…nog styr amygdalan en del !

En del styrs helt av den, det märks inte minst i debatten om vargens vara eller inte vara. En artikel i DN tar upp hur och varför våra primitiva delar av hjärnan, hjärnstammen och den s.k. reptilhjärnan reagerar på djur: ” Eftersom amygdalan består av två separata delar, en i den högra och en i den vänstra delen av hjärnan, undersökte forskarna om det finns någon skillnad mellan dem. Resultat: Det är bara den högra delen som fungerar på det här sättet, inte den vänstra. Asymmetrin är sannolikt en effekt av att den högra hjärnhalvan tidigt under evolutionen blev specialiserad på att reagera på oväntade händelser i omgivningen, händelser av betydelse för vår överlevnad.

Att djuren har en speciell position i det här sammanhanget är oomtvistat. Genom hela vår historia som art har vi varit omgivna av vilda djur som spelat en oerhört viktig roll i våra liv — oavsett om det rört sig om bytesdjur, farliga rovdjur, eller giftiga ormar och insekter. Vår överlevnad har hängt på att vi kunnat reagera på rätt sätt i rätt ögonblick.”

Det sistnämnda är viktigt, ”reagera på rätt sätt i rätt ögonblick” och det är där den civiliserade kunskapen kommer in i bilden, att reagera rätt kräver kunskap och kunskap ger insikter om när man behöver reagera. Det är nämligen så att vi inte behöver skrika av skräck och kasta oss ut ur huset om det sitter en husmus, en husspindel springer mot hörnets skugga eller det flyger en lätt obalanserad och wobblande harkrank i farstun! Visst, inte är t.ex. en Lockespindel lika söt som en kattunge, men den är lika ofarlig!

Man behöver inte heller klättra upp i ett träd när man hör en varg yla, vargen kommunicerar med övriga i gruppen och lär bara skygga undan för människan, även om den säkert nyfiket kan roas av ”apor i ett träd”!

Lite har licensjakten på varg varit en ”sorts psykoterapeutiskt motiverad jaktanarki” som syftat att lugna SJF-amygdalan (SJF = Svenska Jägareförbundet).

Men terapin misslyckades och förstärkte amygdalans inflytande över dessa individer! Kunskap ger insikten att varg inte är farlig för människor, men kunskap är svårt att plantera där amygdalan styr!

Vi ser samma, eller liknande sak i debatten kring invandringen och alla kan räkna ut hur SD reagerar på Miljöpartiets och Alliansens goda beslut!  Förutom reptilhjärnans reaktion, ”amygdala-effekten”, så kommer alltid förvridna ekonomiska argument! Vi har inte råd och behöver inte betala, gapar de värdenihilistiska rättsrealisterna och ekonomisterna, nyligen exponerade via Maria Larssons vändning i fallen med de vanvårdade barnhemsbarnen. Ekonomiska argument är en bra ursäkt för kunskapsbrist, svek och ren lögn!

För att återknyta till vargdebatten så lägger nu den ”lantbrukare” som begärde skyddsjakt på vargen ”Kynna” ner sin ”viktiga” fåravel och arbete med att ”hålla landskapet öppet”. Motiveringen var att ett rovdjursavvisande stängsel skulle kosta över en miljon kronor bara i arbetsinsatts. Denna fantasifulla summa beskriver arbetet med att sätta upp femtonhundra meter stängsel, ett stängsel som redan står där men som behöver förstärkas med eltråd och ett elaggregat! Alla med kunskap om siffrornas reella sanningshalt skrattar gott, men det finns alltid de som vill låta amygdalan styra och dem når ingen!

Nu är det primitiva beteendemönstret ingenting svenskt, utan snarare globalt och mänskligt tyvärr och ett exempel på när civilisationen besegras av de mer primitiva tankegångarna var när publiken applåderade de konservativa presidentkandidaterna i USA under en fråga som rör sjukförsäkringen.

De primitiva i USA vill låta de sjuka dö…

 

…och de primitiva i Sverige vill låta barnhemsbarnen stå utan ersättning, vill hata invandrare och andra vill utrota topprovdjuret vargen! Mot amygdala-effekten kämpar vi förgäves… ?

Nog hade ha rätt den gode Strindberg! Det är synd om mänskligheten!

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till …nog styr amygdalan en del !

  1. Pingback: Längtar du efter att bo miljövänligt? Dagens bilder… | Jinge.se

Kommentarer är stängda.