöket” leder till…?

 40. arrami54 skriver:

  Korrekt, lösspringande katter tar mängder av t.ex. småfåglar, helt i onödan. Själv har jag byggt en kattgård, väl inhägnad och med nättak, så mina fyra katter lever inne och ute utan att kunna nå några ”byten”! (Bortsett från en och annan skogsmus som förvillar sig in i kattgården!)

  Kattgården skyddar också mina katter från trafiken. I går fick jag plocka bort en av grannarnas katter från gatan, död, så jag slapp avlivningsjobbet den denna gång. Tyvärr är det relativt vanligt med trafikdödade katter p.g.a. att de springer lösa.

 41. Sanna skriver:

  Det där om pinglorna visste jag faktiskt inte…..men Riala-vargarna har kanske ännu inte lärt sig än vad de betyder. Även jag har mina tre katter inne och de har en innätad altan där de får vara…..de brukar leka med sniglarna (som har hus).
  Riala-vargarna lever dock väldigt farligt…..Fällor har hittats och plockats bort av bla Naturskyddsföreningen och det har klippts hål i viltstängsel (då tyvärr även andra djur kan ta sig ut på motorvägen). Många Riala-bor är även tyvärr väldigt rädda för varg. De tror att det är en blodtörstig best som sitter och lurar i busken och bara väntar på att kasta sig över någon människa som traskar förbi. Har försökt att tala några tillrätta men……vargrädslan sitter djupt rotad.
  Min lycka skulle vara total om jag någon gång skulle få se en glimt av en varg 😀

 42. arrami54 skriver:

  …tror alla vargar lever farligt i Sverige p.g.a. fördomar och gamla sagor som sitter som berg i folks s.k. medvetande! Tror ”Grytlock” har helt rätt om pinglorna, vargarna är intelligenta nog att ta dem som en signal på ”inkräktare” i reviret.

  Mina katter brukar också ta en snigel och daggmask då och då…och stolta bära in bytet! 😉

 43. Grytlock skriver:

  Det är egentligen inte så konstigt att många är rädda för varg. Många är rädda för vildsvin, hundar, kor, älgar, ja till och med möss och ormar. När man tänker på det är rädsla för vargen inte så konstig egentligen.

  Det skyddet för hundar som funkar bäst är olika typer av skyddsvästar.

 44. arrami54 skriver:

  Liter på dina ord om skyddsvästar…men hävdar att bästa skyddet är minimerat risktagande, alltså inga lösa hundar i vargrevir! 😉
  Håller med dig om att rädsla aldrig är konstigt, men rädsla/fobier botas bäst med kunskap. Har t.ex. nyligen ”botat” två individers utpräglade ”hundskräck” den vägen och idag gillar de t.o.m. min hund! 😉
  …har t.ex. sett människor fly av skräck för harkrankar! Det är lätt att skratta åt dylika rädslor, men undviker man detta och långsamt arbetar bort ”fobin” med logik och kunskap så brukar
  man lyckas bra!

 45. Peter S. skriver:

  Ja du e dig lik arrami54! Är man för en vargstam på 210st individer (som 80% av våra folkvalda politiker tycker) så är man helt fel ute och allt dessa människor tycker är löjligt. Men är man en som inte gillar jägare (gärna hatar jägare) och vill ha en vargstam som får reglera sig självt utan männikans påverkan så är och har man aldrig fel! Om vi nu tänker oss följande bild så är tyvärr vargen den absolut största faran för alla hundar i Sverige (jakt som sällskapshundar) beroende på antal möjlgheter som kan döda våra Hundar (din och min);-)
  Skillnaden är att du inte skulle vara ledsen om din hund blir tagen av varg! För det är ju något som man får räkna med om man är hundägare!
  2010 dödades/skadades 16hundar av ca. 250st vargar.
  2010 2010 skottskadedess 12 hundar av ca. 300000st jägare.
  2010 skasdade/dödades 93 hundar av ca. 300000st vildsvin.
  2010 skasdade/dödades 34 hundar av kanske ca. 1 miljon vilda djur.
  2010 skadade/dödade 700 i TRAFIKEN. av ca. 4,5 miljoner bilar.

