Lamadjur, ett bra skydd mot varg!

 

Ett konstruktivt förslag till varghatande fårägare:

Ett lite okänt skyddsalternativ mot varg i Sverige är Lamadjuret. I kombination med bra stängsel ger de fullgott skydd. Den omtalade och delvis hatade, ensamma vargtiken ”Kynna” hade t.ex. inte så lätt lärt sig ta får om hon mött denna motståndare. Jag kan garantera att hon hellre ”flytt än illa fäktat”, då risken för en allvarlig skada är mycket stor i mötet med en ilsken lama som skyddar sin flock!

Lamadjuret når en mankhöjd på mellan 110 och 120 centimeter, ibland upp till 130 centimeter, de väger mellan 120 och 180 kg. Lamadjuren tillhör kamelsläktet och är kanske mest känd för sin träffsäkra förmåga att spotta! Saliv spottas bara för att varna en motståndare eller för att markera rang i flocken. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält föda som det kastar upp genom matstrupen. Spottet innehåller sura magsafter som irriterar ögon, hud kraftigt. Tänk dig in i att du tillfälligt förblindas av detta syra-spott (det räcker med en droppe för att du tillfälligt blir blind, därefter träffas du av sparkar som känns rejält eftersom de placerar två vassa ”klor” en bit in i ditt kött!).  Spottet är gröntaktigt och extremt illaluktande, i princip så långt ifrån ordet ”angenämt” du kan komma, men går lätt att tvätta bort. Hjälper inte spott-attacken går lamadjuret till anfall med sina vassa ”klövar” och de kraftfulla sparkarna skadar lätt en varg.

 

 

 

Därtill har lamadjuret vid ca 3-4 års ålder väldigt vassa tänder de utnyttjar för att bita med ett rejält ”bett”!.

De är instinktivt väldigt aggressiva mot hunddjur och springer inte undan, tvärtom står de kraftfullt och tydligt upp för flocken och om behövs, anfaller vargen/hunden.

Lamadjur, lamor accepterar lätt rollen som ledardjur i en fårflock, likadant blir de lätt accepterade av fåren. Det brukar ta ca två veckor innan de har acklimatiserat sig som flockledare och beskyddare. Ett lamadjur som hålls som ”herde” bör inte vara alltför präglat på människor, ej ”nappat” (uppfödd via nappflaska). Välj en ca två år gammal och kastrerad hanne. De kan förutom får vakta även ankor och gäss, hjortar och i några fall även nötboskap. Lamadjuren har i snart 30 års tid använts som fårvakter i USA (även i bl.a. Schweiz) och stadigt ökat i popularitet p.g.a. sin effektivitet. Bland annat också genom att de inte behöver tränas eller växa upp i en flock med får för att bli effektiva fårvaktare.

Lamor är härdiga, klarar kyla och magert bete bra. De kan hållas ute året runt med bra regn- och vindskydd. De klarar svenska förhållanden utmärkt, är pigga och synnerligen alerta. Mycket vänliga mot människor och hålls därför ibland som sällskapsdjur. En underart, Alpackan, hålls för sin exklusiva ull. (Observera: Alpackan är inte ett lämpligt alternativ som ”herde”, de är långt mindre än Lamadjuret och trivs bäst tillsammans med andra Alpackor! Detsamma gäller givetvis Vikunjan)

Intressant är också lamadjurets extrema syreupptagningsförmåga i förhållande till andra däggdjur, inte så konstigt i sig om man betänker att den är sprungen ur Anderna i Sydamerika och främst användes där som lastdjur.  De är väl lämpade för svensk klimat.

Priset i dagsläget är jag osäker på, men det ligger runt ca 10000:- till 15000:-, billigare än motsvarande herdehundar och de äter det fåren äter.

Till fårägare i synnerhet vill jag rikta en uppmaning, avfärda inte Lamadjuret lika lätt som ni  lättjefullt avfärdar skyddet med rovdjursavvisande stängsel…med ett: ”-Jag tror inte på det!”

Så lättvindiga avfärdande bygger bara på misstanken att ni inte vill anpassa er till vargens återkomst och att ni helt gjort halt vid viljan att vargen skall bibehållas på nivån, utrotad!

(Att t.ex. LRF Sydost är väldigt snabba att begära skyddsjakt förvånar inte undertecknad, deras politik går aktivt ut på att vargen skall hållas utrotad. Deras medlemmar accepterar inte krav på anpassning, rovdjursavvisande stängsel eller t.ex. Lamadjur…om inte andra står för de merkostnader skyddet för deras djur innebär och helst utför jobbet gratis därtill.

Min bild blir den av en flock däggdjur på två ben, som är lata, förändringsobenägna, rädda för nytänkande, tjuriga i sitt varghat och helt viljelösa bortom grundinriktningen: ”Vargen skall bibehållas utrotad!”).

