Hon vandrar mot en säker död!

 

Jag skrev tidigare ett inlägg om Sverigedemokraterna och deras hat mot muslimer, inlägget heter: ”Vi och dom”, primatens staminstinkt fångad i två ord! Jag skulle kunnat använda exakt samma rubrik om den varghatande jägarkåren så som de för sin kamp och argumenterar bl.a. här….och ja, samma rubrik skulle passa vad det gäller privatiseringsivern inom offentlig sektor/välfärden. En iver som bygger på girighetens, egoismens tes: ”Bara det gynnar mig!”

Liksom SD ser hatets fantasifulla vinster i kampen mot Eurabia, ser jägarkåren vinster i att slippa konkurrens från vargen…och vinst för egot är väl mänsklighetens främsta drivkraft?

Psykologiskt, biologiskt är vi djur och bilden på den ensamt vandrande vargen ”Kynna”

 

 …på väg mot mötet med en hatisk jägare som passar på när chansen ges till ”civil olydnad”, kunde lika gärna vara bilden av t.ex. en ensam muslimsk kvinna eller man som är på väg att möta ett kommande hatbrott.

 

Lokaltidningen Smålänningen hade en bra rubrik kring Svenska Jägareförbundets debattartikel i DN: ”Vargkonflikten börjar likna krig.”

…och ja, likheterna är slående, i krig får också de sjuka behoven sin adrenalinkick av hat och dödande.

Parallellen mellan Jägareförbundet och SD har likheter inte bara i hatnivå, det är storleksmässigt jämförbara grupper och båda säger de sig vara demokratins förespråkare…men deras enda gemensamma nämnare, förutom hatet, är den okunnighet och renodlade dumhet de för fram via sin retorik. Låt mig ta ett exempel ur ovan nämnda lokaltidnings insändarsidor, signaturen ”JB” skriver följande 11-09-07:

”Vi klarar oss utan varg.

När man läser om hur illa en del tror naturen klarar sig utan vargen undrar man ju hur vi klarat oss utan den under en så lång tid. Djurhållarna försvinner och samtidigt klagar vi på vår egen djurhållning men tvingar oss själva att i framtiden importera köttvaror, låter miljövänligt och bra, eller hur? Ur djurvänlighets-synpunkt tror jag dom flesta älgar hellre dör av en kula i bröstet än att att bli ned riven av en varg och sakta plågas ihjäl eller ibland lyckas fly med ännu större plågor som följd. Vad tror ni?

Naturen är grym, det vet dom som upplevt den. Tyvärr inte alla!

Personligen håller jag med om att naturen är grym, en del lämnas verkligen med ”stallet helt tomt”!

Jag får också en skrämmande bild av att insändaren inte är skriven av ett naivt barn, utan av en vuxen man som kanske t.o.m. har en älgstudsare i sin ägo….och den som tänker inser hur tomma och fyllda av varghat argumenten är. Tänk om han drog sin tankegång till logisk fulländning och argumenterade med samma iver mot alla rovdjur, inte bara varg, utan även Lo, Björn, Järv, Räv, Iller, Vessla, Kungsörn…ja, alla våra rovdjur!

…och när jag möter denna typ av människor (”Guds avbild” bland djuren?), då blir jag ärligt rädd och tro mig, det finns några hundratusen liknande individer där ute! Vad värre är, en del av dem har tillgång till vapen!

Vargtiken ”Kynna” i Kronobergs län, vandrar mot en säker död, eftersom varghatarna har politiskt stöd från ett döende parti!

Sverige och vår natur behöver en konstruktiv och klok jägarorganisation, det finns kloka jägare och jag hoppas de återtar makten inom det Svenska Jägareförbundet!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten:. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Hon vandrar mot en säker död!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  ”Difficile est satiram non scribere” – Det är svårt att inte skriva en satir – I detta fall.

  Bra inlägg.

  Hemikram

 2. arrami54 skriver:

  …visst är det svårt att undvika ironi, satir och sarkasm mot dylika åsikter! Jag har en pågående debatt med två varghatare i lokaltidningen, men jag avstår från att besvara de med helt ”tomma stall”…
  Kram.