  Så sett till farligheten och möjligheten att hundar blir dödad av varg är flera 1000% större av den lilla vargstam som vi har idag, än övriga faror som dödar hundar i Sverige i procent mot antalet faror!!! Det är som att säga att dvärjbandsmasken är inte farlig för den finns bara så lite av i Sverige så den behöver vi inte vara oroliga för! Så om du arrami54 skulle få dvärjbandmask i dig så var inte orolig, den är inte farlig för dig!!! 😉

  ns!

 46. arrami54 skriver:

  Att 80% av våra folkvalda trodde man kunde nonchalera EU:s habitatsregler, Bern konventionen m.m. säger allt om dem och inget om mig! 😉

  Du snurrar till det lite nu, för det första vet jag inte vad du hämtat siffrorna i ”din”statistik, Agrias 11 vargdödade hundar blev plötsligt 16? (Källor?)
  Man kan räkna som du gör om man vill, men bilden av att de jägare som jagar med lös hund tar en medveten risk med sin ”älskade familjemedlem”, förändras INTE, den släpps lös i vargrevir trots kunskapen om att vargen ser hunden som en inkräktare av samma art och därför riskerar att dödas.
  Liksom de medvetna risktaganden som leder till trafikdöd, död via andra vilda djur som vildsvin, älg, Björn …och fanns det 300 000 vildsvin år 2010? Vill gärna ha en källa på denna uppskattning, trodde denna storleken på stammen var förväntad om ett par år…växer vildsvinsstammen så fort?

  Sen snurrar du till det när du hävdar att jag inte vill ha jakt på varg i framtiden, stammen måste givetvis regleras när den blivit livskraftig och genetiskt frisk, ingenstans i mina texter finner du att jag vill ha en oreglerad stam som tillåts växa ohämmat…alltså ljuger du medvetet, vilket alltid är djävligt fult! Och ingenstans skriver jag att jag motsätter en jakt på varg som visar olämpligt intresse för människor och är närgångna, s.k. tillvänjning eller habituering dvs när vargen mister sin rädsla för människor,…den typen av jakt måste vi alltid ha för att bevara vargens skygghet för människor! Men nu är det ytterst sällsynt med dylikt närgångna vargar och för att citera jägareförbundets fakta om varg så är bilden denna:
  ”I Skandinavien har man gjort 160 försök där vargens skygghet för människor testats vetenskapligt. Vargarna flydde för den annalkande människan i samtliga fall. Det genomsnittliga avståndet när vargar flydde för den annalkande människan var 100 m, men avståndet varierade mellan 17 och 310 meter. Vindstyrkan var den mest avgörande faktorn för vilket avstånd vargen flydde. De kortaste avstånden fick man vid stark vind, då vargarna förmodligen inte hörde eller kände lukten av den annalkande människan förrän hon var mycket nära. I ca 40 % av försöken tog vargarna en ny lega inom 800 m från störningsplatsen inom en timme efter den aktuella störningen och i 95 % av fallen inom 2 km från störningsplatsen. I några fall gjordes försök att gå in på vargar som låg vid slaget byte men detta resulterade inte i några avvikande resultat jämfört med de andra fallen. Man fann heller inga skillnader om människan var utrustad med hund i band eller ej eller om försöken utfördes under dag eller natt.” Så släpper du inte hunden lös är risken minimal! (Källa: http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Varg/ )

  Försöken visar tydligt att hund i band/lina inte lockar fram vargen, den flyr undan.
  Vargen är inte farlig för människor annat än under följande omständigheter: (samma källa som ovan: http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Varg/ )

  ”Angrepp av varg på människor är ovanliga även där det finns mycket varg i tätbefolkade områden. Det är vid vissa situationer som det finns en ökad risk för angrepp. Forskare som gjort sammanställningar av attacker och tittat på en helhetsbild över tiden och världen är det fyra situationer som kan anses vara högrisksituationer:
  1) angrepp av rabiessmittade vargar,
  2) tillvänjning eller habituering dvs när vargen mister sin rädsla för människor,
  3) försvarsangrepp, där vargen har angripit människor till följd av olika typer av provokationer,
  4) extrema situationer med hög fattigdom vilket parallellt med brist på naturliga bytesdjur (mestadels U-länder) tvingar vargen att söka alternativ föda vilket då har visat sig kunna inkludera människor ffa barn.” (Se t.ex. Indien).