Hittade en underbar kommentar i tråden jag länkar till ovan (LRF Sydost), personen: ”sambaengi” skriver följande:

”Nej nu får det vara nog med det ständiga tjatet om skyddsjakt så fort några får rivs! Det är självklart att håller man tamdjur som skriker ut sin närvaro i lysande vitt (oftast) och är långsamma som sjuka och skadade djur, för vanliga tamfår är extremt långsamma för att vara ett betesdjur, så är det ett perfekt bytesdjur för alla vilda djur! Ska vi ha sådana långsamma djur i fångenskap så får vi stängsla in dem väl eller skydda dem med hjälp av sällskap av lamadjur, stora åsnor eller vissa hästar som tex islandshästar som inte backar för vargen utan går till attack. Jag har får, dock en snabbare variant av korsningen mufflon/gute och islandshästar ihop. Det är ingen hund som kan gå in till mina hästar för de attackerar hundarna och det spelar ingen roll vilken storlek de har. En rottweiler går inte säker för hästarna. Tro mig, jag vet för jag har en som jag måste skydda om jag går in med henne i hästhagen…

Men om nu vargen skulle ta ett par av mina får så står jag ut med det också. Jag kan offra det för vargens rätt att få finnas. Tom om den skulle lyckas ta något av mina älskade föl så hade jag inte velat skjuta vargen men jag hade klandrat mig själv för min otillräckliga inhägnad. Men nu är det också välkänt att lamahingstar och stora åsnor också attackerar vargar. Så det går att skydda sin flock med att komplettera med dessa djur. Men det är också på tiden att hela landet får tillgång till fulla bidrag för att sätta upp stängsel som håller rovdjuren ute så vi kan få njuta av vargar, lodjur och björn samtidigt som har våra tamdjur säkert instängslade. Jakthundar som släpps lösa kan vi inte ta hänsyn till. Lösa tamdjur får vistas i det vilda på samma villkor som de vilda. De flesta hundar som dödas vid jakt dör bildöden eller drukningsdöden. Det skapar dock inte stora rubriker i tidningen som de vargdödade trots att de bara utgör någon % i jämförelse.

Låt oss bli ett land med en riktig viltstam med alla sorters vilt även rovdjur över hela landet och satsa fullt ut på det som fascinerar de turister som besöker Sverige: naturen. tjäna pengar på att skapa en natur i balans genom ekologisk vildmarksturism. Varför inte tom ha hägn dit vargen är välkommen och utfodra med lättfångade byten så vargen låter bli böndernas hagar och samtidigt skapa en attraktion där man kan se varg. Tror en bonde hade tjänat mer på det än att föda upp får! Och totalt tjänar Sverige på en ökad ekologisk turism, mer än vad vi gör på köttproduktion! Och om vi nu vill producera kött, varför inte föda upp lamadjur och åsnor ihop med fåren och korna. Highland cattle brukar klara sig bra fast de ofta betar i de mest skogiga och avlägsna trakter. Det finns bättre alternativ än att yla om att skjuta vargen!”

 

PS: Det kom in en individ och ”jublade” över att vargen tagit några alpackor i Värmland under mitt inlägg: https://varghjarta.wordpress.com/2013/04/25/en-bra-artikel-om-rennaringen/

Tyvärr inser ”hen” inte skillnaden mellan Lamadjur, Alpacka och Vikunja. De två sistnämnda är inte som Lamadjuret ett bra herdedjurs-alternativ. Jag länkar och ber er alla läsa på! DS:

 1. Bengan skriver:25 april, 2013 kl. 2:01 e m (Redigera)http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/vargangrepp-pa-alpackor
  Så bra var dina alpackor som du förespråkat mot vargen… hahahaha fel som vanligt!! skadeglädje när den är som bäst Svara
  • arrami54 skriver:25 april, 2013 kl. 2:29 e m (Redigera) Det djur jag skrivit om som herde mot varg är Lamadjuret, så jag förstår inte din skadeglädje och var mitt fel skulle ligga i. Det är väl snarare du som inte inser att Lamadjur och Alpacka inte är samma djur, utan skiljer sig åt markant. Alpackan lämpar sig inte som herdedjur, den är långt mindre än Lamadjuret och saknar helt de egenskaper som gör Lamadjuret lämpligt som herdedjur.
   https://varghjarta.wordpress.com/2011/10/04/lamadjur-ett-bra-skydd-mot-varg/
   (Läs vad jag skriver i inlägget om Alpackans lämplighet!)Det är så enormt trist varje gång okunnigheten kommer in och jublar.Alpackan är mer lik Vikunjan ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Vikunja ) och INTE lämplig som väktare mot varg. Den är långt mindre än Lamadjuret och vill överhuvudtaget inte lämna sin egen sort/flock för att gå som herdedjur i en fårhage. Läs på och inse att du inte har en aning om vad du jublar kring!
   http://www.alpacka.se/fakta.htmHa en bra dag ”Bengan” och plugga på lite nu! ;-)

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till Lamadjur, ett bra skydd mot varg!

 1. Svante Svensson skriver:


  Här kommer denna till användning igen, kanske var det vargen, kanske inte, men någon var det. Eller också är det någon som går utanför sannolikskalkylen.
  Fick hjälp av kundtjänst hos Microsoft, så nu fungerar Office, resten kommer senare. Tack och lov att jag har en stationär dator också
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  …ja, tänk om han fått lite mer tid här på jorden, Tage Danielsson!

  Fungerade kundtjänst på Microsoft, jag gratulerar! Som du förstår har jag mycket dåliga erfarenheter av dem.
  …en bra stationär dator överglänser de bärbara! 😉

 3. gurra skriver:

  Lamadjuren är otroligt charmiga också och det måste också vara ett plus.

