En chans du överlever ”Kynna”?

”Länsstyrelsen vill inte att vargen Kynna skall skjutas, i alla fall inte nu.” och ärendet kring en eventuell skyddsjakt av vargtiken hamnar nu på Naturvårdsverkets bord. Logiskt bör de ta samma beslut, eftersom övriga skyddsalternativ inte är prövade än.

Tonläget i vargdebatten är lokalt nästan hysteriskt, i dagens Smålänningen läste jag t.ex. en insändare som hävdade (delvis via naiva frågor) att: Vargen blir spiken i kistan för områdets bönder och att normala ekologiska omständigheter skulle vara/bli en värld utan människor.

Det tycks som om jägar-logiken firar nya triumfer i misslyckat tänkande när man t.ex. hänvisar till att vargen är vanlig i t.ex. Nordamerika, därmed inte utrotningshotad och därmed kan utrotas här! Följer vi samma tankebanor till logisk fulländning så kan vi utrota de flesta djur här i landet, som t.ex. björn, lo, älg och räv…de finns alla inom andra nationers gränser!

Fem får är döda, de skulle slutligen ändå slaktats av människor och nu måste vargen återigen utrotas, den hotar fårägares och jägares livsstil!…om man får tro de som uttrycker störst rädsla. Men det är inte endast rädsla det handlar om, studerar man jägarkårens argumentation och ”logik” inser man snabbt att det främst handlar om rätten till ”köttet”. Att acceptera ett eller några framtida vargrevir i Småland skulle innebära att vargen lägger beslag på ca 10-15% av det älgkött jägarna ser som sitt. Det handlar alltså om den vanliga mänskliga egoismen, i detta fall är egoismen färgad av en tydlig oetisk ton.

Att framställa ”Kynna” och eventuella framtida vargrevir i Småland som en ekonomisk katastrof tycks vara jägarkårens huvudspår i debatten.

 

 

Att bevara topprovdjuren och sträva efter maximal biodiversitet tycks vara någonting som inte får kosta och ser man ”Kynnas” fårattacker i ljuset av vad älgstammen kostar i form av älgskador på ungskog och trafikolyckor så ger en enkel matematisk kunskap omedelbart svaret att kostnaderna för vargen är nationalekonomiskt helt försumbara!

Att topprovdjuret varg är viktig för biodiversiteten styrks av den forskning som skett och sker i Yellowstone, USA.

Vildsvinsstammen ökar dramatiskt och det finns faktiskt en möjlighet att framtida vargrevir specialiserar sig på att ta vildsvin, så sker i en del områden i Ryssland. Även vad det gäller skadade/dödade hundar/jakthundar så vinner vildsvinet, enligt Agrias statistik tog vildsvin 93 hundar under 2010, vargen tog 11 stycken!

Vildsvinen är inget problem för skogsnäringen, snarare tvärtom, men de ställer till stora problem för bönderna och orsakar en hel del trafikolyckor.

Jägarkårens kritik mot att vargen tar jakthundar blir även den lätt löjlig när man inser att allt handlar om jägarnas vurm för den traditionella löshundsjakten…att släppa en hund lös i ett vargrevir är lika intelligent som att springa omkring berusad mitt på en vältrafikerad motorväg!

Egentligen borde t.ex. Kristdemokraterna hylla vargen som ”Guds avbild”, familjepolitiskt tar varghannen ett enormt ansvar för valparna och han sviker aldrig till förmån för ”roligare” ting, typ en tik bredvid eller karriären. Även ur jämställdhetsperspektivet är vargen en förebild, tiken styr, inte bara val av boplats/revir utan också vilken hanne som duger genetiskt att bli far. Samarbetet och tvåsamheten är perfekt!

…men jag förstår att de jagande svenska ”machomännen” ser denna bild av vargen som ytterligare ett hot!

Personligen hoppas jag du överlever Naturvårdsverkets beslut, den kommande älgjakten, ”Kynna” och att det vandrar in en vacker hanne du faller för, så att vi verkligen får ett vargrevir i Småland på nytt!

All lycka till, ”Kynna”!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till En chans du överlever ”Kynna”?

 1. Jerker Nilsson skriver:

  Kul att läsa att det finns de som verkar finnas i min geografiska närhet som delar min åsikt om vargen här!

 2. arrami54 skriver:

  …ja, avståndet mellan Ljungby och Älmhult är inte stort och visst skall vi ha vargrevir här! 😉

 3. Jerker Nilsson skriver:

  När jag läste lite mer noga så insåg att jag att du är personen som för vargens talan i Smålänningen nu i dagarna? Jag får säga Tack för dina bra insändare i så fall!

 4. arrami54 skriver:

  En korrekt iakttagelse…och jag tackar för tacket! Vi har läst varandra i Smålandsposten också!
  …och det kommer mer, ”Kynna” är värd att vi talar för henne!

 5. Jerker Nilsson skriver:

  Det låter bra! Det är hon absolut!