  Att jag inte skulle bli ledsen om vargen dödade min hund är också ren retorisk ”bullshit”! Du tror en massa och vet ingenting om mig, jag skulle aldrig utsätta min hund för de risker jägare som jagar med lös hund tar, oavsett situationen…så djävla ”banjospelande korkad” (= inavlat dum!) är INTE undertecknad! (Jämför med löshunds-jägare). Min hund föddes på mitt köksgolv för sex år sedan, hennes hjärta stannade vid födseln, men jag fick igång det via massage (använde en frottéhandduk) och jag sov sedan under två veckor på detta golv…så hunden är extremt präglad på mig!
  Vad det gäller dvärgbandmasken är inte vargen källan/faran, det är främst räven.
  Rävens dvärgbandmask är en parasit som har räv eller mårdhund som egentlig huvudvärd. Hundar kan fungera som alternativ huvudvärd. I huvudvärden utvecklas parasiten till en mycket liten bandmask. Masken producerar ägg som kommer ut med avföringen och äts upp av en gnagare, som fungerar som mellanvärd för parasiten. I gnagaren utvecklas ett larvstadium i form av en blåsmask. En ny huvudvärd smittas sedan genom att äta en smittad sork. Människan är en alternativ mellanvärd och kan få blåsmask i levern eller andra organ om hon får i sig parasitäggen. Smittade rävar och hundar visar inga symtom.
  En människa kan smittas men risken är i storleksordningen en chans på tio miljoner där dvärgbandmasken finns.
  En smittad människa får symtom från det drabbade organet när blåsmasken vuxit sig tillräckligt stor. Det tar 10–15 år. Sjukdomen kallas alveolär echinococcos, AE, och är dödlig om inte adekvat behandling ges. Människor smittas av att få i sig äggen som kommer ut ur värddjuren. Rävens dvärgbandmask finns framför allt i centrala Europas bergstrakter, men har spridits över stora delar av Europa. Förekomsten har ökat under senare år. Antalet fall av AE hos människor har också ökat. Sjukdomen AE är dock fortfarande mycket ovanlig.
  Därtill är risken störst att dvärgbandmask och t.ex. rabies sprids via insmugglade tamhundar!

  Skall du gå in här och kommentera fortsättningsvis ”Peter S”, så lägg för fan inte åsikter på mig jag inte har och aldrig har uttryckt. Lite djävla hyfs är väl för fan ett minimikrav?

 47. Grytlock skriver:

  http://www.viltskadecenter.se/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=556

  http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/viltskadestatistik_2010.pdf Fick det till 20 hundar 2010
  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Vargdodade-hundar/

  22 hundar än så länge 2011, det är troligen fler än statistiken visar med. Många hittas aldrig. Lägg märke till det ökade antalet sällskapshundar. Även angrepp nära folk och bebyggelse.

 48. Grytlock skriver:

  Om jag får blanda mig i Peter å ”arrami”…?

  Skulle inte säga att oskygga vargar är speciellt ovanligt här i Sverige. Kommer ihåg dom andra vargar som varit på besök här nere, en av dom gick rakt in i hbg, en annan rakt igenom Braås och golfbanor mitt på dagen. För ett par år sen hade vi en ”hemma” den gick vägarna och var synlig i Tingsryds samhälle och runt hus så länge den var här nere. Den flydde inte heller.

  Tittar man på sällskapshundarna som blev tagna 2011 så inträffade 5 inom 40 meter från boningshus och även i vissa fall i direkt närhet till människor. Det har alltså hänt inne i trädgården. Detta har främst hänt i fel län, därför har det inte blivit några rubriker.