 4. Britta skriver:

  Med dom tänderna kan nog laman skrämma vem som helst, exv kundtjänsten på Microsoft:-)
  Jag antar att hösten har kommit till Småland också… Hoppas du mår gott!
  Kram

 5. arrami54 skriver:

  …exakt, charmiga och tuffa. Betänk att de i sin ursprungsmiljö slåss både mot jaguar och Sydamerikas variant av ”Bergslejon”, de är lite mindre och ofta svarta där. Jaguaren är ofta för tuff, men en flock lamadjur kan ge även den tufft motstånd.
  Observera att Lamadjuret skall vara ensamt bland fåren för att fungera bäst som herde, däremot spelar Lamadjurets kön mindre roll.

 6. arrami54 skriver:

  …jo, de tänderna är därtill väldigt vassa!

  Hösten har kommit, träden brinner, vinden viner och trädgården börjar gå i ide, vintersömn…men jag har en vackert röd ros som blommade ut idag! 😉

  Kram. Allt väl här, hoppas du mår bättre än gott!

 7. HEMIMAMMA skriver:

  Finns det några hunddjur i deras naturliga habitat?

  Hemikram

 8. Svante Svensson skriver:

  http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.3970538-inga-fler-bjornar-far-skjutas
  Positiv länk, i alla fall för björnarna.
  Svante

 9. arrami54 skriver:

  …det skall i så fall vara Gråräven (eller trädräven, som den delvis kallas i USA eftersom den kan klättra i träd) i norra Sydamerika (Colombia, Venezuela)och Manvargen annars vet jag inget hunddjur i Lamadjurets naturliga habitat idag. Sydamerika har väl förutom den bara Skogshunden som räknas till hunddjuren, men de lever inte i Lamadjurets naturliga utbredningsområde.

 10. arrami54 skriver:

  …ja, licensjakten är inte till för att privatpersoner skall kunna kräva utökning p.g.a. vilja till att minska stammen ytterligare. Enligt vad jag läst blev många björnar skadeskjutna i år, man kanske först och främst skall träna sin skjutförmåga inom jägarkåren, innan man jagar …?

 11. Svante Svensson skriver:

  Skadeskjuten heter det inte, det låter finare med påskjuten. Samma sak med gatsopare vs trottoartekniker. Men visst många blev påskjutna i år, så utbildning i skytte skulle inte skada.
  Svante

 12. arrami54 skriver:

  …jag vill hellre använda ordet skadeskjuten, det säger mer om konsekvenserna för djuret än ”påskjuten”!

 13. arrami54 skriver:

  Intressant och låter helt korrekt. Nu kall jag förbereda mig inför kvällens vargdebatt…troligtvis blir det en högintressant kväll!

 14. Svante Svensson skriver:

  Lycka till på debatten.
  Svante

 15. arrami54 skriver:

  Tack! 😉

 16. Rickard skriver:

  http://www.jaktojagare.se/vargstangsel-hjalpte-inte

  Ni kommer aldrig förstå. Men ge oss mer turister, som ”facineras” av vår natur…de löser allt. Om inte annat låter de bra nere i Bryssel som förstår hur vi har det som lever i verkligheten.

  Ska vi inte ha ett hägn som turisterna kan åka titta på de människor som försöker bo och leva på landet?

 17. arrami54 skriver:

  Vad det gäller detta: http://www.jaktojagare.se/vargstangsel-hjalpte-inte
  …så svarar jag på det i kommentarstråden här:
  http://runor.wordpress.com/2011/09/22/%e2%80%9dvargen-kommer%e2%80%9d-ropar-okunnigheten-hogt/

  …du får ursäkta och läsa mitt inlägg och kommentarståden där, orkar liksom inte ständigt köra repriser! 😉 Vad det gäller vargstängsel (Rovdjursavvisande stängsel), så fungerar de om de är rätt uppsatta och underhålls. Viltskadecenter har ett bra faktablad: ”Stängsel för att förebygga skador från rovdjur” och följer man de anvisningar, tips och regler som beskrivs där får man ett gott skydd…och kompletterar man med ett Lamadjur så får man ett väldigt bra skydd!
  Du får gärna sätta dig i ett hägn som protest mot vargens återetablering i Sverige, tror en del turister skulle uppskatta humorn i detta och i övrigt överdriver du, inte fan omöjliggör några vargar att vi kan bo på landet…
  …och har folk så låg anpassningsförmåga så finns städerna! 😉 Hellre vargrädda och okunniga lantbor i stan, än ett land utan vargen!

 18. Perra skriver:

  Jamen va fan lite kameler och elefanter i hagarna så är ju problemet löst. Kan inte förstå hur vi klarat oss utan detta fantastiska lamadjur så länge. Alla som bor utanför stan bör ju köpa ett lamadjur så man slipper bli biten av vargen. För dom som vill slippa inbrottstjuvar kan man köpa en boa orm på ebay och sen ha lös i lägenheten.

 19. arrami54 skriver:

  …haha…ja du, det är alltid kul med ”seriösa” människor, du kan väl kräva ett ”lamadjur åt alla på landet” så du inte enbart fixerar vid din vargrädsla…och elefanter?… du menar ”hillbilly-rosa elefanter” av typen som uppstår efter för mycket intag av den hembrända varan?