 3. karl-erik skriver:

  det man gärna gör gör man i regel bra

 4. arrami54 skriver:

  …som att spåra vem som ”det man gärna gör gör man i regel bra”? 😉

 5. Svante Svensson skriver:


  Hej!
  Har sedan igår läst vad du skrivit, visste inte att du fanns. Länken jag skickar kanske du sett förut, men den belyser var jag står i vargfrågan, trots att jag bor i norra Hälsingland.
  MVH
  Svante Svensson

 6. arrami54 skriver:

  Hej Svante, jag har faktiskt själv bott i Hälsingland, i Källeräng utanför Delsbo. I dag bor jag i västra Småland, för närvarande i vargland och jag hoppas det förblir så!
  …och en dag hoppas jag svensken i gemen har samma respektfulla syn och kunskap om naturen som Nordamerikas indianer hade. Vi kan leva i samklang med alla rovdjur om vi låter förnuft och känsla råda…och inte omedelbart ropar efter utrotning, det finns nämligen andra, verkligt positiva lösningsmodeller.

 7. Josefina Bergfast skriver:

  Står inte ”tvistandet” mellan skogsägarnas intressen, och jägarnas intressen?

  Jägarna vill inte att det skall finnas för mycket vargar, som äter upp för många älgkalvar, så att deras möjligheter att få sina jaktkvoter uppfyllda minskar?

  Skogsägarna å sin sida, är mycket bekymrade över alltför många älgar, som äter upp deras skogsplantor, och som kostar dem stora summor varje år, då de kanske få plantera nya?

  Tamboskapsägarna, behöver kanske försöka skydda sina djur bättre, med starkare och större inhägnader, (el-stängsel o.dyl.), och andra hjälpmedel.

  Vargen tillhör det svenska landskapet och naturen, och den bör tillåtas finnas.

  Girigheten visar sig ofta kunna sudda ut det sunda förnuftet….

 8. arrami54 skriver:

  …tvisten vad det gäller Älgen står mellan jägarnas och skogsägarnas intressen, skogsägarna vill ha mindre älg p.g.a. att de orsakar skador på skogen, ofta upp till 15-20% av ungskogen skadas. Tvisten visavi vargen ligger i att de tar ca 10-15% av älgstammen i ett revir…och detta får jägarna att surna till!
  …du gör en helt korrekt analys och jag håller med! 😉

 9. Peter S. skriver:

  Problemet är ty. att 10-15% (ca 130st älgar/per år) inte räcker att hålla nere älgstammen i ett vargrevir (ca. 1000km2 som det finns omkring 1000st älgar i) älgar som vargarna tar! Genom att jägarna slutar jaga i dessa vargrevir för att man inte vill släppa sina älghundar för risken att vargen tar hundarna! Detta gör att älstammen ökar i dessa områden och som i sin tur medför fler viltolyckor med bla. älg! Ja, men säger många , varför måste man släppa en älghund för att jaga älg? Varför inte bara sitta still på passet och vänta tills älgen kommer! Detta är mycket tidskrävande och av de älgar som skjuts av jägarna idag så är det 80% genom att man använder hund och 20% av att sitta still i passet! Detta gör att de ca. 350st älgar som jägaren skjuter på ett 1000km2 inte kommer att nås! Så det är ty. inte bara egoism av jägare som blir problemet! Även skogs och markägare kommer få ökade skogsskador, fler människor kommer skadas av viltolyckor och Staten får inte in den ca. miljard som älgen ger skattebetalarna! Bara för att vi alla tror att naturen kommer sköta sig självt! Och vad blir oftas utfallet när en djurart ökar i antal, jo sjukdommar som tar dö på dem och med ett långt lidande innan (djurvän?)! Och ingen kommer att engagera sig i detta i det svenska sammahället! För finns inga jägare så tror jag inte att alla så ”kallade” djurvänner kommer att ta sig ut i skogen för att hjälpa till!? Det gör de (djurvännerna) inte idag ( har inte sett någon ”som inte är jägare” som har hjälpt våra svenska djur under de senaste 2 tuffa vintrarna med stöd utfodring, ploga vägar så inte djuren blir ”enkelt” tagna av rovdjuren och tar upp vatten hål i isarna så djuren får vatten) utan man sitter bara hemma och klagar på alla egoistiska jägare som i deras ögon ”alla” är varghatare och inga djurvänner! Och vem skall göra jobbet som jägarna gör idag för att ta hand om viltolyckor? Idag finns den 10.000st jägare och 15.000st hundar som är i jour varje dygn året om, när dessa egoistiska jägare försvinner? Kanske arrami54 och Josefine?

