Demokratin under hård test.

Många av Europas nationer är i realiteten bankrutt, i dagens DN läser vi hur bl.a experter nu börjar våga ta ”bladet från munnen” och erkänna de gigantiska problem vi står inför och ja, Sverige lär bli påverkat.

Låg tillväxt, stigande arbetslöshet, minimala löneökningar och en ökad press på välfärden är vad européer har att vänta sig, enligt experterna.”

Detta innebär också risk för ökande politiska motsättningar om välfärden raseras och grupper än tydligare ställs mot andra grupper, vi ser t.ex. hur befolkningen i takt med ökande arbetslöshet och klyftor tappar förtroendet för ”systemet” i Grekland, Spanien o.sv.

Vi ser ökande klyftor och motsättningar i USA. En nation som också har extrema ekonomiska problem via ett gigantiskt budgetunderskott och som nu har sänkt kreditbetyg kopplat till omdömet: ”negative outlook”.

 

 

Det är intressant att läsa hur t.o.m. ”vänsterbloggare” idag kritiserar Obama, eftersom skulden skenade tack vare den tidigare republikanske presidentens beslut. När ”vänster” så enkelt drar till höger undrar man lite var den s.k. kunskapen och ideologin grundar sig på? Att George W. Bush har skuld i krisen efter skattesänkningar och ett på lögner uppbyggt dyrt krig är svårt att blunda inför, men vill man så kan man med lite retorisk skolning försvara och kritisera allt om viljan finns. .. och demokrati är uppenbarligen inget skydd mot enfald! Jag vågar mig nog också på att påstå att förbönens placeboeffekt lär bli minimal, inte bryr sig den store  i skyn om detta…?

Den i USA så fundamentalistiska ”tokhögern” ( representerade bl.a av Tea Party-rörelsen) har ju främst en ideologisk tes, inga skattehöjningar får ske!

Hur de berörda nationernas ledare hanterar situationen blir helt avgörande och jag vill höja en varning för ytterligare ett tydligt hot mot demokratin, den högerextrema nationalism som tycks växa som en politisk pandemi över Europa.

De högerextrema krafterna har inte tystnat efter massakern i Norge, snarare tvärtom och en intensiv moteld av kunskap/fakta behövs för att möta hatets falska retorik. Media skall inte längre acceptera det anonyma näthatet utan tillse att ingen kan kommentera artiklar eller delta i debatten under anonymitet.

Ta bort anonymiteten och inför användarregistrering för möjligheten att kommentera eller länka till inläggen, då tystnar näthatet, eftersom få öppet vågar stå upp för bl.a. sina rasistiska/främlingsfientliga åsikter.

Jag har intensivt följt och studerat näthatet sedan händelserna i Norge gjorde hatet tydligt och det kryllar av påståenden riktade mot invandrargrupper som inte bara är på gränsen till ”hets mot folkgrupp” utan också ofta går över densamma och det skrämmer mig att hatet är så starkt.

Det skall bli enormt spännande att se hur demokratin lyckas leda oss ur situationen, misslyckas vi kommer antagligen hela Europa att falla sönder i ett splittrat kaos där protektionism och nationalism återigen raserar den fredstanke som var samarbetets grundidé. I tider av ekonomisk depression och recession kommer alltid den splittrande rädslan smygande och rädsla är ingen bra grund för konstruktivt tänkande.

Var det den avreglerade finansmarknaden som lede oss hit, eller tanken på solidarisk välfärd? Mitt svar ligger i det förstnämnda och frågan är om inte avregleringen helt slog sönder en del bärande demokratiska fundament? Filmen ”The Inside Job” ger en del svar och ingen som ser händelseutvecklingen kan undvika frågan om hur finansmarknaden i realiteten fungerar?

Vi lär få svaret om några månader eller ett par år och det skall bli högintressant att se hur demokratin tacklar problemen och överlever ens demokratin det kaos ”vi” skapat?

 

 

Att vi byggt en ”civilisation” som är i konkurs borde INTE förvåna någon och bilden blir än mer tydlig om man studerar risken för en total ekologisk konkurs därtill…men ”vi” (väljarna) lär nog fortsätta ”gnälla” om mer tillväxt och än mindre fördelningspolitik och ansvar, ”vi” som väljer vill ha mer i plånboken...framtiden bryr ”vi” oss mindre om, den får våra barn ta hand om!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Demokratin under hård test.

  1. HEMIMAMMA skriver:

    In på fejjan…

  2. arrami54 skriver:

    …oki, gör så! 😉
    Kram.
    PS: Hoppas din ”bättre” hälft mår gott! 😉 DS.

Kommentarsfältet är stängt.