  Förstår att ny kunskap och alternativ till ”bössan” är svårt att ta in! 😉

 20. Rickard skriver:

  Om det hade varit så lönsamt med djurhållning så hade inte alla före detta bönder arrenderat ut sina marker till större jordbruk. Dock finns de eldsjälar, där de större jordbrukarna inte vill bruka på grund av sten, små tegar otillgänglighet etc. som formar större delen av vårt kronobergslän. De låter har egna betesdjur i mindre skala för hålla lanskapen öppna. Uppskattningsvis har de 1-3 mil stängsel var. Så du vill är att de ska sköta sina stängsel med att hålla markvegetationen nere under stängsel, låt säg 4-5 gr per sommarhalvår? Jag brukar gå med grästrimmen runt mina trädgårdsland och hus, säkert ca 250 m och då är de plan mark. Det tar ca 2-3h per gång. 1 mil stängel skulle då ta ca 120h sen ska man göra 4-5 gr per år. 120h * 4gr=480h/år. Vet inte vad timmlönen är för lanbruk. Men 150 kr är väldigt låg räknat. 480*150kr= 72 000 kr. Hur ska en fårbonde på ca 20 tackor har råd med det? 3600kr/tacka och år. Vore intressant och veta hur du menar att de djurägarna ska klara den kostnaden? Glöm inte heller kostnaden för sätta upp stängslet. Större delar av markerna krävs att man går före med grävmaskin så det blir plan väg för stängslet.

  För att hålla de två nedersta trådarna i ett rovdjursstängsel rena, så krävs underhåll. Minsta lilla gräs/vegetation påverkar direkt styrkan på eltråden. Djuren som betar håller inte nere vegetationen när trådarna är så låga, de är ju själva rädda för strömmen.

  Man bör inte heller föringra att en gång per år bör man även gå med röjsåg ca 2meter ut i ”skogen” från stängslet. Annars riskerar snart större sly/grenar kunna falla ner på de rovdjursrena stängslet.

  Som sagt, hade varit intressant med din ”teori” där. Kom gärna med enkla räkneunderlag så man förstår hur du menar.

 21. arrami54 skriver:

  Du räknar högt på lönen för en lantbrukare och hobby djurhållare har långt lägre:
  http://www.lantbruk.com/scb-lantbruksyrken-har-samst-lon/2010-05-27
  Nu handlar det väl främst om djurskyddet, inte lönen. Ingenstans i lagstiftningen om t.ex. djurskyddslagen finns det undantag för att man inte har råd eller tid. Vill man inte, inte har tid eller råd att skydda sina ”älskade” får när man har ett tjugotal som fårbonde, ja då får man lägga ner verksamheten. I de fall det är nödvändigt med betesdjur p.g.a. att florans biodiversitet är skyddsvärd, bör full ersättning utgå från staten, i övrigt bidrag motsvarande ca 50 till75 kronor metern. Stängsel och underhåll är alltid nödvändig och vi talar om de merkostnader rovdjursavvisande stängsel innebär, två till tre eltrådar mer och ett starkare strömaggregat.
  Underhåll skall ske återkommande och de vet att t.ex. älgar återkommande kan riva ner stängslen, det är inte bara växtligheten som ställer till det. Dina ord om grävmaskin är löjliga, finns det redan t.ex. fårnät så beror det på att man går runt större sten m.m. och vad säger att stängslet skall vara spikrakt?
  Vi har en del små tegar i Kronoberg, rätt, men de dominerar inte helt och frågan är om de är viktigare än vargens existensrätt, mitt svar där är nej!
  Det är jobbigt och kostsamt att ha mindre fårbesättningar, har man inte ork, intresse och ekonomin så bör man kanske lägga ner sin ”verksamhet”. Jag är övertygad om att djurskyddsfallen skulle minska kraftigt, liksom rovdjursskadorna om de lättjefulla småbrukarna minskade…likadant skulle det vara en fördel om de delar av jägarkåren som medvetet skjuter ner älgstammen genom att ta de äldsta och finaste tjurarna och som återkommande sysslar med tjuvjakt försvann.
  Bra stängsel i kombination med t.ex. lamadjur ger bra skydd mot varg, den biologiska diversiteten i de små hagar du nämner är inte viktigare än rovdjurens närvaro för mångfalden, tvärtom!
  Småbrukarna är INTE så skyddsvärda som du och de själva tycks tro!
  Vi har ca 900 småbrukare i länet, betesmarken ökade åren 1993 till 2005 med 52%, (en del är en ökning på pappret, en del är reell) och en förklaring är EU:s stöd till arealen som består av betesmark och det stöd som efter 2005 (Gårdsstödet) som även utgår till betesmark. Det utgår redan stöd och betesmark förutsätter betande djur. (Källa:
  http://www.lansstyrelsen.se/kronoberg/SiteCollectionDocuments/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/landsbygdsprogram/Genomf%C3%B6randestrategi%2020110429.pdf

  Den areal som är viktig för biodiversiteten och reellt skyddsvärd är ängsmarkerna, men där förekommer endast efterbete (efter slåttern) och jag tror många blandar ihop ängsmark med betesmark.

 22. Rickard skriver:

  Tyvvär har du ingen verklighetsförankring. Du kopplar gärna dina svar mot länkar om medellön, antal småbrukare, mot fakta som stämmer. Men du saknar helt koppling till dina svar när du påstår saker som att inte småbruken skulle vara viktiga för vår miljö vilket tyder på dina antagen helt enkelt saknar begrepp. (Har nog aldrig sett en ”storbonde” sköta en slåtteräng med lie!) De roliga är även att du helt plötsligt i ditt svar ska går in på skjuta ner älgar o tjuvjakt, vilket tyder igen, som övriga dina inlägg i din så kallade vargblogg, saknar begrepp. Jag frågade efter stängslet och du tar upp mkt annat. (Som varggillare är du inte ensam om det)

  Du skriver friskt om lama djur som om de vore alla fårägares stora räddning. Har du som vanligt belägg för de, hur en eventuell sådan stamm som idag är ganska okänd i Sverige skulle byggas upp och av vem? Som vanligt ”drömmer” du på och tror saker. Märker också att du aldrig satt upp ett stängselpåle i vårt steniga kronoberg. Älgar kan riva ner stängsel, men de händer väldigt sällan. Oftast är det endast utmed älgarna egna stråk som kan vara några knappa hundra meter långt (älgar undviker eltråd de med). Ett rovdjursstängsel MÅSTE hela stängslet underhållas från gräs/sly.