  Händelsen i Malung har vi redan tagit upp, men liknande saker händer hela tiden.
  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/Varg-utanfor-skola-oroar-1.18669/

  En annan. http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/Varg-dodade-hona-mitt-i-samhalle-1.18651/

  Har bara länkat händelser som hänt dom senaste dagarna. Så det är inget ovanligt och ingen bra utväckling. Skyddsjakt fungerar inte eftersom man inte kan säga vilken eller vilka vargar det handlar om. En mer övergripande jakt behövs för att vargen ska få respekt för människor igen. Det är som sagt ett problem på många håll och har varit länge. Det händer dock i län och kommuner som riksmedia glömt bort även staten verkar det som ibland.

 49. arrami54 skriver:

  …och alla hundarna i statistiken/exemplen sprang lösa i skogen, i vargrevir…när man ber om olyckan, att få hunden dödad, så får man väl skylla sig själv främst? Att människor är okunniga och ansvarslösa kan ingen lasta vargen för!

 50. arrami54 skriver:

  …att vandrande vargar som söker nytt revir ibland hamnar i städers närhet och i sällsynta fall inom bebyggelse har nog inget med ”oskygghet” att göra, de går helt enkelt fel och hamnar på fel plats, oftast drar de sig undan så fort de kan och attacker på hundar i folks närhet är sällsynta.

  Sen kanske vi skall ta upp den mediakritik du tyckte jag skulle ha igen och det här med källkritik, tycker nog jägarförbundets tidning ”Svensk Jakt” är ett typexempel på partisk media!

 51. Grytlock skriver:

  Nej inte alla hundar, gårdsplaner och villaträdgårdar med. Vargrevir täcker större delen av mellansverige från norra dalarna och gävleborg till bohuslän i väst och stockholm i öst.

  Ang tillförlitligheten i svensk jakts nyheter så är den nog så god som alla andra nyheter. Oftast tas nyheter från lokala tidningar. Anledningen till att du och många andra inte vet något om detta är att ”inga” andra än svenskjakt nyheter bryr sig om att rappotera om det.

  Partisk eller inte, jag tror du klarar att läsa det kritiskt. Hur som är det saker som händer eller har hänt.

 52. arrami54 skriver:

  …jo, klarar nog av att läsa jägarförbundets tidning kritiskt, hur många hundar har tagits inne i trädgårdar…vad jag såg i listan du presenterade var i princip alla lösspringande i skogen!

 53. Grytlock skriver:

  Om du tittade i denna http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Vargdodade-hundar/ länken. Så har det varit 5 dödade hundar i närheten av boningshus. 4 av dom i trädgård eller gårdsplan.

  9e Mars en golden reteriver, gårdsplan. 17 April wachtelhund Rialahistorien med barnvagen. 8 april vet inte vilken ras, strax intill gården under rastning. 29e Juni liten sällskapshund, trädgård. 24 Juli Pumi i trädgården. 5e augusti Blandras, intill huset.

  Dessa är bekräftade av länsstyrelsers besiktningsmän.

 54. arrami54 skriver:

  Vad det gäller Rialavargen så visade det ju sig att man initialt ljög om avståndet, Wachtelhunden var minst åttio meter bort och sprang lös…och jag vill ha mer info kring övriga fall, har lärt mig att aldrig enbart tro på drabbade ”vittnen”. Men visst, en varg kan nog lockas av ”löpande” tikars doft t.ex. och komma nära en gård, därtill ta hund. men inget skäl att ropa på ”nollvision” (utrotning).

 55. Grytlock skriver:

  Jag har aldrig sagt något om nollvision, med det står klart att många upplever och har problem med varg. Du har själv varit inne på att det är viktigt att vargen behåller sin skygghet för människor, jag är inte helt säker på att det är en speciellt naturlig skygghet. Vargen lär sig fort vad som är farligt och inte. Forskare har märkt stor skillnad på vargarnas skygghet. Det går ofta lätt att spåra upp och söva märkta vargar första gången, sen blir det värre.

  Det finns mer info om dom flesta fall, testa google. Jag hinner inte leta upp. Kanske hinner jag i helgen om du inte hittat det du vill. Det är som sagt skillnad om det händer i Riala eller Dalarna. Riala står det kilometervis med text om, men övriga liknande händelser händer för långt ifrån 08 området så det är inte intresant. Därför finns det inte lika mycket material.