 10. Peter S. skriver:

  Vi lever ty. inte på (i)17-1800-talets Nordamerika och som den tidens indianer! Vi lever i ett moderna svenska samhälle som har byggs de sista 50åren med öppna landskap och ingen varg! Varför finns inte förståelsen för dem som är och blir drabbad av vargen i Sverige? Utan ses som hatande människor som inte är värda att få leva på det sätt som de gjort i hela sina liv i de marker som nu vargen mer och mer ettablerar sig i? Ta våra inhemska indianer (Samerna), så är det inte många vargvänner (De är inte bättre än den vite mannen som förtryckte Indianerna i USA) som stöttar dem i sin vardag med att vargar kommer in i deras renområden och dödar renar! Nä då skall de få finnas 1000tals vargar i sameland för det vill ”vi” ha som inte har problemen med dem ”vargen” Men tack å lov så har FN en stark röst som ser till att våra Samer skall få fortsätta (även om det bara är 2000st Samer) att få hålla på med sin ren näring! Det kommer aldrig FN att rycka på!! Tack och lov!!!

 11. arrami54 skriver:

  Tror inte alls jägarna slutar jaga älg bara för att vi tillåter en livskraftig vargstam och att de tar 10-15% av älgarna. Din siffra om att 80% av älgarna fälls under jakten tack vare löshundsjakt, en seriös källa tack!
  Det finns en uppsjö av jakttekniker och det går utmärkt att jaga via ledhundsjakt också (man har hunden i band och går mot vinden) och en seriös jägare vet var älgarna går, var de finner vatten m.m. så även jakt utan lös hund går utmärkt. Sen är det lite skrattretande att jägarna skulle sluta jaga p.g.a. att vargen tar hundarna, det är bara skräckpropaganda av varghatare och okunnigt folk! Statistiken för år 2010 talar sitt tydliga språk: Vargen dödade 11 hundar, jägarna sköt själva 12 av sina älskade hundar, trafiken dödade 713 och vildsvin dödade 93!
  Jägarförbundets allmänna uppdrag är att vårda viltet, stå för eftersök vid t.ex. trafikolyckor med vilt o.s.v. Jägarna betalar en avgift till staten, jaktkortsavgiften (300:-), och denna avgift/”jaktskatt” går tillbaka för att jägarna skall sköta de allmänna uppdrag du vill lägga på undertecknad och ”Josefina”, …varför? Du anser avgiften om trehundra kronor vara ekonomiskt betungande, eller är det jägarens livsstil som försvåras om man också kräver lite ansvarskänsla? Talar du för det Svenska Jägarförbundet, eller är det privat ”snömos”?
  Att naturen är grym styrks av vargdebatten, det är uppenbart hur grymt naturen lämnade en del människor med ”stallet tomt” och nog är vargdebatten het, den är full av okunnighet, ren dumhet och en oerhörd hatiskhet visavi vargen!
  Sen är det faktiskt så att staten inte får in en miljard p.g.a. älgstammen och jakten, älgstammen kostar årligen ca en miljard i skogsskador och kostnader för trafikolyckor…du tycks ta dina siffror helt ur luften?

 12. arrami54 skriver:

  Tydligen lever artonhundratalet kvar mentalt hos varghatarna!?
  Jag har förståelse för dem som drabbas av attacker på sina tamdjur, det jag saknar är förståelse kring varför de inte väljer positivare skyddsmetoder än döda och utrotade vargar. Det går att ta in sina tamdjur över natten många gånger, det går att skaffa bra fårväktare, det finns lämpliga hundraser och t.ex. Lamadjuret…och det finns bra rovdjursavvisande stängsel.
  Jag har överhuvudtaget inte skrivit något om tusentals vargar i Sameland…jag vill ha ca 750 till 1000 vargar totalt i landet och Sverige förutom Sameland är stort nog för detta!