  Sverige har låtit de få varggillarna lekt utan motstånd i många år och fått friskt framföra sina påstående om vargen och hur bra den är, utan någon igenliggen brytt sig orkat motaggerat. Ni har lyckats få vargen på idag mångt över 200 individer. Men äntliggen har Sverige vaknat, jag är en av dem.

  Ska bli spännande vad du kommer med här näst? Vargen var här före människan? Fel igen…

 23. arrami54 skriver:

  😉
  Vad det gäller medellönen så var det du som kom med fel uppgifter, jag bara rättade dig!
  Förstod att du blandade ihop slåtteräng med betesmark, okunnigheten lyste igenom. Du bör särskilja begreppen och lära dig att slåtterängar, som är viktiga för biodiversiteten på sin höjd efterbetas efter slåttern och dem skall man INTE blanda ihop med beteshagar! En äng är en i allmänhet ogödslad, naturlig slåttermark som inte har kultiverats eller såtts in med främmande arter. Undantag finns såsom fäbodarnas så kallade flottäng, där sipprande gödselvatten fick höja ängsproduktionen. På ängen produceras vinterfoder till kreaturen, i form av hö och löv. Det var även vanligt att djuren fick beta i ängen under hösten. Vargen eller övriga rovdjur är inget hot mot ängsmarken, det är mänsklig övergödning som hotar den biodiversiteten!
  http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Faktadokument/angsfaktablad.pdf

  Jag har som hästägare och tidigare småbrukare satt upp mycket stängsel i vårt steniga Kronoberg och jag undrar, har du?
  Givetvis måste även vanligt stängsel underhållas och man måste slå växtligheten som annars tenderar att ganska snabbt dra ner ett fårnät eller göra ett elstängsel verkningslöst. Din okunnighet verkar enorm! Det är ingen skillnad på underhåll av vanligt stängsel och det rovdjursavvisande, skillnaden ligger i merkostnaden när du sätter upp det initialt, och då finns bidrag att få!
  Du känner säkert inte ens till att många får kan hoppa över ett stängsel också och att underhållet även därför är viktigt. Det är vanligt att älgar river ner stängsel och jag har lagat åtskilliga stängsel sträckor som rivits ner av älg.
  Den Lamadjursstam du efterlyser kan t.ex. födas upp av svenska djurhållare, de får därmed en ny inkomstkälla och lamadjur liksom får producerar kött och ull. Alpackan, en underart av Lamadjuret, har världens finaste ull, den slår t.ex. Merinofåret! Du förstår, Lamadjuret har fler fördelar än att vara en bra herde mot varg!
  Dina ord om att motarbeta vargens återkomst (”motagera” som du uttryckte saken), tyder även på att du har noll koll på vad demokrati i realiteten innebär, det du behöver göra är att få en demokratisk majoritet som river upp riksdagens och regeringens beslut om att vargen tillhör den svenska biotopen och skall finnas här, du behöver också en riksdagsmajoritet som ställer Sverige utanför de internationella regler vi skrivit under, dessa avtal måste alltså brytas eller omförhandlas…och därmed ställer du Sverige i den internationella miljömedvetenhetens skamvrå!
  Vad det gäller tjuvjakten så är den ytterst vanlig på rovdjur, jägarna har ett antal kriminella ibland sig och det som stör mig är att de så fegt accepterar dem!

 24. Rickard skriver:

  En hästhage. Understa tråden på ca 50cm från jorden och några få hundra meter, oftast på helt slät jord.

  Jag vet mycket väl vad en slåtteräng är, jag sköter själv 1,1 ha sådan mark vilket jag får EU stöd för. Men var menar du i min text jag visar ”min okunnighet om det”? Jag har aldrig ens skrivit om betesmark eller slåtteräng och hur ska jag då förväxla dem? Eller vad har det med att göra om rovdjursäkra stängsel som jag frågade dig om?

  Som vanligt blandar du in nya saker vilket inte hör till min fråga…

  Är det så du menar att all betesmark kan upphöras att brukas, plantera skog där istället. De räcker vi bevarar de naturmarken med höga skyddsvärden? Vargen är viktigare än öppet landskap?

  Att de fårägare eller andra som håller djur. Att deras kostnader kommer trippeldubblas för hålla rovdjurssäkrastängsel och därmed tvinga dem sluta, de är okej?

  Skillnaden med ett rovdjursstängsel och ett vanligt fårstängsel är att den understa tråden måste vara som max ca 8-10cm från marken. Ett vanlligt fårstängsel räcker att man håller ca 30 cm från marken. Det är en STOR skillnad på underhåll från markvegitationen det.

  Du nämner något om starkare elstängsel. Elstängselaggregaten lagkrav har på senare år gjort dem svagare mot var de var för några år sen.

