…det finns en destruktiv ”bugg” i Sveriges riksdag!

De kallar sig de ”nya Moderaterna” och de hatar samhällsbyggets ”Vi”-lösningar och begränsar allt till ”Jagets” destruktiva egoism.

Juholts tal i Almedalen och den ton av ”social demokrati” han avger, inger ett visst mått av sympati hos undertecknad, men helst skulle jag vilja se lite reell socialdemokrati istället. En viktig punkt på den dagordning Sveriges folkvalda bör följa är att de verkligen tillser att bostadsbristen byggs bort!

Land skall med lag byggas och jag tror inte den moderna socialdemokratin kan glömma vad som står i vår grundlag, läser man Regeringsformens 2§, så är bilden klar:”Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.”

Men det är kanske exakt detta Juholt menar med sin moderna särskrivningsvariant, ”social demokrati”? Jag förmodar detta under respektfull ”jämn likhet” och hoppas han snarast får vara med om att ”buggen” i systemet försvinner! Jag förmodar även att han, liksom övriga ”sociala demokrater” inser att en samhällsbugg (förutom de ”nya moderaterna!) som måste bort är bostadsbristen. Vi kan reprisera ”miljonprogrammet” och har lärt av tidigare misstag!

Sverige behöver ett stort antal nya bostäder, bristen ligger runt ca 500 000 bostäder och bara i Stockholms län saknas mängder med bostäder i dag. ”Samtliga 26 kommuner i länet uppger att de har bostadsbrist, och nästan alla när det gäller små hyresrätter. Bara i Stockholm saknas ungefär 73.000 lägenheter i dag.”…skriver t.ex. DN.

Stockholms län har en akut bostadsbrist som inte bara utgör ett hot mot länets ekonomiska utveckling utan mot hela Sveriges ekonomi. En växande befolkning stimulerar tillväxten men kräver också stora resurser för att klara investeringar i infrastruktur och bostäder.

Idag har många människor svårt att flytta till eller inom regionen på grund av svår bostadsbrist och höga boendekostnader. Det gäller särskilt ungdomar och hushåll med låga inkomster men också kvalificerade personer som vill flytta till Stockholm. Det påverkar i sin tur rekryteringsmöjligheterna för regionens företag som behöver nya medarbetare och spetskompetens.” …skrev bl.a.VD:n för Stockholms Handelskammare, Ulf Franke, i en debattartikel i SvD den 23 juli 2010.

Den ekonomiskt normalbegåvade inser vilken motor en satsning på att fylla bostadsbehovet skulle bli för samhället totalt…inte bara mängder av nya arbetstillfällen. Ja, faktiskt skulle en solidarisk storsatsning på nya bostäder skaffa fram mängder av jobb, inte bara inom byggsektorn, även inom alla vitvaror-producerande företag och inom möbel, textilindustri m.m. …och folk behöver badkar, toaletter, möbler, porslin, bestick o.s.v…

Även inom den energisektor som kan producera förnyelsebar och miljövänlig el/uppvärmning av dessa bostäder får ett lyft och fler jobb. Vill t.ex. peka på Geoenergin som en möjlighet. Givetvis ser vi till så att man bygger på ett ekologiskt hållbart sätt, miljövänligt och att bostäderna blir energieffektiva.

Vi behöver en aktiv bostadspolitik där bostadsbrist byggs bort och fördelning av bostäder sker med sociala utgångspunkter….”social demokrati”! Alla ska ha rätt till ett boende. Det är därför viktigt att man bygger fler bostäder för att alla ska kunna ha ett bra boende. Det behövs framförallt hyresrätter i Sveriges storstäder och övriga orter med stor bostadsbrist.

Vi kan överföra samma tänk till energirenovering av bostadspolitikens tidigare miljonsatsning vad det gäller energieffektivisering!

Vi kan lätt överföra samma tankegång till transportsektorn, tänk att all tung transport av varor går via järnväg till de svenska samhällena och först där överförs till lastbilar…

Social demokrati behöver arbetstillfällen för att bli en realitet, det är bättre att skapa sådana gemensamt än att som Allians-regeringen gör nu, sitter och hoppas!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …det finns en destruktiv ”bugg” i Sveriges riksdag!

 1. mariadesuede skriver:

  I Paris sà finns det massor av ”studios”, ettor… Men det behövs ju mànga mindre lägenheter… Hàller med dig…

  Tog ett kul foto pà Jimmy imorse… Lade till en text, avgör själv…
  http://utlandssvenska.wordpress.com/2011/07/09/forbannad/

  örnkramar 🙂

 2. arrami54 skriver:

  Att bostadsbehovet är enormt och att det behövs många mindre lägenheter och hyresrätter är det ingen tvekan om!

  …verkar helt klart som om din Nymfparakit Jimmy sjunger med i din vrede, och du, jag håller med er! 😉
  Kram.

Kommentarsfältet är stängt.