 13. Peter S. skriver:

  Hur skall hundföraren ta sig fram med en hund i koppel som inte älgen hör på flera hundra meter? Älgen har en bra hörsel inte bara luckt! Det är ju tackvare hunden ”som är lös” som gör att jägaren kan ta sig fram när hunden skallar som gör att man kommer till skott, lika väl som hunden stöter fram älgen till pass skyttarna!Förstår att du inte har någon jakt erfarenhet och har byggt upp dina åsiketer efter en massa teoretiska artiklar mm. Ta dig ut i skogen och lär dig naturen!För varför skall du även om du bor i småland och hare en stackas varg få gehör för dina åsikter som du själv inte har något problem av? Stora areal i Värmland jagas det inte längre i på grund av vargen! Finns idag minst 21 vargrevir i Värmland som bara kan inhysa 25-28revir innan hela Värmland har fyllt vargrevirs kvoten (Halva Sveriges vargstam)! Ingen vill arrendera marken längre! Markägarna förlorar både för jaktarrendet och att skogskadorna ökar på skogen, på grund av älgen ökar i markerna! Jag skall ta fram (seriösa) källa, det jag bygger på är 30års erfarenhet! Det är troligtvis ännu större procent på grund av att hunden stöter och söker fram älgen till pass skyttarna! Så att hitta på och skriva en massa som man inte vet ett jota om känns ty. inte så seriöst! När du visar lite mer engangemang i praktiken med att gå ut i skog och mark eller kontaktar jaktlag för att hjälpa till med viltvården än att sitta och blogga så ser jag seriöst på det du tycker! Du svarade inte på vem som skall sköta viltolyckorna när inte jägarna ev. vill göra det länger (Kanske en av jägarnas områden som man kan ha som påtryckningar att sluta med) om vargen tar för stor plats i våra skogar!! Och detta med all rätt!!! Hälsningar från en som har alla hästar i stallet även om jag har åsikter som inte passar dig bakom husets 4 väggar och inte har problem med något som man vill ha mycket av!

 14. arrami54 skriver:

  Var i Värmland har jakten upphört? Var det denna strejk Svenska jägareförbundet menade var konflikten? 😉
  Även vid ledhundsjakt markerar hunden när den får vittring på älgen och leder jägaren mot den och precis som vid löshundsjakt får skytten/jägaren ofta smyga en bit för att komma till skott…och passkyttar är oftast utplacerade, precis som vid löshundsjakt. Du kan nog inte lära mig så mycket om jakt och jag lever inte mitt liv vid datorn, inte idag och inte i går.
  Jag har svårt att ta dig seriöst när det bevisligen är så att fler hundar tas av vildsvin, skjuts av jägarna själva eller dödas i trafiken…det är i princip helt löjeväckande att hävda att jägarna inte vågar släppa hundarna p.g.a. vargen och bara ett ytterst dåligt argument. Varför accepterar jägarna 713 trafikdödade jakthundar, 93 dödade av vildsvin, 12 dödade av dem själva men ”kryper ur skinnet av panik” när vargen dödar 11? Svara seriöst på detta, eller lämna tråden , tack!

  Åsiktsrätten respekterar jag, men jag har svårt för att respektera åsikter som bygger på falsk, osann argumentation, okunnighet, dumhet, tro och hat. Du borde vara glad över att det finns folk som vill sprida vargen över Sverige, så inte alla hamnar i stackars Värmland som tydligen p.g.a. vargen är på konkursens rand! 😉
  De seriösa delarna av Sveriges jägare lär ta sitt ansvar även om vi accepterar en livskraftig vargstam i landet…du förstår, alla tänker inte som du! 😉

 15. Peter S. skriver:

  Nä, den blir inte seriös ty. i alla delar av Sveriges jägare när vargstammen blir 750-1000st individer som du vill ha?! Är det från den summan som ”DU” sedan accepterar en licensjakt på 100-150st vargar per år för att hålla stammen nere till ”din” accepterade nivå? Och vem skall göra licensjakten ? 😉

  Och det är knappast någon tröst eller argument för en ägare till en vargdödad hund att fler hundar omkommer i trafiken. Och tar man procenten av antalet vargar (250st) , mot trafik(4.5milj bilar mm) och vildsvin (75000st) så är det flera gånger högre risk i procent att hunden dör av vargen!
  Men detta är ju som vanligt bara er Rovdjurspropaganda! Hade vi haft 4,5 milj vargar i Sverige så hade inget levade i Sverige för utom löss och fästingar levt här! Men det gillar väll miljöpartist och vänster folk?

