…jodå, vi inte bara härstammar från apornas släktträd, vi är…

…Apor!

…hos en del primater, t.ex. schimpanser är det inte helt ovanligt att en hona säljer sex för att få tillgång till kött, vanligast är beteendet under dräktighets-perioden. Sexköpet handlar om en strikt överlevnad, för henne och ungen…och kött (vanligen från andra, mindre apor) är mycket eftertraktat.

Antagligen var det exakt så prostitutionen en gång uppkom hos homo sapiens och även här primärt en fråga om överlevnad…skulle inte förvåna om det började med att människa härmade apa.

…en annan viktig faktor är att människan har lika lätt för att utnyttja andra som medel, som den har för att andas…

Retoriken hos de som vill göra prostitutionen helt legaliserad påminner mycket om det lilla barnet som ”skriker” fram sitt…”Jag vill!”…på en egoistisk grund långt bortom enkel och civiliserad medmänsklig etik.

För många ”prostituerade” världen över handlar det än idag om renodlad överlevnad…längre har homo sapiens inte kommit…och vårt ”kött” är pengarna, när ett fåtal har allt, pengarna, kontrollen och makten…ja, då reduceras homo sapiens till bara ytterligare en primat!

…som likt ”torsken” ropar ”jag vill ha!” under det att h*n ler ett hånfullt leende…”knulla mig om du vill överleva!”

…jo, sådan är nog ofta primaten homo sapiens , som härmar och sällan ser andra vägar till problemlösning, än de som strikt gynnar honom/henne ur ett totalt oetiskt egoistiskt perspektiv!

…jag har svårt att se mänskligheten som helhet som varande ”Guds avbild” eller evolutionens högsta skapelse…nä, snarast och i väldigt många fall, en mycket enkel, härmande, primat …”som fortfarande drömmer att hon tappar greppet om mammas päls och faller ner, ner från trädet och ner i de hotande käftarna”…en liten primat med rädslan som främsta följeslagare…

…se bara på svenskarnas så hyllade ”alfahanne” konungen, som så gärna tar sig ett extra ”kex” till kaffet. Denna bidragstagande superhanne som önskar sig större apa-nage eftersom hans levnadsomkostnader är så dyra…vad tror ni han använt sitt ”kött” till?

…och vill ni ha fler bevis på att civilisationens ”Guds”-klon fortfarande är apor…studera denna ”apflock”!

Bakom den spelade civilisationens fernissa finns mest primaternas falska etik…dra upp volymen, lyssna lite extra noga till mänskligheten och säg mig om du verkligen tror på en förändring?

…men det finns ju trevliga ”apor” också!

Bonobonen, en promiskuös galning, eller socialt geni?

Dvärgschimpansen (Bonobon.(Pan paniscus)) lever lite annorlunda än den vanliga schimpansen, de sover tillsammans i grupp…schimpansen sover helst ensam. Det är också så att hos dvärgschimpansen är det honorna som har det dominerande inflytandet, det är t.ex. de som fördelar maten…kanske därför sex mot mat (prostitution) inte förekommer?

Hos dvärgschimpanserna dödar aldrig hanen ungarna (infanticid) om han skulle få lite makt, vilket är mycket vanligt hos schimpansen och de vanligt förekommande krigstågen mot andra grupper som finns hos schimpanserna förekommer överhuvudtaget inte hos dvärgschimpansen. Likaså finns inga aggressiva och dominanta hanar, eller underkuvade honor hos dvärgschimpansen. När gruppen flyr från t.ex. en fara, så flyr alla åt samma håll…vilket inte schimpans, eller homo sapiens gör…

…ta nu en stund och jämför homo sapiens med dvärgschimpansen…nog är människan långt mer lik den vanliga schimpansen?

Man kan säga att dvärgschimpansen är promiskuös (även om ordet knappast är adekvat i deras sociala struktur/kultur!). De har ett mycket aktivt sexliv, många sexlekar per dag och ofta är det ”snabbisar” på ca 13 sekunder. De ligger med alla, oavsett kön (homosexuella förbindelser är vanligare än hos homo sapiens!) och även onani är mycket vanligt. Av alla deras sexuella möten är det bara ca en fjärdedel som skulle kunna leda till graviditet.

Sexet används främst för att stärka gruppens sociala band och även som konfliktlösare. Dvärgschimpansen är fredlig i ordets rätta bemärkelse och en orsak till detta fredliga ”make love not war – samhälle” kan vara så enkel som att den vanligt förekommande strategin för att lösa en konflikt är att ”älska” en stund. Hos dvärgschimpansen har honorna också genitalierna lite längre framåt, vilket gör sex ansikte mot ansikte, ögon mot ögon, möjligt…den gamla hederliga ”missionären” alltså!

En dvärgschimpans (Kanzi) förvånade många homo sapiens genom att bevisligen och tydligt kunna kommunicera med oss…han pekade på figurer/symboler och bad t.ex. på detta vis om mat, om att få gå ut och leka..o.s.v. till forskarnas stora förvåning har det också visat sig att han kan prata med ljud och enkelt förstå vårt språk. (Lägger en film i slutet på inlägget!).

Lite fakta:

En dvärgschimpans är lite lättare än den vanliga schimpansen 27-61 kg, i det vilda sällan mer än 35-40 kg. Den har längre armar och ben…i övrigt väldigt lik schimpansen.

Ungarna föds efter ca 8 månader och med ett mellanrum om ca fem år. En hona är könsmogen vid sju års ålder och söker sig då ofta till en ny grupp.

De lever i ett begränsat område i Kongo, mellan floderna Kasai och Sankuru i söder, Kongofloden i norr och väst, Lomani i öst.

Området är så svårtillgängligt att verklig forskning kring dvärgschimpansernas levnadsvilkor, sociala struktur m.m. startades först på 1970-talet. Arten hittades första gången1929.

Det finns någonstans mellan 10 000 till 25 000 kvar i vilt tillstånd och arten är (givetvis med tanke på homo sapiens framfart) starkt hotad!

 

 

 

Visst ÄR det apornas planet vi bebor!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.