…vargen ”Kynna” tog ytterligare två får?

…och nu lär ”Delarydsreviret” få besök! ”Emil” bor ju nära och kan säkert uppvigla Göterydsborna till kamp mot ”den stora faran” Kynna! Fast det är bara nästan säkert att vargtiken är skyldig…det kan vara ett Lo.

Ja, inte tänker jag på ”Emil i Lönneberga”, han skulle aldrig låta bli att bromsa för en varg, men ”Emil i Skateboda” han bromsar inte han!…han är tuff och denna tuffhet beskrev han nyligen i lokaltidningen Smålänningen!

Tar mitt svar till honom även här:

Du bör nog bromsa, Emil!

Svar på ”Emils” insändare 110928 i Smålänningen.

Ditt svar till mig förvånade mig, dels därför att du erkände att ditt resonemang (retorik) inte håller och dels dessa ord: Kommer det upp en varg framför huven så är jag säker på en sak. Jag bromsar inte!” Förutom att det är oetiskt att medvetet vilja köra över ett djur, så är frågan om det inte kan liknas/jämställas med ”olaga jakt”? (Bollar frågan till polismyndigheten, hur ställer ni er om detta i realiteten händer?)

Den vargkonflikt, den ensamma vargtiken ”Kynna” orsakat i bygden, orsakas av två hotade livsstilar, dels jägarkårens tradition av löshundsjakt och vilja att ha älgköttet för sig själv, dels en uppenbart marginell ekonomisk merkostnad för främst hobby-fårfarmare som lite högljutt överdriver kostnaderna till ”miljonen”. Orsakerna är sakligt sett inga andra!

Den betydelse för biodiversiteten topprovdjuren har och som Jerker Nilsson påpekade i en insändare, samma dag som Emil kom med sin bekännelse, är oomtvistad av biologer världen över och mer än styrkt av bevis. Personligen blir jag mest beklämd över den okunnighet och vargrädsla som råder, jag trodde landskapets befolkning hade långt mer kunskap och insikter om den biologiska biodiversitetens betydelse och att vargen inte är farligare än underarten Canis lupus familiaris. Antalet hundbett ökade mellan 2001 och 2009 med över 50 procent. Okunnighet tycks följa även hundägare som inte vet hur hunden fostras? Förra året (2010) registrerades 6 600 akutbesök i sjukvården, där hund angavs som orsak till besöket. Det vanligaste är att hunden attackerar, biter i händer och armar och det är lika vanligt att får attackeras av tamhund, som av varg. Lägg till bilden att vargen i motsatts till hunden är rädd för människan och hellre flyr vid ett möte!

…men besvikelse är en konstant medföljande skugga när man lever bland folk som föraktar kunskap, ekologins lagar om biodiversitetens vikt och tycks leva efter principerna: ”Vi vet bäst även om vi inget vet!” och: ”Den som har flest prylar när h*n dör, vinner!”

Det är ett lite lustigt folk, en del av dem, i Småland, som tror sig veta allt och som tycker det är okej att ”gasa på” när rätt djur står framför bilen. De tycker vargen är hemsk som tar får när hon/han blir hungrig, får som vi ändå slaktar och inte alltid så etiskt och enligt Disneys vackra sagoprinciper:

Om vi gör tankeexperimentet att hundar avlivats genom att kastas i kokande vatten skulle reaktionerna bli oerhörda. Hundägare, djurskyddsorganisationer, veterinär och många andra skulle enigt utkräva ansvar av dem som skött avlivningen.

Veterinären Christer Lindberg på Livsmedelsverket har upptäckt att grisar skållats till döds vid Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Tyvärr är djurplågeriet inget isolerat problem; liknande fall har inträffat i Visby, Rättvik och Kristianstad. En gemensam nämnare är att Scan äger eller är delägare dessa slakterier.”

Fakta är: att, under året 2010, enligt svenska regeringens egna uppgifter, dödade/skadade varg 168 får av totalt ca 550 000 får i landet (baggar, tackor och lamm), men dessa fårägare blev fullt kompenserade av staten för sina förluster. De flesta som debatterar mot vargstammen och som inte vill ha den i landet har ingen aning om dessa siffror och hur totalt försumbar skada vargen gör på tamboskap som får. (Källa: Viltskadecenters statistik, regeringen och EU-kommissionen).

 

…och att jägarna ofta skadskjuter djuren de jagar, har vi otaliga exempel på, en del plågas länge och andra ”ger igen!”

Den påskjutna och skadade älgen reste sig upp och gick till attack mot en älgjägare från trakterna av Kalix. Den stiliga älgtjuren med tio taggar i hornen trampade ned jägaren. Röntgen på sjukhus visade att det 350 kilo tunga djuret hade knäckt fem revben på jägaren.”

…se på fan, även älgar ÄR farliga ibland, skall vi inte utrota dem också i Småland, ”Emil” ?

 

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till …vargen ”Kynna” tog ytterligare två får?

 1. Greta skriver:

  Jag bli så arg på dessa ”människor” som sätter sig till doms över naturen. Människan drivs av makt och girighet. En varg jagar för att den är hungrig, inte för att kunna lägga mat på hög och sälja den till högstbjudande. Vad gör fårbonden med sina får? Jo han säljer fåren till slakt. Har sett otaliga hemskheter på slakterier så jag vet vad jag talar om, men hur många vet vad som egentligen händer där? Varghatet är helt befängt. Det är människan som är gäst och som gäst bör man kunna uppföra sig och inte trampa in med skitiga stövlar i naturens rum. Allt har en logisk plats men människan ska alltid ändra på förutsättningarna, och då blir det fel. Det skulle vara mycket lättare om vi var medmänniskor istället för motmänniskor, och öppnade sinnet lite mer för det som har något verkligt värde, omtanken om varandra och omtanke om vår planet.

 2. arrami54 skriver:

  Exakt! Kan bara hålla med och underteckna det du skriver! 😉

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Väl talat och bra jobbat!

  Hemikram

 4. arrami54 skriver:

  Tack för de orden!
  Kram.

 5. Svante Svensson skriver:

  http://ltz.se/nyheter/berg/1.3953457-umgicks-med-lodjur-i-tre-timmar
  Bara en länk, och en positiv sådan.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  …inte utan att man blir lite ”avis” på Carina, tre timmar…synd att hon inte fick fler och bättre bilder!

 7. Svante Svensson skriver:

  En länk till, nära dig du har kanske redan sett den. http://www.vt.se/opinion/torget/?articleid=6102315
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  Har läst den nu och skrivit en kommentar! Tack! 😉

 9. Ping: Emil laddar bössan i ”snickarboa” nu! | Varghjärta

 10. Danne skriver:


  denna lilla film kan kanske ge förståelse?

 11. arrami54 skriver:

  Förståelse för vad? Att vargen är ett rovdjur som dödar för att överleva? Förståelse för svenska hobbybönder som har får de inte orkar skydda via rovdjursavvisande stängsel eller ”herdedjur”?

Kommentarsfältet är stängt.