 56. arrami54 skriver:

  …nja, vargens skygghet är så utbredd gentemot människan att man i högsta grad kan kalla den naturlig. Vilket bl.a. styrks av detta:
  ”I Skandinavien har man gjort 160 försök där vargens skygghet för människor testats vetenskapligt. Vargarna flydde för den annalkande människan i samtliga fall. Det genomsnittliga avståndet när vargar flydde för den annalkande människan var 100 m, men avståndet varierade mellan 17 och 310 meter. Vindstyrkan var den mest avgörande faktorn för vilket avstånd vargen flydde. De kortaste avstånden fick man vid stark vind, då vargarna förmodligen inte hörde eller kände lukten av den annalkande människan förrän hon var mycket nära. I ca 40 % av försöken tog vargarna en ny lega inom 800 m från störningsplatsen inom en timme efter den aktuella störningen och i 95 % av fallen inom 2 km från störningsplatsen. I några fall gjordes försök att gå in på vargar som låg vid slaget byte men detta resulterade inte i några avvikande resultat jämfört med de andra fallen. Man fann heller inga skillnader om människan var utrustad med hund i band eller ej eller om försöken utfördes under dag eller natt.” http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Varg/ )

  Skyggheten kan givetvis variera i styrka från individ till individ och unga vargars nyfikenhet är större.
  Vad det gäller händelserna i Rialareviret, när hunden togs av varg, så visar händelsen hur viktig fakta är, initialt så spreds helt felaktiga rykten. Hunden var minst 80 meter från kvinnan med barnvagnen när vargen tog den och någon fara för människorna var det aldrig. Att vargen ser hunden som inkräktare i reviret är känt och styrker inte att vargarna är aggressiva eller oskygga visavi människor.
  Men som jag skrivit innan, när tillvänjning (eller habituering) uppstår, dvs när vargen mister sin rädsla för människor bör skyddsjakt ske!

 57. Grytlock skriver:

  Läste det vetenskapliga testet, jag är lite frågande till det. Vindstyrkan borde inte ha så stor innebörd som vindriktning. Sen tror jag det är skillnad om vargen kommer nära människan alltså tvärt om. Att vargen är skygg på platser där det normalt inte finns folk är ganska självklart så funkar allt vilt. Men jag tror att många vargar lär sig ganska snart att människor inte är farliga om dom lever i områden som är relativt tätbefolkade. Jag tror inte det är en slump att kynna tog får först efter ett par månader. Hon var riktigt skygg i början och det tog ett tag innan hon vågade sig på fåren.

  Det som är intresant är att du nu anger sjf hemsida som referens 😉

  Händelsen i Riala är ingen extrem händelse egentligen, det som är lite anmärkningsvärt inte vargen som tog hunden utan den andra som vände ett fåtal meter från kvinnan. Men som sagt hade det hänt i värmland eller dalarna så hade knappast riksmedia skrivit om det.
  Den mest anmärkningsvärda händelsen i år tycker nog jag är den när goldenhunden blev tagen.

  Hoppas många på båda sidor läser det vi skriver för när vi har skällt av oss det värsta så är diskutionen riktigt bra, det slår antagligen hål på många fördommar som många i denna debatten har. Det gäller båda sidor.

  Jag är kanske envis i just din blogg, men det är ditt eget fel.. 🙂 Dessutom så tror jag du i alla fall ibland uppskattar mina kommentarer.

  Pratar man inte om det så blir det bara fördommar och konflikt kvar.

 58. arrami54 skriver:

  Reagerade faktiskt på samma sak, vindriktningen har större betydelse än vindstyrkan. En kraftig vind hjälper dig i och för sig att smyga närmre, ljudet döljer dig…men vindriktningen bär doften och det är oftast den som avslöjar vår närvaro för en varg.
  Vargar bibehåller sin skygghet om vi agerar korrekt, de lär sig av föräldraparet (alfaparet) också, men kan vara extra nyfikna som unga. (vargar är också individer med variabelt beteende). Att ”Kynna” lärde sig ta får är nog mer att de för henne framstod som enklare byten än älg/rådjur/vildsvin och var lätta att få tag i. Det är ett djur som är en bra bit ”smartare” än hunden!

