…krossas Europa,…

…under den fullständigt galna tjuren, eller överlever hon?

Den ekonomiska krisen, delvis grundlagd via EMU och Euron, rullar fram över vår världsdel och i nuläget verkar varken viljan eller förmågan att lösa den finnas. Politiker är bara människor och tänker som alla individer både kortsiktigt, egoistiskt och nationalistiskt…och en fråga de brottas med är: ”- Vi vet alla vad vi måste göra. Men det vi inte vet är hur vi ska bli återvalda när vi väl gjort det.”

Många pekar på en lösning, nämligen en gemensam finanspolitik, vilket också leder mot en än tydligare federation:

De 17 EMU-ländernas ledare har i dag en gemensam penningpolitik. Men de måste enas kring en gemensam finanspolitik. De måste också se till att bli omvalda. Än så länge är den ekvationen olöst.”

Som gammal EU- och EMU-motståndare ligger några ord längst fram på tungan: ”-Vad var det vi varnade för?” …men skadeglädjen uteblir och den är ju föga konstruktiv. Den gigantiska ekonomiska depression vi ser rulla fram kommer att drabba miljoner vanliga löntagare hårt, arbetslöshetssiffrorna och sociala problem kommer att öka explosivt. Det finns en stark lust att plocka fram den gamla knappen igen, ni vet den med texten: ”Nej till EU.”

Oavsett vilka lösningar Europas ”ledare” kommer fram till lär befolkningen i Piigs-länderna främst få betala kalaset, men inte ens Sveriges befolkning har en chans att slippa undan, vad vi än tycker i sak, så kräver solidariteten att vi är med och betalar…

DN skriver i sin ”krisskola” att: Euron skulle bli ett skydd för små länder mot finanshajarnas spekulationer och ge dem garantier för en stadig ekonomisk utveckling. Men gemenskapen kan också bli en tvångströja.

Den grekiska ekonomin tyngs nu av att ha en stark valuta som euron. Med en svagare valuta – som den gamla drachmen – skulle grekiska varor bli billigare. Det skulle sätta fart på exporten, skapa nya jobb och ge intäkter som kunde användas till att betala av på statsskulden.

…risken är stor att ”tvångströjan” sliter sönder Europa helt, inget folk klarar hur stora belastningar som helst och jag är seriöst orolig för Europas utveckling, en oro som inte mildras när man studerar många av Europas ledare…det är inte bara tjuren som är lite tokig!

Tillägg: EU skjuter krisen framför sig via sockrade löften till bankerna och det enda som egentligen hände är att EU nu lite intensivare fortsätter vandringen mot en tydligare federation…via en eventuell gemensam finanspolitik.

DN skriver: ”Men under natten hölls ett direkt möte mellan bankernas förhandlare och en trojka med Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nicolas Sarkozy och Internationella valutafondens chef Christine Lagarde. Det ledde till att de privata långivarna gick med på att skriva ner sina fordringar på Grekland med 50 procent.

Bankerna accepterade detta sedan euroledarna sockrat sitt tidigare bud och nu lovade garantier på 30 miljarder euro emot eventuella nya nedskrivningar.”

 

Europa och Tjuren av Carl Milles Foto: Jonas Ericsson.

 

…nedräkningen pågår och vad som växer fram ur krisen återstår att se…

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till …krossas Europa,…

  1. Marie Lind skriver:

    Det finns ingen lösning på den penningpolitiska härva vi nu befinner oss i om inte bank- och finansväsendet berövas sitt inflytande och sin oerhörda makt. Varför ska finanskapitalet ta hem ofantliga vinster som skattebetalarna får stå för?
    Förstatliga bankerna! De ska inte vara inriktade på att ge vinst åt ett fåtal utan på att betjäna samhället.

  2. arrami54 skriver:

    …jag håller med dig helt, alla storbanker bör nationaliseras…men den idén lär vara omöjlig att genomföra med det ledargarnityr Europa har idag. Finansvärlden gynnas alltid på folkens bekostnad!

  3. Pingback: Lag mot Palestina i FN ?? | Jinge.se

Kommentarer är stängda.