…visst, jag kan hjälpa till!

Naturskyddsföreningen tog ett initiativ för att vissa vägen till samarbete för att lösa problematiken kring HUR vi anpassar oss till vargens återkomst. Det gynnar ingen att vi hamnar i en polariserad evighetskonflikt OM vargens återkomst. De som bor på landet och driver stor- eller småskaligt jordbruk är beroende av oss i stan som köper deras produkter, och ”närodlat” vill vi nog ha allihop!

Vi som inte brukar jorden, föder upp ”matköttet”, bidrar på vårt sätt, förutom konsumtion/köp… inte minst via de stöd/bidrag (Gårdsbidrag, arealstöd, stöd till betesmark, m.m.)  som utbetalas…även om de går via EU (Glöm inte att Sverige bidrar netto med 11 miljarder till EU, varav hälften är jordbruksstöd). Vi bidrar alltså via skattsedeln till jordbruket/djurhållarna. (…och inte bara i Sverige!).

Naturskyddsföreningens initiativ ser jag mest som en positiv symbolhandling och visst kan jag ställa upp några dagar och hjälpa någon/några djurhållare (fårägare) med stängsling (kvalité rovdjursavvisande), för att markera samarbetsvilja. Att människor möts och samarbetar är alltid positivt!

Men vad jag har svårt att svälja är ”hånfullhet” och vad som kan räknas till indirekta hot.

”Observers” citerade kommentar nederst av de två jag kopierat ur Smålandsposten betackar jag mig för, fan så barnsligt liksom…inte är jag rädd att möta någon fårägare vars får tagits av varg. Jag är lika lite skyldig till det som jag är skyldig när räven eller t.ex. ett Lodjur tar ett lamm, eller vuxet får, och det händer ganska ofta! …och jag tror få av länets djurhållare tror jag är vargen ”Kynna” trots mitt bloggnamn, därtill har jag fel kön! 😉

Vad många tycks glömma är att vi faktiskt har en överväldigande majoritet i landet som vill ha vargen som en levande del av vår fauna, liksom övriga topprovdjur Björn, Järv, Lodjur.

Jag svarar ”Observer” efter följande citat av hans ord:

Observer Yesterday 09:34 PM

Va ett bra förslag! Då kan ju ”Varghjärta” och dennes Kompisar gå ut och Jobba för sin sak!, så får Vi samtidigt, se och få ett samtal med dem på Plats!!

 

Observer Yesterday 10:31 PM som svar till Jimmy Carlqvist

Ok! Jobba Hårt! och Höga stängsel! ..men! begär Ej att Du är Populär!..men du kan ju se lite bilder på vad ditt lilla ”expriment” utfört! och se förtvivlan i De människor som bara sett sitt arbete skövlat och besudlat av en Vargusling, som Ej ens behagat ”äta upp” det den rivit och bitit till döds! …när Du ser dessa människor i ögonen! så tror Jag du blir mer ”rädd för dom” än de är för Vargen!

Det ”experiment” du talar om ”Observer” är ett fullt demokratiskt beslut, via den representativa demokrati vi har i Sverige…är det demokratin du kallar experiment? Är det en återgång till tiden före 1918 du vill ha och att ”frågan” om vargens återkomst ägs enbart av bönder och jägare??

(1918 fattade riksdagen det historiska beslutet att ge alla vuxna människor rätten att vara likvärdiga väljare. Kvinnorna hade tidigare saknat rösträtt och i kommunalvalen hade det funnits regler som kunde ge rika män upp till 40 röster. Rösträttskampen var lång och hård, dock relativt fredlig. I tusentals möten och demonstrationer ställde socialister och liberaler krav på demokratiska reformer, trycket ökade och 1918 gav de konservativa upp sitt motstånd. Idag är det få som öppet ifrågasätter demokratin, även om hotbilder finns.)

Sen undrar jag hur orden ”rädd för dom” stärker demokratin, skall vi återgå till primitiv kamp med knytnävarna?

…är inte din ”retorik” väldigt lik en revirhävdande vargs, om man nu skulle översätta dina ord till handlingar som skapar ”rädsla”?

 

Har du får, ”Observer” och vill ha hjälp? … fråga någon annan, du är exkluderar från mitt löfte!

 

…och du, ”Observer”, populär är inte vad åsiktsskillnader handlar om, då har man en förenklad ”idol”-bild av demokrati och kunskap.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till …visst, jag kan hjälpa till!