  Du bor i Ljungby om jag inte fattat fel. Det kommer att vara en gratis föreläsning om rovdjur som anordnas av Naturskyddsföreningen i Älmhult en bit framåt i tiden. Håll utkik efter annons i Smålänningen om du vill komma och höra på den.

 6. arrami54 skriver:

  Tack för den informationen, jag lär komma! 😉

 7. Jerker Nilsson skriver:

  Det låter bra! Den kommer att vara i församlingshemmet i Loshult, ca 5 km söder om Älmhult. Men inom upptagningsområdet för älmhultsföreningen.

 8. tengileye skriver:

  helt sant… Finns ju gott om jägare i andra länder så de kunde ju utrotas istället

 9. HEMIMAMMA skriver:

  Jag delar detta viktiga inlägg på Facebook. Jag vill också på mitt enkla vis tala för Kynna.

  Hemikram

 10. arrami54 skriver:

  …okej, håller utsikt efter annonsen!

 11. arrami54 skriver:

  …nja, jägarna skall vi vårda och utbilda, även de behövs! 😉

 12. arrami54 skriver:

  …det tackar vi för, ”Kynna” och jag! 😉
  Kram.

 13. Svante Svensson skriver:

  Något positivt angående er varg, i alla fall. Ni har en varg, och samhället havererar. Jag ställer frågan kan det ha något med religion att göra. Ju mer frimicklare det finns på en ort ju mer trångsynthet finns det. Jag är själv vad man kan kalla ateist, men lever efter den etik, och moral som gäller i vårt land. Min åsikt om religioner är, att det finns ingen ond religion, utan onda företrädare, för många religioner.
  Svante

 14. arrami54 skriver:

  …jo, det finns ett stort antal ”frimicklare” vi området, konservativa och lite obildade i och kring de ekologiska sambanden. Sen är det väl en gängse myt att vargen symboliserar ondskan (satan) och lammet det goda, de oskyldiga (Gud).
  Så nog spelar myter och religiösa vanföreställningar in, men de religiösa ser nog mest naturen som ett ickenödvändigt bihang till mänskligheten (Guds avbild) och den behövs inte. Miljön behöver vi inte vårda, eftersom den goda miljön i himlen väntar! 😉

  …lite åt det hållet tänker de väl, ”frimicklarna”…men jag vill poängtera att jag även känner religiösa med stor insikt, kunskap om naturen som inte delar den bilden utan snarare vurmar för naturen, biodiversiteten och rovdjuren.

 15. mariadesuede skriver:

  Jag skrev ju om Yellowstone, det är verkligen sà att vargen hjälper till med biodiversiteten! Det finns en naturlig balans som människan inte ser!

  örnkramar

 16. tengileye skriver:

  Äsch det går att hyra in dylika vid behov…

 17. Jerker Nilsson skriver:

  Har du en mailadress så kan jag skicka den interna inbjudan över höstens begivenheter till Naturskyddsföreningen Kronoberg som jag har på pdf-fil. Du ser nog min mailadress här antar jag?

 18. arrami54 skriver:

  …man kan nog påstå att alla bevis i Yellowstone om hur mycket vargarna påverkar biodiversiteten i positiv riktning, chockade forskarna! 😉

  Kram.

 19. arrami54 skriver:

  …jo, men då måste vi ta in sådana utifrån och du är inte rädd SD blir helt fnoskiga då?
  😉

 20. arrami54 skriver:

  Tackar…min mailadress ligger i din inkorg!

 21. mariadesuede skriver:

  Länkade till dig fràn Rovdjurens Värld…

  örnkramar

 22. arrami54 skriver:

  Tack. 😉
  Kram.

 23. Ping: ”Vargen kommer!”, ropar okunnigheten högt. | runor

 24. Ejnar Brochmann skriver:

  Att vildsvinen är bra för skogen är inte alla eniga om , där finns en mistanka om att Vildsvinen förorsaker Rötskador när den skader rot-systemet på träden , och vips är det positiva med vildsvinen borta , men det ses först om många år , fram tills dess kan man håppas på det bästa i mangel på bättre .

 25. Ejnar Brochmann skriver:

  Jägar är svåra att utbilda och lära nytt 😉

 26. arrami54 skriver:

  …är det så, du har ingen källa…jag vill gärna läsa mer om detta!

 27. arrami54 skriver:

  …mänskligheten har alltid svårt att lära om när de en gång lärt fel! 😉

 28. Ejnar Brochmann skriver:
 29. Ejnar Brochmann skriver:

  Jag har lovat köra en äldra jägar ditt till loshult . som jag förstår är vi ett mindra antal ”Pro-vargare” her rundt Ljungby , vi kanske kan träffas på en Kordinat och prata lite om varg över en grillat korv i Reviret ?

 30. arrami54 skriver:

  Du har svar via e-posten!

Kommentarsfältet är stängt.