  Att jag använde SJF:s artbeskrivning från deras hemsida beror endast på att den är bra! 😉

  Rialahändelsen är nog rätt typisk, vargarna fokuserade på den lösa hunden (rivalen i reviret), kvinnans berättelse har ju också i efterhand visat sig vara ett tveksamt vittnesmål, hennes uppenbara rädsla och händelsen i sig gör att jag har svårt att tro helt på hennes berättelse, hur säkra var hennes avståndsangivelser…? Det är lätt att ta fel när man är så rädd, så jag menar inte att hon ljuger, det handlar snarare om rädslans överdrifter. (Läs lite vittnespsykologi så förstår du vad jag menar).

  Vad som hände kring ”Goldenhunden” vet jag för lite om, hinner inte söka idag, skall ut och rovdjursstängsla!

  Rätt, jag uppskattar dina kommentarer, att vi inte är överens betyder inget…det är som du skriver just vi som skall samtala och försöka förstå varandra!

 59. Grytlock skriver:

  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/03/Varg-dodade-golden-retriver-pa-gardsplanen-1.16113/

  Har läst nån mer utförlig text om historien. Hunden blev tagen nära sin matte som var jobbade 50 meter ifrån. runt hörnet. Vargen har alltså sökt upp hunden trots direkt människovittring och skrammel. Hunden hittades 30 meter från huset.

 60. arrami54 skriver:

  …med all respekt, för lite information i den artikel du hänvisar till för att jag skall köpa ”historien”, vill veta mer. Men skyddsjakt på helt oskygga vargar motsätter jag mig inte.
  Problemet tycks handla delvis om okunnighet hos hundägaren (lös hund i vargrevir ÄR dumt!) och två vargrevir i närheten (vilket leder till konflikter vargreviren emellan och hunden sågs säkert av vargen som revirinkräktande ”varg” (?) ).

 61. Grytlock skriver:

  Säkert är det det som är orsaken men jag tycker endå att man ska kunna ha en hund lös på sin tomt eller gårdsplan, speciellt om man är ute själv samtidigt. Oavsett om man bor i ett vargrevir.

  Om man inte skulle få ha sin hund lös någonsin så skulle ingen kunna ha hund.

 62. arrami54 skriver:

  …nja, jag har haft många stora hundraser, men lös i naturen…ytterst sällsynt…och jo, alla mina hundar har trivts, jobbat och mått bra på alla sätt! I fallet du nämner, ja ägaren var kanske ute, men hur långt ifrån hunden? Enligt artikeln du hänvisar till skötte hon hästarna, eftersom bilden styrkte att de var vinter så var hon kanske inne i stallet en bra bit ifrån hunden?

 63. Pia E skriver:

  Jag hade hundar lösa när jag bodde i Nyhyttan under några år, inga problem alls. Det är väldigt många överdrifter i debatterna mot varg.

 64. arrami54 skriver:

  …visst är det enorma överdrifter, trist att de som spelar mest på överdrifterna är våra folkvalda och myndigheterna!

 65. Pingback: …fri jakt på dåliga argument! | Varghjärta

 66. Pingback: …de riktigt låga! | Varghjärta

 67. Lotta skriver:

  Vad tycker du att jag ska göra då som tävlar rapport med min hund och ej längre kan träna det där jag bor utan måsta åka flera timmars bilresa för att kunna göra det utan att vara rädd att vargen ska ta honom? Och min systers ungar som ej kan åka skolbussen längre pga obehagliga händelser med vargen, tycker du att det är ok? Och mina föräldrars hund som är eftersökshund som de ej vågar släppa i vargrevir när det behövs. Tycker du de ska släppa henne där eller?!