  Finns många markägare som inte kan arrendera ut markena, vissa gör det helt gratis, men inga vill jaga där ändå! 😉
  Varför, ja vad tror du som är så smart?

 16. arrami54 skriver:

  Den procentuellt höga siffran vad det gäller vargdödade hundar beror på en enda orsak, att jägare och en del ”civila” trots medvetenheten om risken med lös hund i vargrevir p.g.a. lättja, okunnighet, ren dumhet fortsätter att släppa sina hundar lösa där eller bedriver s.k. löshundsjakt…vilket är ungefär lika dumt som att springa omkring på en motorväg, berusad därtill!
  Jag vill knappt diskutera med folk som ligger på ”Rödluvan och vargen”- nivån, men och därför styr jag över till knastertorr men talande statistik. Under perioden 1970—2000 dödades 86 personer vid jakt. Mellan 1983 och 2002 dödades dessutom sex ”icke jägare”. (Källa: Institutionen för rättsmedicin i Umeå.) Åren 2000—2005 trafikdödades 7 252 hundar, 135 dog av vådaskott från jägare och 78 dödades av rovdjur (varg, järv, björn, örn) 43 blev dödade av annat vilt. I gruppen ”annat vilt” ingår vildsvinet och idag har de formligen exploderat i tillväxt vilket bl.a. innebar att 93 hundar dödades av vildsvin 2010. (Källa: Agria försäkring.)
  På 2000-talet har antal vådaskjuta människor vid jakt minskat, men fortfarande dör 1—2 människor per år på det sättet.
  Vargen har utsetts till samhällets fiende nummer ett, men i skenet av ovanstående fakta bleknar argumenten du har bort helt.

  Minnesota, USA, är ett lysande exempel på en stat som vårdar naturens resurser. Delstaten hyser 2 921 vargar enligt deras Wolf management plan (källa: http://www.dnr.state.mn.us). Vargarna är koncentrerade på en yta motsvarande ca halva Sveriges. Denna koncentration borde väl leda till dagliga vargöverfall? Nej, det gör den inte, för där vet folk vilket djur vargen är, hur den fungerar och löshundsjakt förekommer inte. En långsiktig plan förbjuder jakt till dess stammen är stabil. Myndigheterna anser att en vargstam under 1 600 individer inte är genetiskt hållbar…
  …och ja, jag skulle acceptera en licensjakt när den svenska stammen väl är genetiskt stabil och ligger runt ca 1000 djur! Jag har heller inga problem med en sund ”skyddsjakt”!

  Hur kommer det sig att naturens mest ”intelligenta djur” i Sverige (jägarna)… ;-)… alltid löser sina problem med våld, utrotning? Behöver ”de små” någon att hata, precis som de måste släppa sina hundar lösa i vargrevir?
  Är det inte dags att vi människor gör skäl för detta självpåtagna epitet om ”intelligenta! (Guds avbild) och hittar alternativa lösningar?
  …och liknelsen med 4.5 miljoner vargar, när vi talar om ca 1000…är det smart? Tror du att dylika liknelser får dig att framstå som seriös, eller barnslig?

