En kväll om vargen i Loshult.

Svenska Naturskyddsföreningen (i Linnébygden) hade ordnat en informations och frågestunds-kväll runt vargen och det var bra sakkunskap som spreds, representanterna från Länsstyrelsen (en från Kronoberg och en från ”Skåne”) höll saklig genomgång om vad som gäller, likaså höll en representant från Vildskadecenter en mycket bra föreläsning om vargen. Lite extra imponerad blev jag av den besiktningsman som visade bilder och berättade om de skador räv, lodjur och tamhund orsakar på bl.a. får. Han tog helt udden av den kritik en del vill rikta mot vargen och bevisade att vargen bara är ett rovdjur bland andra. Vargen är varken en snäll Labrador eller en rytande Varulv, den är helt enkelt varg! Rent allmänt var de ovan nämnda bra på att ”döda” osaklighet och ”sägner” kring vargen.

På vägen dit körde vi en liten omväg för att studera hur stängslen ser ut i området och min bild av att arbetet med att skydda de ”älskade” fåren uteblivet, blev bevisad. Med få undantag var de fårstängsel vi såg helt undermåliga och skyddar varken mot tackor som ”vill ut”, eller vargar som ”vill in”, för en måltid. Det är inte underligt att trafikanter ofta möter löst springande får och kalvar i ”Kynnas” hemtrakter och inte fan är det ”Kynnas” fel, nej ”bonden” har inte orkat tillse stängslen, han jobbar hårt på ordinarie arbetsplats och hinner inte med sina hobbydjur!

Men ett fåtal stängsel var bra även om de inte når upp i nivån ”rovdjursavvisande stängsel”.

Intressantast under kvällen var när besiktningsmannen berättade om hur tre lodjursungar plötsligt bara försvann en dag under älgjakten förra året. De aggressiva och avslöjande, ”jag har dåligt samvete” – reaktionerna, kom omedelbart och istället för att minska bilden av att tjuvskytte är vanligt så förstärkte främst ett fåtal ”jägare” i publiken motsatsen! De frågor som restes kring huruvida man kunde få veta var vargen ”Kynna” befinner sig under den kommande älgjakten fick misstänksamhetens varningsklockor att ringa hos mig…ville man veta för att undvika skador på sin jakthund?…eller ville man veta om man har chansen att få möjligheten till att skjuta ”Kynna”?

”Länsstyrelsen får i dagsläget inte offentliggöra hur vargen rör sig i länet trots att det finns en gps-sändare som skickar signaler vart fjärde timme från vargens läge. Carl-Philip Jönsson, länsstyrelsen, förklarade att det beror på risken att jägare skjuter vargen olovligt.” (Källa: tidningen Smålänningen 11-10-06)

…och med minnet tydligt av vad som hände lodjursungarna så är min misstänksamhet (och länsstyrelsens) inte obefogad! Att tjuvjakten minskat finns det nog en mycket obefogad grund att antaga!

Att chansen är stor, att ”Kynna” bara plötsligt försvinner är tydlig, oavsett om det kommer beslut om skyddsjakt eller ej.

Demokratiska beslut saknar tydligen helt betydelse för en del som vill att ”folket skall bestämma” och ”vi mini-minoriteten vill ha all makt i frågan” talade tydligt i kväll via mindre delar av de ca 3% som är Sveriges jägare…dags för Svenska Jägareförbundet att skärpa upp kraven inom sin organisation? Men det lär inget hända med nuvarande styrelse intakt i en organisation som fortfarande sitter fast i frågeställningen om vi skall ha vargen i landet, inte hur vi anpassar oss till dess återkomst!

Personligen tyckte jag kvällen var bra, även om den bekräftade det jag redan visste. Kunskapen är hög inom Länsstyrelsena, Viltskadefonden, Naturvårdsverket, Grimsö Forskningsstation och Länsstyrelsernas besiktningsmän är mycket kunniga. …vilket jag inte kan säga om en del ur jägarkåren/lantbrukare(?) som uttryckte minst sagt puerila åsikter och mest framstod som ”pinsamma” för sig själva och omgivningen. Svenska Jägareförbundets representant imponerade inte heller och synen på vargen som ett hot lyste igenom.