  Får kan hoppa över ett stängsel?? Med rätt placerad elstängsel på 2 trådar så skulle jag vilja se de. Störst sannolikhet är att de hoppar mellan trådarna. De är knappt ens när en varg kommer i hägnet att de flyr. Istället springer de runt inne i fållan.

 25. arrami54 skriver:

  Ja, okunnigheten talar när du gör vargen till ett hot mot det öppna landskapet och det jag skriver om merkostnaden för rovdjursavvisande stängsel går tydligen inte in. Du tillhör uppenbarligen rovdjursrevisionisterna som ser den initiala merkostnaden för rovdjursavvisande stängsel som ett omöjligt hinder. …och du hästhagar liksom fårhagar varierar i storlek!
  Ingen får trippeldubblade kostnader och de som likt du inte orkar eller vill hålla bra stängsling kommer på sikt att försvinna, vilket undertecknad ser som en god utveckling. …och denna positiva utveckling kommer INTE att innebära att det öppna landskapet försvinner!
  Du skriver: ”Får kan hoppa över ett stängsel?? Med rätt placerad elstängsel på 2 trådar så skulle jag vilja se de.” …och tycks helt missa att de flesta har fårnät, vilket också är grunden till vad jag skrev. Du missar också att en bra skydds-stängsling enligt Viltskadecenters rekommendation innebär två eltrådar som komplement till fårnätet. Du påstår också att den undre tråden i ett rovdjursavvisande stängsel sitter 8-10 centimeter från markytan, fel, rejält fel! … och den som t.ex. orkar studera viltskadecenters utmärkta faktablad om rovdjursavvisande stängsel ser att undertråden placeras 20 till 30 cm från mark,(rekommendationen är 30 cm!) så underhållet p.g.a. markvegetationen ÄR densamma! (”Stängsel för att förebygga skador från rovdjur” Faktablad från Viltskadecenter 2009:1 ISBN 13:978-91-977318-7-4 ).
  Eller läs detta:
  http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/elstangsel_for_att_stanga_rovdjur_ute.pdf

  Det är riktigt att man gjort elaggregaten något svagare genom lagkrav, men t.ex. Nimas aggregat ”Olli 600” ger starkare och bättre skydd än många andra (om jag nu skall ta ett exempel som nästan blir reklam! 😉 ).
  Du får ursäkta att jag gett dig mer info än du eftersträvade, men jag vet hur rovdjursrevisionisterna (varghatarna) tänker och det ”snåla enkelseende” de vill skall styra debatten, därav min lite bredare helhetsbild! (…och det är inte bara DU som läser!)
  ”Varghatarna” har INGA reella argument, är snåla, gnälliga och förändringsobenägna, överdriver och ljuger om kostnaderna en anpassning till rovdjursavvisande stängsel innebär, liksom de ljuger om och överdriver underhållsarbetet, som är detsamma som för dagens stängsel.

 26. Rickard skriver:

  Via telefonen har jag under morgonen fått reda på Kynna har nu varit i en ny fårhage…

  Du verkar tro att allt sköter sig själv och allt ska gå runt av sig själv. Så är inte fallet. Om du nu har ett riktigt jobb, borde du inse att för företaget ska betala ut din månadslön, måste den ha inbringat den samma i produkter/tjänster. Detsamma gäller för vilket månskensbonde/lanbrukare som helst. Även om i de här fallet, hans medellön ligger långt under övriga områden. Vilket bara det isig är beklagligt.

  30 cm för ett rovdjurskyddat stängsel. Då är de inte ett rovdjurskyddat stängsel, de är väll bara att se bevis på de som den länk jag började med kommentera om. De hade ”rovdjurskyddad stängsel”. Hela din inställning till djur och natur verkar helt sned. Din drömvärd håller inte.

 27. Rickard skriver:

  suck, en fårägare ytterliggare som fått sina får rivna inatt av Kinna, fick jag nu telefonsamtal om …

 28. arrami54 skriver:

  Att ”Kynna” nu lärt sig att maten är serverad kommer inte som någon nyhet för mig, kan lite för mycket om vargar för att bli förvånad och jag har aldrig trott hon skulle överleva den tjuriga gubba-kultur som styr landsbygden i kronoberg:
  https://varghjarta.wordpress.com/2011/09/08/hon-vandrar-mot-en-saker-dod/

  Jag tror absolut inte saker sköter sig själv, det är exakt därför jag uppmanat folk att bygga rovdjursavvisande stängsel och t.ex. förstärka skyddet med ett lamadjur…det är nog gubbarna som på sin höjd orkar ”ladda bössan” som trott saken löser sig utan ansträngning som vandrar i en ”drömvärld”! 😉
  Vad det gäller rovdjursavvisande stängsel så ”tjabbar” jag inte mer med dig om det, inser att informationen inte går in och att en del vet bättre än t.ex. jordbruksverket och viltskadecenters proffs. Ca 30 mellan mark och undertråd räcker, ingen varg kryper under det utan att få en rejäl ”el-kyss” förutsatt att stängslet är underhållet och fungerar.
  Sen tror jag få småbrukare/hobby fårfarmare räknar med vinst och om de gör så så ser deras problembild allvarlig ut…och nog dominerar EU:s stöd till betesmarken intresset för att ha några får! ;-)Sen roas jag oerhört att dina ord om ”ett riktigt jobb”, definiera gärna de orden, tror fler än undertecknad kommer att bli rejält roade och underhållna! 😉
  Som före detta lärare vet jag att kunskap/information inte går in ibland, det är därför vi har betygsskalan från ig till mvg…och ingenting är mer trist än att möta folk på nivå ig som hävdar sin kunskap!