 17. Peter S. skriver:

  Har ty. varit bort på semester en vecka, men vill ge dig en ny bild och svar på det du skrivit!
  Det är så härligt att läsa dina svar, åsikter och tänk runt naturen och bla om vargen!
  Och att jägarna ALLTID löser sina problem med våld och utrotning! Denna bild försår jag inte att du kan ha, men vet man inget om vad jägarna gör mer än tror sig bara skjuta på allt som rör sig så förstår jag din nivå på kunskap i ämnet! Det är ju tack vara ”den morderna jägarna” att vi har en rovdjurstam i Sverige på en nivå som är idag efter att flera arter som Lo, björn och varg som var nästan helt borta under 1940-50 talet i Sverige på grund av dåtidens bild av människans synsätt (Åven Fjällräven som jag skriver om nedan). Detta genom många vilt och rovdjursprojekt som jägarna gör! Ingen annan! Och inte från sådana som den morderna människan som ”bara” bloggar om ämnet!
  Visst kan man tycka att jägarna får skylla sig självt i att man släpper en hund lös i vargreviren! Med 1000st vargar som du vill ha så kommer troligtvis inte jägaren i mycket stora delar i Sverige inte kunna eller vilja släppa löshundar för jakt och som jag förstår du inte vill skall finnas!? Detta kommer givetvis göra att jägarna slutar jaga på stora ytor tex rådjur, räv, hare och även älg för att man inte vill riskera hunden. Detta med för då en ännu större viltstam med mer sjukdom (plågsamt för djuren), viltolyckor och andra problem (1000st vargar kommer inte göra detta jobbet)! Och VILKA skall hjälpa dig att hålla ner vargstammen till 1000st individer som du sedan accepterar licensjakt på, när jägarna slutar att jaga i dessa landsdelar? Frivilliga naturmänniskor och romantiker som bara har en teroetisk åsikt om djur och natur åsikter och ingen kunskap eller praktisk kunnskap i ämnet???
  Du tror att naturen sköter sig självt utan människa och att det är bästa sättet!
  Alla naturer och biotoper är inte lika på jorden liknande Minnesota, visst man kan (alltid) ha det som en naivt arrgument att det funkar där!
  Naturen klara inte sig självt idag säger de flesta natur experter och där är även människan (jägaren) viktig!
  Ta tex fjällräven som varit nära utrotning av att bla rödrävens etablering i fjällen och att lämmel tillgången går upp och nersom idag tack vare människan och att ” jägarna” skjuter av rödräven där fjällräven finns, detta för att kunna öka fjällrävspopulationen och som man ser har gjort stora förändringar till det possitiva! Bara ca. sista vintern så har det blivit omkring 57 valpkullar och i Norge 90st som gör att det finns omkring 700-900st valpar in för denna säsongen!
  För några årsedan så var det i Nordamerika ett område och samhälle som inte ville att man sköt den vackra Svartsvans Hjorten (Åsne hjorten) för den var så fin!! Efter några år så ökade arten i området till 600.000 st och man fick ett jätte problem med mängder av bla trafik olyckor (död) och man tiggde och bad att nu måste jägarna skjuta ner stammen så de slapp detta problem! Detta blev ty. en slakt! Är det så vi vill ha det här också?

  Vem handterar möjligheten att kontrollera och hålla dvärjbandsmasken borta i vår natur? Inte naturen själv tyvärr! Här är jägaren viktig!!!

  Så här är bara några få exempel på att naturen inte längre sköter sig självt längre hur gäran många som vill tror detta! Så jag undra lite hur du kan se dig självt som så kunnig och seriös i dina åsiker och de som inte är med dig som Rödluvan och vargen (som inte seriös), i dina svar och åsikter!!

 18. arrami54 skriver:

  Dina ord om att: ”Naturen klara inte sig självt idag…” …är roande, okunniga och naiva överord från en ”Guds avbild”…den klarar sig ypperligt om den får sköta sig själv, evolutionen har skapat ekologiska system som fungerar utmärkt utan mänsklig inblandning. Vilken vikt topprovdjuren har bevisas av vad som hände i Yellowstone efter vargens återkomst:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargen-fick-ekosystem-att-blomstra_5730227.svd
  Det går givetvis inte att helt jämföra olika biotoper, de ”kaskadeffekter” vi ser i Yellowstone lär inte bli lika tydliga i Sverige, men vargens vikt för biodiversiteten som topprovdjur kan ingen förneka! Jag jämför inte biotoper rakt av, lika lite som jag kritiserar alla mänskliga jägare, det finns många seriösa och kunniga också.
  Det är mänsklig övertro på sin förmåga, okunnighet m.m. som skapat alla de biologiska katastrofer vi ser och har sett, vi skapar destruktiva förändringar både på miljön allmänt och klimatet…
  Du får ursäkta mig, men vad det gäller okunnighet och naiv tro så skall du kanske tala med ytterst små ord?
  …och inte ens du kan förneka att många s.k. jägare vill se vargen utrotad och med en ganska ologisk argumentation dessutom!