Synd att kvällen kolliderade med det ”Vargmöte” Småbrukarna Kronoberg och Jägarnas riksförbund anordnade i Blädinge samma kväll under rubriken: ”Vad gör vi med vargen i länet?”. Men jag hade nog mest setts som en odemokratisk skitstövel om jag mött gubbarna där och talat för vargens rätt att finnas även i Småland. Eftersom vi av solidaritet med övriga landet och riksdagsbeslutet om att vargen skall återkomma, även som smålänningar bör stå upp för detta. Mötets inriktning i Blädinge, liksom det svar man vill ha, avslöjades tydligt med de frågor de ställde i annonsen: ”Går det att ha varg i vårt tamdjurstäta län? och ”Är det kanske dags att sätta stop för detta vansinniga vargprojekt?”

…och småbrukarnas/jägarnas representanter hade samma ”lösning”:

”Ta bort vargen! sade Björn Hörberg (Jägarnas riksförbund)

(Källa: tidningen Smålänningen 11-10-06).

En sak är säker, vansinnet står inte vargen för, det är nog helt en mänsklig åkomma och ett bevis är att bland många s.k. ”jägare” så ses mannen som tjuvsköt de tre lodjursungarna som en ”hjälte”!

Men det finns hopp, av ”varghatarna” på Loshultsmötet att döma så är dessa ”gubbar” snart utan bössan, av åldersskäl, och jag tror inte vald okunnighet och trollsägner som att ”vargarna är insmugglade om nätterna” går i arv?

Avslutar med ett stort tack till ”Ejnar” och de som ordnat kvällens informationsmöte i Loshult!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till En kväll om vargen i Loshult.

 1. Svante Svensson skriver:

  Åter från Söderhamns sjukhus. Vad bra att det verkar som myndighetspersonerna håller på vargen, och har kunskaper som är tillräckliga. Bedrövligt med lodjursungarna, men vad är att vänta med den jägarkår vi har i landet. På resan till Söderhamn var det beklagligtvis så att 6 rävar, och 1 grävling låg överkörda, och det är ju inte mer än 30 mil. Jag har fått in en herrmelin i källaren, eller om det är frumelin vet inte vilket, så nu behöver jag inte ha råttfällor i vinter heller, den gillade filmjölk förra vintern, så jag får ha det hemma i vinter också.
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  Jo, trafiken dödar många, i Skåne dödades över 4000 rådjur förra året och i landet totalt förolyckades över 20 000.
  Jo, det irriterar mig att så många jägare ÄR kriminella tjuvskyttar. Dessa tre lodjursungar sågs av en jägare, som njöt av synen. Han berättade för kompisar i jaktlaget och fick kommentarer av typen: ”Men va fan, varför sköt du inte dem!” …några timmar senare var djuren borta. Ett öde som drabbar många lodjur i norra Skåne och Småland. Jägarkåren här är till delar exakt av den typ som bl.a. beskrivs i filmerna: ”Jägarna” och ”Jägarna 2”.
  Jag gratulerar dig till din musjägare, fina, vackra och tuffa små djur, Hermelinerna! 😉

 3. Svante Svensson skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-sorger-vit-kandisalg
  Detta är väl ingen nyhet för dig.
  Svante

 4. arrami54 skriver:

  Nej ingen nyhet här, läste om Albins lite onödiga död tidigt i dag, jägarna fortsätter ”göra bort sig”. De vita älgarna är dock rätt vanliga i Värmland och mutationen är en genförändring som inte har med albinism att göra, dessa vita älgar har bra syn, bruna ögon och lider alltså inte av sin vita färg.

 5. Svante Svensson skriver:

  Hejsan!
  Skulle själv vilja ha en blogg liknande din, har varit inne på Word Press och tittat där står det att det är gratis, stämmer det, eller är det några kostnader inblandade för att få vara med, och i så fall går det att betala via någon annan kanal än internet, för där gör jag inga affärer.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  Det är gratis, får du många besök så kan det på sikt vara smart att öppna den i egen domän, men initialt är allt gratis.
  Öppna en egen, det är kul och man lär sig mycket i mötet med andra bloggare och läsare. 😉
  Vill du ha hjälp så kan jag kanske hjälpa till: tom.launy@hotmail.se

 7. Ping: …gnället segrar, igen! | Varghjärta

 8. Ping: Löshunds-jägare, Sveriges största djurplågare? | Varghjärta

 9. Ping: …varghatarna demonstrerade! | Varghjärta

 10. Ping: En ny ”Kynna” och en debatt i repris! | Varghjärta

 11. Ping: Trist att läsa varghatar-slöddrets retorik. | Varghjärta

 12. Ping: Tragiska dårar. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.