 68. Dan skriver:

  Vilket jävla dravlande Arramis…. Luktar ”kissekattens ” ( läs puma) tugg : Du måste vara nån i hans omkrets (eller varför inte han själv) med ord som ”banjospelande och inavlade ” .
  Dina fakta om dödade hundar är ju helt felaktiga…. jävligt lätt och kläcka ur sig såna ”fakta” när man inte ser till helheten. Ni är så snabba med att basunera ut skit att ni skiter fullständigt om det är korrekt eller inte , bara folk sväljer skiten med hull och hår så är det bara bra… Ert hat mot jakt och jägare över huvudtaget lyser igenom så väl , och man ser ju direkt att ni utnyttjar vargen till att spä på brasan ytterligare. Man kan ju verkligen undra om ni ens bryr er så värst mycket om den.
  Fast klart , det gör ni ju till den grad att den ska överleva till vilket pris som helst, spelar ingen roll hur många får eller hundar den tar… Sen att ni hävdar den är ofarlig visar ju på er okunnighet och dumhet ni har i ert tänk. Det ni baserar det på är ju att vargen har ju inte dödat en människa i sverige på massor av år. Men ni glömmer(förnekar) poängen med att vargen näst intill varit utrotad från sverige i mer än hundra år och även om ni får fakta om attacker från andra länder så är det helt omöjligt att den ”svenska” vargen kan göra nåt sånt, bara det synsättet är ju skrämmande.
  Vad som får er att tro att svensk varg inte kan skada resp döda en människa i sverige, det begriper inte jag men anar att det är er förnekelse som driver er, men att sen också försöka övertyga resten av sverige att den är helt ofarlig är ju fanimej en jävla stor dumhet. jag kan ju bara gissa mig till vad som händer med vargen i sverige den dag attacker mot människor börja ramla in i allt mer omfattning, ja då hjälper det föga med hur mycket ni än försöker sprida era lögner om vargens farlighet. Då om inte förr är nog vargens dagar i sverige räknade
  Skulle inte förvåna mig mig ett dugg om du till hör den lilla skränande grupp på Facebookgruppen Jakt & jägarkritk alternativt/och Anti Naturdemokraterna …. precis samma skitsnack där som här… Ni tror er veta mer än folk som vart i skogen i 20-30 års tid genom att läsa er till en massa fakta som ni typ gör i första inlägget…. balkongbiologi kallas det visst. Nä ta och begrunda fakta lite först och se det relativt mot verkligeheten. då slapp vi nog se en massa falsk propagande.

 69. arrami54 skriver:

  …på tal om puerilt och pubertalt svammel,… du vann! 😉
  Jag är inte med på Facebook-leken och i övrigt hänvisar jag till ovanstående fakta i inlägget + mina svarskommentarer.

  …och du, typer som du klarar sig debatten förutan, lek du ”gunman” någon annan stans!

 70. arrami54 skriver:

  …är du så rädd bör du skaffa dig mer kunskap om varg, du skall se att fobin lindras. Ärligt talat, att det skulle föreligga risk för barnen är överdrifter av sagokaraktär och att det skulle vara farligt att åka skolbussen har nog mer med chaufförens kompetens att göra…jag menar, ingen varg har mig veterligen attackerat en skolbuss eller kört en! 🙂
  Eftersök kan du ofta göra med hunden i band och din träning…ja, inte är den viktigare än rovdjurens existensrätt.

 71. Pingback: …varghatarna demonstrerade! | Varghjärta

 72. Pingback: …”att jaga är att leva”. | Varghjärta

 73. Pingback: En ny ”Kynna” och en debatt i repris! | Varghjärta

 74. Pingback: Hur farlig är vargen för jakthundar? | Varghjärta

 75. Martin skriver:

  Du som gillade statistik. Hur jag än läser i Agrias statistik kan jag inte se att det skjuts fler hundar än vargen tar.? Dubbelt så många? Kunde inte klistra in deras ruta så jag skriver upp det

  År skottskada Vargskada
  2006 11 17
  2007 14 25
  2008 7 17
  2009 7 23
  2010 15 16
  2011 9 14

  Källa: http://www.agria.se/agria/artikel/vad-sager-statistiken-om-skador-vid-jakt

 76. arrami54 skriver:

  …ja du, enligt statistikens regler är inte Agria den enda källan, de försäkrar inte alla hundar och skottskada/splitterskada/vådaskott är vanligare än vargskadorna. Du läser länkarna i inlägget också? Läs den första, där finns statistiken jag hänvisar till! Åren 2000 till 2005 skottskadades 135 hundar, 78 skadades av rovdjur (varg, björn, lo, kungsörn), allt enligt Agrias statistik. (Men antar jag gjort fel som hänvisar till Agria, likt dig?) 😉
  …för att vara riktigt noga så bör jag påpeka att statistiken varierar år från år, men generellt sett är skottskador/splitterskador långt vanligare än vargangrepp.
  Jag behöver uppenbarligen också påpeka att jag länkar av en orsak, nämligen den att en kunnig helhetsbild kräver många källor och lite källkritisk förmåga.