 29. arrami54 skriver:

  …se svaret ovan!

 30. Ping: …gnället segrar, igen! | Varghjärta

 31. Elsa skriver:

  Är laman aggresiv mot vanliga hundar också? Eller går det att träna bort? Försvinner aggresiviteten mot vargen då också? =)

 32. arrami54 skriver:

  …lamadjuret är aggressivt mot alla hunddjur, även räv och detta beteende bör man inte träna bort om man vill ha ett bra herdedjur mot varg. Du bör undvika att ta med dig din hund i fårhagen helt enkelt! 😉

 33. Anna skriver:

  Intressant!

 34. arrami54 skriver:

  Hej där! 😉
  Visst är det och de är charmiga, vänliga mot människor…en i varje fårhage och hunddjuren håller sig väck! 😉

 35. Elsa skriver:

  Så man kan inte träna bort det för en enda hund som är trevlig mot laman? 😉

 36. arrami54 skriver:

  …jag skulle undvika detta, allt för att bevara lamadjurets herdeegenskaper! 😉

  Mysiga små djur du/ni föder upp!:
  http://storkebodaskaniner.weebly.com/

  😉

 37. fursten skriver:

  Och när ett lama djur har spottat, sparkat och kanske bitit en varg allvarligt så är detta helt ok och accepteras av vargkramarna? går fårägaren fri från att i vargkramarnas forum och media kallas för varghatare? I så fall tycker jag det låter som ett mycket bra alternativ. Jag har träffat många fårägare i vargområden, jag kan säga att 90% av dom inte hatar vargen som art. Det enda de vill är att kunna leva sin livsstil som fårägare. De hade varit lika uppgivna om det varit människor som hade ihjäl deras får! de hade inte varit människohatare för det.

 38. arrami54 skriver:

  …ca 75-80% av alla vandrande vargar som söker nytt revir (hemområde) eller en tik om det handlar om vandrande han-vargar…möter döden i någon form. De dör trafikdöden, de dödas av tjuvjägare, av olyckor och av sina främsta bytesdjur som Älg, Vildsvin.
  Dina, som du uttrycker det ” varghatare” går fria därvidlag om fåren skyddas av ett lamadjur…om de inte är aktiva tjuvskyttar dessutom…
  Den som kräver utrotning, (dödsstraff) är knappast några som INTE hatar vargen som art, och ingen av dem skulle ens våga kräva dödsstraff om de ”älskade” fåren deras togs av människor.
  …ursäkta, men din retorik faller sönder i ett totalt ingenting, för dem som tänker!

 39. Henke skriver:

  Det va inte jag som uttryckte varghatare utan jag syftade på din text: ”varghatande fårägare”. Min retorik är totalt vattentät i sammanhanget. Jag har aldrig träffat en fårägare som kräver total utrotning av vargen men det finns säkert sådana, det förnekar jag inte. Nä självklart skulle inte en fårägare som är frisk i huvudet kräva dödsstraff på människor som dräper djur!!! det vore sjukt. Det finns det ju i och för sig andra människor i dagens samhälle som tycker men det är ju kanske en annan diskussion.

 40. arrami54 skriver:

  …nja, min retorik är nog vattentät, din snarare obefintlig. 😉 Det finns t.ex. en klar majoritet av ”varghatande fårägare” i Kronobergs Län, en del tog medvetet inte in fåren över natten ens när de visste att ”Kynna” var i närheten…detta eftersom de ville att hon skulle döda får så att de kunde ropa: ”Skyddsjakt!”
  Hatets medvetna taktik!

  Givetvis vill de flesta inte ha dödsstraff på människor som tjuvjagar får, men de vill ha dödsstraff om samma ”brott” begås av en varg!

 41. Ping: In memoriam, ”Kynna”. | Varghjärta

 42. Ping: …varghatarna demonstrerade! | Varghjärta

 43. Ping: …människor man respekterar och dem man inte respekterar. | Varghjärta

 44. arrami54 skriver:

  Det glädjer mig att detta inlägg om lamadjur har så många dagliga läsare, jag har iochförsig fått en debattartikel publicerad i många tidningar med detta inlägg som grund…bortsett från Smålands värsta moderatblaska, Smålandsposten, som vägrade ta in artikeln…
  …men som sagt/skrivet…att så många läser dagligen glädjer mig. Betänk att det säkerligen är en god affärsidé att köpa in lamadjur och sälja som herdedjur. De äter det får äter, är lättfotade och skadar miljön mindre än får…därtill är de oerhört charmiga och vänliga mot människor om de hanteras rätt!

 45. Ping: …höstens blod. | Varghjärta

 46. Ping: En mätt varg! | Varghjärta

 47. Ping: Ny vargstrid? | Varghjärta

 48. Åke Persson skriver:

  Du skriver om lata förändringsobenägna djurägare.
  Har du satt stängsel?
  Att sätta upp ett stängsel som står emot varg är både riktigt dyrt och förbannat arbetskrävande.
  Det kräver även mycket regelbundet underhåll och tillsyn för att ha avsedd effekt.
  Elstängsel är svårt att få att fungera praktiskt med all växtlighet som spirar.
  Då kan man sätta nät, säger vargivrarna.
  Hur trevligt är det att ha stängsel liknande vägarnas viltstängsel överallt i landskapet?
  Trams. Tillåt inte vargen att breda ut sig!

