Geparden, en utdöende medresenär i tiden?

Man har via bl.a genetiska undersökningar fastlagt att geparden härstammar från en liten grupp anfäder som levde för ca 10 000 år sedan, vid ungefär samma tid dog deras amerikanska släkting Miracinonyx (Amerikans gepard /American Cheetah) ut helt. Arten har återhämtat sig,  men är idag starkt hotad i Asien och sårbar i Afrika. Som så många andra djur har de fallit offer för homo sapiens utbredning och mordiska lösningsmetoder för allt som ”hotar” reviret.

Geparden skiljer sig ganska mycket i form/uppbyggnad och anatomiska egenskaper från övriga kattdjur och därför listas den vanligen i en egen underfamilj, Acinonychinae. Nya genetiska undersökningar visade däremot att den är närmare släkt med de övriga kattdjuren än det antogs förut. Gepardens närmaste släktingar är puman och jaguarundin.

Jaktleopard, som geparden också kallas, är världens snabbaste däggdjur och kan komma upp i hastigheter runt 114 km/h. För att klara dessa hastigheter är de annorlunda byggda än andra kattdjur och liknat i mycket en vinthund. De har också runda pupiller, helt olikt andra kattdjur. De kan inte dra in klorna och har långa, tunna ben och en smal kropp. Fotsulorna är tjocka, täckta med en fjälliknande hud.

Den har förstorade näsgångar så att den får tillräckligt syre och energi när den springer fort. Av samma anledning är även lungor, bronkerna, hjärtat och binjurarna jämförelsevis större och det relativt lilla huvudet och den långa svansen fullbordar denna snabba jägare.

Få däggdjur kan tävla i skönhet, motsvarande kan man bara hitta hos övriga kattdjur, vargarna och den Arabiska fullblodshästen, men lite ”artpåverkat” så får jag erkänna att det finns honor av homo sapiens som går förbi i skönhet, närmare en gudalik fullbordan än kvinnan kommer man inte…men nog är geparden otroligt vacker och värd att bevara som en skyddad medresenär genom tiden…

Foto: James Temple. (Wikipedia).

Foto: Bryan Tong Minh. (Wikipedia).

Bilderna här nedan är alla fotograferade av Chris Johns och finns att ladda ner som ”wallpaper” på National Geographics hemsida.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Geparden, en utdöende medresenär i tiden?

  1. Ping: …så sant, religiösa tänker inte i flera steg! | Varghjärta

  2. Ping: Lejonen snart utrotade i Västafrika! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.