 77. Pingback: Varg: När journalistiken är som sämst! | Varghjärta

 78. Pingback: Tragiska dårar. | Varghjärta

 79. Pingback: En häsning till Robin… | Varghjärta

 80. Kicki skriver:

  ” Den största faran för sina ”älskade” jakthundar är ”husse själv”…
  Nåja, matte kan också vara orsak till att hunden jagar, dvs. min hund har stuckit några ggr ifrån mig. När jag köpte min hund visste jag inte så mycket om rasens beskaffenhet. Trodde jaktlusten var densamma som hos keesen, mao. nästan obefintlig. Mina fd. två keesar hade ingen jaktlust alls i sig. Det var också första ggn jag haft spetsar. Vet ju att de flesta typer av spetshundar är jakthundar. (Vi hade en ”karelare” ett kort tag när jag var liten i mitt föräldrahem) Den gick inte att ha lös.
  Den ena av keesarna var inte speciellt intresserad av andra hundar heller. Hon hejade, och sen brydde hon sig inte. En ny erfarenhet för mig, har aldrig haft en sådan hund tidigare. (När jag sedan skaffade min ”mittel”, så blev jag aningen förvånad över hans jaktegenskaper, i jämförelse med keesens. Men jag vill nog påstå att den hund jag har nu, är över all förväntan. En gladare och positivare jycke med mycket inslag av naturliga instinkter har jag nog sällan skådat. Han är nog den bästa hund jag haft, (även om mina 2 schäfrar jag hade en gång var helt ”outstanding”) Schäferns kvaliteter avtog under 80-talet. Åtminstone exteriört. Flera av dem som jag såg såg rent bedrövliga ut. (Kors och höfter) Jag hade en fantastisk hane, både till exteriör och ”interiör” 😉
  Men exteriören är inte alls lika viktig som det han hade innanför pannbenet. Den hunden kunde blivit precis vad som helst inom tjänstesektorn, om jag själv lagt ner mer tid på seriös träning.
  Nåja, nu ”halkade” jag ifrån själva kärnan i er diskussion…
  Vad jag egentligen ville säga var:

  Jag är en stor värnare av varg, inte så att det inte finns begränsningar. Självklart inte, men jag är nog övertygad om att det finns bra jägare också som har fina jakthundar. Som faktiskt kan vara deras ”älsklingar”. Inte många låter nog sin ”fido” ligga helt sysslolösa i en koja, hundgård längre, eller än värre, gå fram och tillbaka i en löplina. Det såg jag mer förr. Har inte sett något liknande på länge, som tur är.

  Det är så här, när man debatterar om någonting man brinner för så måste man sätta en gräns… fatta mig rätt. Jag menar, vill jag ha varg så kan jag inte ställa mig i jägarleden (även om jag många ggr förstår även deras resonemang) Det är mycket därför jag skiter i att debattera. Det slutar kanske till sist att jag själv hamnar i ”jägarens knä”. Näää, förstå mig rätt: För eller emot varg. Då säger jag FÖR. Sen är det ingen ide att diskutera mer för jag vet att även jägarna har rätt i mångt och mycket. Men det finns ju dem som tjuvjagar. Fy sjutton säger jag. Sånt gör mig ledsen och arg. Splittrar familjegrupper på djur som knappt lärt sig jaga själva, dödar små valpar och beter sig allmännt svinigt mot djuren. Hur ska små valpar klara sig med bara en förälder.. eller kanske inte ens en, utan båda. Hur vet jägarna att inte just den varg de skjutit kanske har valpar … nåja… när jag väl skriver tenderar det att bli till en hel roman ser jag. Men mitt stora intresse är och har alltid varit just hunddjur. Lite mer ”vilda” en tama faktiskt. Med andra ord. Glada, lyckliga vovvar! 😀

Kommentarer är stängda.