 49. arrami54 skriver:

  …ja, jag har varit med och satt upp ett riktigt avancerat rovdjursavvisande stängsel, har du?
  https://varghjarta.wordpress.com/2011/11/20/med-stangslingstrotta-muskler/

  Visst kräver det jobb, men till exempel ett fårnät med en eltråd underst och två överst är inte så mycket mer jobb med än ett vanligt fårnät, och ett bra bidrag utgår! Jag förstår att ni inte vill eller orkar jobba för att skydda era djur…enklare och billigare att ladda bössan och skjuta varg, lo, björn, räv, kungsörn med flera. Ingen behöver ju heller få veta om du skjuter enligt principen Skjut, Gräv och Tig!…eller hur?

  Givetvis skall vi ha en livskraftig vargstam i Sverige!

  …och apropå ”trams”, ta en titt på dig själv! 😉

 50. Ping: En ny varg i det småländska gnällbältet! | Varghjärta

 51. Ping: När ”fan” blir gammal… | Varghjärta

 52. Ping: Junselevargen är en hund! | Varghjärta

 53. ”Ha en bra dag ”Bengan” och plugga på lite nu! ”
  Hmmmmm, nu var du lite väl optimistisk:o)

 54. arrami54 skriver:

  …jo, men som pedagog måste jag tro att kunskap kan gå in, liksom jag försöker vara optimistisk! 😉

 55. Tobias skriver:

  Märkligt att vi plötsligt måste använda sydamerikanska djur för att känna oss säkra på vår egen gård. Det är en piss i havet och en förolämpning mot alla djurägare. Du är så naiv att jag mår illa.

 56. arrami54 skriver:

  …ja, stackars ”Tobias”, att behöva använda naturens små knep när man kan skjuta allt man är rädd för! Tråkigt att lite kunskap om ett nytt herdedjur förolämpar dig, du måste vara extremt lättkränkt och en total ”trygghetsknarkare”?
  Läs på lite tack, och sitt inte enbart ”i mammas knä och gnäll om piss i havet!” 😉
  http://www.de5stora.com/illustrationer/fil_20110615105022.pdf

 57. skvitt skriver:

  Mycket intressant!

  /Skvitt

 58. arrami54 skriver:

  …jo, kunskap i biologi och hur vi kan utnyttja naturens alla små ”nycker” är alltid intressant och Lamadjuret ÄR ett högintressant herdedjurs-alternativ.

  Men när man läser tidningar landet runt och inser ”allmogens” bildningsnivå så inser man att ”det är kört. Många är generellt sett lika dumma som detta skogstroll jag hittade på dt:s insändarsida, förlåt ”Skogsbonde” skulle det vara…;-)

  ”Vargar dödade nyligen sex alpackor i Värmland. Alpackor har ansetts skydda får mot varg. Hur ska vargförespråkarna förklara vargens angrepp? Det fanns godkänt rovdjursstängsel. Likaså har björnar förstört många bisamhällen. Där fanns också rovdjursstängsel men björnen hade grävt sig under. Verksamhet på landet undergrävs mer och mer av myndigheters dåliga kunnande om våra villkor på landsbygden. Det är ett alltför stort antal personer som anser sig ha rätt att leva på vårt livsrum. Det är ständiga pålagor och för oss helt tokiga propåer om hur vi ska sköta den dagliga verksamheten, som går emot allt sunt förnuft. Men det är väl härska genom att demonisera, gammalt och beprövat från makten. När ska denna draksådd som vargen visat sig vara nå vägs ände?

  Vargen kostar miljarder i försakelser och både mänskligt och djurs lidande. Det är den vilseledda vänstern och miljöaktivister som funnit en egen religion och får utlopp för sitt hat mot landsbygdsbefolkningens ägande och kunnande.

  Skogsbonde”

 59. skvitt skriver:

  Kunskap är ingen börda, men ändå är det många som gör det tungt för sig genom att ingen ha 🙂
  Det är skillnad på lama och alpacka, vilket Skogsbonde tydligen inte visste.
  /Skvitt

 60. arrami54 skriver:

  …exakt och det är STOR skillnad på Lamadjuret och Alpacka! 😉

  Må bättre än bra ”skvitt”! 😉

 61. Ping: Lamor är inga bra fårvaktare | Bilderblogg.se

 62. arrami54 skriver:

  Vill kommentera ”jinges” länk ovan (Bilderblogg.se):
  Förstår din tveksamhet och den är delvis korrekt, men betänk att Lamadjuret (Inte Alpackan) är tänkt att skydda mot enstaka vandrande vargar, inte mot flockar av varg. Den vanligaste ”fårdräparen” är en vandrande varg som söker maka/revir och en ensam varg skyddar Lamadjuret bra emot. Givetvis finns inga hundraprocentiga garantier, en varg fäller lätt en fullvuxen Älg, men älgen brukar klara sig bra om den inte flyr utan ”står upp” mot vargen…och ett fullvuxet Lamadjur ”står upp” och anfaller.
  Lamdjuret är ett bra komplement där det är svårt att sätta upp bra rovdjursavvisande stängsel. De är värda att pröva och är både ett billigt och trevligt alternativ!:-)

  Må bättre än bra!

 63. Ping: ”Vargen kommer”… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.