Skyddar Säpo nationen eller sin prestige?

Oavsett vad som är vad i detta läge så kan man konstatera att Säpo vid ett antal tillfällen agerat mot folk som senare visat sig vara helt oskyldiga. Man berättar bredvilligt om tillslagen med den nationella insatsstyrkan i spetsen, men sedan när sanningen uppdagas så blir bokstäverna mindre till den grad att man måste använda mikroskop för att kunna läsa dem. Ofta nog dras sekretesslagen fram, den får motivera varför medborgarna i landet ska hållas utan information, men ofta blir det bara en sköld att dölja sina egna misslyckanden bakom.

…jag citerar bloggaren ”jinge” med ett leende igenkännande av mina egna tankar kring, och min bild av Säpo. Öppenheten gentemot media och medias källkritiska granskning är obefintlig.

Media borde ha lärt sig av det som hände senast i Göteborg, en ”tidig morgon i slutet av oktober 2010. Klockan närmar sig sju och mörkret ligger ännu över Göteborg. I en lägenhet i stadsdelen Angered ligger fem personer och sover. Föräldrarna och deras treåriga dotter i ett rum, sönerna, sex och tio år, i ett annat.

Plötsligt bryts tystnaden av tre höga smällar. Piketpolisen har kommit på besök.

Den 30 oktober 2010 slår polisen till med full kraft mot en rad adresser i Göteborg. I en synkroniserad gryningsräd grips fyra män misstänkta för förberedelse till terrorbrott – flera av dem under våldsamma former.

Två av männen släpps på fri fot senare samma dag. De andra två anhålls men friges dagen därpå. En dryg vecka senare meddelar polisen att männen inte längre är misstänkta för något brott och att förundersökningen kommer att läggas ner.”

Kvar finns några barn och vuxna som aldrig drömmer traumat, den terror de drabbades av.

Kritiken mot Säpo, deras ”sekretess” är inte obefogad, t.ex. så är Jan Flyghed, professor i kriminologi, kritisk till den täta sekretess som lagts på fallet kring männen i Göteborg. Och han förundras över att misstankarna ändrats. ”Om Säpo fortfarande håller i det låter det som att det handlar om förberedelse till ett politiskt motiverat mord”

Jag är fullt medveten om vilka problem Säpo brottas med, hur svårt det är att förebygga/förekomma och i tid stoppa, terrorbrott typ det Breivik utförde, eller politiskt motiverade mord. I Sverige har vi förlorat två framstående politiker, Olof Palme och Anna Lindh, i ett fall är gärningsmannen infångad, i det andra fallet lär vi aldrig få svar…och det sistnämnda, mordet på Olof Palme, måste vara Säpos största misslyckande. För att avslöja min förtroendenivå visavi Säpo så vill jag lägga till några ord i föregående mening: …eller var det deras största ”framgång”?

…personligen har jag väldigt svårt att se Säpo som representant för den svenska rättssäkerheten och de demokratiska grundvärderingar denna nation bygger på, organisationen representerar motsatsen och blir därmed mest lik det de säger sig bekämpa.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skyddar Säpo nationen eller sin prestige?

 1. mariadesuede skriver:

  Jag vet inte hur det är i Sverige, men här i Frankrike sà spioneras det allt pà oss… Välkommen till ”1984”!!!

  Jag tror nog att de mest skyddar sig själva, bàde i Frankrike och Sverige!

  örnkramar

 2. arrami54 skriver:

  …nog har myndigheterna koll, liksom reklamen och de som styr vår (till största delen) konstruerade behovstillfredsställelse.
  Alla skyddar sig själva, det ligger i egoismens ton oavsett om egoismen är etisk eller ej…det kallas ”kåranda”! 😉

  Kram.

 3. mariadesuede skriver:

  Titta in pà rovdjurensvarld.blogspot.com

 4. arrami54 skriver:

  Har läst och kommenterat…bra skrivet både om Geparden och Björnen!
  Kram.

 5. Ping: Kriminologi professor | Promotegod

Kommentarsfältet är stängt.