 1. Svante Svensson skriver:

  Jag såg nu på morgonen att den hade kommit in, nu är klockan 06.35 har just kommit in från morgonpromenaden med hunden . -5 grader stjärnklart, och månen lyser upp så man behöver inte ha ficklampa med. Det är nog som du skriver, att det är ett rent öppet hot som den där observer kommer med. Det var därför jag skrev att någon måste passa hunden, för jag skulle inte vilja att hon skadade någon som bråkade med mig. Det kan räcka med att någon hon inte känner, visar tänderna för att hon ska gå till attack. Men är det inte fel tid på året att stängsla nu när djuren skall tas till in, eller gå till slakt, det måste ju stängslas om i vår i alla fall.
  Svante

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Jag får igenkänslans negativa rysningar… Minnen av AB tiden stiger till ytan…

  Väl rutet min vän.

  Hemikram

 3. Svante Svensson skriver:

  Tack för länken om bergvärme.
  Inte konstigt att de flesta bergvärme anläggningar slutar att fungera, för villaägare, som inte återför värme i hålen under sommaren, och vilken tur att jag inte tog anbudet på 250 000:- för att installera en sådan anläggning. Huset jag bor i kostade samma summa i inköp. Jag installerade istället en pellets anläggning, som jag nu sakta men säkert lär mig att använda, sota panna, regöra brännare, och allmänn service. För säkerhets skull inköpte jag en brännare till, så man inte blir utlämnad till elpatronerna någon längre tid, tar ungefär 5 min att byta brännare. Hela kalaset gick på 35 000:-.
  Svante

 4. arrami54 skriver:

  Det kommer inte att bli så mycket stängsel byggda i kronoberg, som Ulla säger i artikeln: ”– Kronoberg tillhör inte de tidigare kända rovdjurslänen där man kan få högre bidrag för att sätta upp rovdjurstängsel och om man skjuter vargen kommer det heller inte att gå att få de högre bidragen framöver. Då skjuter man problemen på framtiden, för det kommer komma fler vargar och då är man inte förberedd då heller.”
  I och med Naturvårdsverkets beslut så stoppas all varg i kronoberg, även i framtiden…nu krävs det att vi får EU kommissionen på vår sida och jag tror debatten lär bli än hätskare och konflikten ökar. De småländska bönderna och jägarna lär inte anstränga sig för rovdjurens återkomst, de nöjer sig med att flina gott vid varje S.T.G. händelse.

 5. arrami54 skriver:

  ”Observer” är tyvärr bara ett exempel på hur lågt debatten förs lokalt, kunskap, och förändring är för många omöjligheter.
  Efter Naturvårdsverkets beslut blir det att skriva ett långt och välformulerat brev till EU:s kommissionär för ”rovdjuren”…jag blir nog sysselsatt hela helgen! 😉

  Kram.

 6. arrami54 skriver:

  Du tog ett klokt beslut, många bergvärme-installatörer slarvar tydligen!
  Du känner till detta:
  http://www.vvs-forum.se/index.php3?use=publisher&id=6656&force_menu=1169

 7. Svante Svensson skriver:

  Kände inte till den biverkningen av pellets, men resonerade så här. Ett pelletsförråd i en källare drar till sig fukt, och fukt ger grogrund för mögel, och mögel är inge bra, därför köper jag pallvis med 16 kilos säckar istället, tungt ja visst men risken är undanröjd. Synd att Naturvårdverket inte vågade stå emot gnällspikarna, läste det i smp, alldeles nyss då jag kom in efter en skogstur, med hunden, det enda vilda som visade sig var två rådjur, och finns de finns ingen varg i närheten. Har varit strålande solsken hela dagen, men bara +2 grader, så vintern är nog inte långt borta.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  Att Naturvårdsverket skulle besluta enligt den politiska taktik som Centerpartiet (Carlgren/Erlandsson) grundlagt var givet och att ”Kynna” skulle dö visste jag redan när jag skrev detta inlägg:
  https://varghjarta.wordpress.com/2011/09/08/hon-vandrar-mot-en-saker-dod/
  …nu blir det att försöka få till en kommunikation med EU:s ”rovdjurs”-kommissionär och försöka få honom att se den högst medvetna politiska taktiken för att bibehålla vargen på nivån utrotad i Småland.
  Att det är kallt märktes även här, fick stänga gluggen ut till kattgården några timmar denna natt/morgon, till katternas förtret och skruva upp värmen.

  Klokt att välja pellets i säckar, även om det är tungt! 😉

 9. Ping: Naturvårdsverket vek ner sig! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.