  Vad det gäller fjällräven så ligger grundproblemet i den tidigare jakten på dess päls. Den skandinaviska populationen reducerades kraftigt då höga pälspriser ledde till en omfattande jakt i början av 1900-talet. Nedgången ledde till att fjällräven fredades i Sverige 1928. Fredning i Norge (1930) och Finland (1940) följde. Trots det har den inte återhämtat sig, förmodligen på grund av en rad samverkande faktorer. Periodvis har lämmelåren uteblivit vilket lett till födobrist och låg reproduktionsframgång, senast 1982-2001. Rödräven har blivit vanligare på kalfjället och det har medfört att fjällräven trängts undan till de högre och kargare delarna av sitt forna utbredningsområde. Dessutom har populationen fragmenterats och det finns en risk för inavel. En annan befarad orsak till att fjällräven inte återhämtat sig är födobrist vintertid på grund av att minskade stammar av stora rovdjur kan ha lett till en minskad kadavertillgång…du ser, återigen styrks vargens värde! Ett nytt hot är hybridisering med förrymd farmräv, vilket skulle kunna leda till utavelsdepression.
  …och nej, jag anser INTE att löshundsjakt är viktigt, det finns andra lika bra metoder…det går att ha hunden i band!

 19. Peter S. skriver:

  Lycka till! 🙂

 20. arrami54 skriver:

  …rent allmänt ,detsamma! Men i vargfrågan hoppas jag du förlorar och vi får en stark vargstam på ca tusen djur! 😉

 21. Peter S. skriver:

  Låt tiden se hur det blir (1000)! Skall följa din blogg! 😉

 22. arrami54 skriver:

  Vi hade kanske redan haft tusen vargar om inte tjuvjakten varit så intensiv:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/1000-vargar-utan-tjuvjakt

 23. Peter S. skriver:

  Hej Igen arramin55!
  Du som är så klok! Kan inte du ringa dessa gubbar och förklara att de har helt fel info. och det inte finns några problem runt vargens etablering i Sverige och att det finns många sätta att handtera detta problemet! Ang. om vad jag skrev här för några veckor sedan (se nedan artikel i DN idag) om att stora områden kommer att bli ekonomiskt drabbat av vargen och att de som inte har problemet utan bara vill ha ”mycket” varg i våra skogar inte ser eller vill se detta!! Hur mycket är ”ni” beredda att betala för vargen, jag tror Svensken hellre lägger pengarna på äldre,sjukhus och skola innan man måste ta ut skatt till att ha ”mycket” varg i Sverige! Tror 98% i en SIFO undersökning hellre betalar för omsorg och skola innan man lägger en krona på vargen!?
  Detta kommer herr Center minister att utvärdera och återkomma med en lösning som inte kommer att gå i linje med de som vill ha mycket varg, tro mig!!!

  Detta är i DN idag 110928!
  Vargens utbredning gör att flera stora skogsägare i Värmland har sänkt sina jaktarrenden på grund av bristen på vilt och risken för hundarna.
  För Karlstads stift har det inneburit flera 100.000 kronor mindre i kassan varje år och även Stora Enso och Sveaskog har ändrat sina priser och därmed intäkter, skriver Värmlands Folkblad..
  – Snart måste det till en diskussion om vem som ska stå för kostnaderna. Om samhället vill ha varg, då kanske samhället också ska vara med och betala, säger Olle Thunberg på Stora Enso

 24. arrami54 skriver:

  …lustigt, för inte så länge sedan stormade jägarförbundet, IF Metall m.fl. mot kraftig höjda arrenden, nu protesterar man mot att de minskar…bara för att skogsbolagen nu gnäller! 😉
  http://www.jaktojagare.se/metall-stormar-mot-dyrare-jakt
  Givetvis blir det problem när vi försöker återställa biodiversitet och topprovdjurens nisch i systemet, all förändring skapar initialt obalans innan systemen balanseras och att människan ogillar förändring, speciellt om den hotar ”livsstilen” är väl inget nytt?
  Sen tror jag inte du stoppar bidragsiver och okunnig egoism via ett samtal typ det du ber om…så naiv är inte jag i alla fall! 😉

 25. Peter S. skriver:

  Nja, det skall bli spännande att följa kampen mellan de som vill ha ”många” vargar och som inte är drabbade, kontra de som nu har problemet och som vargförespråkarna inte vill se eller bara rycker sina axlar för! Det är detta som är problemet och som tyärr inte kommer att göra det bättre för vargen! När bla människor tar lagen ”tyvärr” i egna händer! Som tjuvjakten som har minskat till 2% under de år som licenjakten har funnits i Sverige, mot tidigare år då vi inte hade licenjakt! Som tex har hänt i Finland sedan jakt på varg förbjöds. En minskning på 50%! Genom att Sverige stoppar licensjakten, har Jägareförbundet idag beslutat på grund av att Naturvårdsverket inte givit information om hur skyddsjakten skall gå till för kommande säsong. Att inte fortsätt med bla inventering av varg eller ställa upp på skyddsjakt på varg som staten vill ha bort och att inte sitta med iförhandlingar där rovdjursivrare inte ser till de som blir drabbad utan fortsätter bara se sina intressen så kommer detta ty. att bara bli sämre för vargen! 🙂

 26. arrami54 skriver:

  Jag vet inte om tjuvjakten minskat, har den? Det finns ett antal utredningar som pekar på att den är konstant densamma, som den som refereras till här:http://www.forskning.no/artikler/2011/august/295472

  Att det finns kriminella som struntar i både lag och demokrati är knappast ett bra argument för att ”vargkramarna” har fel, tyder mest på en barnslig iver att via brottslighet få rätt!

 27. Peter S. skriver:

  Hej!
  Jo det var självaste Världsnaturfonden WWF som beställde forskningsrapporten om tjuvjakt på varg under sommaren 2011 och som granskat den illegala jaktens omfattning och trender över tiden. Och där visade sig att tjuvjakten i Sverige hade minskat från 16% till 2% under de sista åren som vi haft licensjakt på varg! Även Regeringen använde denna rapporten den 17/8-11 när de ty. då tog beslutet om att just”nu” gå på EU linje om varg!
  Och ännu mer spännande är att Lena Ek som idag blivit utsedd som Anders C. ersättare som Miljöminister är JÄGARE och kommer att göra allt för att få dem som lokalt har problem med djur, inte skall beslutas av Kostymklädda Män i Europa som knapp har varit i en park som det finns grönska i och besluta om Sveriges natur och djur!
  Heja Lena!!! 🙂
  Tänk om Finland hade fortsatt med licensjakten på varg så hade de säkert haft en vargstam på runt 500 djur!!! Men här tog den lilla människa ”ty” lagen i egna händer och har nu en vargstam på 150djur! Kanska dax att se sambandet för EU???

 28. arrami54 skriver:

  Hej du!
  Jo, jag vet att WWF beställde rapporten, men fakta kvarstår (och du har fått länkarna) att andra utredningar visar andra siffror, alltså håller den kloke sig med ett medeltal ur dem alla! (Eller du kan bevisa att WWF:s utredning är den som är riktigast?)
  Vad det gäller Lena Ek,s framtida beslut så vill jag nog avvakta, har svårt att tro att hon begår Carlgrens misstag och fullföljer hans linje…han fick ju gå p.g.a. den massiva kritiken mot honom.
  Vad det gäller siffrorna kring Finlands vargstam…en källa tack! Sen finner jag det intressant att många jägare hävdar likt du, får vi som vi vill, en licensjakt årligen…så minskar tjuvjakten! På mig låter det som om jägarkåren bedriver en medveten och kriminell utpressning mot demokratin…?
  Tjuvjägare är kriminella individer som bör straffas hårt, två år i fängelse och aldrig en ”bössa” igen!

 29. Ping: …gnället segrar, igen! | Varghjärta

 30. Fredrik Svensson skriver:

  Allvarligt, har du otur när du tänker eller är du bara dum?
  Som en sann tangentbordsekolog tisslar och tasslar du med fakta och ren okunskap.
  All heder åt Peter S. Att du bara orkar stånga dig blodig mot en vägg av idioti.

 31. arrami54 skriver:

  …den verkliga idioten tittade tydligen in ovan, den typen som inga sakargument, fakta och kunskap har överhuvudtaget…och inte har de ens otur när de tänker, eftersom tankeförmågan tycks saknas helt.
  …och är man så låg, så otrevlig, ja då får man svar på exakt samma nivå! 😉

 32. Ping: Tack ”Kynna”, nu vinner vi… | Varghjärta

 33. Ping: Nytt ”parti” vill utrota vargen! | Varghjärta

 34. Ping: In memoriam, ”Kynna”. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.